Spotcheck: Bikepark Peklák Česká Třebová

Autor: Keli, vydáno: 20.5.2015

Na svátek Dne vítězství se část naší redakce vypravila zčeknout Bikepark Peklák v České Třebové. Jestli se dá v podhůří Orlických hor, kde nejvyšší kopec lehce přesahuje 600 metrů, postavit plnohodnotný bikepark se dočtete v následujícím článku.





Na Peklák je to z Brna téměř co by kamenem dohodil (cca 80 km). Bohužel cesta autem přes Lipůvku směrem na Svitavy je vždycky zdlouhavá, a tak by se vyplatilo jezdit sem vlakem. A to nejen z Brna, Česká Třebová je již od předminulého století velmi důležitý dopravní uzel. Cesta vlakem z Brna zabere slabou hodinu (z Prahy cca hodinu čtyřicet) a výletníci se nebudou muset hádat, kdo bude muset řídit a tím pádem po ježdění abstinovat. A navíc již od dvou cestujících platí množstevní sleva!!!





Zdejší bikepark letos 1. května načal již svou třetí sezónu a oproti loňsku zde přibylo i několik novinek. Nyní se tu nachází sedm tratí od lehkých „modrých“ až po „černé“ tratě s opravdu těžkými úseky. Na start se dostanete pomocí vleku s okem, které vám dole hodní pánové nasadí na představec. Vlek jede docela svižně, takže za nějakých pět minut jste bez námahy nahoře. Tratě se na Pekláku nacházejí po obou stranách sjezdovky.





Jako první zkoušíme nejlehčí „modrou“ nazvanou „Mechovka“. Trať je téměř po celé její délce vysypána jemným štěrkem, díky kterému to téměř vůbec nedrncá a je ji tak možno sjet třeba i na pevňáku. „Mechovka“ se vyznačuje velkým množstvím menších klopenek. Jízda na ní bude bavit jak úplné začátečníky, tak i zkušené ridery. Pro ty jsou tu ale i další tratě.





Další z tratí po pravé straně sjezdovky, když se díváte dolů je „červená Malinovka“. Dle všech zúčastněných pravděpodobně nejzábavnější trať na Pekláku. „Malinovka“ obsahuje skoky, klopenky a dokonce i dva wallridy a je laděna tak nějak do freeridova.

Vedle „Mechovky“ a „Malinovky“ je ještě na straně sjezdovky „Air Line“ trať obsahující jen skoky, jak lavice, tak dvojáky. „Air Line“ končí zhruba v půli „Malinovky“ a jezdci pak dolů k lanu pokračují po ní.





Z druhé strany sjezdovky se nacházejí zbývající čtyři tratě. Ty lze mezi sebou různě kombinovat, protože ve střední části téměř všechny ústí k „North Shore“ sekci. Krom „modrého Rodea“ jsou tratě na levé straně sjezdovky poměrně náročné. Na „červené Koridě“ je macatej přescesťák a „černé“ tratě „Rolling Stones“ a „Rock&Roll“ jsou těžké tak nějak celé. Na obou jsou hodně strmé úseky a dropy. No prostě pořádnej downhill! Jedinou nevýhodou je, že zhruba 500 m před koncem se všechny tratě sbíhají do jedné a cíl je tak pro ně v podstatě stejný.





Bikepark disponuje i půjčovnou kol. V letošním roce jsou zájemcům k dispozici čtyři stroje Specialized Status a dvě Ninji od Authora. Jak nám bylo řečeno, tak kola jsou téměř pořád využívána, a proto pokud uvažujete o jejich vypůjčení, silně doporučujeme jejich rezervaci, kterou je možno provést telefonicky.

Na Pekláku nabízejí různé možnosti jízdného od jedné jízdy až po celodenní lístek, jenž je samozřejmě nejvýhodnější a stojí lidových 290 Kč.





Nyní se dostáváme k hlavní otázce: Má na Peklák cenu jezdit? Rozhodně ano. Na Pekláku sice není lanovka a musíte se nechat táhnout na vleku, ale bikepark je velice zábavný a řekl bych, že tu panuje až taková rodinná atmosféra. Do budoucna se tu plánuje ještě výstavba singletrailu a pokud by vás již nebavilo ježdění, můžete vyzkoušet horské káry, a nebo lanové centrum.

Diskuze

  • anonymní uživatel loda (loda (a) stream.cz) 21.5.2015 v 9:56

    za mě ano- každej si tady najde to svoje!

  • anonymní uživatel Ku?is 7.6.2016 v 14:37

    !

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí