Test: blatník POWA Dfender

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 18.6.2013

ikonaAngláni Mojo Suspension, firma tunící pružení Fox nám do testu poslala blatník POWA Dfender. Za značkou blatníkem POWA stojí spolupráce Fabiena Barela, jeho dlouholetého kámoše a mechanika Paula Waltona a Chrise Portera z Mojo Suspension. Místo zrodu tohoto blatníku je ve Velké Británii kde, jak každý ví celkem často prší, je to tedy ideální místo na rozjezd blatníkového byznysu.

Hned na první pohled je zřejmé, že blatník není žádný designový skvost, ostatně toto vám připomene každý koho potkáte. Vtipné dotazy, jestli jsem vzal blatník z motokrosové motorky, po chvíli začnete ignorovat. Protože víte, co tázající (doposavad s čistým obličejem) ještě neví, ale ono se za chvíli ukáže, kdo se s čistý obličejem směje naposled. Vzhled blatníku z černého plastu lze „vylepšit“ přiloženými samolepkami, ale ani tak to žádná sláva není, spíše naopak. Doufejme, že se potvrdí předpoklad, že když už je to tak hnusný, tak to aspoň bude fungovat.





Konstrukce blatníku je poměrně jednoduchá a velmi robustní. Celý blaťák se skládá z plastového výlisku, duralové objímky, gumové vložky, šroubu, podložky a matičky. Montáž je jednoduchá, rychlá a bezproblémová – běžně zručnému mekánikovi zabere pár sekund. Do blatníku nacvaknete gumovou vložku, zasunete proti směru otáčení kola k podkově, následně packy objímky nasadíte do blatníku a imbusem přitáhnete šroubek. Taková je teorie, já jsem dostal v balení všechny varianty pro Fox vidlice a tak jsem si zahrál „škatule, škatule, hejbejte se“ a po chvíli zkoušení různých variant, přišel která vložka je ta pravá.

Při první montáži vás překvapí, jak málo místa zůstane mezi blatníkem a pneumatikou – obavy, že málo místa bude způsobovat zachytávání kamínků a hlíny jsou liché. Na testované setupu (vidlice Fox 32, plášť Schwalbe Hans Dampf o šíři 2.35") byla nejmenší mezera přibližně 10mm. Během cca dvou set testovacích kilometrů se ani jednou nic nezaseklo, ani se blatník neucpal. Jen občas uslyšíte nárazy drobných kamínků odlétávajících od předního kola. Alespoň pro mě má uchycený blatník k podkově velikou výhodu v tom, že vidím na přední kolo – klasické blatníky uchycené pod spodní korunkou jako jsou na MX motorkách – mně prostě nesedí.





K montáži je třeba uvést, že blatník není univerzální, resp. plastový výlisek je univerzální, ale gumová vložka ladící sklon blatníku a duralová objímka jsou pro každou vidlici jiné. Aktuálně mají v POWA k dispozici verze pro většinu EN a DH vidlic od Foxu a RockShoxu, pokud tyto nevlastníte, máte takříkajíc smůlu.





Funkce POWA Dfenderu je překvapivě dobrá, pokud neprší v podstatě nevíte, že jedete v mokru, z užívání si čistého výhledu vás probere až průjezd kaluží – na obličeji sucho, ale o botách už se to říct nedá.
Srovnání POWA Dfender například s dříve testovaným The Marsh Guard nebo téměř identickým Fender Bender, či snad s „plínkou“ spojující korunku s podkovou jasně vyhrává POWA. Funguje naprosto dokonale a i v mega blátě jsem mohl jezdit bez brýlí, aniž bych měl v očích a na obličeji kilogramy hlíny. I váhově POWA DFender obstojí, celková hmotnost je 138 gramů.





V čem však POWA Dfender výrazně zaostává za konkurenci je cena, 49 liber není zrovna málo. Po vyzkoušení můžu říci, že jsou to dobře investované peníze. A důkazem, že má podobný názor jako mám já, je že POWA je vidět na kolech mnoha závodníků jak v Enduro World Series, tak i na svěťáku ve sjezdu.





Já osobně rozděluji dobu ježdění v dešti před POWA a po POWA. Do té první bych se již nechtěl vracet!

A co vy, čím držíte bláto dál od očí a obličeje?

http://www.powa-products.com/

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel anonym :) 18.6.2013 v 6:57

    hm...brejlema?

  • anonymní uživatel RB 18.6.2013 v 8:46

    Bohatě stačí variace na bender fender jen o trošku delší alá marsch guard

  • anonymní uživatel anonym1 :) 18.6.2013 v 8:46

    No to je suuuper vec kam na to chodite.. :) pomalu lepsi jak to litaci kolo :) demnce.

  • anonymní uživatel stofan 18.6.2013 v 9:59

    boa, designovi skvost

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 18.6.2013 v 10:35

    :-D hele nedávno sem nějakej kluk dával fotku, kde si na kolo udělal blatníky z petlahví....já myslim, že to splňovalo účel víceméně podobně, jako tahle specialitka za 1 500kč. Neni ten PR a Marketing občas kontraproduktivní? ono vychvalovat blatníček jako evoluci a přikládat mu nadpřirozený vlastnosti je trochu úsměvný )))))))

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 18.6.2013 v 10:47

    ádoš: tenhle blatník je teda hnus, o tom žádná. Ale stopro bude fungovat líp jak ty petlahve. Nemluvě o tom, že dávat si pet lahve na kolo třeba za 80tis je na dostání pravítkem přes prsty. Vypadá to pak ještě hůř jak tohle a navíc to nefunguje. O víkendu jsem sledoval výtvory lidí alá bender fender atd a celkem jsem se bavil. Sice je to nestálo nic, ale funkce nulová, spíš kontraproduktivní ...

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 18.6.2013 v 11:45

    2 KUbajsz....zveličil jsem to, aby vyzněl ten kontrast. Petlahve jsou vážně vrchol nevkusu....na druhou stranu, při pohledu na tenhle blatník si řikám, že to kluk s lahvema zas tolik nezbastlil

  • anonymní uživatel bok 18.6.2013 v 11:57

    možná to funguje, ale na kolo bych to nedal ani kdybych těch 1500,- dostal

  • anonymní uživatel HiPP 18.6.2013 v 12:29

    je to drahe jak cip,ale je pravda ,ze v blate ti to jedno ako to vyzera ,aj tak je zasvinene vsetko ,nemusi byt aj ksicht!

  • anonymní uživatel RB 18.6.2013 v 12:47

    Kubajsz: snad mi nechceš tvrdit, že bender nefunguje. To by totiž měl můj chcift bahno odpuzovací úpravu již po 2 sezony:)

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 18.6.2013 v 12:51

    RB: bender funguje, ale o těch domácích vytvorech se to moc říct nedá. Samozřejmě jsou i vyjímky :)

  • anonymní uživatel RB 18.6.2013 v 12:56

    Kubajz: Přijedeš na dirt and roll? Jestli jo tak si vem i endurko.

  • anonymní uživatel degenerous (jrkned (a) seznam.cz) 18.6.2013 v 14:09

    Jé, blatníci :-) tak svými výtvory z PETek jsem ve své rodné Romavě proslulý už nejmíň 15let :-) přitom, když se to udělá šikovně tak to i dobře vypadá. Dávno jsem tvrdil, že blatník musí chodit s kolem, na korunce prakticky nemá význam... Dále. takový blatník kreje především šavle vidlice, od toho tam hlavně je a proto je dělám rozcapaný hodně do boku. trochu ale pomůžou aby nestříkala voda do ksichtu.No a zbytek pak zvládá takovej ten placatej na spodní trubce , pokud ta neni sama o sobě dost široká, jako třeba RB... Dále, nějak jsem nechopopil proč to musí stát 1500 v českých, ale podobně předražených výtvorů tady bylo dost a dost i v 90.tých letech, stačilo aby na něčem byl nápis Scott, Marin,Campione,XTR, atd , nápisu Deore se všichni div že ne klaněli , teprve po čase to pak zlidovělo, nebo spíš, ceny blatníků se pak srovnaly, ostatní věci stojí pořád asi tak stejně, klesá akorát váha a trvanlivost, současně s čím dále zhovadilejším designem...

  • anonymní uživatel degenerous (jrkned (a) seznam.cz) 18.6.2013 v 14:11

    Jo, čestný pyjonýrský, hned jak to pujde,přihodím fotku pro srovnání...

  • anonymní uživatel matt 18.6.2013 v 15:47

    Ako blatnik to je zaujimavy ale pride troska vacsie blato ktore sa bude lepit a vsetko ostane nalepene z vnutornej strany blatnika a prinajmensom by sa kolesto prestalo tocit ten horsi pripad by bol ze by sa zlomil.

  • anonymní uživatel Balanc 18.6.2013 v 21:20

    kašlete na blatníky a žerte více bahna dobytci!!!

  • anonymní uživatel hoffman 18.6.2013 v 22:02

    niečo ohyzdné

  • anonymní uživatel rrtert 18.6.2013 v 22:56

    Rozdíl mezi tímhle a normálním MTB blatníkem ???? kromě ceny teda...

  • anonymní uživatel ads 19.6.2013 v 10:35

    no fuj to je hnus!

  • anonymní uživatel noryn 21.6.2013 v 14:12

    naco blatník ?? já rád BAHNO ! :D jo a blatníky = slečinky !! :P

  • anonymní uživatel Bersekr 21.6.2013 v 22:04

    ja tiez rad bahno, akurat ze obvykle p**u vidim :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí