Rozhovor + video: Marek Peško

Autor: Ján Jandy Barienčík, kategorie: Rozhovor, vydáno: 30.10.2012

ikonaSlovenský Pezinok je líheň talentů, ve sjezdu Filip Polc, ve fourcrosse pak Marek Peško. V dnešním článku nám Marek přiblíží svoji minulost, současnost i budoucnost. Nechybí letošní profilové video.

predstavenie
meno Marek Peško vek 24 rokov bydlisko Pezinok, Slovenská republika , disciplína MTB Fourcross (4X)

kedy si začal s Fourcrossom (4X)?
Prvý pretek ktorý niesol v názve titulok “fourcross” som šiel v roku 2004 v českom meste Litoměřice. Mal som vtedy 15 a bol to druhý rok môjho jazdenia vôbec. Bola to prvá skúsenosť jazdiť na jednej trait so svetovou špičkou, ktorú som poznal len z časopisov a videí :) . Nepodarilo sa mi vtedy postúpiť ani z kvalifikácie medzi 32 najlepších, ale neodradilo ma to a asi od tej skúsenosti som začal pravidelne trénovať a zúčastňovať sa na väčšine pretekov v strednej Európe.

prečo práve Fourcross (4X)?
V mojich očiach je to najlepší šport vôbec. Avšak nebolo to jasné zo začiatku. Bol som ešte puberťák a bavila ma akcia, adrenalin a podobné veci. Rád som skákal na biku, s partiou chalanov sme si stavali rôzne skoky a blbli sme na nich  . A práve vo Fourcrosse sa spájajú tieto factory. Taktiež som mal vplyv zo susedných Čiech, kde sa konalo každoročne množstvo fourcrossových pretekov ktorých som sa zúčastňoval. A navyše som podstatne lepší šprintér ako vytrvalec, čo bolo ďalším predpokladom dobrého uplatnenia sa v tomto športe.





úspech na Majstrovstvách Európy 4X v Polskom Szczawno-Zdrój, ako to hodnotíš?
Bolo to skvelé. Zisk striebornej medajle z Majstrovstiev Európy považujem za najlepší tohtoročný výsledok. Organizátori v Szczavne každoročne pripravujú preteky na top úrovni a ani tento rok nebol výnimkou. Skvelá organizácia, výborne pripravená trať, obrovská divácka kulisa.. Toto všetko prispelo k dobrému výsledku. Avšak pretek samotný, bol veľmi náročný. Trať mi sedela, ale mal som problémi s fyzičkou, keďže organizátori dali kvalifikáciu aj pretek v jeden deň. V jednotlyvých jazdách bolo preto veľmi náročné udržať energiu až do finale. Nakoniec som sa do finale prebojoval a na štarte som si povedal že bez medajle domov nejdem  . Finále bolo plné zvratov a predbiehaní z čoho som vyšiel ako druhý a splnil si tak predsavzatie.

Svetová séria 4XProTour, aká bola úroveň, umiestnenia, tímy?
Nakoľko UCI vyradilo Fourcross z kalendára Svetového pohára 2012 tesne pred začiatkom sezóny, vyzeralo to to na koniec 4X. Naštastie veľký záujem jazdcov, lokalít ako Fort William, Val Di Sole, Szczawno-Zdrój a iné, a najmä veľká práca britov a to Scotta Beaumonta a Chrisa Robertsa pomohla k vytvorenie novej svetovej série 4X Pro Tour. Úroveň bola vysoká, v podstate rovnaká ako pod hlavičkoi UCI Mountainbike World Cup.. Rovnako vysoké price money, účasť svetových top tímov ako RSP, Rose Vaujany a pod. Množstvo videí na bike weboch od rôznych autorov aj samotných tímov čo pod UCI nebolo bezplatne možné. Tohtoročná 4X Pro Tour mala 5 kôl v známych lokalitách. Po viacerých neúspechoch a pádoch som v celkovom hodnotení skončil na 13.mieste. Najlepšie jednorázové výsledky som dosiahol 2.miesto v Polsku a 11.miesto v Taliansku. V posledných dvoch kolách v Škótsku a Nemecku som kvoli pádom nepostúpil ani do top 16.





budúca sezóna 4XProTour: máš  nejaké info?
Po sezóne 2012 kedy mala premiéru nova 4X Pro Tour a aj veľký úspech, bude určite pokračovať aj v sezóne 2013. Najnovšie správy hovoria o 7. kolách 4X Pro Tour! Určite medzi nimi budú lokality ako Fort William v Škótsku, Val Di Sole v Taliansku a iné.. Avšak Svetová séria začína v Poľskom Szczawno-Zdrój 05.-06.05.2013. Ďalšie Lokality aj s termínmi konania budú zverejnené čoskoro..

ako a kde trénuješ?
Snažím sa trénovať každodenne. Počas sezóny prispôsobujem tréning pretekom, ale predovšetkým sa snažím jazdiť čo najviac na biku. Podmienky na tréning nie su moc dobré, ale snažím sa jazdiť na bikroskách, v lese alebo na novovybudovaných tratiach v Kálnici a na Bezovci. Ale to je v sezóne zriedka, keďže skoro každý víkend som na pretekoch. Mimo sezóny je tréning zameraný najmä na fyzickú prípravu. To znamená posilňovňa, trenažér, nejaká tá údržba techniky v bicrossovej hale v Šenkviciach a keď nieje vonku pól metra snehu tak šprinty, cesta, alebo XCčko v blate  .V tvorbe tréningu mi tento rok veľmi pomohol Milan Krebs, slovenský reprezentant v bicrosse.

kde najradšej jazdíš?
Jednoznačne na Fourcrossovej trati. Ale musí byť dobre postavená, to znamená rýchla, technická a s veľkými skokmi. Na Slovensku mám najradšej 4X trate v Kálnici a na Bezovci, ktoré su jedinými traťami tohoto druhu u nás, avšak dúfam že sa to časom zmení. Vo svete som jazdil na desiatkach špičkových tratí, ale medzi najlepšie patrili Maribor 2009(Slo), Andorra 2009(And), Schladming 2009(Aut), Fort William 2012(Sct), Willingen 2012(Ger).





čo ťa ženie za úspechmi?
Som cieľavedomý človek a ak je to vo veci ktorá ma naozaj baví, je to skvelé. Chcel by som dosiahnuť v cyklistike najviac ako budem schopný, ak mi to šport a zdravie dovolí..Veľmi ma ženie vpred aj to, že každým rokom mám lepšiu a lepšiu sezónu. Je to skrátka o pocitoch, o sebaprekonávaní, o tréningu ktorý býva často veľmi náročný. Byť súčasťou svetovej špičky.

Fourcross – o čom je , kam sa uberá, vo svete a na Slovensku?
Fourcross je dinamická, šprintérska disciplína, takže je predovšetkým o akcií a súbojoch. Osobne som toho názoru, že je divácky najatraktývnejšou disciplínou v rámci cyklistiky. Je to najmä z dôvodu vidieť súboje styroch jazdcov na množstve technických prvkov a skokov. Väčšinou je trať viditeľná z jedného miesta. Ale hlavný princíp pretekov vo fourcrosse je boj s časom a byť prvý v ciely. Je to disciplína existujúca na svetovej úrovni iba niečo vyše 10 rokov a vyšla s dual slalomu. Po zmene na fourcross sa na Slovensku vytratil..preto je super ze sa po toľkých rokoch v sezóne 2012 podarilo vďaka Marcelovi Masarikovi a tratiam v Kálnici a na Bezovci usporiadať Slovenský pohár vo fourcrosse. Vo svete ma 4X najväčšiu základňu v Českej republike a vo Veľkej Británií. Vo všeobecnosti si myslím že sa uberá dobrým smerom, stavajú sa stale väčšie a technickejšie prvky na tratiach. Avšak záleží na organizátoroch, reklame, televízí, sponzoroch, a iných, kam dokážu zdvyhnúť ešte úroveň, alebo ju minimálne udržať.

Chcel by si niečo povedať v závere?
Rád by som poďakoval za podporu počas sezóny 2012 najmä svojim rodičom, tímu a značke POLYGON, Marcelovi Masarikovi, FOXRACING.sk za skvelé oblečenie, USN.sk za energiu počas výkonu, Slovenskému Zväzu Cyklistiky DH/4X za podporu na preteky a všetkým čo ma akýmkoľvek spôsobom podporili. A pevne verím, že sa na Slovensku vytvoria dobré podmienky pre fourcross, aby mala možnosť aj mladá generácia trénovať a pretekať na top úrovni.

video: Ján Jandy Barienčík z Gluuu.tv.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí