Test: sedlovka Fox D.O.S.S.

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 4.12.2012

ikonaSedlovka Fox D.O.S.S. byla posledním dílkem do skládačky, kterou u Foxe nazývají CTD – Climb. Trail. Descend. Dle Foxu tento systém mění nastavení vidlice, tlumiče a sedlovky tak, aby dohromady skvěle fungovaly ať již stoupáte, houpete se na trailu nebo nekompromisně drtíte sjezdovou trať.

Stejně jako vidlice a tlumič, tak i u sedlovky má systém CTD tři pozice. Nejvíce vysunutou Climb, trochu zasunutou Trail a zcela zasunutou Descend. „Prostřední“ volba Trail spustí sedlovku o 40mm níže.

Jednou větou by se sedlovka Fox D.O.S.S. dala charakterizovat jako: třípolohová dálkově z řídítek lankem ovládaná sedlovka nabízející 125mm zdvihu se třemi polohami.




Ovládací páčka je velmi masivní, přestože dovoluje montáž všemi způsoby, s brzdami Shimano XT si ale příliš nenotovala



Přepínání jednotlivých zdvihů se provádí masivní páčkou z řídítek. Páčka je vlastně dvojice páček, dlouhou páčkou sedlovku spouštíte do nejnižší polohy a vracíte zpět do nejvíce vysunuté. Druhá páčka je pouze na sesunutí sedlovky do Trail módu. Z nejnižší pozice se bohužel do prostřední stanice „bez přestupu“ nedostanete, musíte nahoru a pak zase dolů. V sjezdové poloze je totiž černá páčka neaktivní.




Přepínání zdvihu: velkou pákou zasuneme sedlovku na minimum, kratší pákou do o 40mm snížené polohy Trail



Nastavení vstupu ovládacího lanka, tak páky je hodně univerzální a každý si najde svůj setup, který mu bude vyhovovat. Sedlovka má lanko uchyceno u zámku, lze si snadno zvolit, zda-li má být na pravém boku nebo na levém boku. Podobně je řešena i páčka, lze ji umístit jak na pravou, tak na levou stranu řídítek. Navíc můžete volit její umístění nad či pod řídítky. Bohužel, páčka je velmi masivní a nemá se ráda s brzdami od Shimana, resp. v mém setupu, kdy mám páky poměrně na rovno, nešlo páčku umístit úplně ergonomicky.

Rychlost jakou se sedlovka vrací ze dvou nižších pozic lze nastavit pomocí běžné tlumičové pumpičky a ventilku naspodu sedlové trubky. Při maximálním povoleném tlaku však máte strach o „vercajk“, sedlovka vystřelí jako blesk.



Zleva: Climb, Trail, Descent mód – rozdíl mezi Climb a Trail je na první pohled minimální, avšak za jízdy je to dost znát



Za jízdy sedlovka fungovala skvěle, její chod je hladký jak zadeček miminka, nějaké zadrhávání nebo nekonstantní pohyb nahoru či dolů u D.O.S.S. nečekejte. K „zasednutí“ stačí mírný tlak, stejně tak i k zmáčknutí ovládací páčky na řidítkách nemusíte být šampiónem ve „finger wrestlingu“. Menší vadou na kráse je výšková vůle cca 0.5 milimetru v Climb a Trail pozici. Po dosednutí, se ozve kovový zvuk, značící že jsou kuličky v aretačním mechanizmu roztaženy do drážek a pozice zafixována – při zatížení je vůle vymezena a nic necinká. Za jízdy je tento způsob aretace nepříjemný, kovové cvakání slyšíte při každém nadlehčení a následném dosednutí do sedla.

Mnoho sedlovek má problém s vysouváním za chladnějšího počasí, u Foxu fungují bezvadně i v teplotách pod bodem mrazu. Tří polohové nastavování je naprosto dostatečné, a musím říct, že Trail mód je velmi nakažlivý, na technických trailech kde je potřeba „řešit“, ale i šlapat, je sedlo v ideální výšce.




Zámek sedlovky s bočním vstupem ovládacího lanka umožňuje montáž jak na pravou, tak i na levou stranu



Sedlovka je v prodeji ve dvou nejrozšířenějších průměrech 30.9mm a 31.6mm, ve dvou zdvizích 10cm a 12,5cm. Váha testované sedlovky (včetně kabeláže a páčky) ve variantě 12.5cm zdvihu a 30.9mm průměru byla 618 gramů.

Sedlovku lze zakoupit na stránkách, českého zastoupení Foxu, firmy Cyklošvec za cenu 7 790Kč.

Diskuze

  • anonymní uživatel maximus 4.12.2012 v 7:21

    věřím tom, že bude velmi kvalitní, jako většina věcí od Foxu, ale tu výhybku bych si na rodla nidy nedal. Nehledě na fakt, že cena není moc konkurence schopná.

  • anonymní uživatel Daniel 4.12.2012 v 8:03

    Je to o ničem pokud si ji nemůžeš nastavit jak chceš a omezenou té tři polohy prostě KS a RS zatím vede

  • anonymní uživatel Exot 4.12.2012 v 8:27

    Tak ta cenovka a příšerná páka jak od traktoru to docela zabila :)

  • anonymní uživatel bok (bok (a) kongrez.cz) 4.12.2012 v 9:01

    ta páčka je uplně na nic, nejlepší má KS ta aspoň zbytečně neprovokuje a něco snese

  • anonymní uživatel Kosik (a (a) s.cu) 4.12.2012 v 9:13

    Jezdil jsem KS , CRANK , RS a musim rict ze DOSS je absolutne nejlepsi, pred posedem vule , ale jak clovek sedne je to jako kamen... Za me jasne doss samozrejme nesmi brat clovek v potaz konecnou cenu ta je naprosto mimo. Na internetu ji sezenete v nemecku za 7200 i s dopravou a tim padem jednicka

  • anonymní uživatel hoffman 4.12.2012 v 10:32

    dík dizajnu nie, cena jak by smet ..

  • anonymní uživatel Tohn 4.12.2012 v 10:39

    Já nevím mě doss taky moc neoslovil a nejde o cenu, ale funkcnosti a i tou ovladatelnosti. Spatna neni, ale mi prijde lepsi KS nebo RS.

  • anonymní uživatel checkers 4.12.2012 v 10:42

    maximus: Hele Maxime,ty jsi tady asi jeden z nejvetsich designovejch resicu, jezdis taky na tech kolech obcas? Nemyslim to spatne;-)

  • anonymní uživatel RB 4.12.2012 v 11:23

    Těžká, drahá a nehezká.
    Košík-jak dlouho jsi jí jezdil? Týden, dva, nebo měsíc? I tak je to krátká doba na nějaké vynášení soudů. Kronolog taky všichni chválili a ejhle je to největší šumt.

  • anonymní uživatel stofan 4.12.2012 v 11:34

    zaujimava redukcia:D

  • anonymní uživatel Kosik (a (a) s.cu) 4.12.2012 v 13:01

    RB: myslim ze 1000 km je dostatecne dlouha doba na to vynest ortel

  • anonymní uživatel RB 4.12.2012 v 15:01

    No tak to si nemyslím, mě třeba začal KS chytat vakl až po 3tis a propadat se začal kolem 4.5tis. 1tis km mám najeto tak za 2měsíce, což není dlouhá doba.

  • anonymní uživatel Daniel 4.12.2012 v 17:19

    ma stejny problem u KS propada se mi asi o 0,5cm a stve me to delal jsem si servis podle navodu ale zjistil jsem ze to je v tom pistu jde si to opravit sam?

  • anonymní uživatel Petr (petr.santavy (a) noquestionbike.eu) 4.12.2012 v 21:18

    No nevím, ale hydraulické ovládání sedlovky je někde jinde než mechanické. Navíc ta cena je trochu mimo realitu, myslím, že fox v tomto odvětví trochu zaspal.

  • anonymní uživatel maximus 5.12.2012 v 4:09

    chckrs: nevim, jak moc budu resic, bo zas tak casto do diskuse neprispivam, ale jo, jednou, mozna dvakrat jsem uz jel a dokonce i bez pomocnych kolecek!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí