Názor: plus size kola - vyzkoušel jsem a díky nechci

Autor: Keli, vydáno: 25.8.2016

O tom, že fatbike byly a jsou pouze nafouknutá bublina nepochybuje asi nikdo, kdo má svých pět švestek pohromadě. A protože v dnešní době o všem rozhodují čísla, peníze vložené do marketingu tlusťochů se evidentně rychle nevrátí, tak kapitáni bikového průmyslu vymysleli nový rozměr. Není to žádná absolutní novinka, je to jen rozšířený plášť posazený do širšího ráfku – nicméně, je tu ale nové heslo plus size.

Pokud jste „plus size“ nikdy neslyšeli, tak vězte, že tímto termínem se označují kola, které mají široké ráfky (většinou více jak 35mm vnější šíře) a především velmi široké pneumatiky – 2,8 palce a širší.
V dávných dobách, kdy na Český pohár ve sjezdu jezdilo i tři sta lidí se dala relativně běžně potkat kola s 3" plášti a obutá například na extra široké ráfky SunRims Double Wide a to v té době o plus size nikdo neslyšel.

Jaká má být výhoda použití takové kombinace? Širší plášť rovná se větší styčná plocha se zemí a tím pádem lepší trakce. A s trakcí jde ruku v ruce tlak v pláštích, větší objem vzduchu umožní použít nižší tlak a přilnavost bude ještě lepší.
Širší plášť je ale také logicky i vyšší a proto kolo s 650b plus size pláštěm má vnější průměr zhruba odpovídající 29" kolu s běžně širokým pláštěm – zde je druhá výhoda, větší kolo se lépe odvaluje a lépe překonává překážky. A navíc do jednoho rámu a vidlice můžeš naládovat 29" a 650b plus kola – jedny rychlé na XC vyjížďku a druhé macaté do náročného terénu – mít dvě kola v jednom je minimálně zajímavé. Tedy spíše tři, protože s 2,8" širokou pneumatikou se neztratíš ani ve sněhu, takže máš i fatbike.

Stejně jako vše ostatní, i zde u plus size plášťů má každá mince dvě strany a existují i nevýhody. Nejvýraznější nevýhodou je vyšší hmotnost, větší plášť je zákonitě těžší a pokud se chcete dostat na přijatelnou váhu je třeba kompromisu, například v tenším boku… A váha u rotačního komponentu je poznat nejvíce, ať je to již u akcelerace či setrvačnosti a tím ovlivněným ovládáním.

To vše je ale teorie, jaká je praxe? Protože nemám předsudky a chci vyzkoušet cokoliv v rámci testování v Kirchbergu osedlám i několik pluskových kol. Kolega Čert je poměrně rigidní a dle jeho slov, na takový kolo nikdy nesedne…
Prvním pluskovým kouskem byl Rocky Mountain Pipeline 750 MSL, karbonové kolo disponující zdvihem 150mm vepředu a 130mm vzadu. Týpek u stánku říká, že teprve teď poznám, co je to agresivní trail a enduro ježdění. No uvidíme.
Kola Rocky Mountain mají štelovatelný hlavový úhel a průběh pružení pomocí RIDE-9 systému, takže už v lanovce ladíme, co nejvíce položenou hlavu a největší progresivitu – to je příprava na agresivní trail a enduro ježdění.

Kolo je obuto do 2,8 palce širokých plášťů Maxxis a 35 milimetrů širokých ráfků Alex rims – jestli je něco etalon plus size bajku, tak je to právě tato rozměrová kombinace.

Dokud se jede po relativně hladkém, je to paráda, kola drží fantasticky, grip je na maximu a já si rochním blahem. Nicméně jsme v Alpách a taky moc hladkých trailů nenajdeš, spíše naopak, kameny a kořeny jsou všude, kam se podíváš. Již první metry na rozbité dráze napovídají, že si ale příliš rozumět nebudeme. Rovně to ještě jde, ale jakmile chceš zatočit, zatlačíš do kola, tak se začnou dít věci.
Pocit z jízdy je neslaný nemastný, grip je sice dobrý, ale odezva od terénu se jaksi nedostavuje. V podstatě nevíš, zda-li jedeš na hraně nebo jedeš totální plívu. Kolo sice přejede vše, ale přijde mně, že jsem zde spíš pasažér než řidič.
Najednou se ozve rána, Čert háže šipku do křoví v domnění, že po nás střílí horští myslivci, nene, nikdo po nás nestřílí, ani jsem nevyzul kolo, to se jen podélná hrana pláště potkala s podélnou hranou kamene, zdeformovala se a následně vrátila za ohlušujícího randálu zpět. Za jízdu toto zažívám několikrát, Čert je zkušený mazák a šipky do křoví už neháže… 2,8" plášť s boky z „papíru“ se chová radikálně jinak než na co jsi zvyklý u „nepluskové“ klasiky.

Druhé pluskové kolo, které jsem měl možnost otestovat bylo Pole, tito Finové mají zcela odlišný přístup ke kolům než všechny ostatní značky, o nejdelším sjezďáku na světě jsem psal již dříve (Test: Pole EVOLINK 176 – hodně, ale hodně dlouhé sjezdové kolo). A ani plusko od Pole bylo jiné, především tím, že velikost M mi padla jako ulitá (měřím 185cm!!!) a také použitými ráfky. Kombinace ráfků s 27mm milimetrů vnější šířkou a 2,8" pláště opravdu, ale opravdu nefunguje. Možná, že ve Finsku ano, ale ve střední Evropě ne. Pláště jsou totiž neuvěřitelně kulaté a opora pneumatiky v ráfku je nulová, jízdní vlastnosti šílené. Na plusko musí být široký ráfek, tečka!

Osobně jsem slibované agresivní trail a enduro ježdění nepoznal. Ano, grip je skoro vždy lepší než u normálních plášťů, ale platí to jen při menší rychlosti. Jakmile to začneš trochu sypat, pláště s tenkým bokem se začnou deformovat a ty jedeš jako na vodě. Kdyby byl bok silnější, to by bylo jiné, guma by se tolik nedeformovala a také by zmizelo pohupování při šlapání, není to sice tak extrémní jako na fatbike, ale pořád je docela citelné. Jednoduše řečeno – jízdní vlastnosti by byly výrazně lepší. Ale zase by vyskočila váha. A jsme na začátku začarovaného kruhu.

Pro koho jsou tedy plusková kola? Pro člověka, který nejezdí extra rychle, nezávodí a přitom chce mít jistotu parádního gripu i na místech, které by s normálním kolem nesjel (ale sjel, jen by se možná o malinko víc bál). Jeden můj známý, bývalý elitní silničář, si na pluskovém kole vyloženě libuje. Já si je rozhodně neoblíbil a věřím, že pokud chceš jezdit opravdu agresivně, tak to nebude optimální volba i pro tebe. Ale každopádně doporučuji vyzkoušet!

Nicméně jedno použití plusková kola mají, na elektrokolech. Protože s jejich použitím se výkon motoru snadněji přenese a nějaká vyšší váha pláště tě netrápí, když máš sedmikilovou baterku pod zadkem…

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Filip 25.8.2016 v 6:43

    Za každou cenu hledat plusový body =D...
    Fatbike mi stačí, jestli se to k tomu blíží, tak nebrat :)

  • anonymní uživatel Tomas 25.8.2016 v 7:09

    Pro koho jsou tedy plusková kola? Pro člověka, který nejezdí extra rychle, nezávodí a přitom chce mít jistotu parádního gripu i na místech, které by s normálním kolem nesjel...........a to je u nás 98% enduristů, tak-že size plus rozhodně význam má. Jezdil jsem tento rozměr plášťů a byl jsem nadšený. Samozřejmě chápu Keliho, to je jiná výkonnostní úroveň, prostě chlap z předních příček evropských závodů.....

  • anonymní uživatel Alexandr 25.8.2016 v 7:20

    Zlaty moje 24" na freeridu...nechapu tuhle modu.

  • anonymní uživatel Roman (rbmonstr (a) seznam.cz) 25.8.2016 v 7:48

    Aho, mám dotaz. Jak se takhle macaté pláště chovají v bahně dolekop? Dík

  • profilová fotka Keli 25.8.2016 v 11:55

    Roman: bohužel nejsem schopen odpovědět, jezdil jsem na plusku vždy za sucha.

  • anonymní uživatel Juraj 25.8.2016 v 21:46

    Roman: Na PB zmiňovali, že ve velkým bahně to má tendenci plavat. Má to moc velkou a "placatou" styčnou plochu a neprohrabe se to k tomu pevnýmu na spodku.

    Ale není nic jednoduššího než ty pláště v takovém případě vyměnit za úzký a kousavý, dokud půjdou na ten širokej ráf natáhnout :)

  • anonymní uživatel Jirka (JirkaCrasher (a) seznam.cz) 25.8.2016 v 21:47

    Keli, díky za tenhle článek, alespoň se mi objasnilo, že to co nedávno napsali ve Velu (nechci dělat reklamu ale aspoň nevzniknou dohady kde jsem to vzal) nebyla blbost. Byl tam test XC biků - srovnání 29 a 27.5. Ok, tohle je převážně gravity web, ale šlo o to, že proti sobě postavili dvě kola úplně stejné značky a prakticky stejné modely, rozdíl byl jen ve velikosti kol a objemu plášťů. 29 měla 2,3 pláště, 27.5 prozměnu 2,8. Když jsem si to poprvé přečetl, myslel jsem, že je to nesmysl, protože když si vezmu, jak mě samotnýmu přijde, že mi DH bike nejede a to mám pláště 2,35 a tady nacpali na xc stroj 2.8ky, tak jsem nechápal. Jak ale vidím, tak to nebyl ojedinělý případ, nicméně za mě - a to jsem to nejezdil, to taky není volba do budoucna.

  • anonymní uživatel Roman (rbmonstr (a) seznam.cz) 26.8.2016 v 8:01

    Juraj: JJ, podobné věci jsem taky četl a dává to smysl. Ale obávám se že nejsou úzké pláště, které by šli narvat na tak široký ráfek. Už když jsem měl 30mm vnitřní šířku, tak některé pláště jsou pak čtvercové a nechovají se moc dobře v zatáčkách.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí