Test: finský Huck Norris zabrání proseknutí pláště

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 27.10.2016

Americký Chuck Norris je absolutní legenda ve všech oblastech lidského konání, jestli bude finský Huck Norris legendou, která zabrání proseknutí pláště. Vyzkoušel jsem a Huck má minimálně dobře nakročeno.

Asi každý kdo jezdí bezdušové pláště to zná a je to jeho největší obava – defekt v podobě proseknutí či proříznutí pláště. Stačí jeden neopatrný dopad a o fous nižší tlak v gumě a hrana ráfku pošle do věčných lovišť jakýkoliv plášť. Ano, proseknutí hrozí především u velmi lehkých plášťů s tenkým, doslova papírovým bokem. U plášťů se zpevňující výztuhou, ať už je pojmenovaná jakkoliv, tento problém nebývá až tak častý.
Na tento nešvar se zaměřil Leo Kokkonen, který stojí za finskou značkou Pole, výrobcem kol, které jsou svojí geometrií mimo hlavní proud (test: Pole EVOLINK 176), a Leo ukazuje i v jeho novém projektu Huck Norris, že se nebojí dělat věci jinak.

Huck Norris bojuje proti defektům a dělá to stejně jako jeho filmový předchůdce, velmi jednoduše a přímočaře. Prostě nedovolí ráfku dostat přímou ránu a proseknout plášť a to tak, že se do pláště vloží speciální vložka, která pruží resp. pohltí náraz – ochrání se jak ráfek, tak plášť. Podobný způsob eliminace defektů již dlouhá léta existuje v enduro či MX motorkách, kde se jmenuje mousse (bib-mousse) a jedná se o speciální vložku do pláště, která vyplní celý jeho prostor.

Ač na první pohled vložka vypadá jako vystříhnutá z karimatky, výrobce tvrdí, že se jedná o revoluční materiál, který pohlcuje nárazy třikrát lépe než jakýkoliv jiný na trhu. Na omak i na zmáčknutí bych za to ruku do ohně nedal, ale budeme důvěřivý.
Materiál je sice porézní, ale má mít nasákavost jen 2%, takže v podstatě nic zásadního, mlíka po instalaci, testovaní a vyjmutí z pláště nijak zásadně neubylo (cca 14dnech). Huckovi asi mlíko až tak nechutná, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Použitím Hucka Norrise se hmotnost každého kola zvýší o 74gramů, když to srovnáme s butylovými plášti, tak jistá váhová úspora tam je.
Cena páru je 79 Euro, což rozhodně není málo a jako slabou náplastí je poštovné zdarma a blatníček na vidlici k tomu. Nicméně, Huck Norris je v podstatě nezničitelný, resp. jen do okamžiku, kdy za jízdy vyzuješ plášť, pak Huck půjde do kytek okamžitě.

Samotná montáž je jednoduchá, jestli zvládneš udělat bezdušáka (návod jak na bezdušáka v sedmi krocích), tak i Huckem mít problém nebudeš. Testovaný kousek přišel ve variantě pro 27.5"/29" kola, s tím, že bylo pro menší rozměr třeba karimatku seříznout v naznačeném místě. Poté stačilo jen spojit pomocí přiloženého suchého zipu, vložit do pláště, nahodit plášť na ráfek, namlíkovat, nafouknout a hotovo. Práce na deset minut…
Pozorný čtenář si všímá, že Huck Norris není v plášti nijak fixován, ano, je tam zcela na volna a při jízdě de může relativně volně pohybovat. V místě jej fixují boky pláště, avšak při nasednutí se plášť rozšíří a Huck je volný téměř jako pták.

Za jízdy jsem nezaznamenal žádný pohyb, je to součástka, kterou namontuješ a zapomeneš. Při demontáži byl ale Huck pootočen oproti své původní poloze. Však na světě není síla, který by udržela na místě Hucka Norrise!
Moje hmotnost je okolo 90kilogramů, jezdím relativně razatně a vozím relativně nízké tlaky, 2atm vzadu a 1,8atm vepředu, Hucka jsem dal na přední plášť a zkusil použít ještě nižší tlak (1,6atm), bohužel to již nefungovalo, plášť měl tendenci se odlepovat od boků. Huck Norris dle očekávání není komplexní řešení jako například ProCore od Schwalbe, ale jedná se pouze o ochranu proti defektům, avšak ProCore má více jak dvojnásobnou hmotnost a jeho použití v karbonových ráfcích se spíše nedoporučuje, takže v tomto ohledu nabízí Huck řešení.

Říká se, že „až teprve, když zvoní ráfky, tak jedeš opravdu rychle,“ ale daní za rychlost bývá množství defektů. Huck Norris nejen zabrání zvonění ráfků, ale i defektům. Není to sice zcela neprůstřelné řešení, spíše se jedná o prevenci. Ale prevence je lepší než represe, víme…

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Carloss 27.10.2016 v 11:46

    V článku nevidím ani větu, která by sč dala nazvat testem. Jediné zjištění je, že nižší tlak stejně jezdit nejde kvůli žvýkání pláště. Jinak nevidím jediný důvod proč tento zázrak do pláště dávat. Butylové boky mají nejen výhodu v menším riziku procvaknutí, ale hlavně také mnohem větší odolnost proti žvýkání při nižších tlacích- což tento zázrak opravdu neposkytne. O nesmyslné ceně netřeba hovořit.

  • anonymní uživatel r 27.10.2016 v 14:47

    79*27,5 = 2172 ,- Kč.....jebat, to je skoro levnější ten plášť...obzlášť pokud člověk nejezdí dh fekal brutus

  • anonymní uživatel r 27.10.2016 v 14:52

    ...anebo d.i.y. verze z karimatky (jak poznamenal tester) třeba za 5tikilo...jen to chce šikovné máminy (rozuměj MILF;) ruce

  • anonymní uživatel dan 27.10.2016 v 18:28

    ja bych prednost tohoto vyrobku videl hlavne jako preventivni ochranu proti prasknuti karbonovych rafku a proto si jej zakoupim.

  • anonymní uživatel honik (radek.rider (a) seznam.cz) 30.10.2016 v 19:54

    Vec zajimava, sam ji zkusim zrobit z EVAZOTky. (Pevnejsi typ karimatky)
    Ale s neomezenou zivotnosti se tezce pletete viz video z jejich origo stranek:

    m.facebook.com/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí