reklama

Vidlice DVO Emerald se představuje

Autor: Čert, vydáno: 14.11.2012

ikonaPřed několika měsíci se na webu objevily informace o novém hráči na trhu tlumení a to firmě DVO Suspensions. DVO znamená Develepment, ale taky znamená skupinu tlumících expertů v čele s veteránem „odpruženého průmyslu“ Brysonem Martinem, kteří se v květnu letošního roku odtrhli od firmy Marzocchi a mají za zády podporu továrny SR Suntour.

Po sedmi měsících o sobě tato firma, sídlící ve Valencii v Kalifornii, dává poprvé pořádně vědět jejich zeleným a otočeným prototypem vidlice Emerald. Ve zkratce je Emerald upside-down vidlice se vzduchovým pružením a otevřenou olejovou lázní, nezávislým nastavením nízko a vysokorychlostní komprese a odskoku. Samozřejmostí je i osa o průměru 20 mm. Váha by se měla pohybovat okolo hranice 3 kilogramů a spíše pod ní. DVO ale, spolu s prototypem, vypustili poměrně dost informací, které mají za úkol nejen zavřít pusu pochybovačům, ale hlavně naznačit inovativní cestu (velmi inspirovanou světem motokrosu), kterou se tato firma vydává.





Takže proč upside-down? Je známo, že tzv. „neodpružená váha“ mluví do ovladatelnosti kola skoro stejně, jako váha rotujících dílů. Díky tomuto systému je tedy dosaženo velmi nízké neodpružené hmotnosti a karbonové chráničo-korunky, označené CTA (carbon torsion arch), které jsou propojené v místě, kde obvykle bývá korunka spodních nohou, má zvýšit pevnost až o 50% oproti modelu bez CTA. Dalším plusem je lehčí přestavba otočených vidlic na větší průměry kol, ačkoli sami DVO si prý zatím nejsou jistí, zda budou sady pro přestavbu Emeralda na 27,5" nebo dokonce 29" produkovat. Lehko přehlédnutelným ale rovněž velmi zajímavým detailem vnějšího hardwaru vidlice je způsob uchycení vnějších nohou do korunky. Nejsou zde žádné šrouby jako u ostatních dvoukorunkových vidlic, ale jakési svorky spojené se závitem, podobně jako je tomu např. u přichycení vrtáku do vrtačky.

Co je vevnitř? Není tak úplně běžné, aby společnost, která poprvé ukáže světu svou novou vidlici, vysypala podrobnosti o všech jejích vnitřnostech. V tomto směru jsou DVO opět sví a pro sebe si nenechali vůbec nic. Emerald disponuje specifickou otevřenou olejovou lázní, stejně jako je tomu u MX vidlic legendární značky Öhlins. Zjednodušeně má tento systém za úkol limitovat nedostatky jedné olejové lázně (Marzocchi) jako je přílišné „bublinkování“ a usazování oleje, stejně jako nutnost použít ho velké množství, což je váha navíc. Druhým neobvyklým tahem je to, že DVO umožňuje jezdcům nastavit kompresi nejenom externě, ale povede je i k „vrtání“ se v kompresní patroně a drobnému ladění. A to nejenom vypuštěním jiných rozměrů vložek do této patrony ale také online lekcemi na toto téma. Jistě jste si všimli, že je to poněkud jiný přístup než u hlavních firem přes tlumení, kde v některých případech vám málem propadne záruka i když o domácím servisu a tuningu jenom mluvíte.





Vidlice by se měla na trhu objevit někdy v létě příštího roku a DVO slibují, že se brzo objeví i zadní tlumič, pokud bude stejně inovativní jako tato vidlice, dovolím si tvrdit, že by mohl začít velice obtěžovat život Cane Creek DB, který si zatím velice klidně sedí na pomyslné špičce tlumičové pyramidy.

Další informace o DVO hledejte na dvosuspension­.com.

Zdroj: Pinkbike.com

Diskuze

  • anonymní uživatel černoch 14.11.2012 v 14:14

    Nikdy jsem nevěřil na lásku na první pohled, ale v tomto případě jsem jasnej! :-)

  • anonymní uživatel HiPP 14.11.2012 v 14:18

    je to riadny zabak aj ked technologicky to moze chodit super vzhladovo vedie u mna FOX 40rc2 kashima a preto ju aj jazdim,aj ked podla mna najs. chodili boxxery od roku 2006-09 :)

  • anonymní uživatel Pesta (p.kresta (a) seznam.cz) 14.11.2012 v 14:44

    Souhlas, láska na první pohled

  • anonymní uživatel cerw 14.11.2012 v 15:00

    2 autor: Nechci rýpat, ale pokud jsem si to dobře přeložil, tak twin tube damping neznamená, že je tlumení, a tedy i olej, v obou nohách, ale ve dvojité trubce. Navíc věta, ve které je to popisované nedává smysl, protože je tam napsáno, že je v obou nohách, což by proti jedné u Marzocchi nemělo bublinkovat a zároveň by to mělo být lehčí. Což nedává smysl. Pokud jsem dobře pochopil text na PB, tak tlumící pístek je ve vnitřní trubce. Přes ten přechází olej a dá se tak regulovat, ale oleji je umožněno i protečení do druhé, vnější, trubky a tím se zamezuje kavitaci, tedy i bublinkování. Nicméně moje angličtina nemusí být tak dobrá :D :D A jen z estetického hlediska bych si jí dovedl představit bez CTA. tuhost by sice šla srát, ale i tak by byla pro použití normálního člověka podle mě dost tuhá. Nebo bych byl spíš pro použití většího průměru osy a k tomu sleciálního náboje. Jinak přístup firmy k tuningu a zveřejnění technologií veřejnosti se mi moc líbí. Lidi, kteří se do toho rádi "šťourají", to určitě moc potěší

  • anonymní uživatel sandens 14.11.2012 v 15:06

    škoda že není víc fotek :/

  • anonymní uživatel čert 14.11.2012 v 15:34

    2cerw : Vše opraveno, nechtěl sem zas příliš zabředávat do technických údajů, přecejenom první čeho si většina lidí všimne je, že je to zelená upside-down a to je hlavně zajímá. Chyba vzešla z přílišného zjednodušení a drobné nejasnosti v překladu. Díky za upozornění, už se to nebude opakovat, čestný skautský!

  • anonymní uživatel cerw 14.11.2012 v 15:53

    2čert: V pohodě. Chtěl sjem si tím vlastně ujasnit, jestli jsem to já dobře pochopil. Vím, že pro většinu je to, jak si říkal, zelená UP-D vidle. Na první pohled z dálky by ale člověk skoro řekl, že to je klasika s hodně robustníma nohama :D Těším se na tlumič.

  • anonymní uživatel čert 14.11.2012 v 16:06

    2cerw: proto je tady ta druhá fotka, aby lidi věřili :D

  • anonymní uživatel vacul 14.11.2012 v 16:20

    no tak že by konečně po příšerně poruchovém doradu a gumovém shiveru přišla up-d za kterou stoji vysolit balík? vypadá to hezky doufám, že budou kutit i jinou barvu zelená je good ale na tom mojem by to bylo jak kopanec do xichtu :D zdvih 200 je luxus jsem zvědav kde se nakonec dostanou s váhou :P ještě by mohli udělat up-d jednobrejli ve 180tce třeba v červené :D držím jim pěsti vypadá to slibně

  • anonymní uživatel Potok 14.11.2012 v 17:08

    ten CTA nemá zvýšit pevnost, ale tuhost :)

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 14.11.2012 v 17:14

    Pokud bude aspoň srovnatelná jak váhově tak tuhostí s boxxerem WC a rok dva se osvědčí koupím ji nebo jinou stejně dobrou USD vidli za jakýkoli peníz. RWU vidle budou mít snad konečně v bikingu konkurenci.

  • anonymní uživatel hoffman 14.11.2012 v 19:04

    tak hádam sa AmEn kasta v budúcnosti dočká aj SC verzie (150 - 180)

  • anonymní uživatel Martin Shaman Joza (joza (a) shamanracing.com) 15.11.2012 v 18:26

    To Cerw: tak jaks to popsal, máš pravdu a je dobře že to Čertisko už opravil. Je určitě i pár lidí, který zajímaj technický detaily ;o)
    To Vacul: Zelená je barva DVO a první série, s které bychom měli mít první testovací vidlici i mi, jakožto ČR a SK distributor bude pouze zelená. Tyto vidlice se ale nedostanou do běžného prodeje. Standardní série vidlic pak údajně bude nabízet NĚKOLIK různých barev včetně červené! ;o)
    To Hoffman: Jakmile se doknončí práce na tlumiči, jako na produktu Č.2, tak bude na řadě výroba vidlice pro AM/EN se zdvihem kolem 150-160mm, Pravděpodobně opět vzduchovka ;o)

  • anonymní uživatel Pól 300l (pavel.tion (a) centrum.cz) 15.11.2012 v 21:17

    Zdar Mates, hele když máš takový styky ,-) zkuz z nich vymámit jednobrejlo 180mm ....nóóó a když bude mít 200mm taky se zlobit nebudu! Po té co jsem okusil enduro na 180ti číslech máslově jemného chodu, nechci ani menší zdvih, ani méně supercitlivou vidli!!!! Marzocchi v Hafenu uspěšně demonstrovala jak jsou v.... a poslední ODPRUŽENOU vidlici vyprodukovali v roce 2007 , Pumpuj do nás info, jak je vidět zájemců je dost!! Třeba zda bude k vidění víc variant v příštím Eurobiku, ceny (orientačně aspoň)
    Díky Pól

  • anonymní uživatel Martin Shaman Joza (joza (a) shamanracing.com) 15.11.2012 v 22:45

    To Pól: Čus zabiláku. Je to jednoduchý, my jsme se s DVO domluvili na distribuci, takže potud jsem schopnej ovlivňovat věci. Bohužel, jaký produk kdy vyrobí a jak konkrétně bude vypadat, na to jsme moc malí páni ;o) Každopádně, jakmile bude stanovená cena, hned s ní výjdeme do světa, to mi věř ;o) Zatím je informace taková, že cena by měla být "velice rozumná", tak doufám, že to myslí opravdu vážně ;o)

  • anonymní uživatel peto(dude) 18.11.2012 v 17:01

    chranico korunky? snad chranico mostik/obluk.

  • anonymní uživatel Pól 300l (pavel.tion (a) centrum.cz) 19.11.2012 v 7:21

    Tak vzhledem k faktu že jim ochranná křídla dělá Suntour tak by to s tou cenou nemuselo být dramatický.
    Dík Pól

  • anonymní uživatel hrasko 8.3.2013 v 15:32

    Hranica 3 kilogramov, co z toho ze to neosadis na polovicu bikov nakolko tam mas tappered trubku...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí