Ondra Štěpánek a jeho sezóna 2014

Autor: Keli, vydáno: 6.10.2014

Ondra Štěpánek se ve své druhé sezóně mezi eliťáky předvedl velmi dobře, patří do absolutní české sjezdové špičky. A jak viděl on sám letošní závodní sezónu? To si přečtěte v jeho zhodnocení.







Sezona 2014 je zdárně za námi a jelikož to byla moje druhá sezóna v Elite kategorii, myslím, že by nebylo od věci ji zhodnotit z pohledu jezdce. Pokud však chcete odborné názory od lidí, kteří tomu rozumí ještě trochu líp, doporučuji diskuze pod všemi články o čemkoliv, co se jen v downhillu stane. Přesto si tohle svoje malé ohlédnutí za tím, jakých bylo letošních pár měsíců plných závodů.





Když jsem si v dubnu po víc než půl roce nasadil závodní číslo, netušil jsem, co mě během prvních závodů čeká. Zimní příprava se ukázala jako velmi kvalitní (za což vděčím hlavně Rosťovi z Extrifitgym a HC Fitness jbc.), a já tak zajel jedny ze svých nejlepších výsledků v životě. Asi nikoho nepřekvapí, že nejvíc jsem byl nadšený z umístění ve Wisle a v Mariboru, protože zajet sedmé a čtvrté místo ve sjezdu, ve kterém jsem se mohl poměřit s nejlepšími DH závodníky v Evropě, o tom se mi do té doby mohlo leda zdát.





Snažil jsem se neusnout na vavřínech a dál jsem trénoval co to šlo, což přineslo úspěchy i na závodech ve Špindlu a na Mistrovství České republiky v Koutech. Bohužel jsem se zatím nenaučil dojíždět první, což mi samozřejmě moje okolí dává dostatečně „sežrat“, ale lepší je prostě dojíždět aspoň druhej než třetí.





Škoda jen, že jsem tu moji letošní oblíbenou druhou příčku neobhájil i na šampionátu v Norsku, o tom ale až za chvíli.
Další zahraniční závody už se mi tak nevedly a ačkoliv jsem upřímně (fakt) dělal, co jsem mohl, nedařilo se mi dostat se do takové závodní pohody, ve které jsem byl na začátku sezóny. To se samozřejmě odrazilo i na závodech tady doma a tak jsem v posledním závodě ČP na Ještědu dojel pod svoje očekávání a získal tak celkové – tipněte si – druhé místo v této sérii. Ne že bych za tento výsledek nebyl rád, to jsem a moc, a vážím si podpory všech lidí, bez kterých bych mohl jezdit leda na skládačce, ale i vzhledem k mým prvotním výsledkům roku 2014 mám pocit, že bych mohl jezdit líp.





Největší závody přišly samozřejmě v samotném závěru, a to Světový pohár v Hafjellu. Musím říct, že ačkoliv jsem do Norska nejel s velkými ambicemi, jsem rád, že jsem tyhle závody mohl jet, protože už jen trať sama o sobě byla výzvou. Možnost sledovat takové jezdce jako Sam Hill nebo Josh Bryceland pak byla jen další plus a myslím, že mně i ostatním klukům z naší repre to dodalo nové nadšení do dalšího roku. Nakonec jsem byl i já spokojený se svým výsledkem, protože pořád byl v té lepší polovině startovní listiny.
Poslední velký závod letošní sezóny se konal v rakouském Leogangu, kde jsem se kvůli zranění v kvalifikaci následně ve finálové jízdě umístil na 31. místě.





Všechny moje úspěchy i neúspěchy mě motivují k tomu, abych trénoval a závodil víc a udělal všechno tak, aby v sobě moje ohlédnutí za sezónou 2015 mělo aspoň jednu jedničku.
Další novinky o zimní přípravě, fotky z DH akcí nebo prostě info o tom, co se u mě děje, hledejte na www.facebok.com/ondrejstepanek4 a na www.instagram.com/ondrejstepanek4



Diskuze

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 6.10.2014 v 13:24

    Hodně úspěchů a hlavně ať ti to jezdí bez těžkejch zranění. Vždycky když čtu interview se sportovcema, tak jim nezávidim ten tlak. V podstatě jde o ho*no a člověku by mělo bejt fuk, jak dojede ( hlavně,že celej )....ale tim, že přijme tu výzvu a nastoupí do závodního vlaku, tak mu kompletně přepne psychika a musí čelit jak veřejný kritice, tak tý vnitřní sebekritice - a ta někdy bolí mnohem víc, kdyý se zrovna nedaří. Tak chlape ještě přeju pevný nervy a případný pomluvy neřeš:) většina kritiků má nejvíc bláta před vlastnim zápražim

  • anonymní uživatel Čárys ze 720.cz (seven20 (a) volny.cz) 6.10.2014 v 22:29

    Dobře !
    Po dlouhé době tu něco čtu...a zrovna tohle potěšilo.
    Držím palce.
    Drž to pevně, ale lehce, a hlavně v plným...
    1*

  • anonymní uživatel RB 7.10.2014 v 10:08

    Gratuluju, chtěl bych se zeptat na tu zimní přípravu. Čas železa postupně přichází a tak se chci optat, zda cvičíš nějak spešl na bike, nebo je to klasika silová příprava. Snažím se dělat ve fitku takový základy- silový nadhoz, dřep, tlaky na ramena s velkou činkou ve stoje, bench a k tomu nějaký blbosti na hrazdě + trx + kliky+shyby. Ale chtěl bych se zlepšit hlavně na výjezdech ze zatáček a výbušnosti, tak jestli nemáš nějaké tipy. Dík

  • anonymní uživatel Holy 7.10.2014 v 17:20

    RB: toto před nějakým časem vydal Kubajsz www.youtube.com/...

  • anonymní uživatel RB 8.10.2014 v 12:46

    Holy: Díky něco z toho určitě zařadím

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí