MojeKolo

Report: Polský pohár Czarna Góra

Autor: Luboš Dolejška, kategorie: Report, vydáno: 4.7.2014

O víkendu 21. 6. – 22. 6. 2014 se konal na Czarnej Góre (z druhé strany Kraličáku) 4. díl polského poháru ve sjezdu. Už v týdnu počasí nasvědčovalo tomu, že by to i o víkendu mohlo vydržet a jelo by se na suché trati, což by byla velice rychlá záležitost.

Na start se postavilo celkově 112 závodníků z toho 17 Čechů. Jezdíme sem už několik let a takovou účast našinců nepamatuji. Bylo by fajn, kdyby se naše řady rozšířily i příští rok o někoho dalšího z české kotliny.





Tadle trať patří k tomu nejlepšímu, co je v Polsku. Má vše, co by správná dh trať měla mít.

Hned po rozjetí ze starťáku následuje po projetí jedné zatáčky nájezd do pasáže s kamením a luxusníma pařezama, kde se postupně začíná projevovat sklon místní trati. Z týdle pasáže následuje cesta korýtkem s kamením a pak hned vlítneš do malejch klopenek v lesíku, ze kterého vlítneš zpět na cestu, a do lesíka s oslizlejma kořenama, pak zpět na cestičku s kamením, která předchází luxusnímu lesíku s parádním kořením, kde je na výběr víc jak ze tří stop. Pak následuje žehlení na menší dálnici s pěkně vyšejpovanejma skokama, kde poslední tě pošle na louku a hned po něm následuje vlítnutní do předposlední lesní pasáže s kořenama a kamenim, kde letíš pěknou kudlu, ke konci tě to vyhodí na sjezdovku s jednou klopnou a ta tě nasměruje do posledního lesa, kde se nachází klopenka, která tě pošle na odkloněnou zatáčku, kterou následují dlouhé schody s kamením a kládama nebo to můžeš objet okolo klopenkou s kamením. Těžko říct, která varianta průjezdu byla rychlejší… tuto pasáž následovala část ala singltrek a pak už tě to v metách hnalo ven z lesa na poslední lavici a vysílák za pomoci řvoucích diváků. 14 dní před závodem se místní borci rozhodli zatraktivnit poslední část trati vykutáním dvou velkých klopenek, mezi kterýma byla usmístěna lavice a po druhej klopce tu byly dvě malé lavice anebo jeden vetší zasílák. Po dopadu následovala už jenom brutální rubačka do cíle. Trošku mínus bylo, že ty klopny s tou lavicí nepoznaly slejvák, aby si to pořádně sedlo, po průjezdu sto lidí z toho byly spíš motokrosové rozmetadla a bylo tam moc prachu. Občas si tam lidi pořádně ustlali a těžce se z toho sbírali.





Teď už k samotnému závodu. Po odježděných tréninkách na suchu se nám na kvalifikační jízdu rozpršelo. Nebylo to ovšem tak velké, jak se zdálo, protože první tři kategorie to stihly vysušit pro zbytek. Na kořenovejch pasážích v lese to neprojevilo. I když po shlédnutí některých závodníků to zprvu vypadalo, jako že se budou konat bahenní lázně. Na finále už nám svítilo sluníčko.

Po krásném náznaku z kvaldy, kde všude by mohla být bedna, tak ve fajnlu už to tolik nevyšlo. V kategorii nejpevnějších rámů a nejpružnějších kloubů se umístil na 6. místě Jan Winter (kvalda 4. místo). Pak následovala kategorie hobby junior, kde nemusíš mít licenci a mladí si to může vyzkoušet, na 4. místě dojel** Martin Palyza. **Míla Rousek se v kategorii hobby celobrk posunul na 4. místo ve fajnlu.





V kobietach se umístila Šárka Dušáková na pátém flíčku. Příjemným potěšením bylo dvojnásobné obsazení na bedně v kategorii Masters II, kde s velkým náskokem vyhrál Dan Derunov a z třetího fleku to jistil Milan Suchomel.

V juniorech to byl boj prvního domácího mladíka Adama Zamojského s časomírou, Vojta Roušavý nakonec po krásném druhém místě z kvalifikace tuto pozici ve finále neudržel kvůli crashi.





V jelitech to dopadlo následovně. Bramborovou placku bral Martin Mikulenka. Jeho přání, aby pořádně zapršelo se bohužel nevyplnilo. Byl to od něj skvělý výkon, protože tuto trať viděl poprvé oproti ostatním polským jeliťákům, kteří tu trať znají o dost déle. Marťasoj to vyjde příště, přece jen už nepůjde do neznámého. Třetí dojechal Maciek Hojnor, druhý byl nejznámější polský jezdec Maciej Jodko, kterého zařízl Michal Sliwa o dvě a půl vteřiny, jeho výsledný čas byl 2:52 + nějaký drobásky.





Příjemným překvapením pro některé závodníky bylo, že dostali i za to, že nevyhráli, 100 zlotých a věcné ceny, aby byli motivováni do dalších závodů.

Kdybyste měli chuť a čas si vyzkoušet tuto pěknou pohárovou trať, tak neváhejte a přijeďte na pohár Dolního Slezka dne 28. 9. 2014, v Polsku se na vás budou těšit.



Text: Luboš Dolejška
Foto: Joanna Bech

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí