Eurobike: pohon - převodovka, 11 nebo jen 10 rychlostí

Autor: Keli, vydáno: 11.9.2015

Během veletrhu Eurobike jsem se snažil najít něco zajímavého, co nás čeká na kolech v budoucnosti nebo je to alespoň v myslích produktových manažerů rozličných značek. Bude to integrovaná převodovka, 11 nebo jen 10 rychlostí?

Co se týče oblasti pohonu, tak na letošním ročníku výstavy Eurobike nebyla žádná bomba, jedenácti rychlostní kazetu má již nějaký ten pátek Sram na několika řadách, Shimano ji představilo taktéž již před časem, ale já ji zde měl možnost vyzkoušet poprvé (no téměř poprvé) a stejně tak i integrovanou převodovku. Zde je shrnutí mých zkušeností a pocitů, které jsem během krátkých testovacích jízd mohl načerpat.





Integrovaná převodovka rozhodně není nijakou zásadní novinkou, kol s tímto pohonem již bylo několik, ale téměř vždy se jednalo o nesériovou převodovku, kterou si ten který výrobce vyrobil sám. Německá firma Pinion se však rozhodla vstoupit do tohoto pole silněji, vyrábí převodovku, kterou mohli návštěvníci vidět na vícero kolech. Většinou německých značek, ostatní firmy jsou konzervativní. Osobně jsem měl možnost vyzkoušet AM/EN kolo Muesing Petrol 5P vybavenou 18 rychlostní převodovkou Pinion P1.18 (k dispozici jsou ještě devíti a dvanácti rychlostní provedení) na testovacím okruhu, který byl převážně rovinatý.





Výhody použití převodovky je zřejmé: umístění váhy, co nejblíže těžišti kola a tím získání lepšího ovládání; minimalizace možnosti poškození, omezení vnějších vlivů – převodovka řadí stejně ať je sucho, bláto nebo sníh. Zásadní nevýhody jsou vyšší váha (Pinion P1.18 váží 2700 gramů) a znatelně vyšší cena.





A jak je to v praxi? Zásadní poznatek – při jízdě s Pinion P1.18 zapomeňte na razantní řazení „pod plynem“, pokud jsou pedály zatíženy, převodovka nechce téměř řadit a to ani jak na lehčí, tak těžší převodový stupeň. Pravidlo „když to nejde silou, půjde to ještě větší silou“ nefunguje – ovládání pomocí otočného řazení totiž zatuhne a ani při použití extra velké síly s ním neotočíš. Nezbývá než se vzdát, odlehčit kliky, někdy dokonce přestat šlapat a pak řazení řadí okamžitě, neslyšně a velmi spolehlivě. Vzhledem ke výše zmíněnému je praktické použití omezeno na nezávodní pohodové ježdění, nedokáži si představit s podobným systémem závodit, někdy prostě musíš nekorektně šaltru naložit a pod plynem řadit, u Pinionu to však nelze.





Rozsah osmnácti rychlostí pokrývá větší škálu převodů než když máš 3×10 převodů (kterých ve skutečnosti není 30, ale jen zhruba 14, protože se různě překrývají a některé převody jsou téměř shodné) a je zcela dostačující, rozdíly mezi převody jsou vyvážené a plynulé.

V současné chvíli jsou převodovky Pinion k dispozici pouze s otočným řazení, ale vyvíjí se i páčkové. Ale není to tak snadné, systém na rozdíl od klasických přehazovaček totiž pracuje se dvěma protiběžnými lanky – jedno tahá nahoru, druhé zase naopak.







U Shimana ukázali 11 rychlostní řazení u jedné z nejpopulárnější řady Shimano XT a já nabídky na projížďku využil. Systém je klasický, tak jak jsme u Shimana zvyklý, páčkami ovládaná přehazovačka. Nic nového. Páčky jsou velmi podobné jako u nejvyššího řady XTR a jejich chod je až nezvykle lehký. Velmi rozdílný než byl u předprodukčních modelů, kde bylo přeřazení velkým bojem a vyžadovalo dost velkou sílu. Na jedno zmáčknutí lze přeřadit až o dva pastorky těžší převod, na lehčí to jde až o pět.





Přehazovačka nedoznala zásadních změn, brzda zabraňující padání řetězu Shadow RD+ je nyní stavitelná pomocí imbusu zvenčí bez nutnosti odnímat plastový kryt, samozřejmě, že všichni ji dotáhnout na max, to je pochopitelné – cokoliv ti pomůže udržet řetěz v místech jemu určených se počítá.





Kazeta na klasický ořech je na výběr ve dvou variantách 11 – 40 resp. 11 – 42 zubů, přičemž prvních deset pastorků je z oceli a poslední jedenáctý je z hliníkové slitiny (sestava pastorků 11–13–15–17–19–21–24–27–31–35–40 nebo 11–13–15–17–19–21–24–28–32–37–42).







A ti, kteří nechtějí převodovku, ani jedenáct převodů, ale chtějí převodů jen deset a v rámci kazety mít extra velký pastorek bez nutnosti dokupu rozšiřujícího pastorku našli na veletrhu několik firem, které toto nabízely.



 


Diskuze

  • anonymní uživatel CERW 11.9.2015 v 7:21

    K těm převodovkám bych možná doplnil převodovku Effi gear, kterou má Nicolai na modelu ION 20 a která váží při kompletním srovnání stejně jako klasické řazení a navíc funguje na upravených Sram páčkách. Cena rámu ovšem 100kkč

  • anonymní uživatel hoffman 11.9.2015 v 7:41

    trochu odbočím, k prevodom 3 x 10 - samozrejme to neznamená 30 funkčných prevodov, ale určite nie len cca 14. možno normálne cca 22 - 23, potom je to už mierne svinstvo .. zaujímavé ale je, jak nástupom 1 x 11 zmizli strachy okolo kríženia reťaze pri využívaní čo najväčšej škály prevodov. a to pribudol 42 tanier. reťazová linka niekdajšieho stredného prevodníka je to isté jak dnes v 1 x 10,11. takže z z daľších 2 prevodníkov asi nezostane radiť len po 2 prevody, že ..

  • anonymní uživatel bok 11.9.2015 v 11:40

    jo ten s effi by stál za test :)

  • anonymní uživatel bolekkrutor 11.9.2015 v 13:11

    Effi=jednočep s pevně danou polohou otáčení. Pinion=svobodná konstruktérská ruka. Snad jednou...

  • anonymní uživatel Stepan (stepan.cerveny (a) gmail.com) 13.9.2015 v 10:40

    2Bolek: Koukal jsem na Effi a mají možnost mít vstupní a výstupní hřídel souosou, takže by se určitě dalo udělat podobný řešení jako u pinionu v tomhle článku...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí