Report: Horsefeathers MTB Slopestyle 2011

Autor: P. Palík, P. Mercell, Fullface Prod., kategorie: Report, vydáno: 2.9.2011

Koncem srpna se za tropických teplot uskutečnil v Horsefeathers bikeparku Fajtův kopec ve Velkém Meziříčí již druhý ročník slopestyle závodů Horsefeathers MTB slopestyle 2011. Závod byl z původně plánovaného data 8.8. 2011, kvůli nepřízni počasí, přesunut na sobotu 20. srpna a ten den mu přálo konečně trochu toho štěstíčka a tak teploty byly vysoké a na obloze ani mrak.

Již na parkovišti bylo znát, že úroveň závodu bude vysoká. Na parkovišti stál dodávko-karavan Láďi Klauze z Rakovníka s jeho party stanem. Poté jsme zbystřili před restaurací auto rodiny Lišků z Turnova, kteří přijeli na třetí pokus zajezdit s Radkem i Danem. Z Prahy přijel urvat flek Tomáš Marek společně s Mlaďákem, který se bohužel ale v tréninku zranil a nemohl se tak závodu zúčastnit. Nechyběl zde ani Kuba Kalina z Brna, který hodně zabil na závodech Bástr Bastards a samozřejmě obhájce titulu v profi kategorii, Martin Voříšek z Třebíče, hájící stáj Horsefeathers board shopu. Kdo nám ale chyběl na startu, byl Tomáš Zejda, který má stále pacičky v léčení a Honza Netro Netrval, který si jel urvat první flek na závody do Chorvatska. Gratulujeme.





Jak jsme již naznačili, závod byl vypsán na dvě kategorie hobby a profi. Hobíků se nám sjelo stejně jako profíků a můžeme zmínit třeba Tomáše Urbánka, který se účastnil i Horsefeathers MTB campu a bylo poznat, že se jeho jezdecké schopnosti posunuly o pěkný kus nahoru.

Trénink závodu byl naplánován od 10:00, kdy se riders mohli seznamovat s překážkami na trati a vychytávali své triky do závodu. Jezdci po registraci do závodu obdrželi nejenom kartičku na celodenní vlek, ale také Monster energy dring a poukaz na oběd zdarma v restauraci na Fajtově kopci.

Pro lepší hec a výkony, ale také lepší rozhled diváků a fotografů, jsme zvolili netradiční systém závodu. Trať byla rozdělena na tři sekce a každá z nich se jela na tři jízdy, aby si rozhodčí mohli udělat obrázek o úrovni závodníků. V poslední dirt sekci se pak jel 20 minutový jam.





První sekce obsahovala big drop, transfer dirt, dirt a bednu aka „velblouda“. V druhé sekci se bodoval step up na sjezdovku, little drop, big table, wall ride, gap, big dirt a bedna za tunelem. V třetí sekci se jel již zmíněný jam na dirtech.

Jako první šla na start kategorie hobby. Jízdy hobby jezdců byly velice vyrovnané a padali triky jako x-up na dropu, table na dirtech, no foot can can, barspin na step-up, 360 na step-up nebo třeba x-up z bedny či barspin na bednu. V závěrečném dirt jamu si kluci začali jistit své pozice na bedně a všem muselo být jasné, jak to v hobby kategorii dopadne. Na třetí flek to dotáhl Radek Liška, druhé místo si svými 360 triky zajistil Tomáš Urbánek a první místo bral nakonec Adam Lorenc z Klatov, který dával například tailwhip a backflip na dirtech .





Po hobíkách začali dropovat profíci. Hned při prvních jízdách bylo jasné, že tito riders jezdí hodně vysoký level a divákům se jejich výkony velice líbili a řev ukazoval jejich spokojenost. Čím více se tleskalo, tím více se jezdci pro diváky zabíjeli a nikdo nemohl tušit, co si riders schovávají v rukávu na poslední jízdu dané sekce. V první sekci hodně zandal Kuba Kalina, který poslal backflip na velblouda nebo Láďa Klauz, který odjel tailwhip. V druhé sekci, kde byl i velký step-up, se jezdci snažili ze sebe vydat maximum, protože tento skok je sice velký, ale zároveň bezpečný. Zde nejvíc zabil Martin Voříšek, který vyslal frontflip. Diváci křičeli a stupně vítězů byly tak pro obhájce z loňska na dosah. Ovšem bylo vidět, že prize money jsou lákavé, a tak nikdo nechtěl nic podcenit. A tak Kuba Kalina, který chtěl taky na bednu, vyslal polet na 9 metrový gap po kterém vyslal na obřím dirtu backflip table! Mega masakr.. Na to ale ihned odpověděl Martin a poslal sérku 360 z bedny, polet přes devítkový gap a následný backflip na velkém dirtu. Bylo hned jasné, že o první dvě pozice tihle dva rideři svedou nelítostný boj!

V poslední sekci na dirtech závodníci sázeli triky jak přišli na řadu a jak jim síly stačily. Rozhodčí to zde měli nejtěžší, ale porvali se s tím na výbornou a tak po čtvrté hodině se již jen čekalo, než soudcové Tomáš Zejda, Pavel Strnad a David Palán sečtou stovky bodů a určí konečné pořadí.





Výsledný verdikt byl:

Profi:
1. Martin Voříšek (Horsefeathers board shop)
2. Kuba Kalina (Meatfly)
3. Ladislav Klauz (Horsefeathers, Kona, Fox, Electric)
4. Josef Brych
5. Dan Liška (Horsefeathers, Kali, A Gang, Spoke.cz)

Hobby:
1. Adam Lorenc
2. Tomáš Urbánek
3. Radek Liška
4. Pavel Hospodka
5. Daniel Pekárna

Na závěr je potřeba poděkovat divákům, kteří se sjeli v hojném počtu a podpořili všechny jezdce a samozřejmě také hlavně jezdcům za super výkony! Zapomenout nemůžeme ani na sponzory a ski areál Fajtův kopec a tak všem posíláme jedno velké DÍKY!

Závěrem bychom vás ještě rádi pozvali na další bike závod na Vysočině, kterým bude Cyklopeklo 6, které proběhne 17. září v bikeparku Třebíč.

Mějte se fajn a za rok se těšíme na Fajťáku opět ahoj!

 


Text: Petr Palík
Foto: Peter Mercell
Video: Fullface Productions

Diskuze

  • anonymní uživatel žán (gt.jan(Z)email.cz) 2.9.2011 v 6:29

    moc pěkné !!

  • anonymní uživatel cthulhu (jack.aqarko (a) seznam.cz) 2.9.2011 v 10:19

    Jako fotky pěkný, ale byli tam i nějaký lidi, nebo těch tak 30 nejezdců jak to vypadá z foto? Zlatý Kozzy....

  • anonymní uživatel peepa 2.9.2011 v 10:43

    nebyl sem tam, ale podle fotek a videa si taky říkám zlatý kozzy

  • anonymní uživatel ladush (lsnizkova (a) seznam.cz) 2.9.2011 v 13:44

    Moooooc hezky a skvěěěěěělý,, těším se na příští rok.......

  • anonymní uživatel ... 2.9.2011 v 13:54

    kluci vzpomente si na druhej rocnik kozzy stylu, tohle byl taky druhej rocnik , navic prelozenej na nahradni termin kvuli pocasi...kdybyste misto sezeni u pocitace prijeli podpořit, bud jako divaci nebo zavodnici, udelali by ste mnohem lip...

  • anonymní uživatel blabla (blabla (a) seznam.cz) 2.9.2011 v 14:05

    zkuste si zorganizovat závody a pak sem mužete psát takové komenty!

  • anonymní uživatel loda 2.9.2011 v 15:47

    supr podívaná a porotě jsem nezáviděl rozhodování :-) a na žvásty použijem bidet :-))) good job !

  • anonymní uživatel PoP 2.9.2011 v 21:53

    Video i fotky skvělý! :) Jenom mě mrzí, že video místy vypadá spíš jak profil tří jezdců než záběry ze závodu kterýho se účastní spousta lidí. Nebylo by špatný dát do záběru taky jiný jezdce..

  • anonymní uživatel vyschlej belmondo 2.9.2011 v 21:55

    kalina měl vyhrát

  • anonymní uživatel cthulhu (jack.aqarko (a) seznam.cz) 3.9.2011 v 15:01

    Nelibi se vam ze jsem napsal, ze tam bylo malo lidi podle fotek a ze Kozzy byly zlaty? Tak to muzete smazat znova...

  • anonymní uživatel Tomas Koudela (tomaskoudela (a) stigma.cz) 5.9.2011 v 7:19

    To: cthulhu
    Hoj Jacku, nikdo ti nec nesmazal, tvuj komentar je dole jako druhý, nevím proc by to kdo dělal. Tvuj nazor je tvuj nazor a zavody na Fajtaku nemaji prozatim ambice byt jako Kozzy, je to nový-mladý areál, který se snaží dělat věci dobře, aby si jezdci pobyt i trať užili. A počet diváků, no bylo jich cca. 100 a to je myslím na tento typ zavodu a vzhledem k delce trati docela prijemny. Mej se.

  • anonymní uživatel Pól Bulva 6.9.2011 v 1:39

    bylo to fajn, díky :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí