Specialized představil kola pro rok 2015 na DM

Autor: Čert, vydáno: 2.9.2014

Jako každý rok, i letos se výkvět českých cyklonovinářů sešel na představení novinek na rok 2015 od amerického giganta s Skem ve znaku. Oproti loňským rokům se ale celá akce neodehrála v Koutech, v místě přímo určeném pro testování kol se zdvihem 140+mm, ale v resortu Dolní Morava, kde Specialized zaštiťuje stavbu už dřív představeného Singletrails Dolní Morava. Ačkoli terén byl o poznání jednodušší než v Koutech, na druhou stranu vše vynahrazovalo a rovnováhu sil vyrovnávalo spaní v hotelu Vista s rovnými čtyřmi hvězdami. Celý program byl rozdělený do dvou dnů, první den příjezd, akreditace a večer silniční vyjížďka, druhý den prezentace a odpoledne testování nových modelů.




U Specialized již 26" pohřbili



Takže jsme přijeli, akreditovali se, pak se do šesti váleli ve vířivce a pořizovali selfíčka pro instagram a 5 liků a večer se vyhotovili k projetí a silničkách. Nutno říct, že někteří z naší dvoučlenné výpravu se na toto kolo odvážili poprvé. Zbytek sice měl drobné zkušenosti, nicméně o to méně našlapáno. V kombinaci s přítomností profi sportovců, kteří patří pod křídla Specialized, slibovala hned první akce víkendu velkou zábavu. Velkou zábavu slibovalo i to, že na mě z testovacích silniček v mé velikosti zbyl pouze Top závodní a aerodynamický a skoro časovkářský model Venge. Bylo fajn, že to kolo vážilo podobně jako můj rám, nebylo fajn, že všechny tyhle mikrovrstvy karbonu byly napletené tak, aby kolo co nejvíc jelo a co nejmíň pružilo. Navíc pro ty, kdo nemají zkušenost se silnicí, když je kolo skoro na časovku znamená to, že převodníky jsou velké asi jako 14" alu kola, takže převody se dělí na „těžké“ a „těžší“. Jako třešnička na dortu posloužila karbonová aero řídítka, která sice na 40km uberou až 17 vteřin, jak jsme měli druhý den na prezentaci zjistit, ale zase se skoro nedají držet. Abych silnici shrnul, ze začátku fajn, vytvořil se poměrně povedený balík, kolo mi do řídítek a pracek sice přenášelo i spáry z dlažby před hotelem, ale dost jelo, krize přicházela jenom do kopce, kde nestačily převody a z kopce, kde se zase na rozbité jesenické silnici druhé třídy nedalo udržet v rukách. Je to zvláštní sport, asi do něj člověk musí opravu dospět.




Volné kraťasy, helma s kšiltem – silničáři dostávají osypky



No o to líp se nám ale spalo, žádná velká párty sel večer nekonala, všichni chtěli být zřejmě čerství na prezentace, na které přišlo hned ráno.

Prezentace ve zkratce předvedla strašně moc silniček, definitivně pohřbila 26 palců a to i v kategorii DH nebo levných kol, ukázala nové oblečení a boty. Bohužel prezentovala taky to, že tohle úplně všechno si může málo kdo dovolit, ceny kol i doplňků zase poskočily o kus nahoru.




Nové Demo Matěje i Čerta hodně bavilo



Z obřího množství novinek jsem se pokusil vybrat (Čert pozn. red.) ty nejvíc sjezdově a endurově relevantní a začnu u kol. Na prvním místě samozřejmě musí stát nové Demo. Teda nové, zatímco na tratích světového poháru se čerstvě prohání nový karbonový prototyp, v katalogu pro rok 2015 se na Demu udála pouze změna v rozměru kol. No „pouze“. Nedělní projetí odhalilo to, že se na tomhle kolo někdo pořádně vyblbnul, protože 27.5 Demo rozhodně není jenom 26 na větších kolech a kompletně překopaná sjezdová zbraň, která jede díky větším kolům rychleji, ale je snad ještě hravější než její 26 předchůdce. Tohle kolo se prostě strašně povedlo. Co se povedlo o něco míň je ona zmiňovaná cena. Za „levnější“ modrozelenou variantu vybavenou Boxxerem RC, Foxem Van RC, brzdami Sram Guide R, Sram X9 a koly Roval bude muset případný zájemce zaplatit bez koruny rovné kilo (99 999 Kč)



 


Za dražší model FSR II to bude ještě o 45 tisíc víc, navíc ale dostanete tlumič Öhlins, Boxxer team, karbonové kliky X0 DH, přehazovačku X0 a brzdy Guide RS. U obou kol je pohon vyřešen jako 1×7, Spešl na to ale šel šalamounsky a místo pořízení drahé sady X0 DH pouze vyrobil chránič za kazetu a z klasické desítkové kazety odebral tři největší kolečka.





Pro méně majetné sjezdaře a bikeparkery je samozřejmě v nabídce stále model Status, ovšem oproti loňsku už pouze v ekonomické specifikaci (cena 54 999 Kč), ale zato ve dvou barvách. Specka je vymyšlená tak, aby zatlačila cenu co nejníž, proto tlumení od X-fusion, brzdy Avid DB3, devítirychlostní pohon a samozřejmě 26palcová kola. Spolu s dirťáky z Pseries jsou to jediné šestadvácy v celém katalogu 2015.

Vlastně v jsou katalogu dva Statusy, ovšem Status FSR Grom cílí na poněkud jiné jezdce. Ti co znají historii Specialized už jistě odhalili, že v návaznosti na model Gromhit, je i Status Grom freeridové kolo určené pro dorůstající jezdce. Za stejnou cenu jako 26 verze nabídne 150mm zdvihu, 24palcová kola a vzduchové tlumení.





Koly Status a Demo výčet sjezďáků sice končí, zdvihově hned pod nimi se ale nachází dle mého názoru jedno z nejhezčích kol na trhu, model Enduro. Aspoň takový je názor Matěje Matouška.

Enduro se pro příští sezónu rozrostlo o novou velikost kol 27,5, která ale bohužel nebyla jako horká novinka ještě k dispozici k testování. Vzali jsme proto model s velkými obručemi a to hned ve specifikaci S-Works. I zde je oproti minulému roku několik změn v osazení. Nové jsou brzdy Sram Guide, tlumič Cane Creek DB Air Inline, ovládání sedlovky, vodítko řetězu a ráfky Roval Traverse SL Fattie. Každá tato změna je určitě změnou k lepšímu, zvláště ráfky v extrémní šířce 35mm nás velmi zaujaly, lehké, tuhé, opravdu změna k většímu-lepšímu. Jinak je Enduro i přes velké obruče stále dobře ovladatelné, jde lehce na zadní a díky výborné váze skvěle jede. Největší zábava je na něm, jako na každém závodním kole, až ve chvíli kdy začnete jet opravdu rychle. A že jedete správně rychle poznáte podle rohlíku, co se vám začne vytvářet na obličeji, při každém naklopení do zatáčky a každém průletu rozbitým úsekem. Není divu že se Michal Prokop tak rychle přeorientoval z úspěšného 4× jezdce na úspěšného enduristu když právě na tomhle kole urvává přední umístění v evropských soutěžích.





Co se týče specifikací, nikoho asi nepřekvapí že u Endura se na cenovku úplně nehraje a ačkoli je v nabídce 5 modelů plus S-works, ani cena nejlevnějšího modelu Enduro Comp neklesne pod 75 tisíc.

Konkrétně je nabídka Endur poskládaná takhle: 4 děvetadvacítky – Enduro S-works (219 999 Kč a specifikace snů), Enduro Expert Carbon 29 (144 999 Kč, velmi podobná specifikace jako S-works ale na hliníkových ráfcích a sadě X01 místo XX1), Enduro Elite 29 (109 999 Kč, tady už je celý rám z hliníku M5, sada X1, brzdy Guide R ale stále tlumič Cane Creek Inline a vepředu Pike). Nejlevnější dvacetdevítkou je Enduro Comp 29 za 76 999 Kč, ten už nese znaky „ekonomické“ specky, pořád Pike RC ale tlumič Fox Float CTD, brzdy deore, mix sad X9, X7 a X1 klik s nepadacím převodníkem, vzadu ale jenom 10 převodů a bez teleskopické sedlovky. Endura na kolech 650b jsou dvě, dražší karbonové Expert Carbon 650b ve specifikaci která je shodná jako 29 Expert karbon za stejnou cenu 144 999 Kč a ekonomická hliníková sedmadváca Comp 650b za stejných 76 999 a se stejnou specifikací jako je Compová 29.



 


Posledním kolem, které je stále více zaměřeno na jízdu dolekop.com, než nahoru je klasický model Stumpjumper FSR, ten pro letošek přichází (mimo sedmi 29 palcových modelů) také s verzí EVO na sedmadvácách se 150mm zdvihu.





Stump Evo na menších kolech je v nabídce jak v karbonu tak v hliníku, lépe řečeno jeho přední rámový trojúhelník, zadní stavba je u obou modelů z M5 hliníku. Karbonové Evo 650 za 144 999 nabídne brzdy XT, jinak sada X1, vepředu Pike RC, vzadu Fox Float CTD s Kashimou a výplety Roval a teleskopa Command Post. Levnější Stump Comp Evo 650b je už podstatně očesanější, Brzdy Shimano Deore, mix Sramu X7 a X9 s převody 2×10, Fox float bez Kashimy, vepředu RS Revelation. Na druhou stranu ale na kole pořád najdete Command Post. Cena 76 999,–.





Vzhledem k tomu, kolik je v katalogu 29 Stumpů je asi jasné, které kolo je u spešlu jedno z nejpopulárněj­ších, dvě 29 Eva se zdvihem 135 mm a položenější Geo,zbylých 7 se zdvihem 130mm v cenovém rozptylu od 65 999 za Comp až po 219 999 za S-workse.





To bylo asi to nejdůležitější, co Specialized přinesl sjezdařům a Enduristům, bohužel celosvětové představení výše zmiňovaného karbonového Dema přišlo asi tři dny po tom, co jsme se z DM vrátili, takže jízdní zkušenosti nemáme. Máme ale základní oficiální info.

Demo Carbon – Nové Demo by mělo být tím nejrychlejším a přitom nejlépe ovladatelným závodním kolem na trhu (kdo by ostatně dělal nejpomalejší kolo). Těmi nejdůležitějšími změnami u karbonu oproti hlíně jsou: přepracování systému FSR, kdy se nyní hlavní čep otáčí kolem středového složení, to umožnilo, mimo snížení váhy, také umístění těžiště kola co nejníže, nulové pnutí řetězu a vliv brždění na chod zadní stavby.





Zdvih zůstává 200mm, zůstává bohužel i ne tak rozšířená zadní osa 135×12. Nová je samozřejmě i geometrie kola. 63,5 stupně hlavy, výška středu 343mm a délka zadní stavby 430mm dohromady dávají evidentně dost hravý sjezďák. Přepracovaný je i tlumič Öhlins nicméně nejvíce pozornosti na sebe stejně strhne to, že Demo nemá půlku sedlové trubky. Asymetrické řešení je podle Specialized lepší jak pro přístup k tlumiči, tak pro úsporu váhy. Ta se u celokarbon modelu S-Work ve velikosti M udává 7,6 liber, zhruba 3,4 kg bez tlumiče.





Unikátní je mimo „díry“ v rámu i rozvržení velikostí, budou k dispozici 4, S, M, L a XL, nicméně u nich nebude až tolik záležet na výšce, ale spíše na jízdním stylu, protože délka sedlové trubky je pro velikosti S a M 394mm a pro L a XL 419mm. Liší se ale jak rozvor, tak délka horní rámové trubky atd. Demo Carbon můžete pořídit jak v nejvyšší specifikaci S-WORKS (Boxxer Team, hliníkové výplety Roval, celokarbon), tak v nižší Demo 8 I Carbon, (Boxxer Race, Roval, Alu zadní stavba). Případně jako samotný rám, české ceny zatím nejsou stanoveny.









Velké novinky se ale odehrály i v oddělení doplňků, mimo nových sjezdových bot jak ve verzi pro nášlap tak i pro volný pedál byla představena celá série oblečení Demo a Enduro. Demo jako #dowhillspecific a Enduro jako… no vždyť víte.





Co se týče bot 2FO které byly vyvíjeny ve spolupráci s Mattem Hunterem, jejich největší výhodou by mimo toho, že budou prý strašně držet na pedálech a nízké váhy, také minimální nasákavost. Takže i když si odšlápnete do potoka nebo kaluže při enduro nasazení, boty by měly být rychle zase použitelné a hlavně neztěžknou, jako se to prý stává u konkurence.





V oblasti plášťů nás při testování rozhodně nejvíc nadchnul nový sjezdový plášť Slaughter DH, ten kombinuje jemný vzorek veprostřed s o ostrými a vysokými bočními „špunty“. Na rychlých suchých tratích, jako bylo zrovna DM, je rychlý na rovině a neuvěřitelně dobře se zakusuje v zatáčkách. V Kombinaci s Butcherem DH vepředu vytvářejí docela kombo snů.




Škodolibost je špatná vlastnost, slovenský kolega a jeho ukázkové „lokty ven“



Až na absenci 27 endura při testování byl Spešl víkend na DM hodně spešl, pro další informace o nabídce Specialized sledujte jejich web http://www.specialized.com/ a pro aktuální info o novinkách také lajkujte Specialized Eastern Europe na FB. D:key děkuje Zdenku Pólovi za pozvání a celému Specialized za precizní přípravu akce, i když DM sjezdařovy nároky nenaplní jako Kouty a šlapat pár míst na Demu nebylo zadarmo, všechny ostatní kola na místní traily docela „padly“ a potenciál celého místa je velký. Těšíme se na další ročníky!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel bok 2.9.2014 v 9:52

    botky by mě celkem zajímaly

  • anonymní uživatel HiPP 2.9.2014 v 11:07

    Najrýchlejsi zjazdak na trhu tvrdi specialized ? :D ..celkom odvazne vyjadrenia, niecim musia zaujat zakaznikov .

  • anonymní uživatel hoffman 2.9.2014 v 11:15

    hm, ty jo pohreb 26", brutus, uvedomme si. nedávno exhumovali 650 pre enduro. slovenský kolega si snáď robí prdel.

  • anonymní uživatel bajsikl (bajsikl80 (a) gmail.com) 2.9.2014 v 12:30

    Teda začít článek tím, že vás ubytovali ve 4hvězdě...dál jsem už nečetl

  • anonymní uživatel Slid 2.9.2014 v 12:47

    Libi se mi desing pro tento rok, hlavne matne barvy ramu vypada to perfektne!

  • anonymní uživatel Zikič 2.9.2014 v 18:17

    Socialized

  • anonymní uživatel Kvadrát 2.9.2014 v 19:30

    Odhaduju,ze za dva roky budou pohrbivat 27,5 a na světe vítat 26,9.

  • anonymní uživatel Five Finger Death Punch 2.9.2014 v 21:02

    No upřímně, položme si otázku zda mohla padnout volba resortu na horší sračku než Single trails DM pro testování celobrk? ;-)

  • anonymní uživatel kučis 2.9.2014 v 21:13

    Five Finger Death Punch: nesmíš bejt tak omezenej, to že se v článku píše jen o celopérech neznamená že se tam testovali jen sjezďáky a endura.. k otestování tam byl v podstatě celej sortiment, takže mi lokalita nepřijde úplně mimo.. máš kde jezdit od silničky až po enduro, jen ten DH tam moc nezajedeš..
    ono totiž některý lidi nemaj soudnost a jsou schoný na karbonovej silničce sjíždět sjezdovou v Koutech a pak se není čemu divit že Spešl to přesunul jinam..

  • anonymní uživatel Wolf (wolfiiiboy (a) gmail.com) 2.9.2014 v 22:50

    Bok: bez kotnikoveho zapínání vůbec! jeden pojezd a boty plné bordela ... na machrování možná dobré :)

  • anonymní uživatel syfl 3.9.2014 v 8:19

    mym snem vždycky bylo křupnout bike za čtvrt mega :D ....pohřbili 26" ale prodávaj statuse a dirťáky... nechápu.

  • anonymní uživatel DirtPalo 3.9.2014 v 9:41

    Jo tam bylo božsky :D ale počasí už ne... :-/

  • anonymní uživatel bok 3.9.2014 v 11:47

    Wolf: já jezdim jenom nízký a tenle problém mě nijak netrápí

  • anonymní uživatel hoffman 3.9.2014 v 12:11

    cez pätu ide bordel vždy, v lete vo vysokých impactoch celý deň vydržať ťažko, možno dr. martens

  • anonymní uživatel dawe 8.9.2014 v 7:26

    26 is dead PICUSOVE, jsem rad ze jsem si svoji 26" enduro koupil jeste letos, ale i tak je to podel jak prase na zakazniky, tvrdit ze 650b nikdy a pul roku nato absolutne vymazat 26" z nabidky. Aspon by mohli nahodit slevy na 26 rafky a plaste...

  • anonymní uživatel pedro (pedro (a) gmail.com) 8.9.2014 v 16:15

    Slovenský kolega je mediálna kur.. nejde mu to ani s perom ani s bikom... holt tešíme sa na report...

  • anonymní uživatel bok 11.9.2014 v 17:20

    dawe: ty teď zdražej jako raritní

  • anonymní uživatel peto(dude) 22.9.2014 v 14:22

    ci boha. nove demo s Works iba ram bez tlmica ma 3,4 kg? karbon? sak moj mrazek ma 3,6. To pokrocili za ten cas iba o tolko?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí