Špindl opening 2014 - hodně vlhká otevíračka

Autor: Keli, vydáno: 21.5.2014

Musím se přiznat, že jsem porušil svoje loňské předsevzetí a to, že do Špindlu už nikdy nepojedu – loni koncem léta byl park v kompletní kreši, o nějaké údržbě nemohla být řeč. Po shlédnutí fotek a videa z přípravy, jsem se rozhodl, že letos mu teda dám ještě šanci. A kdy bude park naladěnější víc než na openingu?
Jakožto nezlomný optimista, věřil jsem, že i přes nepříznivou předpověď bude v sobotu ve Špindlu pěkně a počasí bude přát (naivka…). I hned po příjezdu jsem pochopil, že vzít si s sebou jenom kraťasy nebyl úplně dobrý nápad. Naštěstí v útrobách race bagu jsem vyhrabal spodní díl „atombordelu“ – nepromokavé kalhoty jsem na sobě neměl už hodně dlouho.





V sobotu dopoledne teplota atakovala pět stupňů a foukal docela silný nárazový vítr, nahoře na Pláních k tomu přibyla ještě mlha – no, počásko ideál. Prý to v pátek byl úplný sajgon, vichr jako kráva lamající stromy jako sirky k tomu brutální déšť padající z nebe téměř vodorovně… Špindl opening není jen o ježdění, po páteční párty měli někteří dost kyselé ksichty a našli se i tací, kteří si v sobotu Svaťák sjeli jednou a pak pro vysoký zbytkáč odstoupili.





Co udělal páteční desetihodinový chcanec s tratí asi není těžké odhadnout, dráhy byly měkké jako peřina. Každým průjezdem dostávala dost za uši, z tohoto důvodu byl zavřen Deep Forest, takže zbývalo jezdit bývalou pohárovku aka Freeridovou a nebo DH trať pod lanem.





Obě dráhy doznaly spíše kosmetických změn – na DH trati pod lanem čeká na jezdce několik nových výjezdů do lesa, pár přemlíkovaných úseků, ale stále zůstává obrovská fyzická náročnost a nic moc zábavnost – nejčastějším jezdcem na ní byl Datel, který se připravuje na Světový pohár do Fort William, kde si dá 4X i DH.
Freeridovka má také několik nových úseků, nových dřevěných lávek a wallridů, na úpravách se podílela i posila z Mekky bikingu Whistleru – Petr No Control. Některé úseky jsou změnou k lepšímu, jiné zůstávají stát na místě a neposouvají dráhu dál. Trať má být pro všechny, tak aby se i německý turista cítil jako závodník ze svěťáku, to se zatím dle mého názoru zcela nepodařilo. V místech, kde by měli být klopenky, tyto chybí; skoky na placku leckde zůstávají… no byl jsem z toho trochu rozpačitý. Ale jelikož se na tratích bude ještě pracovat, tak věřím, že bude vše vyladěno k dokonalosti.





Novinkou je montovaný pumptrack od Bikeparkitec dole ve Svatém Petru s naprosto neuvěřitelně držícím povrchem i v největším dešti držel jak snad žádný pumptrack na suchu.
Ale vzhledem k počasí a množství lidí byly odpoledne tratě dost v kaši, většina prací, které zde MRSN Worxxx udělali si asi budou muset zopáknout – pokud se FR trať kompletně neopraví, tak opening byl zároveň i closeningem :) (aktuální info od MRSN – na tratích se maká, od tohoto pátku bude vše připraveno na víkendový provoz – bikepark bude v provozu jen v sobotu a neděli).





Tradiční událostí Špindl openingu je i DH závod, v sobotu se původně mělo jet dvoukolově, jedno kolo na Deep Forestu a druhé na Freeridovce – po zavření Deep Forestu se měli jet obě kola na odjet na Freeridové. Po obědový deštík, který Tomáš Slavík nazval „ultimátní chcanka“ rozhodl, že se nakonec jelo jenom na jedno kolo. Nikdo ze závodníků by do druhého kola stejně nenastoupil, snad vyjma Míry Peka… Podmínky na dráze by ocenili i na motokrose národů, já osobně jsem cca sto metrů od startu měl brýle kompletně špinavé a spíše průsvitné než průhledné. K tomu kombinace bezbutylových plášťů (do Špindlu rozhodně nedoporučuji, leda že jste vlastníci velkoskladu duší) nafoukaných na 4 atm, no užil jsem si spoustu legrace.





Do závodu nakonec nastoupilo 36 závodníků a 4 závodnice, první vzhůru vodním radovánkám na dráze vyrazily holky, o dvě vteřky zvítězila Marcela Harbichová. V hobíkách si pro vítězství dojel Michal Makovský a v Elitě zalétl nejrychleji Tomáš Slavík. Zajímavé je, že první hobík ztrácel na Datla jen sedm sekund, buď se v Polsku rodí nový talent a nebo byla použita alternativní stopa mimo mlíko… Výsledky zde.

Sobotní večerní party byla ve znamení vyhlášení a nechybělo samozřejmě i nezbytné družení se s kamarády v teple hospody… A jak mě MRSN referoval, tak „Sobotní večer byl zase nejvíc! Bylo to peklo! V tom bikeři rozhodně vedou ligu mistrů!





A na závěr pro představu jak asi pršelo ve Špindlu a okolí (zdroj).
Nejvyšší srážkové úhrny v období sobota 17. 5. 8:00 hod. až neděle 18. 5. 8:00 hod dle srážkoměrných stanic:
73,2 mm Luční bouda
69,4 mm Špindlerovka
64,2 mm Labská bouda



Aktuální informace o špindlerovském bikeparku najdete jak na www.bike-spindl.cz tak i na FB Špindl Bike Park.





Foto: Kuba Kučera, MRSN

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel tomaas (tomas (a) sorejs.cz) 21.5.2014 v 11:07

    no jsem rád, že jsem nejel třeba z Brna :-D ale tak kdyby nebyl závod, tak bychom do takovýho mordoru jezdit nešli. už se těším, až si to projedu za sucha..

  • anonymní uživatel YenDa 21.5.2014 v 12:16

    „ultimátní chcanka“ :-D jo no Datel :-D

  • anonymní uživatel Jondy (mertini.baby (a) seznam.cz) 21.5.2014 v 13:22

    No já sem si dal tak 6x DH a 2x Fr a byl sem rád, že do závodu sem v ty 3 už nemusel. Připomělo mi to MRSN 4down (počasím), což byla taky sranda.

  • anonymní uživatel kisakiles 21.5.2014 v 13:40

    Malej edit z akce. Natoceno a strihano v punku, tak omluvte chyby, ale aspon neco...
    www.youtube.com/...

  • anonymní uživatel PEK (peksport (a) peksport.cz) 21.5.2014 v 16:33

    Nevím proč se nejelo druhé kolo. Stopa byla pěkně najetá, tak už by to jenom zrychlovalo. Stejně jsme již byli vlhčí.

  • anonymní uživatel Jan Marek 21.5.2014 v 17:01

    S tím,jak se o bikepark starají v sezoně mohu jenom souhlasit..občas to vypadá,jak kdyby ta mtrať byla před 10 rokama..jako promiňte,ale to i můj trail je v létě líp šejplej jak bikepark

  • anonymní uživatel tesák (smrtak.1 (a) seznam.cz) 21.5.2014 v 19:35

    Tak Špindl je na sjezďáka a ne na enduro. Moc se mi teda nelíbí zjednodušování DH. Tratě v podobě lávek.. Myslím si, že víc techniky v podobě kořenů, kamenů a odklonenych zatáček neuškodí.

  • anonymní uživatel bambus 22.5.2014 v 9:23

    kisakiles : libový videjko :)

  • anonymní uživatel kreveta 22.5.2014 v 10:01

    tesák: tak to když má člověk HT tak si zajezdí asi jenom po cyklostezce kolem řeky co?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí