MojeKolo

Test: chrániče Bluegrass Bobcat

Autor: Čert, MuchaPhoto, kategorie: Test, vydáno: 3.6.2013

ikonaV době, kdy Američané létají do vesmíru na výlety, Japonci uzavírají sňatky s roboty, a díky televizním novinám víte co udělá voda v mínus deseti, se nikdo moderním technologiím asi bránit nemůže, ani kdyby chtěl. Jedním z „výstřelků“ posledních let je používání tzv. D3O pěny, gelu, materiálu, whatever, při výrobě chráničů. Jak si ale vede toto… médium ve srovnání s klasickým plastem, který chránil naše končetiny „odjakjezdiva“, to je stále nevyřešená otázka.

Doufám, že následující testovací srovnání vám trochu pomůže při případném rozhodování, jestli vypěnit, nebo vyplastovat.




Plastové Bobcaty v akci



Aby naše srovnání bylo co nejpřesnější, rozhodli jsme se zvolit laboratorní podmínky, tedy vakuum, stabilní teplotu 25,4°C a 13% vlhkost (údaje se od reality mohou mírně lišit). A nezbytné pro srovnání jsou samozřejmě co nejpodobnější testovací subjekty. Ty nám naštěstí poskytl obchod a dovozce Bluegrass do ČR Bikestrike.com a to ve formě chráničů kolen Bobcat, ve verzi D3O i v klasické plastové verzi.




Bluegrass Bobcat / Bluegrass Bobcat D3O



Nejprve tedy k představení testovaných veličin. Bluegrass Bobcat je kolenní chránič velmi příjemného střihu, na nohu mi překvapivě velmi dobře sedl už při prvním navlečení. Asi proto je možno vidět je tak často i ve světovém poháru. Ačkoli byl vevnitř plast, chrániče zůstaly poměrně dobře ohebné, suché zipy nahoře i dole fixovaly chránič velmi dobře, nestalo se mi, že by mi sjel. Detail, který mě u Blugrass chráničů zaujal, je „opačné“ použití suchých zipů. Dole pod kolenem jsou totiž „háčky“ na chrániči a „chlupy“ na pásku, nad kolenem zase chlupy na chrániči a háčky na pásku. Toto řešení má řadu výhod. V první řadě to, že se vám nohavice kraťasů nezasekávají do háčku, jak tomu občas, u „řídčeji tkaných“ kraťasů, bývá. Oba chrániče jsou vybaveny silikonovým pružkem z vnitřní strany, podobně jako sjezdové brýle a tím zabraňují klouzání chráničů ať už jsou vaše chlupy i nohy jakkoli dlouhé. Mimo velkého kusu plastu v přední části, nabízí Bobcat i polstrování po obou bočních stranách. To má nejenom chránit, ale i umožnit případnou kontrolu kola prostřednictvím kontaktu kolen se sedlem (to tester neumí, takže ocenil pouze ochranou funkci, pozn. red.). Cena plastových Bobcatů je 1 590 Kč.




I gelové Bobcaty nasály pot z Čertových nohou



Druhým vyzyvatelem byly kolena Bluegrass Bobcat D3O. Ačkoli má jít o stejný model, pouze s jinou technologií ochrany, s jeho plastovým (a o poznání levnějším) bráchou toho zas tolik společného neměl. Snad kromě výše popisovaného systému suchých zipů a boční ochraně, byly tyto dva chrániče nejenom jiný druh, ale i jiný rod. Už střih chráničů je úplně jiný. Díky pružnosti ochranného materiálu je totiž možné vytvořit daleko větší chráněnou plochu, proto Bobcaty zasahují skoro do půlky holení, tohle vaše nohy ocení hlavně v ostružiní, či pokud máte maximálně hladové pedály, co si rády kousnou. Upínacím popruhům navíc přibyly gumové konce umožňující lepší zapínání i v rukavicích. Ze zadní strany je, stejně jako u plastových kolegů, perforovaná neoprenová nohavička, nicméně i tady je použitý velmi odlišný střih, který nohu stahuje mnohem více. Za tento detail, spoustu dalších a D3O pěnogumu, si ale připlatíte rovných 7 stovek oproti plasťákům, cena je tedy…chvilka pro oddech a počítání, naschvál, jestli už víte kolik D3O stojí?…2290 Kč.




Bluegrass Bobcat D3O



Teď už k samotnému srovnání, to probíhalo jednak laboratorním testem, a poté několika měřeními pod otevřeným nebem, jak na DH, tak na all mountain kole/jízdě. Laboratorním testem lze rozumět to, že testovací subjekt s navlečeným chráničem opakovaně řezal kolenem do tvrdého podkladu, aby zjistil úroveň ochrany, která byla přímo úměrná bolesti tímto testem způsobené. Pocitově z tohoto testu vyšel lépe plastový chránič, přece jenom, plast je prostě tvrdší, nabízí tedy o něco vetší ochranu v případě pádu do vyloženě tvrdého prostředí (kameny, beton).




Bluegrass Bobcat D3O / Bluegrass Bobcat



Druhým testem byl test chráničů na sjezdovém kole. Oba dva si v tomto případě vedli rovnocenně, u dražšího chrániče jsem oceňoval hlavně jeho delší střih, který zakryl víc holeně, nejen v případě pádu, ale taky při průjezdu lesním podrostem. Oba dva chrániče seděly dobře, nepadaly, chránily. Drobný rozdíl se projevil při tlačení, jakkoli to je s podivem, plast mi na noze při chůzi seděl daleko lépe. D3O totiž vytvářelo při narovnání nohy „bublinu“, která byla jednak nepříjemná při chůzi, a také zavazela kraťasům. Ačkoli je těžké zvolit jednoznačného vítěze, díky pohodlí při tlačení se více do popředí cpe plastový Bobcat, coby chránič na DH vhodnější.




Bluegrass Bobcat



Posledním testem, samozřejmě ne co do důležitosti, byl XC/AM test. Jak jinak zjistit, jak se chrániče budou chovat po dvou hodinách na noze při neustálém šlapání a změnách polohy na kole, než pořádnou vyjížďkou. Teprve tady si mě poprvé doopravdy získaly vlastnosti D3O pěny. Byla pružná, pohyblivá, dobře držela a nikde nedřela. Plastový chránič mě při delší vyjížďce docela trápil svou nepohyblivostí. To, že mě trochu dřel pod kolenem sice není chyba plastu, spíše provedení, ale hlásit se to musí. Co se týče pádu, i ty se mi při trailování povedly a i tam mě D3O překvapila, ani jeden pád prostě nebolel! Z tohoto testu jasně vychází jako vítěz pěna, D3O pěna.




Bluegrass Bobcat



Jak to tedy dopadlo, pozorný čtenář už jistě ví. Ostatně jako v ničem, ani tady nelze definitivně určit co je to nejlepší, krutopřísný, numero uno Luďo. Ale pokud mohu vyvodit závěry z tak nepřesných testů, jako jsou ty, které jsem absolvoval, byly by takovéto: D3O je univerzální lehoučký systém ochrany, který je navíc v případě chráničů Bobcat vyšperkován spoustou drobných, jízdu i život zpříjemňujících, detailů. Díky výborné pohyblivosti a ventilaci je vhodný i na celodenní ježdění a „dupání“ all over the mountain. Na druhou stranu prostě nenabídnou takovou ochranu jako klasický plast. Ten bych označil jako neprůstřelné řešení pro případ, že věci se stanou malinko víc „serious“ (čti tvrdé, ostré a potenciálně bolavé). Bohužel ale musíte omrzet trochu toho komfortu a pohyblivosti. A jaké jsou vaše zkušenosti? Co vozíte? Nebo nevozíte? A vyvážíte? A vy vážíte?



Foto: Jakub Mušálek – Mucha Photo

Diskuze

  • anonymní uživatel Mára 3.6.2013 v 7:01

    Mám 661 D3O do kterých mám vecpané misky z předchozích 661 Kyle Strait... Luxusní kombinace. Ochrana bakelitu, měkost d3O při nárazu...

  • anonymní uživatel HiPP 3.6.2013 v 10:23

    ja by som viac veril plastu,preto jazdim plastove 661 holen/koleno,mam ich asi 5rokov a spokojnost,prekryju celu holen a od pinov maju nejeden skrabanec ktory keby ich nemam je na mojej nohe,jazdim prevazne DH.

  • anonymní uživatel Slid 3.6.2013 v 10:51

    Nikdy, ale nikdy uz nechci mit na noze d3o, koupil jsem si 661 d3o kolena, jako nahrada za me ukradnute Fox Launch Pro Knee Pad a neda se to vubec srovnat, ty 661 d3o ochrana 0 uz sem psal, maximalne na volejba a jeste za tolik penez, strasne sem byl rad, ze jsem je okamzite prodal za skoro stejnou cenu co sem za ne dal, jinak bych si nadaval jakej jsem vul. Tohle neni ochrana zadna a pokud ma nekdo rad sve kolena at d3o se vyhne velkym obloukem.

  • anonymní uživatel hoffman 3.6.2013 v 11:19

    ani voľba na xc, maratón už vôbec nie, v podstate to teda nechráni, videl by som to na pieskovisko

  • anonymní uživatel bok 3.6.2013 v 11:42

    D3O jsem koupil 661 a hned s nima pryč, dělá to bublinu jak tyhle v testu, po pádu jsem je našel u kotníků, při nárazu na plochou zem dobrý, ale třeba jen kleknout v nich na šutry je zlo, Kyle Strait! D30 nebrat, to vozej ty co nepadaj, dobrý tak na singltrek a na to je v nich zas horko. Na XC TSG Valdez, na hrubší srandu Straity.

    řešení ala Mára zní taky dobře

  • anonymní uživatel LeChat 3.6.2013 v 12:09

    Reseni na enduro je napr TLD 5400, taky podobnej material a vsichni si to chvali. Navic nejsou ani tak drahe, ale v CR jsem je zatim nesehnal, maji je na Chainu.

  • anonymní uživatel RB 3.6.2013 v 12:12

    Am/EN/Dirt tld 5400, na FR DH fox lunch knee/shin naprosto neprůstřelná kombinace.

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 3.6.2013 v 13:22

    Tyhle hadraky mam nejake 661 jsou to ty prvni co se delaly. Na enduro dobre ale co jsem koupil tydle kloubaky od acerbis tak uz ty hadrove neberu ani na enduro. Acerbis jsou nejpohodlnejsi co jsem mel kdy na noze. Nesjizdeji jsou lehoucke neni v nich horko a ohebne jsou tak ze nevis ze mas neco na noze. Chtel jsem jen tak vyzkouset nejake ty kloubaky a maximalne mile me prekvapily. www.gearboxadventure.com/...

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 3.6.2013 v 13:39

    Tak každej si musí určit priority a to na jakejch tratích jezdí. Tahat D3O do šutrivatejch trailů je ruská ruleta. Budeš mít smolíka, vezmeš s D3O kolenem ostrej šutr a do konce života si budeš jako pajda řikat, že by to ten plast snad, třeba, možná bejval pobral

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 3.6.2013 v 13:43

    a když máš smolíka, tak prorazíš i ten plast. Asi před měsícem sem se ve Všenorech vyvalel tak kokotsky, že sem prorazil Fox Launch skrz na skrz. Pajdal sem 2 tejdny

  • anonymní uživatel vondrus 3.6.2013 v 13:50

    Muze mi nekdo poradit. Shanim chranice na kolena. Neco jako Bluegrass Bobcat d30, ale ne s d3o. Tedy chranice na kolena s presahem na holene, ale s plastem. Dik ;-)

  • anonymní uživatel RB 3.6.2013 v 13:51

    Gaz: V tom musí být parádní jet 60km:)

  • anonymní uživatel spratek (houmal (a) gmail.com) 3.6.2013 v 14:06

    RB:No těžko říct. Teď už většinou vyvalím někam na kopec a pak dolů, třeba párkrát za den, říkám tomu enduro, motání se bez požitku po hřebeni jsem v posledních letech nějak opustil, přijde mi to jako ztráta času. Jinak myslím že 60km v jakýchkoli chráničích nebude moc příjemných, kdysi jsem to tak zkoušel, ale stejně šly dycky po pár km ty hadráky na kotníky. Musím ti ale říct, že todle je fakt pohodlíčko, myslím že bych v nich absolvoval delší štreku v pohodě. Taky je sundáš a oblečeš během 10 vteřin.

  • anonymní uživatel RB 3.6.2013 v 14:09

    Spratek: TLD 5400 bez problému 70km a ani o nich nevím. Tlam jsem v nich hodil bezpočet a nepamatuji se, že by mě bolelo koleno. Sice vydrží, tak 18 měsíců provozu 3-5x týdně, ale za ty prachy to stojí.

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 3.6.2013 v 14:22

    RB: Od TLD mám ty 5550 lokty jsou výborné, věřím že i kolena budou super. Jen mi přijdou na DH trochu krátké, i když řádnou bombu šutrem dostaneš v klidu i pri endurku a možná ještě častěji. Jinač 60 km jsem v těch acerbisech nejel, jinak podobně jako spratek, že třeba 1 hodinu na kopec a 5-10 min dolů a tak několikrát dokola zhruba 4-5 hodin v kuse jsem v nich absolvoval aniž by mě cokoli obtěžovalo. Měl jsem je nedávno na rychlebkách taky nebyl problém.

  • anonymní uživatel RB 3.6.2013 v 15:04

    GAz: Tak na DH vozím komplet plast i s holeněma od foxu, ty mám už snad 6let a jen jsem přešil gumové pásky a slouží dál. Na noze drží jak přibité. Lokty TLD 5500 jsou taky super, teď jsem si s nima lehnul 2X ve Špindlu a ani náznak nějakého nárazu. Shock doctror prostě umí.

  • anonymní uživatel Slid 3.6.2013 v 15:11

    vondrus:
    www.foxracing.cz/...
    nebo
    www.foxracing.cz/...

  • anonymní uživatel jendas84 3.6.2013 v 15:25

    vozim TLD 5450 a pohoda,při šlapání sedí na noze skvěle,nikde netlačí, žádný nitě se nepářou. noha se nepotí. jen v horním lemu popraskala guma a lem lehce odstává.jinak systém X-FIT drží, nesklouzávaj.

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 3.6.2013 v 15:28

    RB: Jo shock doctor umi. Pred dvema tydny jsem si v te jejich veste zlomil klicku a zebro:-) Sranda, ja vim ze na klicku mepomuze asi nic.

  • anonymní uživatel RB 3.6.2013 v 15:38

    Gaz: žebra jsem si pomrdal i v komplet plastu na MX, prostě extrémní sporty bolí:)

  • anonymní uživatel RB 3.6.2013 v 15:40

    Jenda: Tu gumu mám taky lehce popraskanou, ale drží to pořád. Při nejhorším to nechám obšít gumou. Ale na to kolik hodin jsem v nich strávil jsou v gute stavu.

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 3.6.2013 v 18:35

    RB: Boli neboli, o to nic, ale ta pauza, to je opruz:-/

  • anonymní uživatel Zikus (Sulik.Jakub (a) seznam.cz) 3.6.2013 v 19:53

    Dobrej článek, pobavil :D Vozim tohle www.dookie.cz/... Vážim nevim kolik, a myslim si, že až jednou moje chrániče přijdou do styku s pořádně tvrdym podkladem a ve vysoký rychlosti, bude mě to dost bolet :D

  • anonymní uživatel Baba-Ji 4.6.2013 v 9:43

    Gaz: souhlasim, ta pauza je na zranenich, pokud nemaji trvale nasledky, nejhorsi. Jinak ty Acerbisy cos tady postoval vypadaji hodne dobre a cena neni nijak vrazedna, jestli nekdy budu menit chranice, tak pujdu urcite do techhle.

  • anonymní uživatel Martin Shaman Joza (joza (a) shamanracing.com) 4.6.2013 v 12:27

    Vondrus a ostatním, co chtějí opravdu bitelné chrániče, které navíc perfektně sedí, můžeme doporučit třeba i tyhle: www.bikestrike.com/...

  • anonymní uživatel Scurf (martin.vladar (a) gmail.com) 5.6.2013 v 11:35

    Chrániče nosím jen na DH tratě, při AM/EN jízdě jak píšete nepotřebuji chrániče :D na co :D ..

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 5.6.2013 v 12:54

    Scurf: To zjistíš sám:-)

  • anonymní uživatel hoffman 5.6.2013 v 13:17

    Scurf: to je o tom čo nazveš AmEn, ale mrkni na povrchy trate En série a porovnaj to s lokálnym ..

  • anonymní uživatel Slid 5.6.2013 v 13:54

    Ja nedam dopustit na tyhle chranice a je to asi nejlepsi co jsem na noze mel do parku idealni www.foxracing.cz/... sedi paradne, ochrana na jednicku, dal sem na mnoho doporuceni lidi co je jezdi a nelituji, ono staci prohledat i weby a nenasel sem snad nikoho kdo by rekl na ne neco spatneho. A na bezne FR jezdeni nebo v lese www.foxracing.cz/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí