Prodej a koupě ojetého kola - zábava pro otrlé?

Autor: Keli, vydáno: 5.9.2014

Sezóna se nezadržitelně blíží ke konci a s ní i doba prodejů a výhodných nákupů ojetých kol. Snažili jsme se sepsat pár rad jak pro prodávající, tak především pro kupující.

Pro mnohé je to nepředstavitelný luxus, ale spousta z nás má kolo na jednu sezónu. Po odjeté sezóně kolo pošle do světa dalšímu zájemci, kolo nemění z důvodu ojetosti, ale z důvodu obnovení materiálu na novou sezónu. V bazaru jistě naleznete i starší kola, ale ani v tomto případě se nemusí jednat o špatný kup. A jak prodat kolo jednodušeji než přes internetový bazar. Nijak. Stejně tak platí, že i koupě je nejjednodušší přes net.




Jestli se majitel choval ke kolu jako ke zvířátku v kleci, tak se je na co těšit.



Pokud prodávám kolo či komponent mám situaci složitou, nabídka ojetých kol je široká a prodat moje kolo nemusí být (a také většinou ani není) jednoduché. Základem prodeje je kvalitní prezentace prodávané věci. Inzerát musí zaujmout, takže v dnešní rychlé době jsou absolutní nezbytností kvalitní fotky – nemusí být nutně ateliérové od profesionálního fotografa, ale musí být na fotce vidět, co vlastně prodáváš. Kolo opřené v rohu pokoje, zakryté včerejšíma použitýma trenkama a focené telefonem, moc nezaujme. Také není zcela vhodné vkládat fotku jak na kole jezdíš, skáčeš případně foto ze závodní jízdy.




Takto by měla přibližně fotka k inzerátu – je kolo, stojan a nic více.



Další důležitou položkou inzerátu je cena, psát cena dohodou je nesmysl, každý zná hranici pod kterou určitě nepůjde při licitování o ceně, tak proč psát cena dohodou, když vlastně minimální cenu znám, že? Vyhnete se tak i milionu zbytečných mailů s otázkou na cenu nebo v opačném případě nezaujmete zájemce o vaše kolo, protože má určitý obnos peněz a dle toho hledá.
naceňování kola nebo komponentu doporučujeme si prohlédnout a najít pro porovnání, za co nabízí srovnatelná kola ostatní. A dle spěchu, stavu a uvážení nasadit cenu buď níže, stejně nebo výše. Doporučujeme si nechat malou cenovou rezervu např. 1000,–, aby jste uspokojil zájemce „SLEVOU“.




Otočit fotku je náročné a vyfotit vidlici ostře ještě víc.



Když už mám fotky a vím cenu, vrhnu se na popis. Specifikaci snadno najdu na webu výrobce mého kola, tu snadno zkopíruji a teď to složitější, vlastní popis co s kolem je. Ano, většina prodávaných kol je lehce nezávodně jetá 50 kilovou dívkou, ale realita je často jiná. Pokud nejsem z*rd, tak hraju fér a napíši do inzerátu veškeré poškození, opravy, úpravy a podobně. Celkový stav lze vždy snadno poznat a dá se lehce popsat. Vidím zda ložiska mají nejlepší léta za sebou nebo vnitřní nohy vidlice tahají olej nebo je rám svařovaný. Ani omlazovat kolo, napsat jiný rok výroby než je ve skutečnosti není příliš chytré, znalec to pozná a prodejce bude za podvodníka.
Také psát do popisu pouze: „Prodám toto kolo“ nemá smysl. A když přiložíte výše zmiňovanou fotku telefonem v pokoji, je naděje na prodej nulová.
Při psaní inzerátu si dejte také pozor na pravopis. Většinou, když uděláte ve větě pět chyb a háčky, čárky, tečky nepoužíváte, budou se vám na inzeráty ozývat lidé s podobným uvažováním. Vesměs tito lidé pouze nemají co na práci a jako doplněk k FB si ještě dají komunikaci s vámi. Bohužel pro vás peníze na kolo ve většině případů nemají.

Po vystavení inzerátu jej nestahujte, dokud není prodávaná věc takříkajíc z domu, mnoho kupujících naslibuje a nekoupí. V horším případě odešlete a on nepřevezme balík.




Prodejce je umělecky založen, zátiší s kolem.





na co se kupující musí připravit po vystavení inzerátu? Na emaily podobného ražení.

Prodej pružiny do vidlice:
čau a dam tu pružinu i do rs domain nebo nne mam tak 35 mm nohy pujde totam a vimenil bis za nejaki dili nebo slevil která je tvdrši ta modra nebo žluta

Prodej rámu:
jde na tom ramu jezdit kdyý je to 15 ja mam možnost 16 a nevim esi bich nekopal do řiditek.

Prodej celého kola
Dobrý den, dám vám za vaše kolo 4600 kč + moje kolo merida matts 40-d + mobilní telefon Samsung star 3. Díky ozvěte se.

Prodej brzd ze částku 5000,–
Dobrý den, mel bych zajem o brzdy avid x0 jsou jeste aktualni? bohuzel nemam tolik penez ale snim po nich…muzu vam nabidnout 2400 Kč. kdyby nahodou jste mi jich prodal tak mi prosim dejte vedet. Moc by jsi jich pral.....



Pokud kupuji, mám situaci jednodušší, stačí si vybrat z nabídky v inzerci a kontaktovat prodejce. Drtivá většina z nás žije v ČR a zde se mluví spisovnou češtinou, takže když kontaktuji prodejce emailem, snažím se psát jako člověk. To znamená, že opráším znalosti z cca páté třídy základní školy a dávám si pozor na pravopisné chyby. Ano, je to náročné…, ale věřte, že na dobře napsaný mail se reaguje úplně jinak. Také je dobré zmínit o co máte zájem, často má prodejce vystaveno více inzerátů a proto na mail: „máš to ještě?“ – neví co odepsat. A mimochodem, víte, že součástí emailu bývá i pozdrav a podpis?




Prodám toto kolo, výbava dle fotky.



Cena je příliš vysoká, co s ní? Je logické, že každý chce koupit co nejlevněji, prodejce samozřejmě prodat co nejdráže. Každý prodejce počítá s tím, že kupující bude o ceně smlouvat a většinou je ochoten slevit v rozumné míře. Ale za polovinu inzerované ceny neprodává asi nikdo. Doporučujeme se také nejdříve pobavit o stavu kola a ne hned v první větě úvodního mailu se bavit o ceně a slevě. Opět doporučujeme pro porovnání ceny si vyhledat všechna podobná kola v bazaru a porovnat jeho nabídku s ostatními. Většina lidí není ochotná prodávanou věc (pokud to není výslovně uvedeno) vyměnit za tvoji babičku, jízdní kolo Olpran a telefon Alcatel 301.
Pokud nemáš peníze v ruce (na účtu) a čekáš až prodáš svoje staré kolo, nemá příliš smyslu psát prodejci – je to pro oba mrhání energií. Zájemců o kolo je většinou více a mnozí z nich mají dokonce i peníze. Doporučujeme číst pořádně popis v inzerátu. Většinou tam prodejce píše i o způsobu dopravy. Pokud má v inzerátu napsáno pouze osobní předání a cena pevná, tak nebudu po něm chtít slevu a poslat to poštou. Nejlépe se o ceně jedná přímo u kola a vaše poznatky z osobní prohlídky se potom snadněji promítnou do ceny, než když to budete řešit po emailu.

Pokud vyjednávání proběhne úspěšně a domluvíte se se současným majitelem na prodeji je třeba být obezřetný. Je třeba mít na paměti, že mnohá i jetá kola několikanásobně překračují hranici průměrné mzdy a často si za podobnou částku koupíte ojeté auto v docela slušném stavu. A z tohoto důvodu při koupi důrazně doporučujeme sepsat s prodávajícím smlouvu o prodeji, vyhnete se potenciálním problémům, například kdyby kolo bylo kradené. Šablony kupních smluv snadno najdete pomocí kteréhokoliv internetového vyhledávače.
Také důrazně doporučujeme vyhnout se zasílání celých kol na dobírku, nebo jen balíkem s platbou předem! Pro kolo se vyplatí, i kdyby to bylo na druhé straně republiky dojet.
V případě komponentů je zaslání poštou již reálnější, ale mějte na vědomí, že i samotná komunikace s prodávajícím o něm něco vypovídá. Stejné je to i z vaší strany, že když si něco necháte poslat na dobírku a pak si balík nepřevezmete, tak je dosti pravděpodobné, že prodávající bude vytočen a bude informovat i ostatní prodávající o vaší neserióznosti a již vám nikdo nic nepošle. Dále musím počítat s tím, že když někdo prodává něco za 500 apod., tak vám k tomu nedá poštovné v ceně a věřte nebo ne, cena dobírky dnes již není 70,–.




Prodám. Zn. bláto dávám zadarmo.



Pro samotnou kontrolu kola při převzetí je dobré si s sebou vzít zkušeného kámoše. Kupující ve vidině, jak na novém oři pokořuje nástrahy na dráhách, často přehlédne i očividnou závadu. Ale nebuďte zase rýpal, kupujete kolo z bazaru (kolo ojeté) a proto na něm nějaká oděrka bude.



Prodejcům přejeme rychlý prodej a kupujícím šťastnou ruku při výběru.

Diskuze

  • anonymní uživatel bok 5.9.2014 v 7:34

    :-D dobrej nápad, pěkně napsaný. Malá chybička pod uměleckou fotkou, nervy si musí připravit prodávající. Komunikace ohledně věcí na prodej je vždycky to nejhorší a slevu chce dneska každej, aniž by věc vůbec v reálu viděl. Doporučuju dobře si rozmyslet jestli potřebujete to a to prodat až tak nutně, protože debata okolo ceny, míry opotřebení a vyčkání až po vysvědčení až babča dotlačí, to je něco kvůli čemu mám plnej obývák věcí na kolo

  • anonymní uživatel Jordy 5.9.2014 v 11:54

    Pěkně napsaný a ukázkový fotky taky slušný :-D Nejlepší je, když člověk něco prodává a ozvou se lidi typu: "Hele nemohl bys mi to dát na splátky, dával bych ti 500Kč měsíčně.." Příklad prodeje kola za 25tis :-DDD

  • anonymní uživatel Michal 5.9.2014 v 11:55

    Mě spíš zaráží, že lidi ty inzeráty ani nečtou. Napíšu podrobně stav toho co jsem prodával, týpek mě kontaktuje, že to fakt chce, pak najednou mejl že si nevšiml že jsem uváděl zavařenou trhlinu a hned chce slevu víc než jsem nabízel... A výše uvedené příklady jednání zájemců o koupi jsou opravdu drsnou realitou, někdy rozluštit ten mail je opravdu složitý

  • anonymní uživatel dirt 5.9.2014 v 12:13

    Taky něco přidám ze života:
    1. volal mi nějakej nepřizpůsobivej že chce slevu na telefon. Důvod-já jsem ze Sokolova...wth ha??? nechápu
    2. volala paní, že jí mám telefon DOVÉST HNED k baru hongkong? Po hlase vysmažená fetka, čekající s kamarády až najivka přijede a okradou ho o telefon i auto.
    3. Ptal se po něm typ z Liberce, vyměnili jsme si asi 6 normal mailů a pak že ho bere za 300,- z původní ceny 1600...
    Lidi jsou divný :D

  • anonymní uživatel Martin 5.9.2014 v 12:21

    čou prodáš a jaka cena pude naka sleva
    klasika ... :D

  • anonymní uživatel bok 5.9.2014 v 12:30

    jo klasika, v inzerátu komplet specifikace a první dotaz je, co je tam za komponenty

  • anonymní uživatel HonzaKrepelka 5.9.2014 v 12:38

    Je fakt, že lidi občas inzeráty nečtou. V inzerátu je uvedeno, jaké barvy převodníků jsou k dispozici a stejně se mě zeptá, jestli nemám jinou. Další perla, co se mi stala, byl dotaz, jestli posílám na dobírku, když jsem odpověděl že ano a cena s dobírkou je 15€, tak mi přišel další mail jestli je to i s poštovným. Občas se mi zdá, že si ze mě ti lidi dělají spíš srandu no. To já jen tak.

  • anonymní uživatel HiPP 5.9.2014 v 14:12

    Ja osobne by som lamal ruky tym ludom co napisu "cena dohodou" ...na taky inzerat ani nereagujem ,lebo sa mi ani nechce cakat na odpoved ani mu volat a ostat prekvapeny aku horibilnu sumu ten idiot zadeli ....samozrejme klasika je,ze si neprecitaju inzerat a pytaju sa na veci ktore su uvadzane uz v nadpise inzeratu

  • anonymní uživatel syfl 5.9.2014 v 16:06

    Tak "cenu dohodou" chápu tak, že prodávající neví jakou nejvyšší cenu může chtít, aby o tu věc byl pořád zájem, tak čeká, kolik jsou lidi ochotní za to zaplatit... protože je normální, jak se píše v článku, že prodávající chce samozřejmě prodat za co nejvyšší cenu, ale reálnou... na tom, dá se říct, neni nic špatnýho... ale samozřejmě se musí jednat o věci, který nikdo jiný nenabízí, v opačnym případě by se měl orientovat nabídkami ostatních.

  • anonymní uživatel air 5.9.2014 v 17:22

    Jak prodat NInju kterou nikdo nechce? Vydejte článek "prodej a koupě ojetého kola" :D funny

  • anonymní uživatel Martin 5.9.2014 v 17:36

    Jeden ukázkovej: dolekop.com/... (nebo si někdo dělá prdel) :D :D

    pro případ smazání:

    vimenil bi se mnou nekdo vidlicy
    typ: chci prodat
    kategorie: Vidlice
    cena: 3000 Kč
    způsob platby: dle dohody
    Kontakt
    Zobrazit všechny inzeráty (3) tohoto uživatele
    Text inzerátu
    mam 160 mm rs domain u-turn červena pružina novy olej chodi pekne žadne problémy snou nejsou vimenil bich ji za rs doain 180 mm nebo jinou vidlicy na 1,1/8 krk a pridal bich truativ fixer kliky deore řadiče deore brzdu zadni

  • anonymní uživatel schejta 5.9.2014 v 20:48

    ja som bol ochotny na 3 stupidne otazky v klude odpovedat ale ked pokracoval dalej tak uz len nasledovalo toto a bol pokoj :) scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/...

  • anonymní uživatel ado 5.9.2014 v 22:03

    ja som sa dohodol že kúpim od týpka leatt brace ja som išiel asi 80km poň a keď som tam došiel zavolal že ho už predal niekomu inému tak som sa vracal nasratý domov a keď som došiel volal mi že či mám oň ešte záujem niektorý ludia sú blbý samozrejme že som ho už od neho nekúpil kvôli tomu ako sa zachoval

  • anonymní uživatel Specík 6.9.2014 v 12:13

    Stalo se mi něco podobnýho, čekal jsem přes tejden, kvuli němu jsem prodal vidlici, pořád to odkládal, a když už jsem byl na cestě, tak mu najednou do toho něco přišlo a pak se neozval.
    Tak doprd. když to prodat nechi tak to neprodávam ne ? Najde se tady opravdu zajímavá řada lidí, ale už jsem tady toho dost prodal i koupil a v pohodě, jen jednou se mi pokusil okrást ten Bayer nebo kdo to byl, naštěstí znal google jeho č.ú.

    Mladší generace návštěvníků DK občas i pobaví, na každej inzerát tak 10 nesmyslných emailů.

  • anonymní uživatel Johny 6.9.2014 v 15:30

    Mě štve když se někdo ozve...píše jaký má o tu danou věc zájem...a když mu odepíšu tak se už neozve.
    Nebo někteří i volají...ale pak se už prostě neozvou.
    A to se mi stává snad u každé věci co prodávám...10 se jich ozve...z toho 8 jich už pak neodepíše.Když tu věc nechci...tak nevolám...nebo nepíšu.Někteří jsou ještě takoví...že chcou detailnější fotky...tak fotím jak kkt...pošlu jim je...ale když dojde na jednání o předání...tak dělají mrtvého brouka.

  • anonymní uživatel Wolf (wolfiiiboy (a) gmail.com) 7.9.2014 v 0:55

    Prodej v bazarech je super ! Snad jsem nikde nekoupil než přes známé a bazary, přece jenom částky jsou nemalé zanové kola :) jen mě vytáčí "kšeftaři" kteří na ojetých součástkách a kolech pěkně rýžujou. teď jsem prodal kámošovi boxxera team 04' a hussefely za 3k a tak bych to i dal na bazar ... nechápu proč se tak nadsazuje cena jetych věcí.Ta únava materiálu tam je a nikdo mi záruku nedá abych to kupoval za víc...

  • anonymní uživatel stofan 7.9.2014 v 10:05

    Wolf: to mas recht no, ale to je asi taka cesko-slovenska specialitka ;) to neni len na bazare co sa kol tyka

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 7.9.2014 v 16:10

    Troufnu si tvrdit že mám top Mail dne- oi60.tinypic.com/... ... "kolik"

  • anonymní uživatel Gigi (no (a) no.no) 7.9.2014 v 16:51

    brát na omrknutí kolegu, nebo mechanika je super, člověk je občas nadšený a přehlídne vady. Na kole se projeďte. Když jsem kupoval vidli, vyjel jsem schody a pak je zdropnul dolů, vidle fungovala jak měla. Klidně s napište seznam co všechno zkontrolovat.

    Nejsou ohlé šlapky? Nemá to převodník, řetěz a kazeta už zasebou? Vidle a tlumák neteče? Jsou nohy vidle OK? A štelovátka na nich něco dělají? Co ráfky, nejsou moc koplý, do osmičky nebo vajíčka? Náboje jsou potichu nebo hučí? Brzdy brzdí jak mají nebo se propadá páčka kvůli bublině vzduchu? Kotouče jsou ok, nebo skroucené a poškozené jízdou se sjetými destičkami? Řetěz nestřílí? Jdou řadit všechny převody? Není vakl v nábojích, klikách, hlavě, šlapkách, ořechu, nebo zadní stavbě rámu? Jdou povolit osy kol, nejsou imbusy ožvýkané?

  • anonymní uživatel Luc... 7.9.2014 v 17:15

    Gigi: je hezký co jsi napsal, co vše se ma kontrolovat, ale musis brát v úvahu co kupuješ za kolo. Když by mi tohle někdo udělal u 5 let starého kola asi bych se smál:) hučení ložisek v některých mabojích uděláš za dva dny ježdění. O poškrábaných nihach ti většinou rekne předem. Pokopané ráfky, házející kotouče... To jsou už menší položky. Za mě kontroloval stav rámu, tlumiče a vidlice. Ale jak říkám když kupuji kolo o 10 tis pod cenou, tal musím lecos zkousnout.
    Wolf: předražené něco je, ale na druhou stranu někdo zase něco nesmyslně podstřeluje, takže z hlediska prodeje nových věcí je dobré když si starší drží cenu. Samožrejmě rozumně.

  • anonymní uživatel Specík 7.9.2014 v 17:55

    Ještě bych tam přidal, že je tu taky dost přeprodávačů :) Jakmile se někde naskytne mega sleva (u českých nebo zahraničních shopů) tak se jich tu pár ukáže, např. na kupkole se ukázal boxxer (výprodej z 34900 na 17500) šup ho už je na DK za pouhých 24900 a dohoda možná (stejný model, barva) a že původní cena byla 39 000 :)

    Neříkám, že jsem zamlada podobnou věc nezkusil :) ale teď se tomu zasměju.

  • anonymní uživatel HonzaKrepelka 7.9.2014 v 19:02

    Čert: tenhle samý email přišel dneska mě, akorát na Treka :D od stejného odesílatele

  • anonymní uživatel Luc... 7.9.2014 v 20:50

    HonzaKrepelka, Čert: a mně taky:D

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 7.9.2014 v 21:53

    HonzaKrepelka, Luc... - doporučuju vygooglit mail ze kterýho to přišlo, pobavil sem se moc, v pár diskuzích už ho probrali :D

  • anonymní uživatel dežoo 7.9.2014 v 21:58

    Hlavně si kuurva zkontrolujte jestli rámy co prodáváte nejsou ruplé. Nedá to tolik práce. Všichni pak dělaj překvapené když rám dorazí a já ho zkontroluju. Vlastně už z DK žádné neberu. 2 prasklé mrdky stačily.

  • anonymní uživatel dawe 8.9.2014 v 6:34

    To mi pripomelo, jak tu par let zpatky nejaky frajer prodaval Test Bike Demo 8. Kolo ve specialnich test bike barvach ve kterych se ani neprodavalo, jeste i s nalepkou Test Bike a frajer tam hodi lehce jete, prvni majitel :D

  • anonymní uživatel LaSouche 8.9.2014 v 10:23

    Co mě občas sere, tak když někomu písnu, zda to co prodává ještě má a dotyčný ani neodpoví.
    Když už nemám, tak smažu inzerát, nebo napíšu, už jsem prodal.

  • anonymní uživatel hoffman 8.9.2014 v 10:54

    decká no.

  • anonymní uživatel maro16 8.9.2014 v 12:46

    taky mi ted prisel mail...How much :D

  • anonymní uživatel Boss (moabbomb (a) seznam.cz) 8.9.2014 v 13:54

    prodaval jsem nové Avid Code s pakama X0 a zarukou dva roky za 4-5tis
    o borec mě napsal že by je vzal za 2000 že prej to nema větší hodnotu a serou se atd :D co myslíte že jsem mu asi napsal. Tu na bazaru člověk narazí opravdu kolikráte na výkvět

  • anonymní uživatel Tohn 9.9.2014 v 7:19

    Hlavně by bylo super, kdyby lidi konečně začali uvádět VELIKOST RÁMU, protože to málo kdo uvádí a člověk pak jen vypisuje a zjišťuje, že zbytečně kvůli malé velikosti.

  • anonymní uživatel Gigi (no (a) no.no) 9.9.2014 v 10:01

    k tý velikosti rámu se taky připojuju, ideálně kdyby bylo políčko velikost při přidávání inzerátu, a pak šlo podle toho i hledat

    u některých rámů jde velikost poznat, třeba že S nemá výztuhu sedlovky, M má malou a L má velkou

    2Luc sem to spíš myslel tak že týpek prodává kolo, né zas tak starý a napíše tam vše je ok, a já přijedu a zjistím že to potřebuje vyměnit kotouče, šlapky a podobně, můžu o to snížit požadovanou cenu.

  • anonymní uživatel luc.... 9.9.2014 v 13:08

    Gigi: Jo to je jasný, vyznělo to jen trošku jinak. Stejně by kupující měl od prodávajícího o tom kole vědět vše ještě dřív než to kolo vůbec vidí. Ale to se stává málo.

  • anonymní uživatel Zbyněk (psik.benik (a) seznam.cz) 11.9.2014 v 17:08

    Mě třeba dostává, když mi někdo jako týpek s anonymním e-mailem jakob166-zavináč-seznam.cz napíše cituji: "a můžu se zeptat s kým mám tu čest ?" a sám do e-mail nedokáže ani napsat své ctěné jméno. Nebo když někdo odepíše na inzerát jenom "za kolik?"

  • anonymní uživatel Tim 24.5.2015 v 20:35

    No, hlavně by bylo super, kdyby lidi mazali neaktuální inzeráty. Člověk hledá jak vůl, zjišťuje info o kole, aby se zbytečně neptal, a ono to dopadne tak, že z pěti kol, co si vybere je neprodané jedno a to vypadá ve skutečnosti dooost jinak, než se autor inzerátu snaží naznačit...

  • anonymní uživatel tony 6.4.2017 v 17:51

    Pred rokem jsem prodaval skoro nove kolo. Typek mi napsal, ze ho urcite bere a do 1 hodiny se to same-moje kolo s moji fotkou, objevilo za +3tis v nabidce prodam:-)) Jako fajn, ze se tim nekdo zivi, ale nabizet kolom ktere jsem jeste ani nekoupil ??

  • anonymní uživatel Petr Hrabák (hemingwei (a) centrum.cz) 19.11.2017 v 9:20

    Prodám elektrokolo zn.Leader Fox,rok výroby 2017,najeto 3000 km,středový motor "Bafang"baterie "Panasonic" 14 Ah,dojezd až 160 km,velmi dobrý stav

  • anonymní uživatel Plachetska Hana (plachetskahana7 (a) gmail.com) 1.2.2023 - 15:23

    Nebankovní pujcku od 35 000 do 75 000 000 s bežnou sazbou pro všechny.
    Kontakt: plachetskahana@seznam.cz
    Nebo přes WhatsApp: +420604666169

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí