MojeKolo

Světový pohár v Cairns: Athertonovi mají double

Autor: Keli, vydáno: 26.4.2014

Druhé letošní kolo Světového poháru po dlouhých 18-ti letech hostilo australské město Cairns (tehdy se zde tedy jelo Mistrovství světa). Už první tréninky se jeli za mokra resp. ve strašných sra**kách, v den závodu, v sobotu již sice nepršelo, ale rozhodně se neprášilo, takže na kolech nechyběli blatníky a pláště do bláta.





Zajisté všichni viděli komentované video z trati a mají tak představu o její náročnosti, týdenní deštivé počasí ji na náročnosti ještě přidalo, trať byla extrémně blátivá a kluzká. Na jezdcích bylo vidět, že s tratí bojují více než obvykle. Množství pádů bylo nevídané. Víte jaké bylo nejčastěji používané slovo komentátora přímého přenosu Roba Warnera? Shame!
Další věcí na závodech Světového poháru nevídanou, bylo množství jezdců praktikující techniku jízdy ala Královna Koloběžka – jedna noha na pedále, druhou se jezdce odráží od země. Pohled na jezdce světového kalibru, kteří jedou na trati jako já nebo ty, potěší – i oni jsou jenom lidi.





Nejmladší závodníci, kategorii juniorů ovládl Loris Vergier (Lapierre Gravity Republic) a dostal se tak do vedení v celkovém pořadí.

Po juniorech vyrazili na trať ženy, na většině závodnic bylo vidět, že by raději nejela, s tratí se praly statečně jen do prvního pádu, pak už to byla spíše rezignace. Rozdíly ve výkonech potažmo v časech byly obrovské. Pouze vítězka se dostala s časem pod pět minut. Rachel Atherton (GT Factory racing) oplatila porážku své krajance  Manon Carpenter (Madison Saracen) z prvního kola z Pietermarit­zburgu.

„Myslím, že jsme všechny byly extrémně nervózní, protože trať byla absolutně v kaši. Bylo to jako by jste jeli v burákovém másle, z každého kamenu jsem měla strach, že mě pošle k zemi, a zbytek trati byl jako klouzačka,“ zhodnotila Rachel.





V mužské elitní kategorii došlo k události, která je k neuvěření na závodě nejvyššího kalibru. Jeden ze závodníku havaroval a byl ošetřován, na neštestí se okolo trati našel ochotný divák-idiot, který se nabídl, že sveze jezdcovo kolo do cíle. Jak to dopadlo? Idiot nasedl na kolo, bez helmy, a po chvíli se nepěkně vyndal a závod byl přerušen. Jak je možné, že jede divák po trati během závodu, ví asi jen v Austrálii. Na přerušení závodu doplatil a zároveň vydělal Steve Peat, který byl zastaven a svoji jízdu si musel zopakovat – opakovaná jízda se mu vydařila rozhodně lépe, soudě dle mezičasů. Během této nucené přestávky vysvitlo slunce a trať začala vysychat.

V okamžiku, kdy na startu zbývala patnáctka nejlepších kvalifikantů, do hot seat usedl Josh Bryceland (Santa Cruz Syndicate) a jeho naděje na první vítězství ve Světovém poháru stoupala, když se na téměř stejném místě vyndali Loic Bruni (Lapierre Gravity Republic) a Neko Mulally (Trek World Racing). Všem nadějím udělal konec Gee Atherton (GT Factory Racing), když proťal cílovou čáru v čase atakujícím čtyři minuty – rychlejší o více jak čtyři sekundy než Ratboy. Nikdo z dalších jezdců už čas Geeho nedokázal překonat, Minnaar se jel podívat mezi diváky, Gwin ztratil čas na kořenové pasáži. Kompletní výsledky na uci.ch.

Aaron, přestože dojel až čtvrtý, uhájil vedení v celkovém pořadí. Gee se posunul na stříbro a o třicet bodů méně má Greg Minnaar.





Foto: UCI, Victor Lucas

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Dan 27.4.2014 v 1:02

    Minaar šel radši mimo trať protože se asi nechtěl tou operovanou nohou odrážet od země :-/ a ten člověk co vezl kolo dolů Braytonovi byl závodník, který se nekvalifikoval a vedl kolo dolů po dohodě s Adamem a vyprovokovali ho lidi podél trati co na něj řvali aby jel a on teda jel, byla to asi blbost ale hlavně ať je ok, protože bylo podezření, že má něco s páteří :-/

  • anonymní uživatel Dan 27.4.2014 v 1:03

    A Peatovi to jedině pomohlo ;-) měl stejně blbej mezičas

  • anonymní uživatel pilot 28.4.2014 v 9:19

    nechutnej kreš....

  • anonymní uživatel freedom66 28.4.2014 v 13:32

    Dávejte si pozor na češtinu, tohle není FB, trocha korektur před publikováním by neškodila...."Po juniorech vyrazili na trať ženy, na vetšině závodnic bylo vidět, že by raději nejeli." Odvádí o pozornost od článku samotného a to je škoda.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 28.4.2014 v 14:35

    freedom66: Diky za upozorneni, snazime co to jde, ale nekdy proste chyba ve spechu utece. Toto byl ten pripad.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí