MojeKolo

Report: Pumtrack session Tučapy s rekordní účastí

Autor: Lukáš UXA Parák, kategorie: Report, vydáno: 10.5.2016

Máj, pro někoho lásky čas, pro bikery, hlavně rozběh sezony a s tím první závody, akce, kempy, bikefestivaly atd. Ve všech možných disciplínách bývá akcí každý rok nepřeberné množství, o výběr opravdu není nouze a každý si vybere to svoje a rok co rok akcí přibývá.

V několika hlavách se zrodil nápad postavit pump a to hlavně na popud Tomáše Navrátila, po dohodě se starostou byl k dispozici obecní plac na jeho stavbu, za místním fotbalovým hřištěm. Jeho realizace započala na podzim loňského roku a doladěno bylo týden před plánovanou akcí, bez použití těžké techniky (vyjma žehličky a dovoz hlíny), bez finanční podpory, dotací apod. Jen zahradní náčiní, hromada nadšení, pomoc přátel a nekonečná dřina.





Po několika letech pořádání ilegal závodů ve sjezdu v Přílepích, kdy nám bylo vyčítáno, že je akce jen pro pozvané a většinou jen pro kamarády, jsme se rozhodli, že si pump nenecháme jen pro sebe a umožníme i ostatním si tu kdykoliv zajezdit. Nápad uspořádat ježdění s hudbou vznikl, tak nějak spontánně a nejspíš u piva jako vždy, a co to udělat v noci? Půjde to? To dáme ne?! Takže slovo dalo slovo a rozhodli jsme se uspořádat oficiální akci pro všechny, právě tady v Tučapech, kde je nějaké zázemí, místo pro parkování, elektřina atd. A samozřejmě už i dráha a přispět tím do tohoto velkého kolotoče bike akcí u nás.
Čas na realizaci akce byl značně omezen z důvodu závodních kalendářů ve sjezdu a závodního programu na sezonu 2016.





Plán na sobotu 7.5. byl teda jasný, pohodové ježdění, závody pro děti a hlavní program – večerní závod v pumtracku na osvětlené dráze za doprovodu Dj Abdul Cana.
Lokace: Tučapy u Holešova – malá obec na Kroměřížsku z cca 500 obyvateli, kde by kromě fotbalu a požárního sportu nikdo nic podobného nečekal, jenže to by tady nesměl bydlet úřadující juniorský mistr republiky v DH Tomáš Navrátil a mít sídlo Heartattack racing a jeho členská základna.





Tolik jen k pumptracku a jeho vzniku a zrodu celé akce.
Abych se ale vrátil k akci samotné, tak ta začala už kolem 12 hodiny odpolední, kdy se začali sjíždět první rodiče s dětmi, aby zjistili, co že to vlastně ten pumptrack je. Na start dětského závodu v 15:00 se nakonec postavilo 20 capartů ve věku od 2 do 14 let. Nadšení dětí a bojovnost s kterou se s tratí popasovali, buď za přímého doprovodu rodičů nebo sami, byla úžasná a už i u těch mladších ve věku kolem 10 let byl vidět nastupující pumpskill a absence šlapání. Tuto kategorii nakonec ovládl 13 letý Jakub Brázdil před Vojtou Hanákem a Davidem Juráňem, jehož čas na kolo byl 15s, odměněni za své výkony byly kromě prvních tří všichni účastníci, bez ohledu na výsledek.

Po závodě dětí se začali sjíždět raceři největší, těm přijeli holky od REDBULL dodat křídla a začalo se lítat ve velkém stylu o což se postarali i dirtaři, kteří zařazovali do jízd triky jen tak pro radost na pidi lavicích a bylo jasné, že tohle nebude jen taková vesnická sranda, jak se zdálo, ale pořádný mord.

Příchod tmy nastartoval světla a seznam přihlášených se zastavil na čísle 50! I s opozdilci. Konkurence byla víc než solidní sjezdaři, dirtaři, pumpeři, prostě hromada riderů, směsice skillů a chuť po troše toho adrenalinu.
První kolo závodu mělo být kvalifikační a odstartovalo se zpožděním až po 20 hodině, divácká kulisa ovšem byla velká a kolem trati se nedalo pohnout a mohutný řev hnal všechny k tomu, aby ze sebe dali všechno.

(Stejně tak mě, neskutečný nástup, přemotivovanost, únava z chystání, vyhecovanost diváky, první rovinka, boule, dvojáky, čistě, rychle, velká rychlost, klopka narvat to tam, jenže, jsem vysoko, klopka se trhá, přední kolo mizí směrem k potoku, letím lachtana, ruce nikde, rána, dobře jsme to užehlili, beton, tma, nevím čí su, zbrchám se, v tronu seknu ještě dvě kolečka, hmmm, ještě že jsem si vzal integrálku, je rozlousknutá jak vlašský ořech, bez ní, rozlousknutá sanice, nebo minimálně pár zubů venku, vozte helmu, pořádnou helmu, naštěstí vše cajk, na krk límeček a zpět na závody.) JM





Následovat mělo rozřazení do pavouku podle dosažených časů, ale vzhledem k velkému množství závodníků se druhé kolo nakonec odjelo stejným způsobem jako to první, pořadí na prvních třech místech se nezměnilo ani po druhé jízdě, vyhrává tedy Miki Nevrkla, druhý Tom Navrátil a třetí Martin Hoferek.





Abych objektivně zhodnotil akci, musím říct, že se to neobešlo bez větších či menších problémů, které byly z naší strany způsobeny očekáváním menší účasti jak diváků, tak riderů i velkou nezkušeností s pořádáním závodů tohoto typu a v neposlední řadě technickými potížemi s elektřinou, které jsme nakonec zvládli. Do budoucna je rozhodně co zlepšovat, ale i tak myslím, že se celá akce nakonec podařila úspěšně zvládnout a doufám, že si ji všichni užili.
Během tří týdnů v pár lidech a ve volném čase uspořádat takto ojedinělou akci v noci, stálo velké úsilí, ale odměnou všem byla účast, se kterou nikdo nepočítal.





Nešlo by to bez pomoci několika přátel a známých (velkou zásluhu má Miloš Smékal, Kandrc, sdružení myslivců, speaker Ondra, Dj, spousta místních v baru a všichni co pomohli, když bylo třeba) Sokolu a SDH Tučapy a jejich zázemí.
Neodmyslitelnou součástí byla podpora ze strany sponzorů a partnerů závodu, firem PRH Kamenictví, Manobike, Asics – Onemec, Kospol s.r.o., RedBull, kteří poskytli spoustu cen, věcí a vybavení nutné pro chod akce. Všem, kteří pomáhali s pořádáním a přiložili ruku k dílu patří velký dík. Díky patří taky divákům, kteří udělali super atmosféru a všem riderům, kteří dorazili.





Už teď máme několik nápadů co do příště udělat navíc, jinak, jak vychytat chyby a posunout to zase trochu dál. V plánu je také rozšíření stávající dráhy a pokud to půjde budeme se snažit zajistit povrch, který je běžný na většině profi pumptracků, tak aby ji neovlivnilo počasí. Věříme, že tato akce ukázala lidem a dětem, že existuje i jiný sport, třeba stejně zajímavý jako je pro většinu fotbal a hokej a že to třeba vytáhne děti od počítačů ven za sportem.



další fota na:
Huud – http://huud.rajce.idnes.cz/…SION_TUCAPY/

Diskuze

  • anonymní uživatel tcq 10.5.2016 v 16:32

    Bez dotaci a bez hazeni klacku pod nohy od uradu, zrejme fajn akce. Palec nahoru!

  • anonymní uživatel zdenal 10.5.2016 v 19:25

    pochvala....jen tak dále.

  • anonymní uživatel Mirko 10.5.2016 v 22:38

    Super akce !!

  • anonymní uživatel Tom (racecar (a) seznam.cz) 11.5.2016 v 6:34

    Perfektní akce,těším se na další.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí