Přemek Tejchman má helmu se super airbrushem

Autor: Keli, vydáno: 29.6.2016

Představovat Přemu Tejchmana je asi zbytečné, aktuálně jeden ze dvou nejlepších českých enduro jezdců, který to ovšem umí i na sjezďáku. Na letošní sezónu si vyladil helmu Specialized Dissident do barev jednoho ze svých sponzorů.

Přema Tejchman k helmě říká: „Toto je teprve má druhá helma, která není v sériových barvách. Zatímco loni jsem vozil helmu v designu energy drinku FAKEER, tak letos jsem prostor na helmě věnoval mému sponzorovi TopRide.eu. Co se týče designu a zpracování, tak jsem měl jasno, volil Libora Beneše a ten nezklamal. Helma vypadá fantasticky! Moc bych chtěl poděkovat značce TopRide.eu za letošní podporu a Benymu za super odvedenou práci.

Zajímá tě jak se takový nástřik helmy provádí? Odpověď od nejpovolanějšího je zde, Libor Beneš z www.airbrushbenes.cz popisuje proces airbrushe.

Airbrush zpracování integrální helmy značky Specialized pro známého endurového jezdce Přemka Tejchmana sponzorovaného zančkou Top Ride by se dalo pro bližší představu nezasvědceného lajka rozdělit do cca 8 základních bodů. Že se vám to zdá příliš? Pojďme si tedy postupně popsat, v čem spočívá, u nás, ne tolik používaná  a často nedoceněná úprava technikou airbrush.

Prvním krokem v celé anabázi je skloubení představy zákazníka  o celkovém designu helmy a následném  grafickém zpracování návrhu helmy Mr. airbrusherem:-). Při dobré konstalaci hvězd proběhne tato fáze číslo jedna hladce (ne vždy tomu tak je).
Následně už se jedná o fyzické zpracování helmy. Nejprve se odborně rozebere do posledního šroubku, do té míry jak je to jen možné, neboť vždy je důležité zachovat především bezpečnost helmice.
Na fázi „rozebírací“ navazuje fáze "olepovací: V tomto okamžiku airbrusher nastavuje své oko na milimetrové zaostření, popadá do ruky skalpel a s chirurgickou přesností  trpělivě olepuje každé místečko na helmě, k dosažení co nejlepšího výsledného efektu.
Na řadu přichází brusný papír pro zmatnění povrchu helmy, či případného kytování drobných defektů a odmaštění helmy. V této chvíli začíná jít do tuhého, airbrusher poprvé tasí svůj kolt a helmu nelítostně zkropí základovkou neboli plničem, aby ji následně mohl opět obrousit do dokonale hladkého povrchu.  Pokračujeme v krasojízdě, konečně se začínají vrstvit barvičky pro krásu helmičky.

Zjednodušeně se jedná o pomyslný kolotoč nanášení ploterem vyřezaných šablonových fólií, pásek, šermování se skalpelem, stříkání barev a opětovného lepení fólií a tak dále a tak dále, dle složitosti grafického zpracování. Pokud je množství vrstev alarmující, airbrusher pro jistotu foukne vrstvy lakem, čímž si zajistí uchování spodních vrstev barvy při další manipulaci s helmou. Pokud byste se začali chytat za hlavu, že už to trvá příliš dlouho, tak buďte v klidu, protože opět přichází oblíbené BROUŠENÍ…

Aby bylo jasno, v tuto chvíli si na broušení nevezmeš osmdesátku šmirgl, páč bys mohl zazdít dva dny práce. Jedná se o detailní, citovku obrušování nerovností mezi jednotlivými vrstvami. Pomalu se blížíme do finále. Pokud je to nezbytné a helma je graficky náročnější, celý proces lepení šablon a nanášení barev se ještě opakuje. V případě, že je vše na svém místě a design je hotov přichází na řadu finální lakování a opět oblíbené broušení. Za předpokladu, že je airbrusher se zpracováním helmy spokojen nanáší úplně poslední vrstvu laku. A jde na pivo… Ne, na to si ještě počká.

Po zaschnutí se helma leští, zbavuje olepů a celá se kompletuje do původního stavu, což může trvat i 4 hodiny. Nyní by bylo logicky na místě se precizně provedenou prací pokochat a nechat se unášet na vlně vlastní dokonalosti, na to však není čas, neboť nedočkavý zákazník už klepe na vrata… Co dodat… no PATIENCE, no GAIN..

Nazdar wole, na tom kol…

Libor Beneš www.airbrushbenes.cz, fb: Airbrushbenes Cz

Diskuze

  • anonymní uživatel Kája 30.6.2016 v 9:49

    Tak to se sakra nepovedlo

  • anonymní uživatel Filip 1.7.2016 v 19:54

    Velký špatný, za mě taky palec dole..Nevidím na tom nic zajímavého, nic naco bych řekl : wau, ta má koule !

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí