Rocky Mountain POWERPLAY - tak trochu jiné elektrokolo

Autor: Shotek Tiskarz, vydáno: 2.6.2017

Nejsme žádní extra zastánci elektrokol, ale Rocky Mountain POWERPLAY slibuje, že je tak trochu jiné elektrokolo. Žádná převodovka, klasické kliky a geometrie naprosto shodná jako u klasického modelu Altitude ze kterého vychází. Na toto kolo se opravdu těšíme a snad brzy (příští týden) vyzkoušíme!

Rocky Mountain Powerplay je Altitude na elektrice

Rocky Mountain Powerplay je nadstavbou platformy Altitude, se kterou kromě naprosto stejné geometrie a zadního zavěšení sdílí také celou řadu dalších konstrukčních prvků. Ve výsledku tak oba modely, tedy motorizovaný i nemotorizovaný, vycházejí ze stejného základu a oba sledují jeden jediný společný cíl.

Motor je vyroben v Kanadě a je nedílnou součástí rámu, prvkem, se kterým se počítalo již od samého začátku, od první skici. Výsledkem je pozoruhodný stroj s jedinečnými jízdními vlastnostmi, který nakonec v technickém terénu přetáhne na svou stranu i toho posledního škarohlída.

Made in Canada

Altitude Powerplay má celokarbonový rám, přičemž z kompozitu je zhotoven nejen přední rámový trojúhelník, ale u nejvýše postaveného provedení (označení 90) také sedlové a řetězové vzpěry zadní stavby. Zachován zůstal čtyřčepový systém odpružení Smoothlink, který, uložen na odolných průmyslových ložiscích, pracuje se sto padesáti milimetry aktivního zdvihu. Geometrii rámu i charakteristiku odpružení lze snadno přizpůsobit potřebám toho kterého jezdce, to vše díky chytré technologii Ride-9 vtělené do úchytu spodního oka metrického tlumiče. Rám je vybaven kuželovitou hlavovou trubkou, vnitřním vedením veškeré kabeláže a pevnou zadní osou rozměru 148 × 12 milimetrů. Originálním způsobem je pojato středové složení, které je stále součástí rámu a nikoliv pohonné jednotky, jak je u konkurence omezené možnostmi dostupných pohonů zvykem. Důvodem tohoto řešení je snaha o co nejvyšší tuhost rámu.

Jelikož se nám žádné z na trhu dostupných řešení nezdálo dostatečně sofistikované, rozhodli jsme se vytvořit vlastní koncept prostý jakýchkoliv slabin. Toto odvážné rozhodnutí dalo vzniknout středovému motoru Powerplay Drive System s mnoha opravdu zajímavými technologickými řešeními. Ve své podstatě se jedná o třífázový bezkartáčkový motor s vysokým točivým momentem a velmi tichým chodem „silent drive“. Do systému se nám podařilo vložit snímač točivého momentu, který je umístěn mezi převodníkem klik a hlavní hřídelí motoru. Zahnuté raménko s ozubenou kladkou na svém konci zde hlídá napnutí řetězu a v případě jakékoliv změny jezdce ihned zásobuje dalším výkonem. Jízdní projev je díky tomu naprosto přirozený, kolo naslouchá vašim potřebám a reaguje na každý váš pohyb bez jakékoliv, byť sebemenší prodlevy. K bleskurychlé odezvě přispívá také absence převodovky tak, jak ji známe z konvenčních pohonných jednotek.

Rychleji už to nejde

Na první pohled nijak mohutná spodní trubka rámu ukrývá baterii o kapacitě 500 Wh, u vyšších provedení pak dokonce 632 watthodin. Baterie je z rámu plně vyjímatelná. Pokud vám však během dne dojde šťáva, prostá výměna baterie nepřichází v úvahu. Vše jsme vyřešili možností takzvaného rychlodobíjení. Baterii v tomto režimu dobijete na osmdesát procent její celkové kapacity již za hodinu a čtyřicet minut, v případě větší z obou nabízených baterií pak za rovné hodiny dvě. Stav baterie odečtete z dálkového ovladače umístěného vedle levého gripu. Ten zároveň slouží pro změnu jízdního režimu s možností volby mezi třemi různými nastaveními. Informační displej byste na řídítkách a ostatně i kdekoliv jinde hledali marně. Podle nás se do náročného terénu nejenže nehodí, ale ani nic podstatného nepřináší. Vše podstatné můžete nastavit pomocí zdarma dostupné mobilní aplikace eBikeMotion s mnoha rozličnými funkcemi. Navíc jistě oceníte možnost nabíjení vašich telefonů přes připravený USB port.

Dostupné modely Altitude Powerplay Carbon

Všechny tři stroje jsou na karbonovém rámu, tedy přesněji jen nejvyšší Carbon 90 je plně karbonový, Carbon 70 a Carbon 50 mají hliníkovou zadní stavbu. Všechny tři modely vsází na specifickou osmirychlostní sadu SRAM EX1 určenou pro elektrokola a brzdy SRAM Guide RE.

Dva nejvyšší modely spojuje stejná baterie (kapacita 632 Wh), vyšší Carbon 90 má karbonové ráfky, plně karbonový rám a odpružení Fox z řady Factory. Altitude Powerplay Carbon 70 je osazen Foxem řady Performance, základní Powerplay Carbon 50 pak kombinuje RockShox Yari vepředu a RockShox Deluxe vzadu. U něj je kapacita baterie 500 Wh.

Altitude Powerplay Carbon 90
Varianta Carbon 90 bude dostupná v barvě „Acid Rain, Tank Girl, Back in Black“ – tedy kombainací zelené s černou

Altitude Powerplay Carbon 70
Varianta Carbon 70 bude dostupný v obou dostupných barevných provedeních: Acid Rain, Tank Girl, Back in Black" – tedy kombainací zelené s černou a „Smoke on the water, back in black, Acid Rain“ tedy černou se zelenými detaily

Altitude Powerplay Carbon 50
Varianta Carbon 50 bude dostupný v barvě „Smoke on the water, back in black, Acid Rain“ tedy černou se zelenými detaily

Aktuální ceny pro ČR zatím nebyly stanoveny. To ale nevadí, jeden vzorek je již v ČR a my se na toto kolo opravdu těšíme a snad brzy (příští týden) otestujeme.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí