Test: boty Specialized 2FO Clip

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 8.12.2014

Po dlouhé době se v nabídce firmy Specialized objevilo obutí pro nás, kteří preferují jízdy dolekopcom – ať již sjezdaře, freeridery či jezdce en… (to slovo, co se nesmí vyslovit) – Specialized 2FO. Pokud si správně pamatuji, tak podobně zaměřeným předchůdcem byl kdysi dávno model s karbonovou podrážkou a chrániči kotníků Sawpit. 2FO s ním však nemají zhola nic společného.





Zkratka 2FO značí Foot out, Flat out, což ve volném překladu znamená „nohu ven a drž plnej“. Specialized nabízí boty 2FO jak pro nášlapné pedály (námi testovaný kus), tak i pro platformové pedály.

Obě varianty bot jsou si velmi podobné, rozdíl je samozřejmě v podrážce, platformová verze je logicky celá rovná, spd verze má díru pro kufr. Obojí mají podrážku tvořenou z materiálu Slipnot – neplést se Slipknot, tak jak je to v promo videu. Ale přestože se podrážky jmenují stejně, tak se liší. Spd verze má tvrdší směs a platformová zase měkčí, tak aby lépe držela na pinech pedálů. Podrážka je tvořena z šestihranných elementů, které jsou mírně skloněny dopředu, tak aby byl grip při chůzi maximální. Naklonění působí podobně jako rohatka, pustí botu dopředu, ale dozadu se hrana zařízne do podložky a nepustí. Vzhledem k ploše, kterou zabírá domeček pro kufr, je plocha u spd varianty malá, ale boty ani v blátě nekloužou.

První obutí mě překvapilo, sjezdové boty jsou většinou velmi podobné skejtovým teniskám – nepříliš tuhé a měkoučké, pohodlné. 2FO jsou jiné, spíše bych je srovnával s XC tretrami. Obutí není jako do pantoflí, dá to trochu práce, ale zase v nich noha sedí jako ulitá, cítíte kontakt s botou, ale není to nepříjemné. Střihem jsou spíše užší – mám širší šlapku a chvíli trvalo než se bota roztáhla. Velikostně jsou spíše menší co do délky, velikost EU 45 je o trochu menší, že u jiných značek – mě to vychází jen na tenkou ponožku (ale třeba u Shimano AM45 musím mít ve velikosti 46, pětačtyřicítka mě tlačí). Vnitřní stélka boty je velmi dobrá, má podporu pro příčnou i podélnou klenbu a nehrozí tak platfuss, teda pokud budete chodit pouze v 2FO.





Přední část svršku boty je tvořena pružným plastem s vytlačenou strukturou tvořenou šestihránky. Uvnitř části z nich je ukryta membránu, která špičku boty i přes použitý plast tvoří dobře prodyšnou. Tak prodyšnou, že v současném chladném počasí okolo nuly, nelze boty použít na delší jízdu, protože studený vzduch prostupuje membránou a mrznou ti prsty. Membránou prostoupí pouze vzduch, voda nikoliv. A také izolační vlastnosti plastu jsou pokud ne nulové, tak se limitně k nule blíží.





Zbytek svršku je tvořen kůží, jestli pravou či umělou se mi nepodařilo zjistit. Na obou bocích je svršek perforovaný a opět s membránou. Vnitřek boty je vystlán děrovanou a nenasákavou síťovinou pojmenovanou Air Mesh. Ze stejného materiálu je i jazyk. Ten je nejslabším článkem voděodolnosti boty, jelikož není kryt žádnou légou a nemá v sobě ani membránu – je to první místo, kudy se dostane voda do vnitřku. Z vnější strany jazyka je stahovací gumička, která slouží k přichycení tkaniček, tak by při jízdě neplandaly všude okolo.

To, že mají 2FO blíže k XC botách než konkurenci na trhu dokazuje opatek boty – zesílení paty je solidní, opatek je tuhý a drží šlapku přesně v místech jí určených. Stejně tak je i výrazná výstelka okolo kotníku.





U spd bot je poměrně zásadní zapuštění kufru do podrážky, protože když kufr není zapuštěn, tak to o jeho existenci víte při každém kroku, ale především při nacvaknutí není podrážka v kontaktu s pedálem a celé spojení je pouze skrze kufr. 2FO mají zapuštěný kufr více než dostatečně – při chůzi nevíte, že jdete v spd botech. I přes hloubku zapuštění lze nacvaknout snadno díky zkosení hran domečku.





Co se týče ochrany, tak asi nikdo z nás nechce mít omlácené kotníky, takže zvýšený bok je důležitý. 2FO jej mají, ale spíše jen propagačně. Zde by to chtělo asi trochu přidat materiálu. Poměrně dobrou „fíčurou“ je vyztužená tvrdou gumou vyztužená špička, ochrana prstů je více než dobrá a boty si taky při chůzi neokopeš.





Kompatibilita s spd pedály od Shimano je výborná, vyzkoušeno na pedálech s pevnou ohrádkou, tak i na pedálech s naklápěcí klíckou M646. Nacvaknutí je snadné, díky zešikmení stěn domečku pro kufr. Přenos síly na pedál odpovídá tuhosti boty, kufr není cítit a to ani v náznacích. Tuhost podrážky je označena jako flex index 6 – bohužel srovnání s konkurencí není možné, protože tuhost podrážky není nijak standardizována.
Voděodolnost je poměrně dobrá co se týče stříkající vody, pokud hupsneš přímo do vody, jazyk funguje jako síto a voda si najde snadno cestu k noze. Naštěstí bota téměř nenasákne, snad kromě vložky se voda nikde nedrží a usušit lze velmi rychle.
S Specialized 2FO jsem najel cca 400 km a neprojevily se žádné známky opotřebení a to ani v místě ohybu plastové části. Boty si stále drží stejnou tuhost jako na počátku testu, nepozoroval jsem žádné změknutí.

Další informace o obutí Specialized 2FO Clip najdete na webu Specialized.





Jak si stojí konkurence? Pro srovnání zde máme jednu letitou klasiku, boty Shimano AM45 – no prostě DéiXska a Five Ten Impact VXi Clipless.

V ruce jsou 2FO jsou pocitově nejtužší, co se svršku i podrážky týče (poté následuje Shimano a s odstupem Five Ten). Na nohách, mohu srovnávat pouze 2FO a DX, tak 2FO je tužší, ale poskytující méně ochrany – Shimano to je ztělesnění ochrany, zvýšený kotník, ohromná ochrana na malíkové hraně. Naopak ochranu prstů má Shimano nejslabší – bez zesílení, 5.10 má měkké gumové zesílení a Specialized má tvrdou gumu, takže když nabereš špičkou kámen nebo kopneš někoho do holeně ani o tom nevíš.





Důležitým detailem u SPD bot je zapuštění zámku, u 5.10 nelze mluvit o zapuštění, protože téměř žádné není, při chůzi se opíráte o zámek. Shimano a Spešl jsou na tom velmi podobně, zapuštění zámku je dostatečné, při chůzi je zámek skryt pod úrovní podrážky. A při nacvaknutí do ohrádkových pedálů se má bota kontakt s ohrádkou a tím lepší oporu.





Velikosti jednotlivých bot se liší (Specialized 45, Shimano 46, Five Ten 42,5) a z toho vyplývá, že váhové srovnání není zcela přesné, tak i přesto si obrázek lze udělat. Co se týče hmotnosti, tak nejlépe si vede Five Ten s 882 gramy, následuje Specialized 1078g a velkým odstupem na posledním místě Shimano s 1452 gramy.





Stejné pořadí jako je u váhy je i u ceny, nejdražší 5.10, pak Specialized a Shimano. Specialized 2FO v SPD verzi pořídíte za 3799Kč, Five Ten Impact VXi Clipless jsou cenově o cca 500 Kč dražší, Shimano AM45 se aktuálně dají pořídit od 1700 Kč.

Diskuze

  • anonymní uživatel syflus 8.12.2014 v 12:14

    nechápu jak můžou bejt srovnatelný s 2,5x levnějšíma botama.... vůbec ty ceny nějak přestávám poslední dobou chápat.

  • anonymní uživatel O´Neill 8.12.2014 v 14:42

    Přesně tak. Zase takovej zázrak to neni....

  • anonymní uživatel LaSouche 8.12.2014 v 20:55

    Mám AM45, sice nijak super design, ale asi nejlepší poměr, cena výkon.

  • anonymní uživatel hoffman 8.12.2014 v 20:58

    práveže ten dekel a vyvýšený členok na Am sú k niečomu ..

  • anonymní uživatel RB 9.12.2014 v 6:39

    Hoffman: Tak to si nemyslím, to že to na 5.10 není mě fakt štve. Minimálně ten zvednutý kotník by měl být na každé bikovové botě.

  • anonymní uživatel Bersekr 9.12.2014 v 7:46

    Biele gripy alebo boty na bike... totalna hovadina. aj tak to nikdy nevyzera biele...

  • anonymní uživatel MP (xx (a) seznam.cz) 9.12.2014 v 8:20

    Bersekr: Hadry dělaj styl, to ti řekne každej snowboarďák!

  • anonymní uživatel hoffman 9.12.2014 v 8:44

    RB: no však tak som to myslel, na 5.10 Fr mi to chýba

  • anonymní uživatel RB 9.12.2014 v 10:58

    hoffman: Jazyková bariéra:)

  • anonymní uživatel syflus 9.12.2014 v 11:35

    haha taky jsem to nepochopil "k ničemu - k něčemu - k niečomu" :D

  • anonymní uživatel stofan 9.12.2014 v 11:54

    zlast ta "textura" na prednej casti, uuuu na takych tratiach kde je ilovite blato, radost pak cistit...

  • anonymní uživatel Marek74 (marek74j (a) gmail.com) 23.2.2015 v 13:33

    doteraz som mal Shimano DX - MP66. postupne šedé, biele a teraz tie čierne AM45 mi sedia zatiaľ najhoršie - také bačkory, ale biele DX sa po rokoch už rozpadajú na členkoch... tak teraz beriem 2FO. biele vyzerajú TOP :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí