Specialized Enduro Race Kouty: info na poslední chvíli

Autor: Keli, vydáno: 19.5.2017

Specialized Enduro Race Kouty odstartují již pátý ročník České Enduro série. Tato tradiční lokalita je součástí seriálu každý rok, a i letos se můžete těšit na pořádné kopce a spoustu zábavy na tamních trailech. Tratě v Koutech nad Desnou má na starosti opět Kamil Tatarkovič a bude převážně kopírovat model z minulého roku. Budeme se však snažit o několik drobných změn, ať je to zase o trochu pestřejší a zajímavější.

Specialized Enduro Race Kouty s 5 letou historii je jedním z nejstarších enduro závodů v České Republice. Odehrává se v krásném lyžařském středisku Kouty v Jeseníkách. Areál nabízí ideální zázemí včetně parkoviště, restaurace, půjčovny kol a cyklistického vybavení apod. Již není je na závod přihlášeno přes 400 účastníků, pokud nejste mezi nimi, můžete se registrovat na místě v sobotu 20. 5. od 15 do 18 hod. a v neděli od 8:00 do 9:30. Na startu se objeví přední závodníci z ČR, Slovenska, Polska, jsou přihlášeni i jezdci z Rakouska či Německa, závod v Koutech je nejen zahajovacím závodem České Enduro série, ale take součástí nově vzniklé Central European Enduro 2017, která sdružuje 5 nejoblíbenějších závodů u nás, na Slovensku, Polsku a Německu.

Další závody České Enduro série jsou:
11. 6. 2017 Rock Machine Enduro Race Ještěd (Liberec)
16. 7. 2017 Specialized Enduro Race Klíny (Klíny v Krušných horách)
30. 7. 2017 Specialized Enduro Race Zadov (Zadov)
27. 8. 2017 Fox Enduro Race Morávka (Morávka)
17. 9. 2017 Giant Enduro Race Špičák (Železná Ruda)

Do celkového pořadí ČES se budou započítávat 4 nejlepší výsledky z 6 závodů letošní Série. Více o pravidlech najdete zde: https://www.ceskaenduroserie.cz/…idla-serialu

Jak se bude závodit v Koutech?

Závod pro kategorii RACE se bude skládat z pěti rychlostních zkoušek (RZ), přičemž kategorie HOBBY vynechá poslední, technicky nejnáročnější RZ a jejich závod se bude skládat ze 4 měřených úseků. Premiéru zde budou mít děti a jejich seriál, na které zde budou čekat 3 erzety. Děti mohou soutěžit v kategorii Grom (6–10) a Rookie (11–14). Plně vyznačené tratě pro sobotní trénink budou od 11 hod., lanovka bude v provozu, ale pro její využití bude nutné zakoupení jízdného. V neděli je výjezd lanovkou součástí startovného. Na prezenci obdržíte mapky všech RZ.

Závodníci budou startovat ze Ski areálu Kouty, odkud se vydají po asfaltu do Loučné nad Desnou, aby mohli započít svoje stoupání po pohodové lesní cestě.

RZ1 bude tentokrát startovat kousek od místa zvaného U Obrázku, přesněji od nedalekého vysílače, a povede až dolů na parkoviště. Délka bude lehce přes 2km s převýšením téměř 300m. Následně si závodníci užijí oblíbený výšlap na Dlouhé Stráně, aby se dostali na start RZ2.
Ta bude kopírovat celou trať s názvem Medvědice, která je pravděpodobně tou nejzábavnější z celého závodu, a bude mít cíl u spodní stanice lanovky.Transfer na RZ3 bude čistě odpočinkový, pojede se totiž lanovkou.

RZ3 bude začínat u horní stanice lanovky a do cíle potom závodníci přijedou na lesní cestu, která je v minulosti zavedla ke křížení U Obrázku. RZ3 bude svojí délkou pod 2km s převýšením okolo 250m patřit v Koutech k těm nejméně náročným. Bude obsahovat kromě spousty klopenek i kratší vyhrabanou pasáž.

Na start RZ4 se bude muset vyšlápnout „pouze“ horní polovina kopce. Následně bude na závodníky čekat nejdelší RZ celého závodu. Odměnou bude trať s délkou přes 3.5km a převýšením přes 500m. Nemusíte mít ale z těchto čísel strach. Pořád to bude krásně odsýpat z kopce a jízdu si určitě všichni užijí.

Na poslední RZ5 se vydá pouze kategorie RACE a opět budou mít jezdci možnost využít místní lanovku. Pátá RZ bude začínat v místě křížení všech bike parkových tratí a chvíli povede po černé, sjezdové, trati. Bude technicky náročnější, ale o to výživnější.

Do závodu se bude startovat „ve vlnách“ v neděli 21.5.2017 v 9:30 z cílového prostoru. Každých 10 minut vyrazí do závodu 25 závodníků seřazených podle startovních čísel. Do první RZ budou závodníci startovat dle aktuálního dojezdu na start a připravenosti, a to v 20–30s intervalech. Dětský závod bude startovat v 9:45.

POVINNÁ VÝBAVA: helma (důrazně doporučujeme integrální helmu, XC/enduro helma povolena), povinností je chránič páteře nebo batoh s integrovaným a certifikovaným chráničem páteře. Používat lze pouze jedno kolo a komponenty, které musí závodník vozit celou dobu sebou. Cizí pomoc není dovolena. Dále doporučujeme dlouhoprsté rukavice,chrániče kolen a loktů, brýle.

Více na www.enduroserie.cz

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí