Pomož nám najít nejlepší nástroj trailbuildera

Autor: Keli, vydáno: 15.2.2017

Každý z nás to zná, bez trailů by nebylo ježdění a samozřejmě se traily samy nepostaví. Je třeba lidské práce a potřebné nářadí. Ale které je to nejlepší? Pomož nám ho najít.

Námět na tento článek jsem měl v hlavě již delší dobu, kvůli mnoha dalším věcem jsem ho ale odložil a až nyní, když Michal Prokop dal na svůj Facebook příspěvek na podobné téma, jsem se rozhodl jej realizovat.

Stejně jako většina z vás i já kopu traily a pokaždé řeším jak nářadí dopravit na místo, kolik ho vzít a hlavně co. Na výběr je toho tolik, že bych do lesa musel jezdit traktorem s vlečkou, abych to vše dovezl. Ale já se tam chci ideálně dostat na kole, popřípadě pěšky. Protože nosnost Kelíka je omezená a nelze vzít všechno, co se nabízí.

McLeod fire tool

Michal ve svém příspěvku hledal výrobce nářadí, které znají všichni bikeři, možná ne osobně, ale z amerických bajkových filmů a nebo třeba z Rampage – McLeod fire tool, nářadí, které v roce 1905 vymyslel lesní správce Malcolm McLeod k udržování stezek a potlačování lesních požárů. Jedná se o masivní variantu hrabí, které mají z jedné strany zuby a na straně druhé ostrou hranu, kterou lze sekat. U nás se jedná o nedostupné nářadí, které snad není ani volně v prodeji, ale v zámoří je velmi rozšířené. Já ho neznám, tak pokud s ním máš osobní zkušenost a víš v čem jsou jeho výhody či nevýhody, dej nám zprávu do komentářů.

Moji favorité

Já jsem se po letech kopání jsem se dostal do stavu, že si nejčastěji vystačím se třemi nástroji – ruční pilkou, hráběmi a sekeromotykou. S touto trojicí jsem schopen makat na trailu od A až do Z. Samozřejmě nekopu traily pro masy lidí, jen pro známé a kámoše, spíš na takové to domácí ježdění.

Pila

Ruční pilka, k té není co dodávat, tu by měl vozit v batohu každý trailbuilder neustále, nejlepší je skládací (s otevíráním jako má kapesní nožík) a co nejdelší, i ta úplně nejlevnější udělá dobrou službu.
Samozřejmě, když narazíš na padlý strom větších rozměrů, tak s ruční pilou neuspěješ, je třeba sáhnout po motorovce, moje oldschoolová jednoruční prořezávací pila stačí i na hodně tlusté kmeny, jen to chce zvolit dobrou taktiku řezu, když ji nezvolíš, máš problém a o zábavu postaráno.

Hrábě

I hrábě nepřekvapí, každý z nás je zná, avšak je třeba se mít na pozoru při jejich výběru. Hrábě vyrobené z plechu jsou dobré maximálně na zahrádku. Do lesa, to je bez diskuze, potřebuješ pořádné kované a co nejširší. Velká šířka ti usnadní práci, pokud máš i hodně dlouhou násadu, tak jde hrabání trailů hodně rychle. A proč festovní a kované, protože v lese je spousta kořínků, těch malých potvůrek, které ti neustále tahají za zuby hrabítek a snaží se ti hrabání všemožně znepříjemnit, s plechovými hráběmi toho pak moc nenahrabeš, spíš pořád jen rovnáš zuby. Zkušenost říká, že těžší hrábě jsou lepší, mají větší setrvačnost a snadněji si poradí právě s kořínky. Já jsem si hrábě vytunil svářečkou a zbytkem roxoru, který jsem na ně navařil. Váha se sice zvedla skoro dvojnásobně, ale „švuňk“, který jsem díky hmotnosti navíc získal za to určitě stojí. Za povšimnutí taky stojí samořezný vrut držící hrábě a násadu, když je to daleko na jízdu s dlouhými hráběmi, tak násadu necháš doma, hrábě dáš na batoh a místě pak stačí jen najít vhodný klacek, hrábě přišroubovat šroubováčkem a můžeš hrabat (modifikace se šroubem a křídlovou matičkou je v plánu, již asi rok …).

Sekeromotyka

Jako kluk z města jsem tento geniální nástroj objevil až loni a naprosto si ho zamiloval. Oproti klasické motyce je masivnější, má delší násadu a navíc ostří na sekání. Téměř žádný kořen či větev není problém, sekeromotyka s nimi snadno poradí. Sekeromotyka nahradí sekyru, motyku a částečně i krumpáč, prostě zázračný kus vercajku, který nezastaví ani kameny. Na letošní sezónu plánuji upravit sklon ostří sekyry tak, aby se s ní lépe sekalo, bude to však jen chvíle s bruskou.

Rýč

Pokud je třeba postavit skok, nezbývá než sáhnout po rýči, dlouhá léta jsem používal klasický zahradnický s dřevěnou násadou, ale jakmile jednou vyzkoušíš celokovový, tak se k dřevěné násadě už nevrátíš. A když celokovový, tak ten od Fiskarsu je asi nejlepší, jen je třeba dobře vybírat, s ostrou špičkou je lepší než ten s tupou.

Univerzální nástroj existuje?

Osobně vidím v univerzálnosti základní výhodu i nevýhodu, co je univerzální, to funguje všude a přitom nefunguje pořádně nikde. Nicméně na trhu jsou univerzální nástroje, které v sobě spojují jak hrábě, motyku, rýč pilku, McLeodův firetool a kdo ví co ještě – jedna násada (ať již skládací či teleskopická) a výměnné nástroje. Podobný nástroj si udělal i kamarád Bolek, který vládne karbonu, takže karbonový trail tool, to je oč tu běží. Já důvěřuji klasice, jeden univerzální nástroj nemám, máš-li zkušenost, poděl se s ní.

Co používáš ty?

Vybrat správný nástroj není jednoduché, víc hlav samozřejmě víc ví a proto chceme znát tvůj názor. Čím kopeš traily ty? Máš nějakou vychytávku? Co se ti osvědčilo a naopak? Diskuze je otevřena a těšíme se na tvoje tipy a zkušenosti.

Diskuze

  • anonymní uživatel Kači (da.k (a) email.cz) 15.2.2017 v 8:24

    První tip za par korun
    www.bestarmy.cz/...

  • profilová fotka ZR 15.2.2017 v 8:24

    Z uvedených obrázků hodnotím jako nejlepší nástroj PIVO!

  • anonymní uživatel S.p.a 15.2.2017 v 8:27

    Kači: tu mám celkem pohoda mohla by být betelnejsi

  • anonymní uživatel Koli 15.2.2017 v 8:56

    Tak to já vozím takovou klasiku - kýbl, rýč a hrábě. Pokud je třeba někde hodně házet lopatou, tak vezmu klasickou srdcovku. S trailhráběma (ty masivní) jsem párkrát dělal a nějak mě to moc neoslovilo, asi jsme to vzali na špatnej trail :)) Jinak sekeromotyka je taky super věc!

  • anonymní uživatel michal 15.2.2017 v 8:59

    na silnější kmeny funguje tahle ruční řetězovka do batohu

    www.militarysklad.cz/...

  • profilová fotka mr.antik 15.2.2017 v 9:06

    Nedám dopustit na skládadcí rejč od Fiskarsu, skládací pilku cca 20cm, případně malou sekyrku na větve, místo kýblu nějakou hrubou tašku. Všecko se vleze do malýho bajkovýho ruksaku normálně na vyjíždku. Daň za velikost je, že z toho bolej záda.
    Stejně záleží, co a kde se staví...

  • anonymní uživatel hanscv (kptmalina (a) seznam.cz) 15.2.2017 v 9:18

    Dost záleží v jakým lese stavíš, listnatý maj velkou vrstvu listí a měkké hlíny tj. stačí lepší hrábě a lopata. V jehličnatým jsou kořeny hned nahoře takže spíš sekeromotyka

  • anonymní uživatel STK 15.2.2017 v 10:24

    Konečně nějakej dobrej článek hoši!

  • anonymní uživatel sandwolf 15.2.2017 v 10:37

    hlavní je mít nějaké nářadí a jít něco dělat.. :D jinač největší pomůcka je asi škopek a zotročení nejbližšího bajkera (jelikož na tom makám sám tak musím zapojit i ostatní přece si nebudou vozit prdel jen tak bez práce) :D

  • profilová fotka Johny Kasny 15.2.2017 v 12:17

    Univerzální nástroj nefunguje práci kterou máš na půl hodky s normálním nářadím univerzálem děláš 4 hodiny.

  • anonymní uživatel pepik 15.2.2017 v 16:25

    Stejně jako neexsituje univerzální kolo na všechno, neexistuje ani univerzální nástroj na všechno. Nejlepší je parta lidí ve které má každý něco nejlíp po dvou kusech a domluví se přesně co budou dělat. Pak se nemusí řešit povrch a nic dalšího.

  • anonymní uživatel Balanc 15.2.2017 v 17:51

    www.militarysklad.cz/...

  • anonymní uživatel Dan 15.2.2017 v 20:09

    Já teda kombo fiskars rýč celokovový se špicí, hrábě, krumpáč a fiskars štípací kleště na větve kvůli poletům a na drobnější kořeny, občas je třeba pilka no a již zmíněné nádoby (kýble nebo tašky, ideálně kolečka :-)

  • anonymní uživatel Schwara (schwara (a) frbikes.cz) 15.2.2017 v 22:33

    Nejlepší je samozdřejmě podrážka bot a pak vysmykovat. Když je potřeba větších úprav tak doporučuju v první řadě bagr, , lopaty, malý hrábě, velký, hrábě, psycho hrábě, sekeromotiku, sekyru, krumpáč, rejč, pilu motorouvou, pilu ruční, pilu na kořeny, malý nůžky, velký nůžky, pásmo, sklonoměr, kolečko a hodně piva.

  • profilová fotka s.p.a 16.2.2017 v 8:33

    Schwara: že by bezedny batoh? :D

  • anonymní uživatel Stasi (Stasi (a) seznam.cz) 16.2.2017 v 14:31

    Ahoj. Nejlepsi je vzit si doma co ti padne nejlepe do ruky - preferuji fiskars ryc atd. Makas dlouho a diky skvelemu designu se neunavis jak s levnejma srackama. V lese si zapamatuj misto, kde to zahrabes a potom nemusis nic tahat!!!! Jen to pivo ???? ( stara skola)

  • anonymní uživatel José 16.2.2017 v 21:43

    Hrábě, 2kg krumpáč (j.a.d.) s dřevěnou násadou a ze strany naťuknutym klínkem, skládácí lopatka + 200my pytel na suť (spokar), pila na větve 35cm (extol), rukavice, boty s dobrou podrážkou, foťák/telefon...

  • anonymní uživatel tonik666 (tonik666 (a) seznam.cz) 17.2.2017 v 13:30

    Spíš udržuji než stavím, takže můj hlavní nástroj je skládací pilka Fiskars SW75. Jdou s rychle ní přeříznout i velké stromy (30cm, pokud to zrovna není dub :), větve do 10cm mizí velmi rychle. Odkaz zde: www.google.cz/...

    Taky používám skládací rýč Fiskars "Army", potvrzuji že vydrží hodně a je malý, dobře se vozí v batohu (i když váží asi 1.5kg). www.google.cz/...

  • anonymní uživatel ... (...) 17.2.2017 v 14:38

    kdo teda vyrobi ty sekero hrabe? nekdo uz na tom maka? chci hned!

  • profilová fotka čuris 17.2.2017 v 16:59

    ... (...) Ahoj, jestli máš opravdu zájem nebo kdokoliv jiný, napište mi na jfryzelka@seznam.cz. Domluvíme se

  • anonymní uživatel Kureci (Kureci20 (a) centrum.cz) 1.3.2017 v 22:23

    Zdravim Mcleod fire tool my tomu rikame aladin je to super nastroj na upravu terenu sekoromotykou (viking) to nakopem a kdyz je to nakypreny tak to tim roztahujem po trailu nebo s tim zacistujeme hrany vyhoda/nevyhoda je jeho vaha

  • anonymní uživatel kujobujo 23.8.2017 v 22:57

    na velké kmeny lze použít i ruční pilu ,,silky katanaboy,,je to skladné ,snadno přenositelné, efektivní a bezhlučné +bezsmradné řešení
    www.youtube.com/... s verzí délky 500 jsem řezal i suchou olši o tlouštce asi 75 cm doporučuji si přibalit do futrálu spolu s pilkou i nějaký vhodný klínek pro zajištění řezu proti sevření , stačí i malý dřevěný , hlavně s úzkým koncem

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí