Spotcheck: Bikepark Bad Wildbad

Autor: Oskar Jančík, ZR, kategorie: Spotcheck, vydáno: 29.5.2013

ikonaJeště mi ani neuschly fiveteny po poslední blátivé taškařici v Métabief a je tu další prodloužený víkend. Znojemská Raketa už nějakou dobu pobývá v Rýnském Falci, což je jen nějaké dvě hodinky na sever od Basileje, kde jsem já. Takže už jsme si spolu užili nějakou tu srandu.

Richard je zodpovědný vědec a musí kontrolovat svůj experiment dvakrát denně. Nemůžeme jet nikam daleko za sluncem a musíme tento víkend zůstat v Německu.
Tak mám aspoň příležitost vyzkoušet nějaké to poježdění v Německu. Volba padá na Bikepark Bad Wildbad. Je to jeden z nejstarších bikeparku v Německu. Jelo se zde nespočet německých pohárů v DH, bikepark je asi hodinku od Karlsruhe v krásné krajině Přírodního parku Schwarzwald nedaleko Pforzheimu. Bad Wildbad není živ jen downhillem, jezdí se tu i několik XC závodů a maratonů a celkově je Schwarzwald cyklisty všech disciplín oblíbený. Oproti jiným se tato lokalita nenachází zcela na trase vašich možných tripů v létě směrem do Francie. Ale i tak stojí za to si udělat menší zajížďku.





Na místo přijíždíme kolem desáté a zažíváme něco, co jsme ještě letos neměli – slunce. Znojemská Raketa tak oproti regulím bude jezdit jenom v tričku. Jsme v Německu, takže „Protektoren Pflicht!“ nám připomene i vlekař, který se celodenně uvolňuje mocným pitím piva a kouřením.





Protože celé DH Německo je tento víkend ve Winterbergu, potkáváme „jen“ B-team Gstaad-Scott International Teamu a několik málo lokálů. Mladá krev ze Švýcarska přijela na dvoudenní trénink. Bad Wildbad je lázeňské město. Auto je tedy lepší nechat nahoře, protože dole ve městě panuje lázeňská atmosféra a tudíž na nějaké kempování na náměstíčku před lanovkou zapomeňte. Takže vyjíždíme až nahoru a platíme 3 eura za celodenní parkování. V době mimo hlavní turistickou sezonu se dá postavit auto i někam, kde se neplatí – za slunečného dne to nezkoušíme.

Tiket se prodává v malém krámku s půjčovnou. Hromada Reverse komponentů a kola značky Solid jsou k prodeji i k zapůjčení. Celkově panuje spíše rodinná atmosféra. To se změní o víkendu 20. a 21. července, kdy se tu pojede 3. závod německého IXS poháru.





Pro začátek se rozehříváme na FR trati, která začíná hned z parkoviště. FR většinou sleduje vrstevnice s občasnými výlety na mez, pro sem tam skok, double, drop či wallride. Pro zahřátí ok, ale trochu nuda. I tak se mi málem povedlo ve druhé zatáčce vystoupit, takže zas taková nuda to není. Takhle se jezdilo ČP v DH před rokem 2000. Pozemní lanová dráha jezdí každých 15 minut a není z nejrychlejších. Pokud jste někdy jezdili v zimě nějakými funikulárkami, tak v téhle budete mít pocit, že by se dala předběhnout.

To je asi největší slabina Bikeparku Bad Wildbad – jedna jízda vám zabere cca 40–45 minut. Z horní stanice zubačky je potřeba ještě potlačit nebo šlapat na start. Znojemská Raketa je v tréninku, takže pokaždé šlapeme. Nahoře je ještě několik možností zábavy – dáváme si paralelní slalom a vynecháváme North Shore, který nebyl dlouho udržovaný.





Takže pokud vynecháme nudnější FR, zůstávají nám v podstatě dvě DH tratě. Z nich ta pohárová je tou, kvůli které sem stojí za to jet. Znojemská Raketa tu na podzim trénoval s lokálama, kteří mu ukázali i několik ilegálů, ale prý to zas taková paráda nebyla.





Po první jízdě jsem náležitě vyděšený, protože poslední dva roky vožení se v bikeparcích jsem odvykl opravdovému DH. Horní část je šlapavá a vyžaduje pořádný výdej energie na to, abyste dali všechny skoky. Největší přescesťák je zamlíkovaný a otevírá se jen na pohárové závody. Pak začíná pořádně kamenité peklo. Výběr stop poměrně široký, masivní drop s dopadem na beton, několik těžkých zatáček na kořenech, double dřevěná klopenka, drop a pokračování v kamení.





Trať – naštěstí pro mě – několikrát křižuje lesní cesta, což je vítaná příležitost k přestávce. Dávat si Bad Wildbad v závodním tempu je pořádná dřina. Nakonec dřevěné dropy do kořenů, ještě překřížit cestu a znovu docela slušná volba stopy mezi kamením, pár dropů z kamenných zídek v lese a už se vyjíždí na louku. Tam na vás čeká několik nepříjemných lávkových přejezdů zídek mezi políčky. Při jedné jízdě zapomínám, že na druhé straně lávky je pořádný sešup, a dávám si „huck to flat“. Ve frontě na zubačku potkáváme německé kamarády z Bluegrass enduro závodu a i ti nás ujišťují, že v závodě se tahle past dává do roviny anebo musíte hodně na brzdy. Dřevěných přemostění je asi pět nebo šest a pak už jen klopka, skok a šup na silnici k zubačce. Pozor na provoz, v Německu jsou sice super ohleduplní, ale trať končí přímo na silnici! V závodě ještě pokračuje přes silnici a cíl je v místním parku.

Prověřujeme při jedné jízdě i DH 2, která nemá takové závodní parametry, ale pár nepříjemných míst je také nachystáno. Jsme tu ale brzo, a tak trať bude potřebovat ještě jarně-letní údržbu, aby byla 100%.





Celkové hodnocení Bad Wildbad možná nevyznívá jako destinace snů pro letní DH dovolenou, ale DH trať má parametry těžké DH tratě a každý závodník ji jistě ocení.
Bad Wildbad je skvělá tréninková trať a to, že nestihnete točit tři jízdy za hodinu, většině lidí nemusí vadit. Pokud máte ruce jako Arnold, tak deset jízd od rána do zavíračky dáte, ostatním by mělo stačit i těch sedm, co jsme stihli my se Znojemskou Raketou. Velkou výhodou je celoroční provoz a kamenitý povrch. Takže až začátkem září zavřou v Portes du Soleil a koncem září v Lac Blanc, bude pořád kde jezdit. Nakonec Znojemská Raketa tu poprvé jezdil loni v listopadu, a to měli nahoře sníh. A i když prší několik dní v kuse, do Bad Wildbad nemusíte přezouvat na wetscreamy.

Praktické informace
Denní ticket: 22 Eur víkend, 15 Eur všední den
Bikepark Bad Wildbad je otevřen od března do listopadu, nebo do prvního sněhu od středy do neděle od 10 do 18 hodin.
Web: www.bikepark-bad-wildbad.de

Vzdálenost z ČR
Praha – Bad Wildbad 540 km
Brno – Bad Wildbad 744km
Praha – Bad Wildbad – Morzine – 1013km
Brno- Bad Wildbad – Morzine – 1217 km,
Eventuální zajížďka při cestě do Portes du Soleil je 44km.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí