MojeKolo

Editorial: paralelní svět enduro závodění

Autor: Keli, vydáno: 13.3.2019

Enduro závodění jako takové je hitem, enduro umožňuje na jedné dráze závodit jak začínajícím hobíkům, tak naopak i absolutním profíkům. Závodů, těch oficiálních je spousta, ale minimálně českým specifikem jsou závody neoficiální.

Ano, v České republice se každoročně koná velká řada závodů určených pro širokou závodní veřejnost, máme zde již dlouhá léta skvěle organizovaný seriál Enduroserie, nově i několik závodů na oči Blinduro a poté pár dalších jednotlivých závodů a to včetně Mistrovství ČR. Mimo těchto závodů, kam se může přihlásit opravdu každý, jsou zde i závody neoficiální – ilegální. Takové, na které se dostaneš jen s pozvánkou. Na spočítání těchto ilegálů by vám nestačily prsty na obou rukou a nohou, množství ilegálů v ČR zásadně převyšuje počet závodů oficiálních.

Ilegální závody jsou, tedy minimálně jejich množství, českým unikátem. V žádné z okolních zemí jich tolik nenajdeš, na Slovensku jich také pár je, ale tato země je výjimkou. Třeba v takovém Polsku nic podobného téměř neexistuje a taktéž Rakousko či Německo je na tom stejně, tam od doby, kdy v těchto zemích šla do módy hnědá barva košil razí heslo „Ordnung muss sein“ a ilegál je zapovězen. Situace v Itálii a Francii je jiná, závodů je tolik a v tolika různých formách, že není třeba pořádat ilegály, protože si vybere každý dle libosti.

Proč? Proč vznikly ilegální závody? Na tuto otázku najdeš spoustu odpovědí. Jako alternativa velkým závodů – velké závody se stovkami lidí, obrovským depem a spoustou stánků části bikové komunitě úplně nevoní a preferují spíše komornější atmosféru s partou blízkých spolujezdců. Jako alternativa v obtížnosti – ilegální závod pouze pro zvané – to pořadatelům umožní naladit závodní dráhy tak jak chtějí. Často nechybí náročné úseky, které jen tak někdo neprojede, také místa i potenciálně nebezpečná, která by si na oficiálním závodě asi vyžádala daň na zdraví některých účastníků.

Stinnou, ale i světlou stránkou ilegálních závodů je právě jejich ilegalita. Ilegalita je důvodem, že informace o závodech jen těžko najdeš veřejně, vše je ukryto pod pláštíkem tajemna většinou na temné straně internetu. Šíření informací o takové akci může jít je do prověřených kruhů.
Pořádání závodu „na tajňačku“ na jednu stranu výrazně usnadňuje konání akce, není třeba souhlasů či povolení, neexistují v podstatě žádná omezení. S nadsázkou, vše je povoleno. Opačná strana mince již tak sluníčková není. Závod bez povolení ať již místních autorit či vlastníků pozemků může organizátorům přinést spoustu nepříjemností, od nevraživých pohledů přes slovní potyčky až po ukončení závodu ze strany policie. To je riziko, které na sebe organizátor bere. Však ale víte jak to je – „no risk, no fun“.

Kde se v ČR jezdí? Všude. Ano, ilegálních závodů je spousta a jezdí se naprosto všude, na východě, na západě, na jihu i na severu a nezapomeňme na zbytek republiky. V některých oblastech je závodů tolik, že vznikají lokální seriály. Člověk je od přírody tvor soutěživý a zazávodit si na lokálních trailech, na těch které máš najeté nejvíce je pecka. Takže většinou ilegály vznikají v okolí neofiko trailů a zase, takových trailů je nespočet.

Jak se tam dostat? Těžko. Platí zde totiž pravidlo: „Ilegály nehledej, oni si tě najdou sami!“ Získat pozvánku znamená být vyznamenán, poctěn. Pokud chceš nakouknout do světa ilegálů, znamená to jediné, znát ty správné lidi. A ani to často neznamená, že pozvánka přijde.



A paralelní svět závodění vlastně v podstatě není žádné endurospecifikum, ilegály jsou ve všech disciplínách, od pumptracku až po sjezd. Držíme palce všem pořadatelům! Ilegálům zdar!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Strabo (strabo (a) tiscali.cz) 13.3.2019 v 10:09

    No risk, no fun“ Mňo k tomu by se dalo dopsat jediné slovo - > Telnice, kde byl fun facktor takový, až se došlo k radikální reakci od Lesů české republiky. Podobným pícháním do vosího jízda jsou vposlední době i různé akce typu "Megavyjížděk" do prostorů kde jsou lidé na kolech místními jakž takž trpěni.

  • anonymní uživatel 100klasa (wv007 (a) seznam.cz) 13.3.2019 v 10:44

    Nedá mi to, ale musím odpovědět na otázku: "Proč vznikly ilegální závody?" Odpověď je jednoduchá. Protože žádné legální v době vzniku ilegálů nebyly.

  • anonymní uživatel Ewa Farna (lokajsaje (a) zklady.com) 13.3.2019 v 11:20

    Nejak nechapu smysl, proc psat ne verejnym webu o ilegalnich zavidech?! Tebe uz nebavej?

  • anonymní uživatel Msh 13.3.2019 v 12:21

    Keli se snažím lidem vysvětlit že se nemájí zvát na Ilegály sami? Akorát tenhle článek udělá spíše opak :D

    Jinak pro inspiraci co ve světě taky frčí:

    Městské mini serie pořádané většinou nějakým shopem (V týdnu po práci ve městě kde je třeba i jen 15k lidí 50 lidí a jezdí se na čas XC, En, DH)

    Bikeparkové miniserie: 1 bikepark, 4 tratě, 4 datumy v týdnu večer. Bikepark má zvýšenou návštěvnost za to že změří nějaké časy stopkama na provařených tratích a místní lokálové se poperou o permice nebo jiné malé ceny

    Obojí bývá nenáročné, s dobrou atnmosférou a funguje to jako dobrý trening.

  • anonymní uživatel Lenny (nandnjd (a) nfjf.cj) 13.3.2019 v 12:49

    Jestli jsem ten článek pochopil správně, je psán jako pochvala lidem kteří takové typy závodů dělají. Což mi přijde sympatické. Osobně nemam rád velké enduro závody. A když závod, tak s maximalě 150 startujících a délka 30 a víc km, víc lidí znamená ustupovat v obtížnosti a někdy tlačenka např. před obtížnějšími úseky a podobně, a kratší závod...no to je prostě krátká zábava. A závod by měl asi hlavně bavit. A ilegály se dají takto dělat. Jak chcete vy. Ne sponzor, ne majitel sjezdovky, ne nikdo jiný, ale jak sám uznáte za vhodný a pozvete lidi o kterých tušíte že maj stejně vyhrabáno ( v dobrém, však znáte :D ) takže za mě bezva článek, bezva úvaha a pěkně vyseknutá pochvala.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 13.3.2019 v 13:21

    Nechcete ten článek smazat? ;)

  • anonymní uživatel PTBack 13.3.2019 v 13:30

    No, pokud měl tenhle článek časem vejít do mýtů stejným způsobem, jako kdysi za komára díl Receptáře, ve kterým Ti řekli jak si postavit snowboard a vázání z PET lahve, tak dobrý. Jinak ale ilegály a lidi kolem tenhle článek si myslím fakt nepotřebovaly a určitě jim nepomůže. Oni si s radostí pomůžou sami, což Kelišák ví nejlíp.

  • anonymní uživatel KROCAN 13.3.2019 v 14:56

    Nooo a českým unikátem je také to, že nemá svůj DH pohár a přitom všude ve světě je to běžné! :)

  • anonymní uživatel Mk 13.3.2019 v 15:53

    Myslim, že doba kdy se ilegálem mohlo chlubit mimo skupinu kamarádů (takže účastníků) už hodně minula. Nevidim důvod, proč upozorňovat na to, že něco takovýho existuje - přečte si to nějakej pán z Lesů ČR a bude zbytečně o něco chytřejší.

  • anonymní uživatel krůta (kruta (a) napekaci.pl) 13.3.2019 v 15:57

    KROCAN: a co je vlastne to DH;)? musim mrknout do seshitu z dejaku..

  • anonymní uživatel Ewa Farna (lokajsaje (a) zklady.com) 13.3.2019 v 18:24

    Lenny: Nestaci pochvala primo na miste. Nejak proste nespatruju smysl clanku. Kdo je zvanej, zna, ten se dostane a rovnou pochvali...

  • anonymní uživatel Gagaryn 13.3.2019 v 19:14

    Ewa Farna viiii

  • anonymní uživatel KROCAN 13.3.2019 v 20:43

    Krůta: určitě e se koukni, páč to už jen tak v ČR nevidíš ;)

  • anonymní uživatel krůta: 15.3.2019 v 9:21

    Hej KROCAN: sleduj to je baba,co si umi uzit...a jak dava tomu EN guyovi
    www.youtube.com/...

  • anonymní uživatel Andy 720.cz (David.and (a) post.cz) 15.3.2019 v 16:04

    Keli, tohle čist Supermef, svrběli by ho prsty na klávesnici.. hihi.. :)

  • anonymní uživatel Mara 16.3.2019 v 11:14

    Krůta: ..ta by sfoukla jak svicku i tebe...

  • anonymní uživatel Krůta 16.3.2019 v 13:23

    Mara: no bodeeeejť! by nás sfoukla ůpně šecky!

  • anonymní uživatel Lucky 16.3.2019 v 18:11

    tak, a dnes se odpalila u Cerwa nova sezona :))))

  • anonymní uživatel viki 24.3.2019 v 1:27

    bože tak lituju že jsem tenhle článek dočetl

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí