Robin Wallner a Floriane Pugin vítězí v Pile

Autor: Keli, vydáno: 6.8.2012

ikonaIXS evropský pohár pokračoval tento víkend se čtvrtým závodem v italské Pile. Velmi náročná trať a proměnlivé povětrnostní podmínky – tak by se dal závod shrnout.

Vesnička Pila se nachází v údolí Aosta, má již tři roky své pevné místo na okruhu evropském poháru. Nachází v nadmořské výšce 1800 metrů nad městem Aosta, pohraničním trojúhelníku mezi Itálii, Švýcarskem a Francií. Samotná trať, navržená bývalou legendou Světového poháru Corrado Herinem, startuje ve 2300 m.n.m.,její parametru jsou: délka 2,6 km, převýšení 520 metrů. A je také velmi oblíbená, na start se postavilo 342 závodníků a závodnic devětadvaceti národností.

Letos se k ještě větší náročnosti trati přispělo počasí, trať se měnila od extrémně prašné až k totálně mokré.




Ben Reid se svým nepřehlédnutelnou obytkou dorazil i do Pily



Sobotní seeding run začal na kompletně suché trati a v ženské kategorii dominovala Emmeline Ragot (FRA – MS Mondraker Racing), která dojela v čase 4:23.744 s luxusním šesti sekundovým náskokem.
Podmínky se však radikálně změnily v průběhu mužské kategorie, kdy na startu zbývalo ještě 80 jezdců, silná průtrž mračen udělala své a většina z těchto jezdců se nebyla schopna přiblížit k aktuálně vedoucímu Cesar Rojovi (ESP – Mondraker), výjimkou byl jen místní Lorenzo Suding (ITA – Pila Black Arrows).





Nedělní počasí kopírovalo sobotní, začalo se na suchu, ale již v průběhu tréninku se nebesa otevřela a začalo pršet. Trať se velmi zpomalila, v průměru potřebovali jezdci pro její zdolání o 20–30 sekund více než za sucha.
A opět jako v sobotu, na startu zbývá 100 posledních mužů a začíná silně pršet. Jezdci startující dříve měli velkou výhodu, především v horní polovině trati plné kořenů a kamenů. Díky tomu se na stupně nejvyšší dostala dvojice poměrně neznámých švédských závodníků, nejrychlejším ze všech byl Robin Wallner (SWE – Team Åre Bikepark), kterému na záda dýchal druhý Oscar Härnström (SWE – Pila Black Arrows). Na třetí místo dosáhl již za deště jedoucí Joshua Button (AUS – SC Intense).




Robin Wallner vyráží vstříc prvnímu vítězství v iXS EDC



Čechům se na iXS evropském poháru v Pile dařilo se střídavými úspěchy, nejlepší z našich Šimon Charvát (CharvatBros/Ban-shee Bikes) dojel v životním výsledku na 8. místě, Honza Čepelák (Mondraker 661 E13 katmar team) 25. a do první padesátky se dostali ještě Matěj Charvát (45., CharvatBros/Ban-shee Bikes) a Martin Hanák (49. Commencal Oneal).




Honza Čepelák padá v semi, ve finále nakonec pěkné 25. místo



V ženské kategorii nedokázala navázat na vítězství ze seeding runu Emmeline Ragot (FRA – MS Mondraker Racing) a po pádu na ni na stupních vítězů čekalo až třetí místo za dvojící jezdkyň týmu Scott 11 – Floriane Pugin (FRA) a Emilie Siegenthaler (SU­I).




Emmeline Ragot neudržela první flek ze semi a ve finále až třetí



Kompletní výsledky zde.



Další kolo iXS Evropského poháru se odehraje již tento víkend na šumavském Špičáku, takže pokud chcete vidět světovou a evropskou špičku, tak máme jedinečnou možnost.



Foto: Thomas Dietze

Diskuze

  • anonymní uživatel lín 6.8.2012 v 12:50

    na pohled z videa asi zajímavější trať než z posledního svěťáku..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí