Report: Enduro Jura by Julbo - dvoudenní francouzská klouzačka

Autor: Tučeq, kategorie: Report, vydáno: 15.6.2016

Damien Oton na FB napsal, že nikdy nejel na něčem, co víc klouzalo, ale že má rád bahno. No já sem na něčem, co by víc klouzalo taky nejel, ani netlačil a bahno snad jednou budu mít rád, ale zatím teda no nevím…

Tučeq posílá nějaké čtení na dopoledne ke kávě, jen tak pro Vás :-)

Toto byl můj nejdražší závod letos, startovný bylo 240 euro, nicméně 2 dny ježdění komplet full servis se žrádlem, ubytováním, pivo zdarma, mx brýle od Julbo, perfektní tratě, shuttly… ta hodnota tam bezpochyby byla. Organizoval to François Bailly-Maitre.

Přijíždím v pátek, vesnice má tak možná 200 × 200 metrů, bohužel nějak v hlavě si popletu směr, tak asi 45 minut jezdím na blbé straně vesnice, zajíždím různě do hor, ztrácím se, rally v autě jak prase, no nakonec zahnu dobře, bylo to lehce schovaný.
Fasuju číslo, pivo a brýle a že se mám jít ubytovat. Dojedu na hotel, tam žranice, víno, sedám náhodně k nějakým Britům, jeden borec přiletěl z Londýna :-)
Pak přisedá naprosto nesourodá grupa Francouzů, víceméně, někteří jedou první závod v životě, jeden sem tam něco jezdí a jeden nejel závod asi pět let, jeden z nich je vinař, rozdává víno, v podstatě většina přijela kvůli němu, fakt borec. Víno je skvělý, lehce načatej jdu pak po večeři spát, ještě teda lupnu dvě piva na baru, poté co se dopije všechno víno.

V sobotu start, na programu toto:
SP1: La Cheville / 1.950km /-281m
SP2: La Riote / 2.135km /-485m
SP3: Cret Giraud / 2.700km /-352m
SP4: Cret Pourri / 2.191km /-480m
SP5: Le Bayard / 1.736km /-356m
SP6: Chaffardon / 1.661km /-292m

Transfer na jedna je kousek, již po cestě je jasný, že hlavní roli bude hrát blátíčko, ráno pršelo, teď neprší, ale bude.
Tak jdeme na to. No je kua zase rally, nějak to ustávám pomocí nohy venku, flow to v mém případě určitě nemá, nějaký skalečky, prudký místa, jako nic až tak světoborně těžkýho, ale na tom bahně je to o level jinde.

Přesun na dva je v podstatě jenom dolu, možná trochu do kopce. Dva je pro mě hodně těžká, hodně switchbacků na totálně uježděným bahně, místy jedu jak na ploché dráze, je to boj. Zamlžují se mi brýle. Fyzicky náročné, technicky taky, nejde mi to, bohužel :-(

Začíná fest chcát.

Ke startu tři je shuttle. V autobuse kompletně ztuhnu jak su mokrej, vystoupíme prší pořád, ale výšlap nás trochu přece jen zahřeje.
Start je hodně šlapavej, jede se po skále, jako hezkej trail, sem tam výšlap, konec se jede po širší cestě, bohužel po vydatném dešti se to jede v potoce, no toto celkem šlo.
FMB říkal, že toto dřív jezdil v rámci XC tréninku, že se mu to líbilo, tak do dal RZ.

Na čtyřku se pak něco vyjede, nádhernej výhled do údolí, no nicméně pak to začlo.
Začátek je tak nějak standard, pak ale před jedním switchbackem proletím křovím a stromkama dolů, sem sice na trati, ale kolo je nahoře, no není úplně jednoduchý se pro něj dostat. Taková pevnost Boyard. Zbytek RZ… to sem fakt nezažil, jak člověk nemá rychlost, tak se mu na gumy nalepuje bahno, uklouzaný neskutečně, už nefunguje ani noha ven, tlama střídá tlamu, kolo má tak možná 30 kg. Situace, kdy jedu hlavou dolů po zádech kolo někde nade mnou šprajclý o strom, neustále objímání stromů a pádu i při chůzi, bojujem tam takto asi čtyři. Nefunguje nic, tam měla být kamera, to se mohlo pouštět na silvestra, ani to nebylo až tak prudký, ale teda pocit zmaru strašnej… nejrychlejší měli 5 minut, já 16…

RZ 5 zrušili, přej že je škaredě a je v tomto počasí hodně těžká, měla být nejtechničtější, po 4 to kvituju.

RZ 6 skoro se mi ani nedaří dostat navrch jak to klouže, pak nějak jedu, klouže to neskutečně, nicméně až na jeden kotoul se docela držím, blokují mě bohužel jezdci přede mnou, prostě jak zastavíš, nebo se o to pokusíš, tak seš v prdeli, klouže to, že stát se na tom ani nedá.

Pak shuttle zpátky na základnu, tam je pivo zdarma, pak frustraci postupně topím v pivu. Na levé ruce mám od objímání stromů dva tricepsy, nějak šteluju kolo na neděli, pak se jedu na hotel osprchovat, dám jedno pivo a na večeři na základnu. Tam je nějaká soutěž, v přejíždění lávky, kdy můžeš vyhrát bmc kolo, docela slušný, vyhrává holka (Melanie Pugin), já se věnuji pivu. Posléze je nějaký promítání ve francouzštině, už sem docela načlej, tak mám pocit že rozumím… Následuje večeře, přichází vinař s vínama plus nějaký další vína na stole, hmmm, asi sem krapet na plech. Pak je najednou konec a na korbě jakýhosi jeepu jedu zpátky na hotel.

Ráno budík, au, nějak se vypotácím na snídani, něco tam do sebe nasoukám, pak nějak naházím věci do auta a jedu na základnu.

Na programu je toto:
SP7: L intégrale Riote / 4.685km /-841m
SP8: Súr les Grés / 5.223km /-864m
SP9: La tendue / 7.413km /-1143m

SP7 je spojená jednička s dvojkou dohromady. Nejsem ve ideálním stavu, že bych mohl závodit, k tomu bohužel teda sem se ještě mentálně posral ještě než sem šlápl do pedálů, jedu hrozně, spadnu akorát jednou při chůzi. Jedu volně a tak vidím kudy, že to kua vlastně jedem … no ty pí … vlevo sráz tak 20 metrů a ten potůček, co se včera přejížděl, jako zakončen po asi třech metrech od místa přejetí 20 metrovým vodopádem?!? Mazec :-).

NA SP8 se jede busem, po cestě mám pocit, že se pobliju …
Co říct k této RZ, hodně jezdivá, začátek standardní blátíčko, pak přejezd kousek po cestě, do šutrové sekce v traverzu, místy fakt hodně prudký, fyzický, ale super. Škoda, že nemám moc sílu. Po dojetí mi už ale aspoň není blbě.

Na devět je zase shuttle. Pak se kousek ještě šlape/tlačí navrch, jde se i přes ohradu s koňama, no cyklisti nahoru a koně chcou jit dolů, tak se to šprajcne, kdy na sebe tyto skupiny vzájemné čumí. Pak je použit mozek a cyklisti jdou do řady za sebe, takže koně můžou projít dolů :-).
No RZ hodně jezdivá, je tam všechno, technika, rychlost, těžký věci, výšlapy, krásná tečka na závěr. Vyhrál Damien Oton o pět sekund před Jeromé Clementzem, třetí minutu a něco pak Rémy Absalon. Měli 51 minut, já asi 100 :-).

Pak shutlík na základnu, hot dog, nějaký jídlo, vyhlášení vítězů a domů. Fakt super víkend v krásné lokalitě. Bylo to těžký, ale fakt to stálo za to…

Prohodil sem pár slov s FBM, super chlapík, sem mu říkal, jak se mi líbí, jak si to organizujou pro sebe a že blind racing je enduro, jak to má být. Na to říká, že je zatím hodně práce a že tady tu lokalitu nikdo nezná, takže nikdo nemá výhodu. Musím říct, že se těm Francouzům nedivím, že nejezdí nikam ven.

Foto: Benjamin Becker

Diskuze

  • anonymní uživatel Zdeněk (webonaut (a) gmail.com) 15.6.2016 v 12:26

    Krásný čtení. Ta směs koncentrovaný radosti a bolesti mě bere za srdíčko.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí