Report: GHOST Dual a 4X Cup Kosmonosy

Autor: Martin Hůle, kategorie: Report, vydáno: 19.6.2015

V sobotu 13. června se v Kosmonosech u Mladé Boleslavi jel třetí závod série GHOST Dual Cup 2015!!! Již od brzkých ranních hodin nám na dráhu dopadalo sluníčko a teplota rychle vzrůstala. Prezentace jezdců začínala nabírat na otáčkách a do 12 hodin se přihlásilo 74 jezdců. Všichni byli zvědaví, zda Milan „Gibon“ Myšík zvládne obhájit vítězství z Ústí nad Labem anebo se nám na scéně objeví třetí vítěz? Uvidíme…





Hned od začátku bylo jasné, že to bude velké.

Započaly tréninky a jezdci si začali najíždět trať, která byla podobná jako v loňském roce. Kluci z mladoboleslav­ského MBC Freeride Teamu, ale udělali drobné změny a vylepšení. Kolem poledne proběhla rozprava s jezdci a odstartovala kvalifikace.
V kvalifikaci v kategorii Hobby zazářil Petr Pala, před Martinem Čermákem, v kategorii open bral v kvalifikaci první místo Martin Picek následován Jaroslavem Faistaverem.





Závod to byl napínavý, plný rychlosti, obratnosti a jezdeckých dovedností. I když slunce svítilo a diváci se snažili schovávat v jakémkoliv stínu, i v tom nejmenším, tak jezdci tlačili svá kola znovu a znovu na start, aby ukázali, že jsou připraveni bojovat a vybojovat si pomyslný žlutý trikot. V průběhu závodu se nám dramaticky začalo měnit počasí a tak na finálové jízdy začalo něco jako uragán. Diváci neohroženě drželi stany a kolem nich metaly blesky a lítali jezdci. Právě v tuto chvíli začala ta pořádná podívaná!





Zbývalo odjet jen semifinále a finále ve všech kategoriích. Jezdci se dohodli, že to dojedou i za deště. Nebyla jízda, kdy by si jeden ne-li dva jezdci nedali bahenní koupel. Nebylo také výjimkou, aby jezdci svá kola do cíle donášeli kvůli nepojízdnému zadnímu kolu, ale stále do toho všichni šlapali a diváci to oceňovali bouřlivým potleskem! Přes 451 stupňů Fahrenheita i Piešťanské koupele se nejlépe probojovali, v kategorii Hobby, Jan Špika následovaný Petrem Pálou, Danielem Holubem a tuto skupinu uzavíral Martin Čermák. V té nejvyšší možné kategorii, kde se jede už i o price money zvítězil Jaroslav „Faistik“ Faistaver, v těsné blízkosti následován Martinem Pickem, o třetí místo si řekl Adam Semerák a tuto čtveřici uzavíral Hynek „Růžovák“ Strouha!





Bohužel kvůli počasí byl zrušen Dirt Kontest i když kluci z Deadbikes přijeli a rozjížděli se, ale… Počasí je neúprosné a tak se srazily všechny párty stany k sobě a udělala se velká místnost, kde začala večerní „besídka“, kterou nás postupně provázeli Djs Afroger, Tyme TMS a Barthezz a o pitný režim se starali lidi z U baru Mladá Boleslav!





Noc to byla dlouhá a brzké vstávání příjemné nebylo, ale jakmile všichni viděli, jak dráha vyschla, jak vychází sluníčko a zvedá se teplota, tak všichni ožili a začala příprava druhého závodu, a to GHOST 4X Cup.





Jezdci znaveni sobotním závoděním, vysokou teplotou a velkou dávkou zlatavého moku začali najíždět dráhu a tvořit ideální stopy, které v sobotu smyl déšť. Šli do toho z plných sil, a i když teplota stoupala, tak zajížděli čím dál tím lepší časy a dokonce překonávali i svoje časy ze sobotní kvalifikace na GHOST Dual Cup – asi ze strachu, že by mohlo začít pršet. Po kvalifikačním rozřazení do čtveřic jsme začali sledovat souboje na ostré lokty a postupně jsme viděli odpadávat pomalejší jezdce, až jsme se dostali na top 8 v obou kategoriích. V „hobících“ to byli Miroslav Bláha, Tomáš Lev, Marek Boura, Daniel Holub, Jan Hrubý, Jan Kuchař, Ondřej Kalina, Martin Berák a v Open Jonáš Stehlík, Zdeněk Plášil, Adam Semerák, Jiří Penc, Tomáš Brožík, Martin Picek, Hynek Strouha, Jaroslav Faistaver.





I když to vypadalo, že ve 33 °C na slunci nebudou jezdci schopní vymýšlet nějakou taktiku, tak všichni se rvali do posledních centimetrů. V kategorii Open se z nenadání probudil Zdeněk Plášil, v semifinále si vybojoval postup do finále, v posledních 15 metrech, když druhého jezdce podjel na poslední klopence. Ve finále začal hned od startu dupat do pedálů a všem jezdcům, kteří byli v kvalifikaci lepší, ujel hned na startu a dokázal si udržet vedení až do cíle!





Výsledky GHOST Dual Cup Kosmonosy:

Hobby
1) Jan Špika #57 Loose Riders
2) Petr Pala #69 Jablonec
3) Daniel Holub #99 DH-FR racing Tanvald
4)Martin Čermák #78 spoke.cz

Open
1) Jaroslav Faistaver #1 mxmoto.cz
2) Martin Picek #39 Jilemnice
3) Adam Semerák #214 Team Life is Drive
4) Hynek Strouha #26 GT KUR SPORT TEAM

Výsledky GHOST 4X Cup Kosmonosy:

Hobby
1) Martin Berák #3 foxholeshop.cz
2) Jan Kuchař #39 Jilemnice
3) Daniel Holub #99 DH-FR racing team
4) Tomáš Lev #86 Norcobikes

Open
1) Zdeněk Plášil #50 foxholeshop.cz
2) Jiří Penc #132 Ghost Bikes
3) Martin Picek #4 GT KUR SPORT TEAM
4)Jaroslav Faistaver #1 mxmoto.cz





A co na závod říkal vítěz GHOST Dual Cup Jaroslav „Faistik“ Faistaver:
Takže jsme zase u Mladé Boleslavi v Kosmonosech v MBC bike parku, který hostí další závod série GHOST Dual Cupu. Pro mě nejbližší a nejzábavnější závod v této sérii, kde je již klasicky spousta lidí, vynikající organizace, nejlepší parta co připravila parádní dráhu a hojná účast závodníků, takže z tohohle už je jasné, že nás čekal luxusní závod …Už v tréninku bylo vidět, že každý jde do toho naplno a o odřené lokty a pořádné štípance nebyla nouze. Ve chvíli, kdy bylo asi "50°C“ se rozjela kvalifikace, kterou jsem jel na jistotu a zajel 2. nejrychlejší čas, takže jsem byl spokojen a mohlo se jít na samotný závod. Hned první jízdu jsem jel s Filipem Benešem, který mě hned na startu dal asi metr, tak mně bylo jasný, že se bude závodit hned od prvních jízd. Nakonec šlo vše hladce až do semifinále, kdy začalo dost slušně pršet a začalo peklo. Naštěstí pro mě opět vítězné s postupem do finále. No a je to tu zase, už po 3 za sebou se potkáváme s Martinem Pickem ve finále v boleslavském Dualu jen s tím rozdílem, že jdeme na start za totálního deště a větru. Musíme držet stan, aby neulítnul, který stál na startovním pahorku, a i přes takovéhle počasí startér říká: „borci na start“, takže se konal největší motocross ve finále, kdy už to nebylo ani o tom projet dráhu co nejrychleji, ale hlavně nespadnout a zůstat v pedálech, což se mi kupodivu povedlo a úspěšně jsem dovršil Boleslavský Dual hattrick. Jsem maximálně spokojen, takže jsem se zase utvrdil v tom, že parta MBC to prostě umí, a jejich závody řadím vždy mezi nejlepší v sezóně. Mám u nich super podporu, a když to vezmu od pátečního tréninku, kdy už bylo vše připravené až po sobotní párty, tak to nemělo chybu. Hodně velké díky patří tedy MBC Teamu společně s organizací Dual Cupu."





A jak se jelo vítězi GHOST 4X Cupu Zdeňku Plášilovi?
Na letošní závod GHOST 4× cup v Kosmonosích jsem přijel s denním předstihem, abych si prohlédl dráhu a vyzkoušel její záludnosti. Po dopoledním tréninku jsme absolvovali kvalifikaci, kde jsem skončil třetí, poté se jeli vyřazovací kola, kde bylo dost příležitostí se vcelku bez větších potíží probojovat do semifinále. Vlastní semifinále bylo pro mne tentokrát vcelku oříšek. Po předčasném startu a pádu Tomáše Brožíka se muselo celé semifinále opakovat. Jenže teď jsem na startu zaspal a na dráhu vyrazil, až třetí, což byla nepostupová pozice. Předjet Růžováka nebylo vůbec lehké, nedával mi příliš možností, ale v předposlední zatáčce jsem zariskoval, předjel Růžováka a tím si zajistil finálovou účast v top 4. Kam postoupili Jirka Penc, Jaroslav Faistafer, Martin Picek a já. Na start jsem musel jít do dráhy číslo tři, což znamenalo dát dobrej start, jestli chci pomýšlet na dobrý výsledek. Ve finále jsem odstartoval na prvním místě, projel dobře první zatáčku a hlídal si svou jízdu až do cíle. V cíli jsem pocítil obrovskou úlevu a radost, kterou se mnou sdíleli moji rodiče i má přítelkyně Káťa, za což ji moc děkuji, že to se mnou vše zvládá a vždy mě podpoří! Děkuji organizátorům za super akci, která neměla vůbec chybu a klukům z MBC teamu za přípravu dráhy a organizaci, všem patří velké díky!!!





Celý tento úžasný závodní weekend by se nemohl odehrát bez našich přátel a známých z MBC Freeride Teamu, kteří spravují kosmonoskou trať, a také bez našich cenných partnerů, kterými jsou GHOST Bikes.cz, Big Shock, Represent, Oneal, Katmar 661, Meatfly, Dolekop.com a Autotrack.



Veškeré info o závodech najdete zde. A celkovou fotogalerii najdete zde.



Tímto všem partnerům, pořadatelům, divákům a jezdcům děkuji, že jsme díky Vám všem užili tyhle super závody. Další závod serie GHOST Dual Cup bude následovat 11.07.2015 v Li­toměřicích.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí