WBS: Znojemská raketa řádila ve Slopném

Autor: Richard Sýkora, vydáno: 5.5.2015

Znojemská raketa Richard Sýkora vyrazil po letech na závod seriálu RPM Stav wood bike ve Slopném a byla z toho… pokud čekáte bednu, tak ta nebyla… pokud jste čekali ostudu, tak ta asi byla, jak známe ZR; ale hlavně z toho byl super report.







Uplynulou sobotu se konalo třetí kolo seriálu RPM Stav wood bike ve Slopném, poblíž Zlína. Já osobně jsem WBSko nejel snad nějakých sedm let, ale vzhledem k tomu, že jsem měl volný víkend, tak proč si zase jednou nejet zasjezdovat v rally stylu. Volný trénink na tratích závodu Peveko bikerally Slopné režírován Ladislavem Škarkem probíhal již v pátek prvního máje. Já jej vynechávám a jedu raději na vystřízlivovací prvomájovou vyjížďku a stejně, jsem přece #endurospecific a nemám problém jezdit na oči.





V sobotu ráno je venku počasí, že by si ani psa nevyhnal, jenže my se nebojíme vlka nic a podle plánu vyrážíme v šest ráno ze Znojma. Po cestě se déšť mírní, a když před devátou dorážíme do Slopného, neprší už skoro vůbec. Hned jdeme na registraci, kde to i přes to, že musím vyplňovat jakýsi registrační papír, protože startuju na WBS letos poprvé, odsýpá až překvapivě rychle. Ve Slopném je k vývozu na start využíván lyžařský vlek což je super z pohledu menší únavy, jenomže vlek má poměrně omezenou kapacitu a fronta je až půlhodinová. Je jasné, že budeme mít štěstí, jestli si zvládneme obě tratě sjet alespoň jednou.





Ve frontě na lanovku se zdravím s hlavním pořadatelem seriálu Haffem, který mi vysvětluje, kudy tratě vedou. Nejprve pojedeme trať RZ 1 a 2. Typická WBSková RZ, hodně točení okolo stromů, ale pěkně v tempu a docela i dolekop.com. Po nočním dešti byla trať i dost šmýklavá a po dojezdu dolů zjišťuji, že si z ní moc nepamatuju, no holt to bude dobrý trénink na závody na oči. Na druhou jízdu to na vleku stíháme jen taktak (děkuji panu vlekaři, že byl tak hodný a ještě nás nechal jet nahoru). RZ 3 a 4 se jedou na stejné trati. Ta je více sjezdová, úseky v rychlosti střídají odkloněné šikminy, kde je obtížné udržet si dobrou horní stopu. Sjezdovost podtrhují i dva skoky, kdy cílový je opravdu slušných rozměrů. Dole opět zjišťuji, že si skoro nic nepamatuji, naštěstí je mezi RZ 2 a 3 chvíli pauza, a tak se na druhou trať zajdu ještě pěšky podívat.





Pro WBS je typická kategorie střelců neboli dětí do 14 let. Tohle se mi opravdu líbí, skvělá věc, jak se můžou malí kluci naučit závodit. Důkazem toho je třeba Tomáš Navrátil, který na WBS vyrostl a nyní je z něj jeden z nejlepších českých juniorských sjezdařů. Po dojetí posledního střelce do cíle již startují ostatní podle výkonnosti tj. od čísla jedna dál. Já startuji s třicet čtyřkou. První jízdu se snažím jet trochu opatrněji, ale ani tak se nevyvaruji chybám (čas 1:15,4). Ve druhé je to už lepší a daří se mi zrychlit téměř o tři sekundy. V druhé RZ končí naděje na dobré umístění pro vedoucího jezdce seriálu, Petra Malého, který jde tvrdě k zemi a chvíli zůstává sedět. Do cíle dojíždí s časem přes tři minuty a závod tak pro něj v podstatě končí.





Po krátké pauze startuje RZ 3. Na druhou trať se poměrně těším, styl, jakým je postavena mi docela vyhovuje. Bohužel dělám chybu v podstatě hned v první zatáčce, a to jsem ji jel dneska nejvíckrát… Pak ještě jednou celkem zásadně chybuji v jedné ze šikmin a jsem rád, že nejdu k zemi. Čas v cíli 1:06,2 nic moc. V další jízdě musím přidat. No to se lehko řekne, ale už hůř udělá. V poslední RZ mi to od startu celkem jde, jenže pak netrefím vnitřek jedné ze zatáček a musím vyklapnout abych to ustál, další pasáž se schody projíždím úplně blbě a chvíli mi ještě trvá, než se vrátím do tempa. V cíli je to kupodivu zlepšení o sekundu a půl, škoda té chyby. Celkový čas 4:38,8 mi stačí na 16. místo celkově a 10. v mužské kategorii. Vítězem bez rozdílu kategorií se stal věkem ještě junior Tomáš Navrátil. Ženy opanovala Tereza Vondráčková, střelce Dan Mikeška, veterány Vítězslav Malý a v hardtailech to všem natřel Ondřej Kikin Krhánek.





Závod ve Slopném jsem si opravdu užíval, vše běželo jako na drátkách, žádné zbytečné prostoje, tratě pěkně nachystané a je úžasné, kolik na WBSka chodí diváků. Co by za to dali v jiných pohárech. Atmosféra v prostoru cíle je skvělá, speaker všechny baví a je až neuvěřitelné, co všechno dokáže vymyslet. Myslím, že letos ještě alespoň jednou na WBSko vyrazím.





Čtvrtým závodem seriálu je začátkem prázdnin Emseko bikerally ve SKI areálu Trnava u Zlína.

Výsledky Peveko bikerally Slopné:
1. Tomáš Navrátil (1.J) Gienger Carabik BT 4:10,8
2. David Šůstek DH Slovan Luhačovice + 5,5
3. Martin Kolajík SBT Fryšták + 7,0
4. Vojtěch Šimek (2.J) Maloch racing team +13,5
5. Lukáš Nášel SBT Fryšták +16,7
6. Tomáš Škarek (3.J) Maloch racing team +17,5

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí