Hledáš sponzora? Přečti si jak na to!

Autor: Rasty Smolinský, vydáno: 17.12.2013

ikonaSponzoring. Je to něco co hodně rideru chce, ale málokdo ve skutečnosti získá. Spousta z vás, co si právě toto čte, je nesmírně talentovaných a víte to. Taky byste si výhody sponzora, nebo dvou, užili. A kdo ne? Je parádní dostávat věci levně, nebo ještě líp, dostávat zaplaceno. Ale není to jen o tom být hodně hodně dobrý rider. Kromě skillu to chce taky něco navíc. Protože „být sponzorovaný“ znamená nejen to, že budete jezdit na kole, ale taky to chce prodávat produkty vašeho sponzora a to nejen na dvou kolech (pozn. překladatele: neznamená to prodávat v obchodu).

Ať už to zní „korporačně“, značka je něco z čeho těží nejen společnosti, ale i samotní sportovci. Jako bývalý team manager (Lacy Kemp, autor originálu, pozn. překladatele), jsem denně dostával emaily a telefonáty od sportovců. Vždy moje první otázka zněla: „A čím se chceš odlišit?“ Často jsem dostal odpovědi ohledně filmování, závodění, o tom, že chce být skvělým vzorem. Tyto odpovědi nejsou v žádném ohledu chybné, ale nejsou dostatečně unikátní na to, aby team manažeři dokázali nabídnout plat nebo sponzoring. Upřímně řečeno, pokud v dnešní době závodíte, tak musíte dosahovat nejvyššího levelu. Výsledky na bedně jsou skvělé. Přinášejí značce velkou pozornost a vliv. Kdežto sedmé místo je bez pochyb skvělý výkon ve velké konkurenci závodníků, ale vliv takového umístění je naprosto nesrovnatelný vzhledem k těm na bedně.




Kelly McGarry je díky svým vlasům nepřehlédnutelný



Takže, jako sportovec, co můžete vyložit na stůl společnostem, které s vámi budou chtít mít něco společného? Klíčem je něco charakteristického, na co si člověk vzpomene. Takže když vás lidé uvidí na fotce nebo ve videu, tak si na vás okamžitě vzpomenou. Může to znít nahodile, ale mít unikátní (charakteristický) rys je něco, co si lidé zapamatují a spojí si s vámi. Sportovci, kteří jsou v tomto dobří jsou například: Kelly McGarry a jeho divoké blond háro („nevlastního bráchy“ českého freestyle jezdce Filipa „ženy“ Kamidry :D). Kellyho vlasy můžou vypadat nevýznamně, ale jsou okamžitě rozpoznatelné, a proto z něj dělají uplatnitelného sportovce. Vždy víte, kdo to je i na fotce z dálky, díky jeho vlasům, které jdou vždy vidět. Kelly jezdí pro Diamondback (značka kola pozn. překladatele), takže to je okamžitá výhra pro ně, i když reklama je na Adidas.
Další příklad: Brett Tippie… je prostě Brett Tippie. Není moc lidí, kteří jsou tak skvělým vzorem pro sport jako je Tippie. Stále se smějící, koučující, nebo moderující nejrůznější akce. Celkově je skvělou tváří pro MTB a jeho hlavního sponzora: Rocky Mountain.




Brett Tippie je věčně vysmátý, foto Blake Jorgenson



Geoffovi Gulevich se dobře ví, že je pohodový chlapík. Gully se objevuje v mediích častěji než většina jezdců jednoduše pro to, že se nebojí nastavit krk. Je ochotný být jiný, nepředvidatelný, je jednoduché s ním pracovat a snad do všeho co dělá vštěpuje humor. KC Deane je atlet dvou sportů (kolo a lyže) a má velkou sledovanost na sociálních médiích, kterou společnosti tolik milují. Přestože je KC v bikovém průmyslu krátkou dobu, společnosti uznávají jeho mezi-sportovní popularitu namíchanou s masivním publikem, které sleduje jeho um. A to je super způsob, jak přivést nové lidi z jiných sportů a tím ke společnostem, které reprezentuje.




DC Deane umí na bajku i na lyžích, foto Steve Lloyd a Tyler Roemer



The Athertons mají štěstí, že jsou biková rodina číslo jedna na světě. Přestože každý z nich má talent světového formátu ve své disciplíně, často jsou označováni jako celek, protože tři elitní jezdci představí produkt dané značky lépe než jeden člověk. Doufám, že chápete ten smysl. Přestože top-level talent je nejlepší, tihle sportovci si našli i další způsoby jak být zajímaví.




The Athertons – značka co prodává



Jako sportovec, je vaším úkolem číslo jedna prodávat produkty vašeho sponzora. Váš druhý job je být propagátorem MTB, přivádět nové lidi do sportu a motivovat současné jezdce. Různé společnosti budou preferovat různé styly ježdění a osobností, které budou reprezentovat jejich výrobky, ale zviditelnění a prodejnost jsou dva extrémně důležité faktory a nezáleží koho reprezentujete. Váš unikátní rys nebo vlastnost přidá vaši uplatnitelnosti a zájmu médií, aby vás fotili a zahrnovali ve videích, protože jste zajímavější. Lidé vás poznají a zapamatují si vás. To zvyšuje shlédnutí videích a fotek, čímž vaše zviditelnění vzrůstá a to těší vaše sponzory ještě víc.

Takže, až se budete příště snažit získat nového sponzora, přemýšlejte o tom co můžete nabídnout, co je na vás unikátní. Vymyslete, jak z toho udělat něco pozoruhodného a v tu chvíli budete o krok napřed před většinou sportovců, snažící se o pozornost značek.





A zamiřme i do českých luhů a hájů, jak je to se sponzorigem u nás? Platí výše popsaná rady nebo máme nějaká specifika? Zeptali jsme se několika lidí na názor.





Filip Švrček (Dolekop.com): Mimo rad z textu výše se při hledání sponzora samozřejmě počítá s tím, že vaše komunikace směrem k potenciálnímu sponzorovi bude na odpovídající úrovni. Možná pro tebe osobně není pravopis důležitá součást znalostí, ale pro sponzora je v drtivé většině případů hodně zásadní. Pokud v jednom odstavci nasekáš deset překlepů, nepočítaně pravopisných chyb a interpunkce ti nic neříká, tak se tvým emailem se žádostí o sponzoring nebude nikdo příliš zabývat. První dojem může rozhodnout o získání sponzora nebo ne. Neboj se oslovit někoho zkušenějšího, ať si email přečte a opraví chyby, stylistiku atd..





Martin Joza (Bikestrike.com, Shaman Racing): Ještě bych doplnil, že vzhledem k tomu, že žijeme v ČR a seriózní sponzoring by měl fungovat na vyšší úrovni, je důležitá i angličtina. Jde o to, že veškerá komunikace, výsledky, fotky, videa, atd. by měly skončit u zodpovědných lidí značky, která jezdce podporuje. No a protože se většinou jedná o zahraniční značky, je fajn, když tomu tito lidé také rozumí ;o) Jinak obecně, určitě je fajn, když seš dobrej jezdec s kvalitníma výsledkama, ale neméně důležitá je tvoje sebeprezentace navenek, čímž reprezentuješ všechny značky, které tě podporují! Zkus se zamyslet nad tím, jak se odlišit od ostatních, co jiného, nového či unikátního nabídnout? Jedině tak se odlišíš od průměru, o který už ovšem není takový zájem!





Jára Spěšný (AGang): Článek z PB je něco co mám v hlavě už dlouho… dostávám spousty emailu ohledně podpory nebo chcete-li sponzoringu, vlastně skoro denně. Jak z Čech, tak i zahraničí… Někdy už skoro nemám sílu odpovídat, protože je to doslova vrchol drzosti co příjde, ale stále si říkám – vždyť oni ti kluci a holky nevědí. Nikdo jim nic neřekl, kámoši nemaj páru, rodiče neporadí, nikdo nikde nic nepíše a ve škole se to neučili… Maj to jen nakoukaný a domnívají se, že takhle jak to dělají nebo zkouší dělat oni je to správný. Můj názor je, že hlavně NECHTĚJTE BÝT SPONZOROVANÝ!!! Je to dřina a zatraceně těžká práce!!!

Jezděte na kole pro radost a bavte se… když potřebujete díl na kolo nebo na benzín na závody, tak si sežeňte brigádu! Jestli ale chcete opravdu sponzoring, tak se připravte, že to není zadarmo! POZOR! Já neberu sponzoring jako to, že dostane někdo slevu. To je podpora… Sponzoring je práce na plný úvazek sedm dní v týdnu a 365 dní v roce. To, že Vám dá někdo něco zadarmo znamená, že jste mu zavázání a že Vám důvěřuje! Kdykoliv jste někde mezi bikovou veřejnosti, tak musíte odprezentovat svoje sponzory přesně podle toho jak jsou pro Vás důležití. Nemůže se stát, že Red Bull jezdec má na stupních vítězů čepici dozadu a logo jeho nejdůležitějšího sponzora není vidět a dominantní je logo na dresu, které podporuje jezdce pouze materiálem. Nemůže se stát, že akci, kterou podporuje jako hlavní firma Monster uvádí Red Bull jezdec… tohle jsou přesně signály, který matou a je to počátek všech nedorozumění! Bohužel ve spoustě případů právě „profíci“, brand a team manažéři nastavují uroveň podpory / sponzoringu tak amatérsky, že se pak po pár letech samotní diví co způsobují.

Taktéž mít sponzora na všechno je krásná, ale hloupá představa. Jak pak dostanu všechny loga na dres??? Jak se všem budu věnovat??? Dám na konec videa milión log, kde stejně nikdo netuší, který ze sponzorů je nejdůležitější…

Tento přístup je spíš klasický příklad umění psaní deseti prsty, dobré práce se softvérem na střih videí a dobré práce na tvorbě prezentace. To ale nestačí… Je to stejný jako když si vymyslíte svoje CV a po třech měsících Vás vyhodí z práce, protože nic z toho co máte v CV není pravda! Nelžete sami sobě! Mějte sebereflexi a hlavně nejezděte na kole kvůli tomu, že chcete sponzora! Když už se, ale rozhodnete, že chcete něco dokázat, tak věřte, že když budete makat, tak si Vás ty správný lidi najdou nebo se vy svou pílí k těm správným lidem dostanete! Možná to zní jako pohádka, ale stále jsou tu v bikovém businessu lidi, kteří sledují co se děje a chtějí mít pod svými křídly jezdce, kteří přítáhnou nové zájemce o cyklistiku, ať se jedná o jakékoliv odvětví… a o to jde hlavně především! Aby vše fungovalo, tak musí přibývat bikerů a o to se musí hlavně snažit ti z Vás co už jste „sponzorovaný“ nebo chcete být… Vyhrát závod je krásný, ale co bude dál? Vítězstvím to nekončí, ale teprve začíná… díky vítězstvím máte velkou šanci získat podporu a následně i sponzoring, ale výhra doma, v zemi kde nás je 10 miliónů a Vašemu odvětví cyklistiky se věnuje tolik lidí, že je všechny znáte osobně znamená, že není možný, aby jste měli sponzoring, který mají top jezdci v Německu např. Dokažte něco za hranicema a nebuďte jen lokálníma hrdinama okresních přeborů! Makejte a ono to přijde… ale uvědomte si, že nic není zadarmo!





Volně přeloženo z originálu na Pinkbike.com autora: Lacy Kemp, přeložil: Rastislav „Rasty“ Smolinský

Diskuze

  • anonymní uživatel Martin 17.12.2013 v 9:42

    Tak nejlepší je názor Járy Spěšnýho! Na rovinu napsaný a férový.

  • anonymní uživatel Martin (martinbelas (a) seznam.cz) 17.12.2013 v 10:49

    Konečně to těm děckám někdo vysvětlil.Akorát si je možná Járo trochu urazil tou brigádou.To jako dělat rukama jo?...

  • anonymní uživatel zdenal 17.12.2013 v 12:02

    super článek Rasťo !!! taky doufám, že se proberou a uvědomí si to.
    ale jen málokdo to dokáže přes trénink a závodění, takže asi uvidíme spíš spoustu vlasatých a potetovaných :) :)

  • anonymní uživatel Karlos 17.12.2013 v 12:12

    Opravdu trefný a dobře napsaný článek. Jen bych měl jednu výhradu... Jak se má člověk připravit na jakýkoliv zahraniční závod, když těch tuzemských je čím dál tím míň. I když by kdokoliv čirou náhodou opravdu na tom kole jezdil každý den, ať už to bude např. Špičák nebo v lese za barákem, tak vám to zdaleka nedá tolik jaky ty závody. Pouze můj osobní názor...

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 17.12.2013 v 12:19

    Karlos: bohužel máš pravdu s tím, že toho je u nás málo a proto je dobré jezdit ven. Když nakombinuješ CZ závody se závody na slovensku, Německu a Polsku, tak budeš mít přes léto každej víkend co dělat. Bude to něco stát, ale jestli se tomu chceš věnovat a něčeho dosáhnout, tak investice do zahraničních závodů se nevyhneš a zkušenosti, které tam nasbíráš, jsou k nezaplacení : ) Zdenal: bohužel jen o těch trénincích a závodech to právě ale není ...

  • anonymní uživatel zdenal 17.12.2013 v 13:09

    ještě by jim někdo mohl napsat a vysvětlit, jak je to z podnikáním. že se musí i prodávat, nejen sponzorovat. Protože 90% žádá o sponzorství v ČR, ale nakupuje v Anglii u Chain Reaction

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 17.12.2013 v 13:20

    originální jsem (hlavně při pádech :))), talent tam asi taky nějakej bude, jenom s těma výsledkama už to ve svejch 24 letech na světovou úroveň asi nedotáhnu... tak kdyby někdo náhodou sháněl teamovýho mechanika tak za trochu bokem odlitýho maziva a jinejch provozních tekutin jsem ochotnej se vám o ty mazly starat :D

  • anonymní uživatel Martin Joza (joza (a) bikestrike.com) 17.12.2013 v 23:35

    Zdenál: Jojo, loajalita je jedna s vlastností, která je rozhodně užitečná, leč mnohdy málo vídaná ;o(

  • anonymní uživatel joshuana (joshuana (a) seznam.cz) 18.12.2013 v 0:18

    Jára Spěšný: Ví o čem mluví je to přesně tak. Makat,makat a zase makat mít to co dělám opravdu rád to ostatní příjde a hlavně, to nevzdávat.

  • anonymní uživatel vena69 (malejvena69 (a) seznam.cz) 18.12.2013 v 21:58

    asi mate vsichni pravdu..ale ted si to precte nejakej nactiletej frajer a rekne si mam chudy rodice co me nemuzou platit zavody.,neumim pravopis cizi jazyk je pro nej vesmir a talent.?talent mozna ma ale nakonec si practe tenhle clanek a strati svuj nejjj sen., to je asi taky spatne ne.??

  • anonymní uživatel bok 18.12.2013 v 22:51

    vena69: Náctiletej frajer má spoustu času na tom zapracovat, bez práce nejsou koláče. Za rohem může bydlet stejně talentovanej týpek co má taky chudý rodiče, ale základku zvládnul.

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 19.12.2013 v 7:43

    vena: Pravopis, jazyk a všeobecně komunikaci se člověk může naučit a jestli je na to línej, tak si nezaslouží mít stejný podmínky jako ti ostatní co dřou?

  • anonymní uživatel adnot 19.12.2013 v 11:18

    takže, když chcete někohoi sponzorovat tak chcete aby on vydělával na vás, protože vy tomu člověku dáte kolo za řekněme 50%, a ten člověk pokud vám na těch zbylých 50% nevidělá je pro vás nezajímavým to je celý, vátejte v zemi shamanu

  • anonymní uživatel pepa 19.12.2013 v 11:37

    Adnot> no a co na tom je spatneho? chces slevu zadarmo? kdyz mu vydela 200% ceny kola tak mu da kolo zadarmo a je to vyhodny pro oba. Kdyz mu vydela o hodne vic tak mu k tomu kolu jeste zaplati... jasny ja facka :)

  • anonymní uživatel Buba (ouvin (a) bigbuba.cz) 19.12.2013 v 11:40

    adnot: Téééda, ty jsi hlavička :)
    redakce: za článek díky, když je někdo vnímavej a otevřenej, může mu hodně přinést!

  • anonymní uživatel Tom (tom (a) freeride.cz) 19.12.2013 v 12:05

    Tondo, nesmis motat sponsoring s charitou. To jsou dve ruzny veci.

  • anonymní uživatel Tom (tom1689 (a) gmail.com) 19.12.2013 v 12:22

    Tondo, jestli máš nějakej návrh jak to zlepšit ze strany sponzorů či jezdců, tak sem s tím! Třeba si z toho někdo veme příklad, když to bude dávat hlavu a patu. : )

  • anonymní uživatel slucky 19.12.2013 v 14:58

    Moc pěknej článek, jinak si myslím, že základ je jezdit pro radost. Chápu, že na nějaký vyšší úrovni (poháry atd...) už je sponzor nutností. Ale ty dnešní kidi... každej chce sponzóóóry, pýžo od trojlíčka a plastový demo, kde sou ty časy kdy se jezdilo v maskáčích a fšichni na to srali.

  • anonymní uživatel vena69 (malejvena69 (a) seznam.cz) 19.12.2013 v 18:59

    kubajsz.,kdyz je nekdo dislektik tak se muzes ucit co chces a stejne se ti to vypari z palice..spis je to otom mit stesti a bejt na spravnym miste v danou chvili..jinak nejvic to trafila Slucky punk na kole je nejvic.!!!

  • anonymní uživatel párek 19.12.2013 v 20:16

    co na to říct, když někoho sponzoruju tak to dělám pro to abych ho někam vytáhl (pomohl mu) a ne z něho tahat prachy, a při nákupních cenách kol a za to když se dává kolo něco jako sponzorsky za těch 50% nechápu, že nestačí dělat reklamu ježděním v pětce, no nic já se těším až začnu vydělávat a možná i obědu celej čp. a jak tady někdo psal že to chce jezdit do ciziny, a tam se prosadit, tak kur va za co když se neprosadím v juniorech tak už asi nikdy a o tom to je podchytit talent a jezdit a jezdit. mimochodem jak to funguje u shaman racing ? kolik lidí jezdí v dresu SHMN ?

  • anonymní uživatel Hanz 19.12.2013 v 21:32

    vena69: svádět to na to, že jsi dyslektik a proto nejsi schopný něco napsat bez chyb asi není to pravé ořechové, vždycky máš kolem sebe někoho (mámu, tátu, přítelkyni, kamarády, atd.), kdo ti to pomůže napsat správně...a být ve správnou chvíli na správným místě, to byl asi málokdo, všichni to (aspoň dle mého) mají díky tomu, že se nebáli zeptat
    párek:ano dělají to pro to, aby někoho někam vytáhli, jak říkáš, ale taky to dělají proto, že z toho něco chtějí mít, zadarmo ti dneska nikdo nic nedá a cpát do toho vlastní finance budeš vždycky, ať jsi profík nebo nejsi

  • anonymní uživatel vena69 (malejvena69 (a) seznam.cz) 19.12.2013 v 23:05

    hanz urcite je blbost co tu pisu..myslel sem to uplne jinak ze zacatku ale to je jedno.,ver tomu ze celej zivot nemuzas porad nekoho otravovat aby ti opravil chyby nebo ti napsal zivotopis..proste s tim clovek musi zit..ale jinak fandim vsem co chteji jezdit at tak nebo tak.,hlavne ze se kola toci a clovek se odreaguje.,ne.??

  • anonymní uživatel bok 20.12.2013 v 9:33

    Sponsoring neni almužna ani služba sociální péče, je to oboustrannej obchod. Proberte se, proč by vám kdokoli cokoli dával jen tak, vy to děláte?
    A 50% sleva na bajk má bejt jako špatná?

  • anonymní uživatel Novotnaák (stepan.novotny (a) rovese.com) 20.12.2013 v 21:03

    Je super co tu kluci dali na hromádku, když to pár jedinců chytí za ten pravý konec, může jim to hodně usnadnit život. Možná by bylo super udělat takovou rubriku, kde by profíci stylu Toma Slavíka atd. nadhodili nějakej tip, nápad a zkušenost. Rád jsem si to přečetl.

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 21.12.2013 v 12:35

    párek: shamanracing team je od loňska bikestrike.com team, nicméně to funguje podobně jako třeba u dookie teamu. Jezdci si u nás můžou udělat licenci, mají možnost zúčastnit se kempu, kde se mimojiné řeší i třeba sponzoring a hlavně podle toho, jak fungují a jak se snaží, mají slevu na nákup zboží. Lidí s licencí od nás je cca 20 každý rok.

  • anonymní uživatel Čárys ze 720.cz (seven20 (a) volny.cz) 5.1.2014 v 19:43

    Před osmi lety jsem o tom napsal článek : 720.cz/...
    : )

  • anonymní uživatel žena (dirtak.zena (a) seznam.cz) 6.1.2014 v 15:21

    asi si ty vlasy nechám zase narůst

  • anonymní uživatel lu79ke (lu79ke (a) gmail.com) 28.1.2015 v 12:33

    V článku jsou velmi zajímavé věci. Právě kvůli radám ohledně sponzoringu jsem si tento článek "vygoogloval". Promiňte mi to, ale nemohu si odpustit pár poznámek. Především Rasty (překladatel) by si měl vzít k srdci rady od Filipa Švrčka (viz. článek) ze všech nejvíce. V článku je snad 20 gramatických chyb. O interpunkci se raději ani nebudu zmiňovat. Třešničkou na dortu může být např. slovo "softvér". Za normálních okolností bych takový příspěvek nepsal. Pokud ale někomu vysvětluji, že by měl psát gramaticky správně a během toho nasekám chyb jako máku, budí to úsměv na tváři. Snad jsem tím nikoho neurazil. Přeji hezký den :)))

  • anonymní uživatel Oliver .V.Hornak (Oliverhor (a) seznam.cz) 18.2.2018 v 11:09

    Dobrý den chtěl bych vás požádat o spolupráci (sponzorství) na mém kanále ,v každém videu bych zmínil vaši reklamu . Děkuji.

  • anonymní uživatel Leo Štefanovsky (leo.stefanovsky2020 (a) gmail .com) 23.5.2020 v 21:22

    Chcem požiadať o sponzoring. Propagoval by som vás na každom vydeu na YT. Odkaz na môj kanál-www.youtube.com/...

  • profilová fotka Vrana 25.5.2020 v 14:09

    Kašlete na závody, dokazování něčeho za hranicema, skill apod. ..... dělejte radši "trail huntera"

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí