MojeKolo

Test: boty Teva Links

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 17.5.2013

ikonaKaždý kdo je „postižený“ láskou ke kolu jako já, musel aspoň jednou řešit pedály. Moc styčných bodů, ve kterých jsme s kolem v kontaktu není, navíc, když coby sjezďáci a dirťáci skoro nesedíme na sedle, se význam gripů a pedálů zvýrazňuje o to víc.

Pokud patříte mezi příznivce volné nohy, placek, platforem či „fletů“, ještě donedávna byla v podstatě jediná možnost, jak se dopracovat poměrně slušné přilnavosti, obuv od značky fiveten. Samozřejmě nechci nijak snižovat funkci klasických skejtových bot, ve kterých sme asi začínali všichni, nicméně jejich funkčnost i životnost byla vždycky…no minimálně diskutabilní. V loňském roce se ale na trhu objevil nový vyzyvatel „fajvtenů“ a to boty Links, od amerického obuvního giganta Teva. A díky firmě Term.cz která je nyní oficiálním dovozcem obuvi této značky, jsme je mohli vyzkoušet a představit vám je i my.

Od pohledu jsou Teva Links boty spíše pohodlně sportovního střihu, nejsou to ani vyložené skejtky, ani botasky a ani kopyta fiveteňávkého střihu, nejblíže mají vzhledově asi k modelu Freerider, jsou ale výrazně lehčí.





Když boty přišly, panovalo v jihomoravských podmínkách ještě stále „aprílové“ počasí, což v letošním roce obnášelo asi 20 cm sněhu, který se v pravidelných intervalech objevoval a mizel až do půlky dubna. Potom nastalo v podstatě regulérní léto, takže mým Tevám se v podstatě podařilo absolvovat všechny roční období aniž by na to potřebovaly víc jak měsíc. Zpočátku jsem měl strach boty vyloženě vytrestat chozením ve sněhu, přece jenom vypadají dost „vzdušně“. Z tohoto omylu jsem byl ale vyveden hned, jakmile sem poprvé vyběhl ven a vlítnul do sněhu. I když technologie IonMask, kterou na svých botách Teva používá, rozhodně není GoreTex, ze srovnání s ním zas tak špatně nevyjde. Největší výhodu klasických „goráčů“ je nejenom nepromokavost ale také odvětrání. Obojího mi IonMask nabídl dost na to, abych nečvachtal v mokrých botách, i když sem lítal po brně v tajícím sněhu a zároveň večer neknokautoval lidi okolo mě, když se po 10 hodinách na nohou vyzuju z bot. Pokud bych je tedy srovnal s výše uvedenými Freeridery od 5.10, v tomto směru by to byla asi remíza, i ony mi docela obstojně větraly a při správné péči (impregnaci, která Tevy čeká brzo taky) mi vodu k ponožce nepustily. V čem ale nemůžou, co se týče chůze Tevám konkurovat je vnitřní klenba. Linksy jsou prostě parádně padnoucí boty. Ačkoli mají klenbu poměrně vysokou , vnitřní polstrování (které mě osobně velmi sedlo, nebylo ani měkké ani tvrdé) z nich dělá asi ty nejpohodlnější boty, které jsem kdy měl to štěstí nosit. Teva – Five10 1:0





A co předvedly Tevy na kole? Ačkoli mé srdce plane pro boty s kufrem v podrážce, na kolo jsem nasadil placky, na sebe Tevy a letěl ven. První test, na enduro kole, proběhl až překvapivě příjemně. Na různých fórech se sice mluvilo o tom, že Linksy jsou spíš pro dirtjumpery, protože převratný grip nenabízí. Na mých pedálech s delšími piny, které výborně zapadly do struktury podrážky, předváděly ale výkony rovnocenné těm fiveteňáckým. Výhodou jemného vzorku byl velký rozsah toho, jak nohu na pedálu „nakvedlat“ a při tom stát pořád pevně. Navíc jsem měl díky klenbě i střihu boty příjemně staženou nohu a tím pádem mi v botě nijak „nelítala“. Výborně se osvědčily nejenom při jízdě ale i při tlačbě, protože podrážka nabízí na patě i špičce vyloženě „tlačbovzorek“ který se zakousne a noha neujde i když se kopec zvedá víc, než by slabá hořící lýtka snesla.





Vyzkoušel jsem Teva Links jak na enduru, tak na sjezďáku a obstály naprosto perfektně. Ač sem se snažil jak chtěl, nemohl jsem na nich najít nic, co by mi vadilo. Vzorek i přilnavost je parádní, vzhledově mi padly do oka od první chvíle. Navíc k botám dostaneš šedý i zelený tkaničky, můžeš si dát na každou botu jinak a to je něco, čemu holky prostě neodolaj! Dalším plusem je guma z které je podrážka. Je přilnavá, ale zároveň není tak měkká jako stealth rubber, což znamená, že jednak „nenechává čáry“ (za ty už dostal určitě nadáno nejeden uživatel pět-desítek) a taky by se neměla tak rychle „ochodit“. Kolik vydrží sezón ukáže až čas, ale po třech měsících jsou pořád v podstatě v katalogovém vzhledu, v bazarové mluvě „jako by byly nošené dívkou jeden víkend v hluboké trávě“. Pokud sháníš boty na placky i na chození, s „casual“ vzhledem, naprosto s čistým svědomím můžu říct, že nevybrat si Teva Links bude škoda!

K sehnání jsou na webu www.tevacz.cz za cenu 3 199kč, což sice není cena nízká, ale za takto univerzální boty poměrně přijatelná.





Diskuze

  • anonymní uživatel RB 17.5.2013 v 6:43

    Pěkná recenze i boty. Škoda, že nemají ochranu kotníku na vnitřní straně. To se mi na shimanech líbí a cena kolem 1000kč potěší, jen ta životnost je max na sezonu:(

  • anonymní uživatel Baba-Ji 17.5.2013 v 7:21

    Na nemeckem Freerideru botam vytykali spatne odvetravani a prilis vysokou podrazku(resp. prilis tlustou, takze clovek tolik neciti kontakt s pedalem/kolem). Zbytek hodnotili stejne, jen skoda te ceny.

  • anonymní uživatel Daniel 17.5.2013 v 7:23

    Jsou moc pekny ale za ty prachy bych si je nekoupil, furt jezdim shimana DX(novy cerny) a nemuzu nic rict kolikrat me pri jizde ani nejde nastelovat bota tak aby se me dobre jelo jak drzi

  • anonymní uživatel KOsik (a (a) a.cz) 17.5.2013 v 7:38

    Daniel : jak rikas 5 roku SHIMANO DX a nedam na ne dopustit. Jakmile budu kupovat nove koupim si akorat model s moznosti naslapu ...

  • anonymní uživatel Pokyno 17.5.2013 v 7:54

    ja uz mam Linkse rok a drzej perfektne. Jak pise Cert, proste univerzaly- na kolo, na ven, kam chces.. Fakt pohodlny. Ale cena mohla bejt nizsi to je pravda.. Jen mi neprijde, ze by byli zase tak vodotesny. Vyhodou je ale, ze material nenasakava vodu, tutiz druhej den rano jsou boty zase suchy, aniz bych je musel susit nekde na topeni.

  • anonymní uživatel hoffman 17.5.2013 v 10:00

    bez zvýšeného kotníka sú bohužial boty k ničomu

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 17.5.2013 v 10:05

    A hodinky bez vodotrysku jsou taky na prd.

  • anonymní uživatel hoffman 17.5.2013 v 13:07

    aké výstižné prirovnanie

  • anonymní uživatel KRAJIC 17.5.2013 v 13:23

    Lýtko mocné!

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 17.5.2013 v 13:38

    viď

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 17.5.2013 v 20:13

    Boty bez zvýšenýho kotníku, to je jak chleba bez horčice!

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 17.5.2013 v 22:19

    Nebo jako kokoska bez náhubku ... No uplnej nesmysl

  • anonymní uživatel he he 26.5.2013 v 23:11

    2 Čert: :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí