Božák: trať na Klínovci oficiálně

Autor: Keli, vydáno: 14.5.2015

Trať vedoucí z Klínovce do Jáchymova (resp. na parkoviště cca tři kilometry od něj) většina sjezdařů neřekne jinak než Božák, je místo, kde se jelo nepočítaně sjezdových závodů.
Osobně mám k Božáku specifický vztah, je to místo, kde jsem jel oficiálně svůj první závod Českého poháru ve sjezdu, tedy jel jsem již předtím závod na Hostýně, ale na vypůjčenou licenci… (snad už je to promlčeno).





Tamní dráha, byla z těch, kterou jste mohli milovat i nenávidět zároveň. Dlouhá, technická a také fyzicky náročná. Vrchní pasáž pod lanovkou byla plytčejší, prostřední pasáž zvaná Vancouver plná schodů a dropíků zase prudší, za Pašeráckou cestou nájezd na sjezdovku s několika výlety do lesa a závěr opět mírnější. A úplný závěr bylo hamtání na asfaltu do cíle.





Činnost dráhy v podstatě skončila s provozem staré jednosedačkové lanovky vedoucí od Jáchymova na vrchol Klínovce. Tato stará lanovka byla nahrazena novou moderní lanovkou a její provozovatelé měli zájem o znovuobnovení dráhy. Po letech, kdy v podstatě oficiálně neexistovala, se vše mění – na podzim loňského roku se podařilo splnit všechny povolovací podmínky a bylo získáno povolení vybudovat nové sekce a trať udržovat.


Video z roky 2010 ze závodu Českého poháru od Vrbiče z Fullface Productions.

Projekt bude realizován ve třech etapách během léta 2015 a jara 2016. Trať bude v sezoně 2015 po dílčích úpravách sjízdná v původní podobě. Mezitím budou přibývat nové úseky. Designérem trati bude autor sjezdových tratí v Rostrevor v Irsku, Welšan Dafydd Davis. Můžeme se těšit jak na jump/flow pasáže, tak i na množství technicky náročných sekcí.





Po letech, kdy se o dráhu o starala matka Příroda a na práci nasadila pracovníka s jménem Eroze (díky jeho neúnavné a každodenní práci byla trať stále více rozbitá a drážka ve které se jelo hlubší a hlubší), na trať vyjela mechanizace. V současné době je ale trať po zimě nesjízdná, avšak usilovně se na ní pracuje. Dráha bude, dle informací od provozovatele, připravena nejpozději k 30.5.2015.





Kompletní informace o provozní době, cenách apod. naleznete na tomto odkazu a nejnovější informace hledej pak na Facebooku Downhill Klínovec.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel bim (bim (a) bim.cz) 14.5.2015 v 14:28

    My místní tomu říkáme Klíňák.

  • anonymní uživatel koZa (Vkonapwr (a) seznam.cz) 14.5.2015 v 23:28

    My z Ukrajiny tomu říkáme kuwa daleko. Stejne jako dávno při poháru ;-)

  • anonymní uživatel Hroudič 15.5.2015 v 10:51

    Fajn..konečně se i my severočeši máme na co těšit..:) akorát se tak trošku obávám, že nám nová lanovka podraží...(?) :-/

  • anonymní uživatel Carlos 15.5.2015 v 17:57

    Nova lanovka stoji: 1 jizda 140kc, celodenni 400 + 50 vratna zaloha za kartu), pak jsou nejaky bodovy, jedna jizda je 10 bodu, pokud tam clovek jede na vikend bral bych celodenni, nebo 100bodovou, ktera stoji 800 + 50, pak vyjde jizda na 80 kc, samozrejme pokud nekdo chce najezdit co nejvic jizd, at bere celodeni

  • anonymní uživatel HansCV (dfg (a) adg.cz) 12.6.2015 v 11:18

    na starym lane stala celodenni 350,- ted stoji 400,- a za dobu co si driv jel nahoru starym lanem das ted skoro dve jizdy+mnohem lepsi komfort

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí