reklama

Test: YT Industries Capra CF Comp

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 14.11.2016

YT Industries je přední německá značka, která prodává kola na přímo. Jejich vlajkovou lodí pro enduro kategorii je model Capra. Capra, tedy koza, rozhodně není koza, minimálně ta od YT.

Kola od YT Industries nejdou koupit v žádném kamenném obchodě, YT podobně jako Canyon, Radon a další značky prodává kola výhradně přes internetu způsobem zvaným direct sale. Direct sale, v překladu přímý prodej, znamená výrazně výhodnější cenu než u značek s tradiční distribuční sítí – tedy výrobce – dovozce – prodejce – zákazník, u direct sale je to výrazně jednodušší výrobce – zákazník, žádné mezi prodejci a tím pádem žádné další náklady, ve výsledku je nižší cena koncového výrobku s často s mnohem lepším vybavením.
Nevýhodou toho systému prodeje je zákaznická podpora, pokud máš problém, musíš jej řešit na dálku a nejde si dojít do obchodu na rohu.

YT Industries Capra CF je postavena na masivním karbonovém rámu, disponující zdvihem zadní stavby 165mm. Co se týče systému odpružení, tak zde se neexperimentovalo, použilo se osvědčené řešení, které naleznete u vícero značek – čtyřčepové zavěšení zadní stavby vybavené Horst Linkem, tedy čepem dělící zadní řetězové vzpěry. A když jsme u řetězových vzpěr, tak je to jediná část rámu, která není vyrobena z karbonu, ale z hliníkové slitiny, zbytek stavby a rámu je již karbonový. Přepákování v předním trojúhelníku nese název Virtual 4 Link „V4L“ a dle výrobce má nabízet minimální pohupování při šlapání, přitom být citlivý v začátku zdvihu, přidat oporu v prostřední části zdvihu a progresivitu na konci – prostě klasický popis, který najdete snad u všech značek na trhu.

Co se týče geometrie, tak ta je moderní, tedy delší přední rámový trojúhelník a kratší zadní stavba. V řeči nejdůležitějších čísel, reach ve velikosti L 443mm, délka zadní stavby 430mm, hlavový úhel 65 stupňů a to vše s vidlicí disponující zdvihem 170mm dohromady dělá rozvor 1203mm.

Osazení je špičkové, a to přesto, že se jedná o nejnižší karbon v nabídce řady Capra. V továrním setupu snad není komponent, který by bylo třeba měnit z důvodu slabší funkce. Důvody pro výměnu jsou snad jen na osobní preferenci, tak jako to mělo testované kolo, které bylo osazeno brzdami Shimano Zee namísto původních SRAM Guide RS, testované kolo mně zapůjčil Tom Valiašek, za co mu děkuji.
O odpružení se stará vidlice RockShox Lyric RCT3 a tlumič Monarch Plus RC3 s expanzkou – co víc si přát? Pohon SRAM X1, tedy jedenáct rychlostí s jednopřevodníkem, nicméně Capra má přípravu i na přesmykač, takže kdyby byl někdo staromilec, má i zde možnost na dvouplacku (dříve byla karbonová Capra nabízena i v tomto provedení, nyní již pouze s jednopřevod­níkem).

I další výbava je rozhodně zajímavá, kokpit Atlas (50mm dlouhý představec, 770mm široká řídíka), kliky Turbine obojí od Race Face doplňuje napínák e*thirteen TRS+ a stejnojmenná kola s velmi hlasitým cvrkem obutá do Maxxis High Roller 2 – výplety resp. ráfky jsou asi jediné slabší místo v osazení, jejich šířka už je trochu mimo současné trendy. A dalším důležitým dílem ve skládačce je teleskopická sedlovka, 150mm zdvihu u Reverbu chválím. To vše za aktuální cenu 2999 Euro, u tradičních značek se k této ceně v karbonu ani nepřiblížíte!

Již po prvním nasednutí jsem věděl, že si s Caprou budeme rozumět, tohle kolo stavěl někdo, kdo na enduro nahlíží podobně jako já. Tedy priorita je z kopce dolů, ale na kopec se taky nějak dostat musíš a nejen lanovkou.
Začněme z té druhé strany, do kopce. Ač Capra není extrémně lehká, testované kolo má přesně 14,5 kilogramu, na karbonový bajk na bezduších to není žádné extra číslo, tak do kopce docela letí. Pocitově jedete na kole o dvě kila lehčím, reakce na každé šlápnutí je cítit, nikde se nic nekroutí a tuhost celého rámu je výtečná. Samozřejmě je třeba mít na zřeteli, že jedete na kole s velmi položenou vidlicí; nelze srovnávat s jezdivými trailovými koly, ale s koly obdobné kategorie, tedy hodně sjezdovými endury nebo mini-DH koly. Pohupování je v normě a to i při zcela otevřeném tlumiči, při zavřeném tlumiči je minimální až neznatelné.
Osa šlapacího středu není nijak nízko (BB drop jen 4 milimetry) a k tomu si přidejte 170mm dlouhé kliky na Capra lze šlapat i v rozbitém terénu a nestalo se mi, že bych škrtal pedálem o zem.

Z kopce – teprve tady se ukáže potenciál, který Capra nabízí, krátká zadní stavba umožní zatočit doslova na pětníku a přitom díky položené vidlici není kolo nestabilní ani ve vysoké rychlosti. Výrobcem slibovaný projev zadní stavby se dá jen a pouze potvrdit, při 25% sagu na tlumiči kapřík nevyzobe všechny kořínky a větvičky a ani se mi nepodařilo dát doraz – na tlumiči byla stále poměrně velká rezerva. Kolo ale velmi dobře jede, tak jak si představuji závodní enduro, drobné drncání přehlíží a uhýbá až při větším nárazu.
Závodit už letos nebudu, chci víc pohodlí! Tudíž ufukuji na na 30%, rozdíl v počáteční citlivosti je znát a doraz, doraz zase nepřišel, píšu mu tedy áčko! Progresivita v poslední části zdvihu je opravdu velká a pocitově pod sebou kolo s nekonečným zdvihem.
Kdybych měl na testování více času vyzkoušel bych ještě více sagu na tlumiči, se skvělou tuhou, citlivou a progresivní 170mm vidlice RockShox Lyric RCT3 bych Capra určitě nebál vzít ani do bikeparku.
A ještě jsem se nezmínil o skákání, mám oblíbenou skákací dráhu v brněnském Zamilci, dříve to byla rozbitá trať, kde jsi si bez sjezďáku téměř neškrtl i její název tomu odpovídá – Rozmrdávka. Nyní je ale spíše hladší a plná super skoků, tady často končím vyjížďky. Ani na Capra tomu nebylo jinak, Capříkovi se na Rozmrdávce líbilo, do vzduchu jde velmi ochotně a tam, kde na jiných kolech musíš tahat, tak s tímto jsem spíše tlumil – na YT Capra je radost skákat.

YT Capra CF Comp je skvěle osazené kolo s výbornou geometrií a jízdními vlastnostmi s cenou, která je velmi, ale velmi konkurenční. Capra je kolo, které bych se nebál označit jako moderní nasjedované enduro až freerajďák. A upřímně říkám, že je to jedno z nejlepších, pokud ne zcela nejlepší kolo, které jsem letos jezdil.

Diskuze

  • anonymní uživatel Rostič (x-biker (a) seznam.cz) 14.11.2016 v 10:12

    Pod to se můžu podepsat, mám capra něco přes měsíc a za ty prachy je to TOP. O ráfky se ani tak nebojím jako spíš o zadní nábu dle zahraničních recenzí uživatelů ta odchází často dost rychle. A Guide brzdy to musí zkusit každý sám, ale mě se je zatím taky nepodařilo rozbrzdit, aby mohly být srovnatelné se saint co mám na druhém kole takže nejspíše jediná výměna budou Guide za Saint. A dost nesmyslně umístěnou páčku reverb jsem z pravé horní pozice přehodil na levou spodní pozici :-) SAG na tlumáku jsem taky zkoušel 25%, ale 30% je ideál a pořád progresivní a bez dorazů...

  • profilová fotka rudyshy 14.11.2016 v 10:38

    cvrcka muzu potvrdit jak jel Tom vedle mne tak jsem p* slysel :)

  • anonymní uživatel sandwolf 14.11.2016 v 11:41

    jetej kapr

  • anonymní uživatel huvolixxxxx (huvolix (a) seznam.cz) 14.11.2016 v 20:16

    Mám capru 16 hliník v základu. a jako nemůžu absoultně stěžovat. uplne souhlasim s recenzí tady! je to super kolo a za ty peníze ještě lepší!

  • anonymní uživatel medvěd (aloharider (a) seznam.cz) 16.11.2016 v 20:21

    Capříka mám už třetím rokem a těžko hledat lepší bike... mam tam ještě staré brzdy trail 7 a není s nimy žádný problém. kámoš má na nové ty nejvyšší guide a je přímo nadšený.. a to přešel právě ze saintů. Dáváme tomu celkem dost.. naposled například na klínovci na dh ale nikdy jsem neměl nejmenší problém.. brzdí super a to mám 110kg a zrovna to nešetřím. Váha tedy mne trochu překvapuje, já ji mám na 13,2kg v L a to se to zas tak moc neliší.. 1,3kg navíc zavání snad i špatnou váhou. nicméně sag i s mou Váhou dávám 35% a dorazy neprobíhaj skoro nikdy. to musí bejt totál extrém.. ale ani tak to není cítit jako rána. takže doporučuju cca tech 35 - 40%klidně

  • anonymní uživatel Cyglista 17.11.2016 v 13:33

    O tomhle kole jsem přemýšlel jako o jednom z kandidátů na příští sezónu ale z těch jejich velikostí jsem nějakej tumpachovej. Rýč 400 mm pro postavu to 174 cm mi přijde jako blbost a sedlová roura 450 mm ve velikosti "M" zase dost moc... Tož fčil babo raď?

  • anonymní uživatel Rostič ((x-biker [zavinac] seznam.cz)) 17.11.2016 v 15:54

    Mám 173cm a přímo tudle žlutou capru vel. M posed velice příjemný, sedlová trubka by mohla být o pár cm níže, ale s reverbem 150mm je to cajk. Chtěl bych si sednout na vel.S, ale myslím, že to už by bylo moc prťavé a krátké.

  • profilová fotka Michal 18.11.2016 v 11:30

    Dle toho co píše Keli v článku a ohlasů v komentech je Capra naprostý univerzal. Zvažuji Capru místo IQ575 a Torque DHX, ale nechci přijít o hravost IQ na trailech a zárověn stabilitu Torque na DH. Je tu někdo, kdo s tím drtí vše, včetně menších vyjížděk AM? Do kopce neřeším, max se o trochu více nadřu. Komkrétně zvažuji Comp al 1. Díky za názor.

  • profilová fotka Keli 18.11.2016 v 15:29

    Medved: ofiko web rika, ze vaha je 13,5kg ve velikost S bez pedalu, takze s pedaly a velikost L vaha odpovida, pedaly Shimano M646 nejsou z nejlehcich.

  • anonymní uživatel medvěd (aloharider (a) seznam.cz) 20.11.2016 v 0:50

    Michal: ja to tak udělal. Letos na jaře jsem sjezdáka prodal. Měl jsem k tomu¨Intense M9 a jak šel čas, tak jsem ji přestal jezdit.. respektive sem přestal mít čas jezdit toliko na lanovky. Ale i přes to mne bavilo někdy si vzít Capru než M9 ...jenže Capra ti DH nahradí jen pokud jezdíš párkrát do roka .. třeba 5x .. mám z toho pocit že když bych to měl třeba 10x za rok v bikeparku, tak to prostě odrovnám. Borci z Freeride Magu na to mnohokrát upozornovali.. prostě to tolik nevydrží. Taky záleží jak jezdíš. Já jsem těžkej a jezdím poměrně rychle nicméně i v tom až takovej rozdíl není. Spíš je to o tvejch dovednostech jestli žehlíš terén ty a nebo necháváš žehlit jen kolo. Pozoruju určitě s Caprou zpomalení v hodně rozbitejch pasážích.. respektive to kolo to nějak zvládne, ale já nemám ty koule poslat to tam do šutrů stejně jak na DH. Přeci jen ti drkotaj zuby. DH je proti tomu prostě žehlička. Rozdíl poznáš na hodně rozbitý trati. Nebo třeba když sou rolety a tak. Takže jestli jezdíš na lanovky hodně, tak bych řekl že ti to DH prostě nenahradí. Já pokud bych zase začal jezdit trochu víc, což nyní pochybuju, tak bych si k tomu to DH zase koupil. Ale fakt je že pokud máš dh ještě na 26 jako to byl můj případ a máš k tomu capru, tak ho stejně prodáš. Ten rozdíl je tak obrovkej v těch kolech, že se to kombinovat s klidnym srdcem prostě nedá. pokud jsi na to zvyklej, tak pak te 26 na dh dost omezuje a štve. Pokud Capru pořídíš tak je dobrý na bikepark taky mít jiný alespon zadní kolo než na enduro. A pláště to je jasný.
    Keli: ted sem to vážil.. 13,6 s těžkym zadnim DH kolem a pláštěm. Komplet.. ale je fakt že tam mám těch věci jinak docela dost.. a taky ji mam jestě na pike a tahle je na lyriku.. to je hnedle rozdíl..
    Nic to nemění na tom, že to kolo je nejvíc.. jsem o tom čím dál víc přesvědčen. :)... jo asi kdyby byl nomad za stejnou cenu , tak bych chvili vahal.

  • anonymní uživatel medvěd (aloharider (a) seznam.cz) 20.11.2016 v 0:58

    jestě na ty vyjížďky Capra fakt není omezení.. ujedeš na tom kolik chceš a hravý je to taky... i když přeci jen je to určitě mnohem větší tank než IQ, takže i přes lehkost .. tady bude extrémně záležet jaký se ti na tom budou točit kola a pláště.. Tady ty E13 jsou tak spíš si je nechat na to DH a na traily určitě něco lehčího. Rozdíl v tom je neskutečnej v jezdivosti a v hravosti uplně nejvíc. Tak jako u každýho kola... ale u 27 oproti 26 je to logicky zase o kus větší rozdíl. Máš-li srovnání pochopíš to ihned. Nemáš-li, tak nevíš oč přicházíš. :)

  • profilová fotka Michal 21.11.2016 v 8:13

    Medvěd: tak mám objednanou al comp 1, což má vepředu lyrik. To by mělo už něco zvládnout. Vzhledem k tomu, že některé enduro tratě jsou přísnější než kde jaký trail v bikeparku, asi se toho bát nebudu. Jezdíme hodně Kalnici, kde je jedna Capra vedle druhé (společně se Strive). Vzhledem k tomu, že je IQ 27.5 a Torque 26, tak srovnání mám. Prozatím na to hodím kola Spank Spike 28 enduro. Samozřejmě, že by to chtělo vepředu alespoň 20mm osu, ale myslím, že se s tím poperu i tak. Nebaví mě nechávat žehlit jen kolo, takže budu Capře pomáhat :) Je pravda, že jsem letos moc DH díky zranění nejezdil a může se to příští rok změnit, ale parky už se staví nebo předělávají hodně do uni, tak aby se vyblbnul každý. Navíc má kámoš SX Trail a na někteŕ pasáže si netroufne, tak aspoň budem jezdit jen ty "méně" rozbité.

  • profilová fotka dudynevikudy 21.11.2016 v 20:09

    zdravim...mam 179cm...jakou mam zvolit velikost??tabulkove na me sedi Mko...,ale tabulkam uplne neduveruju...diky za odpoved jestli nekdo poradi...diky Jirka

  • anonymní uživatel puldag 23.11.2016 v 11:10

    Dudynevikudy:
    Hele záleží, jak máš dlouhé nohy. Dle tabulky na pinkbiku jsi přímo mezi M a L, Případně se zkus svézt na Focus Sam, které je geometrií hodně podobné.. a nebo si kup Radon Swoop 170 ve velikosti M.

  • anonymní uživatel puldag 23.11.2016 v 11:30

    Ještě odkaz na tabulku výška jezdců/velikost rámu:
    www.pinkbike.com/...

  • anonymní uživatel agrrr 31.1.2017 v 21:05

    Chlopci velky pozor :-D doraz na tlmici je asi pol centaka od jeho konca piestnice, teda zadneho oka a ver tonu, ze ten doraz das casto :-D takze si nemylte pojmy a dojmy, pretoze realny doraz a zdvih zadnej stavby sa na tlmici ukaze uplne inac a hlavne pri capre (aj ked je tu 165mm) to fest klame !

  • anonymní uživatel rrrga 9.2.2018 v 15:53

    agrrr> a to jako nevys/necitis kdys davas doraz??? tak ty si jeste asi doraz nedal

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí