Test: Giant Trance 27,5 1

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 9.12.2013

ikonaJak název napovídá, do víkendového rychlotestu, se mi do ruky dostala naprostá novinka od Giantu, jejich dvacetsedmičkový allmountain se 140mm zdvihu – Trance 1 pro rok 2014.

Spolu s modelem Trance SX vytvářejí v nabídce Giantu sedmadvacítkovou alternativu k modelu Reign, coby nejuniverzálnější trailbike, respektive kolo na Enduro závodění v případě SXka. Já měl sice jenom „trailovější“ model, ale to mi rozhodně ani v nejmenším nebránilo, abych ho neprohnal dolekop.com, jak se na pořádný allmountain sluší. A proto, že se jednalo o nejvyšší hliníkový model označený jedničkou, osazení rozhodně nebylo nic, co by se muselo vytrpět. Ve zkratce, kolo komplet na vzduchovém Foxu s CTD, Talasem 110 až 140mm vpředu, zbytek obstarává Shimano mixem XT (dvojpřevodníkové kliky s pressfitem, přehazovačka Shadow+ se zamykáním, kazeta) a SLX (brzdy, řazení, přesmykač). Zbytek specky doplňuje tovární sestava Giantu (kokpit, sedlo, teleskopická sedlovka, zapletená kola). A třešinkou na dortu je kladkový napínák pro dvojpřevodník MRP 2× Guide. No, a obuto do nepohody je díky Schwalbe Nobby Nic, 27.5×2.25 TL Ready EVO.



 


Myslím, že specifikace jako je tato prostě nepotřebuje delší popis. Brzdy Shimano jsou podle mě už dlouho jediné brzdy co chci vozit, stejně tak SLX/XT řazení, navíc ve verzi 2 krát 10 náramně fungující. Nová generace Talas-u se díky hydraulickému systému změny zdvihu stala i v citlivosti velmi konkurenceschopnou vidlicí a systém CTD je na univerzální trail kola už skoro nutnost. Jenže, ani rám kolo nijak nepotopí. Na oko se zdá spíš delší a nižší, jenže pocit, že jedete na dlouhém kole zmizí po nasednutí. 67 stupňů u hlavy a rozvor 1155mm je podle mě, vzhledem k větším kolům, přesně „to akorát“. Stejně tak zdvih 140 mm, při použití sedmadvacítek. Příjemným překvapením pro mě bylo i řešení zadní osy. Ačkoliv je použita „pomalu-upínací“ 9mm osa od DT Swiss, její závit je přímo v druhé patce, takže žádná matka z druhé strany. Máte v podstatě pevnou šroubovací osu, jenom zatraceně lehkou, a tahle osa není to jediné co je na Trance lehké. I když výrobce neudává váhu, v redakci jsem navážil cca 13,2 kg bez pedálů ve velikosti M, s tolerancí cca 150g bahna. A asi díky tomu všemu mi kolo náramně padlo do ruky hned od začátku testování. Teda do ruky úplně ne, protože zrovna kokpit bylo jedno ze slabších míst kola, takže spíš sedlo než padlo do ruky. Přestože jsou použity střední obruče vyžadující logicky větší páku, na kole jsou „jenom“ 730 řídítka a 70 představec. Kolu to zbytečně ubírá hravosti a ovladatelnosti, širší řídítka a kratší představec by s kolem udělaly jinou parádu. Druhým slabým místem byla teleskopická sedlovka Contact z produkce Giantu – aby měla v podstatě nová sedlovka vůli řádově milimetry do stran, je trochu ostuda.
Nicméně je to rozhodně lepší, než kdyby se propadala. Mírná vůle při jízdě zas tolik nevadí a zbytek kola dal naštěstí na tenhle nedostatek zapomenout. Ona totiž tahle sedmadváca jede, a jede sakra dobře. Jednak je to opravdu nízkou váhou, jak kol, tak celku, a taky tím, že i když jsou prostřední kola větší jenom o trochu, pořád je to „to trochu“ které ještě o trochu zlepší jízdu oproti dvaceti šesti palcům. A u takhle povedeného kola ji dovede k sluníčkově extatickému pocitu sounáležitosti a smíření (čti jízda je bo-ží). Maestro je sice docela uhoupaný virtuál, co se docela houpe i při „zamčení“ v Climb módu, ale po tom, co dokáže předvést ve sjezdu, mu to pohoupání na asfaltu odpustím. Můj dojem z Trance je totiž ten, že tohle není kolo, které by si pořídil zarytý XCčkař do svého tréningového programu. Tohle je spíš sjezdařova XC mašina, ideální jako druhé kolo do domu ke sjezďáku. Zadní stavba se houpe, i když je na tlumiči otočeno na „Climb“, a hlavový úhel je spíš z kopce dolů. Ale díky větším kolům, nízké váze a dvaceti převodům se i do toho kopce vydrápete docela lehko, jenom to chce o něco větší úsilí (čti fýzu) než XC chrt.



 


No, a když už jste nahoře, tak tlumiče do polohy Descent, sedlovku dolů, zamknout přehazovačku a pustit brzdy. Průchodnost kola je výborná, navíc Nobby Nic-y podrží doopravdy fest. Kolo je díky větším kolům a nízkému těžišti neuvěřitelně stabilní, ale přitom i výborně ovladatelné. Sice je neotočíte na pětníku jako šestadvacítku, ale pořád se do klopenek nechá nacpat velmi rádo. Dokonce i ve vzduchu se tenhle trailbike chová dobře, odlepí se, když chcete, a přistane, kde má. Při sjezdu se navíc ke slovu dostane napínák pro dvoupřevodník od MRP, ten mi ale přišel funkční hlavně na větší placce, pokud byla vpředu zařazena menší, zas tolik nenapínal. Naštěstí za něj tuhle práci ale odvedla přehazovačka Shadow+.

Ta se ale ukázala být dalším „slabým“ místem kola. Lépe řečeno ani ne tak přehazovačka, jako její provedení. Už dlouho trvám na tom, že dlouhé ramínko je ďáblův vynález, který má donutit k neustálému kupování nových přehazovaček. Protože i mě se podařilo chudáka XT při testování zlomit při přejezdu kořenů na odklopeném svahu, poměrně běžná enduro praxe. Naštěstí to bylo až v závěru testování.



 


Posledním „slabým“ místem je vidlice, potažmo hlavové složení. Závodní použití kola trochu limituje vidlice Fox 32 Talas se stavitelným zdvihem 110 nebo 140mm. To, že je „menší“ vidlice použita primárně kvůli váze, je jasná věc. Z redakčního šetření ale poměrně jasně vzešlo, že použití například vidlice Fox 34 Talas 130 – 160mm, by sice přidalo pár deka váhy, ale výrazně pomohlo kolu přidat na sjezdovosti, tzn. i na „endurovosti“. Dalo by se namítnout, že není problém vidlici vyměnit a vyrobit si kolo dle představ, jenže tady přijde ke slovu druhý problém, a to je originální řešení hlavového složení Giantu pod názvem Overdrive 2. Co to znamená? Dole je použitý obvyklý rozměr 1,5 palce, ale nahoře už je to zcela neobvyklý průměr 1,1/4 palce. Liší se i průřez hlavové trubky vidlice, ale to už je vedlejší. „Nevedlejší“ je, že vidlice není kompatibilní s běžnými představci a rám není kompatibilní s běžnými tapered vidlicemi. Samozřejmě existuje několik redukčních horních misek hlavových složení, bohužel vám v tomto případě doma zbude v podstatě neprodejná vidlice. Myslím, že toto nesmyslné řešení hlavy by mohlo odradit hlavně ty, kteří si kolo rádi upravují nejen podle sebe, ale i podle trati. Protože když se chystáte na Megavalanche, chce to rozhodně padesátku představec, 780 klacky a 160 vidlici. A to u Giantu jenom tak jednoduše nepůjde.



 


Jinak je Trance 27.5 1 velmi příjemně ovladatelné, ale přitom (minimálně z kopce dolů) rychlé kolo. Slabším místem byly výše zmíněná sedlovka, případně až moc XC kokpit. S pár drobnými úpravami si ale rozhodně dokážu Trance představit jako kolo, které vás povozí po Singltreku, po Rychlebách, na trailu za domem, na vejlet s bábovkou a zároveň vás nenechá ve štychu, pokud se budete chtít o víkendech projet na Enduro sérii. Na atraktivnosti ubírá bohužel to, že tyto drobné úpravy výrazně komplikuje neobvyklý průměr hlavového složení. Jinak si ale Trance dovedu představit jako ideální kolo na české Enduro tratě – dolů jede hodně podobně, jako by jel sjezďák a nahoru o hodně líp, než by jela kdejaká šestadvacítka. Může se ale stát, že pokud se při závodě pojede doopravdy „hrana“ nahoru a limity budou nelidské, může houpání ubrat trochu sil, který by byl v závěru potřeba. Nicméně pořád je to dvacet sedmička, co váží třináct a půl. Cena testovaného modelu je 68 999 Kč, což podle mě za 650b kola na SLX a XT, Foxu CTD a s teleskopem doopravdy není moc. Ale pokud je tohle nad vaše možnosti, Gaint nabízí další 3 nižší modely za podstatně nižší ceny a poměrně dobře výbavově odstupňované. Druhým nejvyšším je Trance 27.5 2 LTD na Foxu CTD s výbavou Deore/SLX a bez teleskopické sedlovky za 55 999 Kč, pod ním je Trance 27.5 3, ten už je na Deore celý, plus nižší tlumení od RockShoxu, za 42 999 Kč. Nejlevnější možností je Trance 4 s devíti rychlostním Deore, vidlicí Suntour Epicon a tlumičem Giant. Výbava je sice slabší, ale dát za celopéro-sedmadvacítku necelých 38 tisíc je už fajn.

Trance je kolo, které rozhodně doporučuji minimálně vyzkoušet, pokud se poohlížíte po univerzálu na příští sezónu, ať už máte rozpočet jakýkoliv.

Diskuze

  • anonymní uživatel FRbikes (info (a) frbikes.cz) 9.12.2013 v 10:49

    Pěknej test, jinak "divnej průměr" má jen vidlice a to jen na hoře. Když ji budeš prodávat s horní miskou a představcem neni problém ji dát na spešla, na skota, nebo většinu jinejch kol s tapered hlavovkou. To samý platí naopak o trancovi, dáš normální tapered vidlici a vyměníš jen standartní semiintegrovanou horní misku a představec. Jinak krátý "divný" oversize 2 představce máme skladem.

  • anonymní uživatel mikeC 9.12.2013 v 22:49

    konečně jakštakš geometrie na AM ježdění :-) ale trvalo jim to ,,,,

  • anonymní uživatel hoffman 10.12.2013 v 2:01

    mikeC: .) ale no tak ..

  • anonymní uživatel BuLl3t (versus32 (a) seznam.cz) 11.12.2013 v 17:31

    doufm ze bude stejne tak dobre jezdit tak jak vypada...letos se jim fakt ty modely povedly... :)

  • anonymní uživatel Vzteklan 12.1.2014 v 13:53

    Jak se Ti může zadek pohupovat, když máš zamčený tlumič ?
    Můžeš to nějak rozvést ?
    Já mám Trance 27,5 3, tzn. nemá vzadu lockout. Jezdím ale SPD a houpání mi na asfaltu nepřijde obtěžující a když zaberu pořádně do pedálů při nějaké stojce, cítím až překvapivě tvrdý záběr. Výjezdy jsou vůbec lahůdkou, zadní kolo krásně kopíruje terén a nenadskakuje.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí