Report: Specialized Enduro Kouty vyhrává Prokop

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 22.5.2016

Enduroserie je v dnešní sezóně jediným seriálem endurových závodů na českém území a její první závod nastavil laťku velice vysoko. Kouty nad Desnou respektive tamní bikepark je od vzniku Enduroserie zahajovacím podnikem a ani letos tomu nebylo jinak. Již po několikáté se vytyčení trati ujal Kamil Tatarkovič a titulárním sponzorem byl také po několikáté Specialized.





Sobota je na této sérii tradičně vyhrazena tréninku, drtivá většina závodníků chtěla využít pro najíždění trati resp. dopravu na starty lanovku a to byl kámen úrazu. Kapacita lanovky není nafukovací, takže více jak dvě sta tréninku chtivých plus sjezdaři, kteří chtěli brousit dráhy v bikeparku vytvořili frontu s hodinovým čekáním. Bylo to prý hodně vysilující, čekání na přímém slunci je co zrovna nechceš.
Já si sobotu vyhradil poježdění na Rychlebských stezkách, kde mi dělal průvodce sám duchovní otec RS Pavel Horník. Pavel má v hlavě naplánováno neuvěřitelné množství trailů, jedeme nahoru, Pavel ukazuje doprava… „tady bude lajna“, doleva „tady to je taky moc krásný“, „jo a vedle cesty, vidíš ty velký šutry, tak přijede jeřáb, šutry poskládá a bude kamennej trail…“ No kdyby se realizovala snad jen setina toho, co má Pavel v hlavě, tak se máme rozhodně na co těšit. Rychlebské stezky jedou a ještě hodně pojedou.





No ale vraťme se zpět do Koutů. Je neděle ráno a v Koutech to vypadá jako na závodech. Na velkých, fakt velkých závodech. Stánky firem, speaker, pódium, bannery, depa i velkých týmů – jo, tak toto je závodění jak ve světě. Krátce po desáté, #pansmikrofonem Berka začíná vyvolávat jezdce dle startovních čísel, každého představí a po skupinách společně vyráží ke startu první RZ. Slyšet svoje jméno, být na pódiu – to jsi opravdový závodník! Pro mnohé to bude velký zážitek. Je to super nápad, díky za něj.





Co se týče trati, tak ta prý kopíruje tu loňskou, bohužel já si tu loňskou nepamatuji, pouze náznaky a ještě k tomu velmi matné. Nicméně, na všechny závodníky Race kategorie čekalo pět a na Hobby čtyři rychlostní zkoušky. Všechny vedou kouteckým bikeparkem, využity jsou všechny dráhy, ale jsou různě nakombinované. Ve výsledku to bylo velmi náročné a to se v eRZetách příliš do kopce nešlapalo. Fyzickou náročnost zvýšili především nečekané změny směru, z tradičního bikeparkového trailu se nečekaně odbočovalo na zkratky či výjezdy do mezí. Tyto výjezdy byly kontroverzní, byly to zasekávačky, které jezdce výrazně zpomalily – flow sice utrpělo, ale bezpečnost určitě vzrostla. Kamil zase z kopce dostal maximum, protože možnost vést trasy RZ mimo stávájící dráhy bikeparku je hodně omezená.





V Koutech je samozřejmě lanovka a byl by hřích ji nevyužít, proto jsme měli možnost na start dvou RZ vyjet lanovkou, díky organizátorům za to! Ke Koutům totiž neodmyslitelně patří i asfaltový výjezd na dlouhé stráně, ten ukáže co jsi dělal v zimě a kolik máš najeto. Bolelo to hodně, i kvůli vedru, které dnes v Jeseníkách panovalo. I další výjezdy, které mimo prvního vedli v bikeparku nebyly zadarmo. Odměnou za dřinu byly panorámata, který by ocenila i Homolkovic rodina. Troufám si tvrdit, že první závod bude letos fyzicky nejnáročnějším závodem celé Enduroserie.





Koutecké enduro je velmi oblíbené, důkazem je množství startujících, kteří se dnes postavili na start, číslo vyšplhalo hrubě přes 250 a to musí rozhodně těšit organizátory. A jak to dopadlo? V hlavní Race kategorii bojovali o vítězství dva aktuálně nejlepší čeští enduro závodníci Michal Prokop a Přemek Tejchman. Boj to byl tuhý, ale vítězství ve RZ navzdory zlomenému malíčku na noze získal první jmenovaný, Přema těsně ovládl poslední, ale v součtu časů to nakonec dalo necelých deset sekund rozdílu. První vítězství tedy získává tvář celého seriálu Michal Prokop před Přemkem Tejchmanem a Matejem Vitkem. V Masterech na 30 let vyhrává… vyhrává Márošák, ano, Michal Maroši, který jel svůj první závod v životě a zařízl všechny enduro specialisty. V Masterech nad 40 let získává živoucí legenda slovenského sjezdu Peter Drábik. Ženy ovládá pevnou rukou Andrea Drengubáková a hobíky s přehledem a jasným rozdílem vyhrává Vojta Bláha. Kompletní výsledky na SportSoftu.





A jak ohodnotit první letošní kolo Enduroserie? Já dávám podtrženou jedničku, seriál jde rok od roku hodně nahoru a ukazuje, že závod, které snese srovnání s nejlepšími evropskými závody lze udělat i u nás. Věřím, že si všichni užili den stejně jako my, s kámošema na super závodech!

Enduroserie díky, bylo to parádní!



Hledáš fotky? První galerka je již na netu zde.

Diskuze

  • anonymní uživatel Eluglab (eluglab (a) seznam.cz) 23.5.2016 v 7:29

    Za sobotní průser u lanovky může hlavně polední pauza od 12:20 do 13:00. Nebýt tohodle super nápadu, tak zřejmě taková stau nevznikne. Od provozovatele lanovky je tohle pěkná prasárna. Když si nechám od cca 400 lidí zaplatit a pak jim takhle poseru celej den. Nemluvě o 25% zdražení od loňska....

  • anonymní uživatel peo 23.5.2016 v 11:06

    Závod byl fajn až na jeden solidní zásek. Když po čtvrté RZ přijedete k jediné občerstvovačce (příčemž předchozí dvě RZ se k ní nedostanete a před vámi je nejtěžší RZta), chce se napít a nemají ani holou vodu tak to se mi otvíral multiklíč v kapse. Ještě že nebylo moc vedro..

  • anonymní uživatel SC (....) 23.5.2016 v 11:09

    Přesně tak, ještě, že jsme si zalítaly dopoledne, pak už od 13:00 pouhý 4 jízdy, čekačka kolem 20 minut.

    Za sobotní průser u lanovky může hlavně polední pauza od 12:20 do 13:00. Nebýt tohodle super nápadu, tak zřejmě taková stau nevznikne. Od provozovatele lanovky je tohle pěkná prasárna. Když si nechám od cca 400 lidí zaplatit a pak jim takhle poseru celej den. Nemluvě o 25% zdražení od loňska....

  • anonymní uživatel David 23.5.2016 v 11:55

    peo: jojo,presne tohle se mi stalo na zavodech na spicaku v roce 2014, musel jsem si jit koupit tu vodu...

  • anonymní uživatel Msh 23.5.2016 v 14:00

    peo: Hrozné se spokojit jen s Iontakem, ještě kdy je 10m vedle záchod, 20m studánka a hospody všude kolem :D

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 23.5.2016 v 14:18

    peo: stačí mít batoh nebo bidon?

  • anonymní uživatel peo 23.5.2016 v 14:23

    Mesh: iontákem? Nebylo nic k pití... Hospody všude kolem? Viděls ty fronty?.. Studánka? A jak mám vědět že někde za rohem nějaká je? Máš pravdu záchod mě nenapad, možné vylepšení na příští zavod: Cedulka na občerstvovačce "Chcete pít? Támhle jsou hajz..y" :)

  • anonymní uživatel O5 23.5.2016 v 16:49

    peo, palec hore. Máš naprostou pravdu.

  • anonymní uživatel Vojta (vojta (a) k74.cz) 23.5.2016 v 19:02

    Já jsem jel na užitkovou vodu z hadic na kola... byla OK :D

  • anonymní uživatel stofan 23.5.2016 v 19:35

    Vojta: to pride neboj :D

  • anonymní uživatel Baba-Ji 23.5.2016 v 21:53

    ja sice zizni netrpel, vezl jsem sio vodu(z hajzlu) sebou, ale na strankach zavodu dost vyrazne vyzdvihovali, jakou tam nebudou mit nabusenou obcertsvovacku. Takze pokud se k ni behem vic jak poloviny zavodu nedostanu a jeste stejne nezbyde ani nic k piti, je to ostuda a vubec to neni o tom, ze je nekde za rohem hajzl nebo v lesich ukryta studanka.

  • anonymní uživatel MP 23.5.2016 v 22:37

    Spis bych prosil dodrzovat vic pravidla a v transferech nosit helmy, ne na riditkach, ne posazeny na hlave, ale proste ragulerne nasazenou. To nekdo kontrolovat, tak je 90% lidi disklejch...

  • anonymní uživatel eluglab (eluglab (a) seznam.cz) 24.5.2016 v 7:34

    A jaký má smysl mít na hlavě integrálku při výjezdu na dlouhý stráně? Jako kdyby mě třeba trefila veverka šiškou do hlavy?

  • anonymní uživatel MP 24.5.2016 v 7:51

    eluglab (eluglab [zavinac] seznam.cz): uz jen ten ze to je v pravidlech. Potrebujes padnejsi argument?

  • anonymní uživatel eluglab (eluglab (a) seznam.cz) 24.5.2016 v 9:41

    Pravidla.... Asi by se měl někdo vážně zamyslet nad jenich smysluplností...

  • anonymní uživatel Hanz 24.5.2016 v 10:39

    Eluglab: z vlastní zkušenosti vím, že jednou uděláš nějakou vyjímku a hned si ji každý vyloží pi svém a je problém na světě. Pokud nechceš respektovat pravidla, nejezdi na závody.

  • anonymní uživatel dw 24.5.2016 v 10:46

    Suck enduro :-D

  • anonymní uživatel MP 24.5.2016 v 11:54

    Eluglab (eluglab [zavinac] seznam.cz): pouzivat helmu i v transferech presto ze vedou po asfaltu povazuju za velmi smysluplne! Mas moznost volby mezi malou a velkou helmou, kde je problem? Ale ty budes vzdy nespokojen a vzdy rejpat.. Ze?

  • anonymní uživatel Mirra# (m.krizek (a) email.cz) 24.5.2016 v 12:15

    Rozhodně bych nedělal žádné vyjímky!
    Jedeš závod - nasaď si přilbu.
    Už z principu je nesmysl dělat vyjímky.
    Stydím se za to, že jsem se nechal strhnout a jel na Dlouhé stráně bez přilby a to, že jsem to doposud neudělal mě neomlouvá! Měli by jsme jít ostatním příkladem a pravidla dodržovat.
    Pokud budu diskvalifikován, tak oprávněně a omlouvám se ostatním co byli poctívý.

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 24.5.2016 v 12:23

    V pravidlech není psáno, že máš mít integrálu na hlavě při asfaltovým výjezdu na Stráně... V pravidlech je dáno, že máš mít helmu na hlavě. Co na tom není jasný???

    Můžeš si vybrat, jakým způsobem to vybojuješ!

    BTW, já bych navíc přidal i větičku se zapnutým řemínkem pod bradou (podobnšě jako hokejisti). Protože pak můžeme diskutovat nad tím, jestli klasicky ťápnutá integrála nad čelem je helma na hlavě nebo není helma na hlavě.

  • anonymní uživatel bednous (bednous (a) seznam.cz) 24.5.2016 v 14:22

    Jaj, co vy zas řešíte za hovna :-D Klasika češi, ojebat to, kde to jde... Každý rozumí tomu, že má mít helmu, když jede z kopce - každému dojde, že ji má mít zapnutou, že ji vůbec má mít, i-když jede třeba po asfaltce (a to třeba i silničkáři). Není třeba psát do pravidel, že musí být v helmě celá hlava a že musí být zapnutá. Ale do kopce, protože je vedro, tak pojďme nadávat na pravidla a zkoušet je jakkoliv obejít. Tleskám! Fakt jo!

  • anonymní uživatel Zuzu 25.5.2016 v 22:06

    Musis mit enduro helmu 20gramovou a mas klid.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí