reklama

Rozhovor: Michal Prokop bude jezdit za GHOST

Autor: Keli, kategorie: Rozhovor, vydáno: 2.2.2016

Náš nejlepší enduro jezdec, Král české cyklistiky a trojnásobný světový šampion Michal Prokop mění tým, v letošním roce ho budeme vídat v barvách německého týmu GHOST Factory Racing RIOT Enduro Team. Michalova cesta od profesionálního BMX závodníka, přes 4X, ve kterém dosáhl svých největších úspěchů (tři tituly Mistra světa, dva celkové tituly ve Světovém poháru a také deset svěťákových vítězství) až po enduro je známá.



Nově sestavený tým GHOST Factory Racing RIOT Enduro Team se sídlem v německém Waldsassenu bude složen ze čtyř jezdců přičemž Michal Prokop bude týmovým leaderem. Ostatní jezdci budou představeni v následujících týdnech.





„Jsem velmi hrdý, že jsem se mohl stát členem rodiny Ghost. Dostalo se mi vřelého uvítání a těším se na naši spolupráci. Společnost Ghost je známá jako nositel dlouhodobé sportoví tradice a budu se snažit přispět svým dílem, tak aby tato tradice pokračovala i nadále“



Na mém silničním Ghost Nivolet jsem již najezdil mnoho kilometrů na mém prvním tréninkovém kempu na Mallorce, minulý víkend jsem závodil ve Frankfurtu nad Mohanem na závodě DownMall na Riot LT. Ale můj hlavní pracovní nástroj bude enduro kolo PathRiot.

Tým GHOST Factory Racing RIOT Enduro Team bude vést společně i s ženským XC týmem Thomas Wickles.







Michala Prokopa jsme se samozřejmě zeptali na jeho nové angažmá, cestě k němu, plánům do budoucna atd…



d:key: Za celou kariéru jsi prošel mnoha týmy, počítáš kolikátá je toto štace?
MP: Zas tolika týmy jsem ani neprošel. Když budu počítat týmy v profesionální kariéře, tak to bude myslím pátá štace. Snažím se vždy navázat dlouhodobou spolupráci.

d:key: Nebudeme chodit dlouho kolem horké kaše, proč jsi Ghostu?
MP: Těch faktorů bylo víc, podmínky smlouvy, zázemí, vybavení, program. Ale nejvíce se mi zamlouvalo být u nově formujícího enduro teamu, který bude vystupovat po názvem GHOST Factory Racing Riot.

d:key: Celá firma Ghost má silné česko slovenské obsazení, Adam Stašek ve vývoji, Datel jako přední závodník. MP: Byl i toto jeden z důvodů pro tvoji volbu? Určitě to je fajn, ze ve firmě je silné česko-slovenské obsazení, ale rozhodující faktor to nebyl. V podstatě první kontakt s Ghostem nebyl přes české spojky ve firmě. Na druhou stranu je fajn, že česká stopa je ve firmě silná. V týmu bude i česky mluvící mechanik.





d:key: U Specialized jsi byl sice nejlepším enduro závodníkem, ale hlavním hvězdou jsi nebyl, byl jsi jedním z mnoha v zástupu jezdců na spešlech. U Ghostu je to zcela jinak, tady jsi tahounem a nikoliv nosičem vody. Je to pro Tebe nová pozice?
MP: Myslím, že role tahouna pro mě nebude příliš nová. Vytáhl jsem český 4X na světovou úroveň, tak tohle bude brnkačka. :) Ale vážně, v týmu budu určitě nejzkušenější. Budem čtyři rideři a já nemám problém předávat rady týmovým kolegům. Zároveň se sám učím za pochodu, enduro se stále vyvíjí a já se stále považuju za začátečníka. Pořád mám co zlepšovat.

d:key: Jak dlouho probíhalo vyjednávání, prozradíš i další značky, co byly ve hře?
MP: No, první naťuknutí probíhalo už někdy v červenci, ale konkrétnější podobu dostalo před a v průběhu Eurobiku, takže začátek září. To už jsem měl na stole konkrétní nabídku. Ve hře bylo pár dalších firem, ale spíše se jednalo o tzv. „frame deal“. Také se ozvalo k mému překvapení celkem dost dalších firem na „co-sponsoring“. Ti současní chtěli pokračovat, takže rozhodování nebylo úplně snadné. Do toho Specialized CZ se mi snažil vyjít vstříc tak, abych zůstal i v příštím roce. Za to bych jim rád poděkoval, to se u každé firmy jen tak nevidí.

d:key: Tvoji osobní sponzoři ti zůstali, například sponzor na pneumatiky, zůstáváš u Kendy?
MP: To byl v podstatě největší oříšek. Díky podpisu s Ghost Factory, jsem přišel o většinu svých sponzorů. U některých firem to hodně bolelo, jelikož vazby byly dlouholeté. Pár osobních sponzorů jako Red Bull, Uvex nebo Nutrend, mi ale zůstalo nadále. Čerstvá novinka je podepsání smlouvy s firmou Ergon na dva roky. Jinak samozřejmě podléhám týmovým sponzorům, kteří jsou Shimano, tlumiče Fox, Tune nebo pneu Schwalbe.





d:key: Jaké kola budeš sedlat? Světové enduro dráhy jsou regulérní sjezd, u ostatních značek mají kola i se zdvihem 170mm vzadu. Nebude to vaše (Ghost PathRiot) se 150mm limitující?
MP: V garáži se mi pomalu hromadí tréninková flotila. Enduro pojedu na novém modelu pro rok 2016, Ghost Path Riot. Myslím, že 170/150mm bude dostačující i na světové enduro. Skladba komponentů je výborná v čele s odpružením od Foxu. Jsem hodně nadšený z Riot linku, který funguje neskutečně.





d:key: Měl jsi nějakou šanci ovlivnit své kolo, nějaká customizace proběhla? Jo i ne. Jsem limitovám týmovými sponzory, ale zase mám na výběr z jejich top produktů, což je obrovská výhoda. Mám šanci se dostat i ke komponentům, které teprve příjdou na trh, jako třeba gravity carbon řidítka od Tune, které teď testuji. Ergon mi dal k dispozici pestrobarevnou škálu gripů a sedel, takže bude z čeho vybírat.*

d:key: Po zrušení seriálu Evropské enduro tour, kde jsi loni dosáhl na výtečné druhé místo celkově, se tvůj zrak zákonitě musí upírat na EWS. Cíle pro letošní sezónu taktéž musí být vysoké. Dokážeš odhadnout své šance?
MP: Moje letošní sezóna se bude řídit výhradně podle týmového programu. Program bude ve dvou rovinách, jedná závodní a druhá propagační. Ghost Factory Racing Riot bude nový mladý tým a promo bude hodně důležité. Takže v plánu jsou press kempy a další promo akce na představení nového kola a týmu. Co se týče závodního programu pojede se v prvním roce komplet evropská část EWS a komplet Sram série, která je pro německý tým pochopitelně důležitá. Na EWS se těším hodně, šance nedokážu odhadnout, jelikož konkurence je obrovská. Samozřejmě se budu snažit zalítnout co nejlépe v jednotlivých závodech. Snad se mi povede prokousat mezi užší špičku, ale bude to hodně náročné. Dále je v plánu směs enduro závodů a festivalů po světě, takže to na nudu rozhodně nevypadá.





d:key: Uvidíme Tě také u nás? Obhajuješ loňské celkové vítězství v Enduro sérii…
MP: Samozřejmě, že naší Enduro sérii si nenechám ujít. Kompletní program asi nedám, ale chtěl bych se ukázat na co nejvíce závodech. Ze zákulisí vím, že nás čeká pár novinek, takže se těším.

Diskuze

  • anonymní uživatel sfls 2.2.2016 v 12:25

    držim palce... EWS budu letos hltat :)

  • anonymní uživatel Hanz 4.2.2016 v 21:03

    dupej to tam fest

  • anonymní uživatel tcq 8.2.2016 v 16:46

    Dobrej rozhovor, obecne by jich to mohlo byt vic ...
    Michalovi preju at se mu dari a netrha tolik retezu :-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí