MojeKolo

Pomozte: Mayday se ozývá z lesa Řáholce

Autor: Hout, vydáno: 1.9.2012

ikonaMayday se ozývá z lesa Řáholce, velký MAYDAY!!! L.E.S., nejrozsáhlejší a snad nebudu přehánět, když řeknu i legendární český trailsový spot nedaleko Jičína je ve velkém ohrožení. Přátelé trailsů, bmx a vůbec ježdění na kole, prosím čtěte dále, potřebujeme vaší pomoc.

L.E.S. trails se po dlouhých osmi letech své existence dostaly do velkých potíží. Nebudu zastírat, že jsme s tím dříve nebo později nepočítali, trailsy leží na státním pozemku, vše tak bylo jen otázkou času, kdy se příslušné orgány ozvou. V současné době máme zákaz jakéhokoliv rozšiřování skoků a pokud se situace nevyřeší, bude se muset vše srovnat se zemí. Děsivá představa, bezpochyby. Leč naskýtá se určitá možnost, že by vše dopadlo jinak. Příslušné správní orgány mají kupodivu respekt k tomu, co děláme a jsou otevření hledat řešení pro záchranu lesa. Nebude to jednoduchý proces, výsledek nejistý, nicméně objevila se varianta získat les do soukromého vlastnictví. Koupit státní les je takřka nemožné, možné však je les vyměnit za jiný. Podmínky této výměny jsou dvě: výměna musí být pro stát doslovně „významně výhodná“ a les, za který by se měnilo, musí navazovat na les státní.





Geografická poloha není podstatná, les může být kdekoliv na území ČR, s výjimkou chráněných území. Problém je, že takovýto les nevlastníme a nevlastní nikdo s námi spřízněný, o kom víme. Jak jsem řekl, potřebujeme vaši pomoc a tímto se obracím na bmx či přímo bikovou komunitu jako celek. Potřebujeme najít 1,5 – 2 hektary lesa, který by byl majitel ochoten prodat a který splňuje kritérium výše, tedy navazuje na státní les. Les by měl být středního stáří, nejlépe listnatý, ale není to podmínkou. S majitelem bychom se potom rádi dohodli na rozumné ceně a les koupili. Pokud by šlo o větší celek, zaplatili bychom na naše náklady celý proces rozdělení parcely na menší části včetně geodetického vytyčení a potom odkoupili část, opravdu potřebujeme max. 2 hektary.





Zeptejte se rodiny, přátel, známých, jestli někdo nemá kus lesa, kterého by se byl ochoten zbavit. Za zeptání nic nedáte, kdyby to náhodou klaplo, s prázdnou neodejdete a pomůžete přitom obrovským způsobem trailsové scéně a tím vlastně i české bmx scéně jako takové. Kdyby někdo o něčem věděl, ozvěte se prosím na mail bmx.hout(at)e­mail.cz, budeme moc vděční. Díky čau a držte lesu palce.





PS: Ještě poznámka, nejsme žádní milionáři ani děti z bohatých rodin. Chci říci, jsme ochotni nabídnout rozumnou cenu, avšak se spekulanty či vychytralými obchodníčky, kterým jde jen o výši jejich zisku, s těmi se určitě nedohodneme. Jednoduše na to nemáme. Z toho důvodu nejdeme ani přes realitky a podobné zprostředkovatele.

Diskuze

  • anonymní uživatel jm_ (josef.mrazek (a) gmail.com) 1.9.2012 v 7:50

    mozka njste zkouseli mozna ne... prubnul bych mesto jicin jestli vam nepomuze a nema ve vlastnictvi potrebny les. jestlize jo, jestli by vam nepomohlo a dany les nesmenilo za statni, pokud by to klaplo, pak vam ho muze mesto treba pronajmout za symbolickou cenu na x let... urcite spousta papirovani, behani, premlouvani, ale prijde me to jako nejrozumnejsi cesta... drzim place jm_

  • anonymní uživatel Luj 1.9.2012 v 16:10

    Asi nejsem prvni koho tahle moznost napadla, ale stejne se radsi zeptam. Zkouseli jste (mam na mysli mistni, osobne jsem v L.E.S.e nikdy jezdit nebyl) sepsat petici, prip. zalozit obcanske sdruzeni, ktere se traily zabyva a pokusit se lokalitu a nejblizsi potrebne okoli zlegalizovat? Statni pozemek sice neni obecni, ale kdyz mesta na vlastni naklady stavi bikeparky, pumptracky, skateparky apod, tak by se situace snad dala nejak resit.

  • anonymní uživatel ast 1.9.2012 v 23:51

    jak piše jose..zkusit vyměnu,,,jinak držim palce..

  • anonymní uživatel hout 2.9.2012 v 15:56

    Výměna s městěm by asi nebyla schůdná, oni se na to dívají podobně jako Lesy, trailsy už jsou na ně trochu hodně, považují to v lese za striktně nelegální činnost. Navíc je to kousek vedle zahrádkářská kolonie a na druhý straně jsou zase rybáři. Sice je nijak neobtěžujeme, ale stejně tam pár důchodců nadává, co to v tom lese je. Volený zástupce si pro nějaký skoky v lese žádný důchodce nasrat nechce.
    Každopádně dobrá inspirace, obce mohou prodávat pozemky, stačí najít nakloněnýho starostu z Horní Dolní, která vlastní les a ten bude ochoten část střelit.. Díky za nápady.

  • anonymní uživatel boris (parktoolusa (a) seznam.cz) 2.9.2012 v 20:03

    je mi toho líto takový supr dirty ale zajmalo bymě jak to chcou všechno zbořit pač jestli tam chcou zbořit bagrem tak to nevim nevim

  • anonymní uživatel Trudy 2.9.2012 v 22:10

    Zdá se mi, že nevíte, kolik můžou stát 2ha lesa?!? Vidím to s váma bledě, protože vám nepomůžou ani desetitisíce, pokud nenarazíte na troubu. Cena takového lesa (pozemek + dřevo) se může pohybovat kolem 500.000,- Tak ať se daří.

  • anonymní uživatel solan (jack.aqarko (a) seznam.cz) 2.9.2012 v 22:29

    UTFG www.bioreality.cz/... www.prodejlesa.cz/...

  • anonymní uživatel Marek 3.9.2012 v 9:00

    Před X lety, když jsem si zde byl zajezdit na MTB, tak jsem byl doslova vyhozen a musel poslouchat spoustu debilních keců o MTB a podobně. Podotýkám, že jsem jezdil spoustu let bikros, takže hranění asi nebyl ten důvod, (jako by se na emo kolech nehranilo). To jen tak, abych nastínil, že mi vadí, když kluci somrujou na MTB serveru. Vím jak Vám je, protože jsme o les přišli před dvěma lety také, ale skoro mám chuť napsat-dobře Vám tak… A do mě.

  • anonymní uživatel hout 3.9.2012 v 11:01

    Marek a případně všichni ostatní:

    Už jsem to řekl na 720.cz, 720.cz/... Více není co říct.

  • anonymní uživatel Marek 3.9.2012 v 11:05

    Tohle tu za mě vložil někdo jiný. Já to napsal pouze a jenom na 720.cz...

  • anonymní uživatel Dáňa (dana (a) email.ru) 3.9.2012 v 12:12

    Marek: zbytečně děláš dusno a asis byl v ňákym jiným lese. Taky jezdím velký a jedinej problém (můj), kterej sem tam měl byla vtipná cedule NoMTB. Přijedeš zeptáš se (pokud je koho) a jezdíš. Co je fakt,že nemaj moc rádi hrubej vzorek, aleže by se někdo nesvez to jsem nezažil.

  • anonymní uživatel Pavlik 17.10.2013 v 14:55

    Cenu lesa zjistíte zde: lesnihospodarstvi.cz/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí