reklama

Test: WTB Pad Loc - gripy, kvůli kterým musíš řezat řídítka

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 1.3.2016

Prostřednictvím českého dovozce WTB se mě do testu dostaly unikátní gripy WTB Pad Loc. A v čem, že jsou tak unikátní? Spojují v sobě klasický lock-on grip s běžným bezzámkovým gripem a mají ještě něco navíc – nejměkčí konec jaký jsem měl kdy v ruce.





O konstrukce gripu nejlépe napoví následující obrázky. Grip se skládá z vnitřní plastové části, tak jak to mají všechny madla zajištěné zámky, na této plastové části je již samotná gumová část gripy, kterou držíme v dlani. Již na první pohled je patrné, že vnitřní plastová část je velmi specifická, na jejím vnějším konci je zkosení. Toto zkosení má dva důvody, za prvé fixuje grip, tak aby se nemohl protáčet – i když si málo dotáhneš lock-on, tak gripem prostě neotočíš, za druhé vzniklý prostor je vyplněn gumou a je tím pádem velmi, ale velmi měkký.





A teď vím na co myslíte. Jak takový grip namontuju na řídítka, které nemají zkosení na koncích a jsou rovná? Odpověď je snadná, blbě :). Respektive, aby uchycení gripů fungovalo dle záměrů tvůrců musí být konec zkosené. Možnosti jak toho dosáhnout jsou dvě, použít speciální řídítka od WTB se přípravou na Pad Loc gripy nebo použít klasická řídítka a pilkou konce seříznout a vytvořit zkosení. První možnost je snadná a zvládne jí cvičená opice. My se vydáme lepší cestou, cestou neprošlapanou, čeká na nás výzva v podobě řezání řídítek.





Ke gripům jsem dostal i speciální nástroj, jehož název potěší milovníky seriálu Star Gate – SG 7.2. Beru gripy, kolo, SG 7.2 a vyrážím za Chozém do Punkbike store. Chozé mně vítá se slovy, tak tohle dělat nebudu, to si uděláš sám. Ok, nemám s tím problém, jsem totiž vyhlášený „mékánik ze svěťáku“.





Mám naštudované instruktážní video z webu WTB, tak neočekávám žádný zádrhel. Ovšem teorie je teorie a praxe věc jiná. Už první úkol, kterým je nastavení šablony pro řez se ukázal jako nejtěžší. Raceface řídítka s Pad Lockovými gripy nepočítala, nemají tak na koncích žádné označení, ani žádné linky, takže nezbývá než vzít vodováhu a trefit osu řezu ručně. V instruktážním videu chytají osu dle vodováhy přímo nahoře, tím pádem bude měkký element koncům gripů zcela vodorovně se zemí. Toto nám s Chozém připadá divné, nedržím přece řídítka shora, ale mám ruce trochu pod úhlem směrem k sobě. Bereme proto úhelník, trefujeme úhel jak nám to připadá přirozené a v tomto bodě zachycujeme vodítko pro pilku. Vše raději asi pětkrát kontrolujeme, protože jakmile to uřízneš blbě, není cesty zpět a grip bude fixován ve špatném úhlu.





Seříznutí řidítka je otázka okamžiku a první testovací nasazení gripu… je to OK, uff, spadl mně kámen ze srdce. Grip sedí parádně. Teď ještě druhou stranu, volíme stejný úhel pro řez, zase nastává čas pro pilku. Teď ještě odjehlit hrany, trochu obrousit a úprava řídítek pro Pad Loc gripy je hotova. Zabralo nám to asi tři čtvrtě hodiny, ale podruhé bychom to dali do deseti minut.

Nyní po několika projížďkách bych úhel řezu nastavil ještě větší, tj. ještě více natočený k jezdci, ano, lze to vyřešit přihnutím a otočením řidítek v představci, ale vozím řídítka již dlouho nastavena jedním způsobem a nechci si zvykat na jiný.





Výhody – díky zkosení a v jeho místě mnohonásobně tlustější vrstvy (v tomto případě zelené gumy) jsou gripy na koncích měkké a lze řídítka držet pěkně na široko bez otlačeného lock-onu v dlani. Tato výhoda je možná i trochu nevýhoda, jelikož je konec gripu měkký, tak nemáš takovou jistotu úchopu, prostě necítíš tu hranu. Konec madla se ti pod dlaní lehce deformuje, je to otázka jednoho, dvou milimetrů. Nejlépe vystihuje ten pocit krásné české slovo „hužví“ – ano, konec gripu se ti hužví v dlani.





Nevýhody jsou zřejmé – jelikož je tento systém patentem WTB, je v současné době jediným výrobcem právě jen WTB. Výběr gripů je omezený, na výběr jsou sice různé šířky a barvy, ale … Jiné gripy v podstatě použít nelze, protože konec gripy je zešikmený, pro běžné gripy bude třeba řídítka opět seříznout, tentokrát na kolmo a tím si ukrást část délky řídítek. Další nevýhodou je nemožnost pootočit grip, znáš to – gripy jsou ošahané většinou jen na několika místech, pootočíš je o půl otáčky a máš grip, který ti může ještě chvíli sloužit. U Pad Locku ani náhodou, tady je grip napevno v jedné pozici a pootočit jím nelze, zkosení nedovolí.





Jestli tento systém uspěje nebo se ztratí v propadlišti dějin ukáže až čas. Každopádně je to neotřelé řešení, které ovšem bude mít těžkou cestu na výsluní kvůli obtížné montáži na klasická řídítka, kterou bez speciálního nářadí nejsi schopen sám doma realizovat.



Kompletní nabídku gripů WTB Pad Loc zjistíš na ridewtb.cz/cs/17-gripy.

Diskuze

  • anonymní uživatel Bersekr 1.3.2016 v 7:33

    uspora vahy na gripoch miziva, slezinu ten makky koniec tiez nezachrani. Tak kua PRECO ???

  • anonymní uživatel Mára 1.3.2016 v 7:46

    pane bože...

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 1.3.2016 v 7:51

    :-D Tak teda odrážka "výhody", ve které po mírné pochvale neotlačeného locku v dlani, následuje výčet nevýhod... No a potom další nevýhody v již samostatné odrážce "nevýhody". :-D

  • anonymní uživatel Ogar (kubajs (a) gmail.com) 1.3.2016 v 8:18

    Jak je to řešené na koncích? Bez objímky, bez špuntu... Tzn jednou to položit a konec houžvení?

  • anonymní uživatel slucky 1.3.2016 v 8:30

    priste prosim test nejakych gripu na ktery rovnou pridelam bajonet, dik

  • anonymní uživatel Jiri 1.3.2016 v 8:48

    Objimka na konci riditek mi pri zahozeni kola ochrani nejen grip pred roztrhanim koncu,ale i riditka...Proc to delat jednoduse, kdyz to jde delat slozite?:D Mohli jeste vymyslet riditka s nejakym cnc frezovanym vybranim koncu, ktere doma pilkou neudelas, tohle je nuda:D

  • anonymní uživatel tcq 1.3.2016 v 10:32

    Jako je to zajimavy, akorat uplne vidim, ze kdybych si sam serezaval riditka tak to dopadne jak v Postrizinach, kdyz rezali ty nohy od stolu :-) Pribalit k tomu pilku uplne Ikea :-)

  • anonymní uživatel sfls 1.3.2016 v 10:35

    to je dobrý tak akorát když si nějaká buzna nechce potrhat řitní věnec

  • anonymní uživatel rohlik s maslem (k085 (a) seznam.cz) 1.3.2016 v 10:52

    K cemu to je?! Akorat se znicej riditka seriznutim, na kterym asi zadnej jinej grip uz drzet nebude.
    Nejspis je prodavaji rovnou po bednach a ne po kuse. :-)

  • anonymní uživatel pepas 1.3.2016 v 11:51

    špatný

  • anonymní uživatel hoffman 1.3.2016 v 13:03

    ďalší výrazný medzník v slepej uličke

  • anonymní uživatel Pepča 1.3.2016 v 13:43

    To vymyslela opravdu nějaká bedna!!! Zničim řidítka, gripy budou po jednom ježdění taky v prd... pokud to na ně spadne! no prostě pecka!!! jak říká sfls : to je dobrý tak akorát ...

  • anonymní uživatel PajoSH (vojtisek (a) bikezone.cz) 1.3.2016 v 13:57

    Zamyslete se /nejen/ při delší vyjížďce, kde vás tlačí ruce na řiditkách. A pak se případně stavte si ty gripy půjčit i s řidítky. Prostě si to zkusit. Vznik celé myšlenky odstartovala nehoda po protočení gripů. To zde taky nehrozí. A v neposlední řadě jsem viděl už dost poškozených karbonových řidítek přetažením. Chápu to není problém zdejšího publika, ale . ..

  • anonymní uživatel Pepča 1.3.2016 v 14:44

    Tak tlačení rukou je teda argument! možná tlačit nebudou při správném nastavení kola že .. Protočení gripů? jako vážně? pokud mám gripy utažený na obou stranách tak to nehrozí. A pokud si poškodím karbonová řidítka přetažením tak by mi ty řidítka aso nekdo měl nacpat do ánusu za to jakej sem deb... no a pokud se vám to stává tak je asi to řezání už jedno :D

  • anonymní uživatel HATER 1.3.2016 v 15:18

    V
    ý
    h
    o
    d
    a

    Filip má aspoň o čem psát

  • anonymní uživatel Balanc 1.3.2016 v 18:16

    Pro XC ideál: www.lidovky.cz/...

  • anonymní uživatel stofan 1.3.2016 v 18:35

    PajoSH: jo, objimka ma tiez tlacila, tak som si proste kupil sirsie riditka nech to nedrzim za objimku, pretoze ak ich za nu drzis, su ti proste uzke. toto je vazne hovadina na N, a aby tento koncept neukoncila tiez nehoda sklznutia ruky z gripu namiesto pretocenia...ja bys om skor prijal poriadny valec do dlane ne

  • profilová fotka s.p.a 1.3.2016 v 22:27

    fuj to nechceš

  • anonymní uživatel he he 1.3.2016 v 22:56

    tak sorry ale toto je uplna kravina... chlapci sa asi sekli s datumom o mesiac skor :D

  • anonymní uživatel Tommy 2.3.2016 v 7:29

    Já bych tomu i věřil, minimálně u hliníku seříznout snad nebude takovej problém, tím jak je na konci víc materiálu by to mohlo vydržet i nějaký pád, že jsou mi úzký řidítka, když mi na každý straně nepřečuhují? To si nemyslím, já jezdím na kole, ne na kajaku, abych musel mít na každý straně ještě místo na namontování listu pádla.

  • anonymní uživatel sfls 2.3.2016 v 8:03

    Tommy: nepotřebuješ tam místo na namontování listu pádla a tak to držíš za obkímku která ti otlačuje dlaň?

  • anonymní uživatel WU SYNDICATE 2.3.2016 v 10:01

    UZ BEZIM DO PIVNICE A SEŘIZNU SVOJE BOŽSKE RENTHALI! TO URČITE! NASRAT WTB DO RÚK LEDA TAK.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 2.3.2016 v 12:00

    "Trail/Enduro" v názvu by okamžitě smazalo všechny nevýhody :)

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 2.3.2016 v 12:24

    to Pedro Sanchez: Dobře Ty, to nikomu z nás nedošlo, že největší diskriminace při prodeji těchto gripů je to, že nejsou #endurospecific... :-D

    "Kolik to muselo stát práce,...a přitom taková blbost!" ;-)

  • anonymní uživatel Erik (rejzaa (a) seznam.cz) 3.3.2016 v 11:42

    OMG :D

  • anonymní uživatel Tommy 3.3.2016 v 18:30

    sfls: vozím jednoobjímkové gripy, právě aby mě to netlačilo.

  • anonymní uživatel martin (mt.sabo (a) zoznam.sk) 5.4.2016 v 7:11

    Fail of the year :D este kopu prace navyse a pritom takova blbost :D

  • anonymní uživatel honza (janbenedik (a) yahoo.com) 10.3.2017 v 8:44

    Já je mám a super . Prvně si je zkuste chytráci

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí