Eurobike: teleskopická sedlovka Magura Vyron eLECT

Autor: Keli, vydáno: 3.9.2015

Na výstavě Eurobike bylo k vidění mnoho balastu a šílených věcí, ale také výrobky, které zaujaly. Například elektricky ovládaná sedlovka Magura Vyron eLECT.





Není pochyb o tom, že teleskopická sedlovka patří k zásadním vynálezům v oblasti horských kol. Toto vám potvrdí každý, kdo na kole s teleskopem kdy jel. Systémů ovládání je mnoho, bavíme se samozřejmě o ovládání z řídítek a nikoliv o ovládání pod sedlem. Ovládat sedlovku můžete lankem, kapalinou a nebo také elektricky. A když už elektricky, tak bezdrátově – řekli si u Magury a vyvinuli sedlovku Magura Vyron eLECT.





Magura Vyron eLECT je sedlovka oplývající 150 milimetry zdvihu, k dispozici bude ve dvou průměrech 30.9 a 31.6mm. Předchozí informace nejsou až tak zajímavé, jako ovládání, to funguje jak již bylo zmíněno bezdrátově skrze technologii Ant+ (kterou Magura používá i pro bezdrátové ovládání tlumičů a vidlic).




I další dvě tlačítka lze použít na ovládání Ant+ zařízení např. vidlice či tlumiče



Samozřejmě nevýhodou bezdrátového elektrického ovládání je nutnost mít baterii a to jak v samotné sedlovce, tak v čudlících na řídítkách. Výhodou je absence kabelů a takže nerozbitnost systému stoupá. Baterii v sedlovce vydrží 400 vysunutí dle Magury to vystačí na dva měsíce používání. Nezdá se vám to nějak dlouho? Kolikrát použiješ sedlovku na krátké vyjížďce?
Pro úsporu baterie je sedlovka vybavena pohybovým senzorem, takže když se kolo nepohybuje, sedlovka se uspí. Pokud se i přesto blíží kapacita baterie (jak v jednotce na řídítkách nebo i na sedlovce) k minimu, tak se bezdrátový systém vyřadí z provozu a sedlovka se dá ještě minimálně 20× zasunout/vysunout tlačítkem na sedlovce. Nabíjení obojího probíhá přes micro-USB konektor.





Předpokládaná cena sedlovky je určena na 400 Euro a k dispozici by měla být na podzim letošního roku.

Na Eurobike byla sedlovka k vyzkoušení na stojanu, já a stejně tak i většina ostatních okolo stojících byla poměrně překvapena velmi pomalou odezvou. Po zmáčknutí tlačítka bylo třeba vyčkat (dle prezentujících z Magury) krátký čas a poté šla sedlovka zasunout. Čas jsem neměřil, ale přišlo mě to jako věčnost. Osobně mám elektriku na kole spojenou s maximální rychlostí, kdo kdy vyzkoušel elektrické řazení potvrdí, že změna rychlosti je téměř okamžitá. Prodlevu u Magura Vyron eLECT považuji za veliký nedostatek, pokud bude u produkčních sedlovek odstraněna, mohlo by se jednat o poměrně zajímavý výrobek.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Bersekr 3.9.2015 v 6:47

    ...bez appky v telefone to neni ono :D

  • anonymní uživatel vale 46 3.9.2015 v 7:25

    Prodlevu u Magura Vyron eLECT považuji za veliký nedostatek, pokud bude u produkčních sedlovek odstraněna, mohlo by se jednat o poměrně zajímavý výrobek.
    -------
    Prodleva nebude odstraněna, zatím není možné rychlejší řešení.

  • anonymní uživatel hoffman 3.9.2015 v 7:38

    400 vysunutí - 2, 3 dni.)

  • anonymní uživatel Radovan Vaculík (semauricz (a) gmail.com) 3.9.2015 v 8:12

    vypadá to hezky, nelíbí se mě představa čehokoli vysílajícího jakýkoliv signál takhle blízko u mích koulí :D

  • anonymní uživatel bok 3.9.2015 v 10:34

    viz hoffman

  • anonymní uživatel syflus 3.9.2015 v 13:21

    stejně bude vaklit....

  • anonymní uživatel Technik 3.9.2015 v 16:57

    na kolo patri mechanika jakakoliv bateriova zhovadilost se muze kdykoliv odporoucet zrovna kdyz to clovek nejmin potrebuje .

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí