Test: integrální helma Bluegrass Explicit

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 23.6.2014

Výběr helmy je zásadní věc v životě bikera. Nejenom že musí chránit, ale na kole musí i větrat, neměla by moc vážit, měla by vypadat k světu, aby se všechny holky otočily a hlavně by neměla provětrat peněženku víc než je nezbytně nutné. Jak tyto plány splní helma Bluegrass Explicit, po které sahá nejeden závodník #endura?





Právě příchod endura zamíchal s ideálem fullface cyklo helmy v posledních letech asi nejvíc, najednou není potřeba aby helma kryla co nejvíc, ale aby větrala, držela dobře na batohu v přejezdech a hlavně moc nevážila. Samozřejmě se nehodláme zpronevěřit našemu sjezdovému zaměření, takže jsem Explicit vyzkoušel ve všech situacích, do jakých by se měla slušná přilba dostat.





V „základní výbavě“ disponuje Bluegrass Explicit milionem větracích otvorů, výškově stavitelným kšiltem s bezpečnostním „klipem“ který umožní že se při nárazu kšilt vycvakne (což mu dovolí sjet nahoru nebo dolu po helmě tak, aby nezpůsobil poranění krku) a zapínání formou klasickým motokrosových D-kroužků. Odborně navážená redakční hmotnost na mámině váze je 1070g +/- trocha mouky od poslední bábovky, což rozhodně není nijak tragické, ba naopak.





Na hlavě sedí Explicit velmi dobře, na batohu se taky vozí dobře. S Leatt brace si taky docela rozumí, ostatně podle vykrojení spodní části je jasně vidět, že s krčákem se u této helmy počítá. Asi jedinou zásadní nevýhodou přilby je poměrně úzký průzor, který sice nebrání výhledu, ale může být problém v případě použití MX brýlí s tlustší obroučkou. Druhá věc, co mě trochu mrzela je kšilt z poměrně měkkého materiálu, který se velmi ochotně láme, dle vyjádření některých členů redakce, kteří mají s Bluegrass přilbami delší zkušenosti. Mě se sice kšilt ulomit nepodařilo, asi hlavně díky výše zmiňovanému „klipu“, ale v každém případě považuji za nedostatek, že v krabici není přibalený rezervní kšilt, jak to u většiny přileb bývá.





Cenově je Bluegrass Explicit ale příjemný, jeho cena se pohybuje okolo 135 Euro, 3690 Kč – k zakoupení těchto prodejců, což mi za kvalitní přilbu rozhodně nepřijde moc. Tato cena je způsobena také velmi zajímavou politikou v Bluegrass, protože Explicit je levnější verze helmy Brave, která stojí přes 200 Euro. Levnější helma ale není o nic očesána, protože nižší ceny je dosaženo jednoduchým barevným nástřikem který se skládá v zásadě ze dvou odstínu jedné barvy a různobarevného kšiltu. To ale neznamená že by byla helma nějak ošklivá, decentní šedá která byla podtržena modrou u testovací přilby se určitě líbí nejenom mě.





Bluegrass Explicit je super helma za slušnou cenu, problém může nastat jenom pokud máte široké brýle nebo často lámete kšilty. Na enduro závodění ji můžu vřele doporučit obzvlášť jezdcům, kteří mají omezený rozpočet, protože rozhodně udělá hromadu muziky.



Slovenská firma Dema Bicycles, která je dovozcem značky Bluegrass do ČR a SR, a která nám helmu do testu zapůjčila, získala v nedávné době ocenění Slovak Superbrands Award a zařadila se tak mezi nejsilnější značky na slovenském trhu.
Na základe rozhodnutia odbornej poroty Brand Council zloženej z expertov z oblasti marketingu, médií, komunikácie a biznisu a preferencie slovenských spotrebiteľov získala slovenská bicyklová značka DEMA ocenenie Slovak Superbrands Award 2014. Ocenenie je dôkazom pozitívnej spätnej väzby a silného povedomia o značke.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí