Test: Fox Flux - legendární helma zcela v novém

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 9.5.2018

V dávných dobách, kdy enduro ještě znamenalo motorku a ježdění bylo buď z kopce na sjezďáku nebo do kopce na xcčku (a to bylo teplý), neexistovalo moc trailových přileb. Teda, ono taky neexistovalo moc trailových kol. Nicméně byl to Fox, kdo pekelně předběhl dobu a někdy cca v roce 2007 ukázal trail/allmountain přilbu Flux. Větrání, prodloužený zátylek, pěknej design, kšiltík a tak. No a Flux vydržel v nabídce skoro deset let, samozřejmě, došlo k drobných úpravám, ale klobouk (a všechny ostatní helmy) dolů před Fluxem.

Samozřejmě, čas běží a ani kultovním věcem se inovace a evoluce nevyhýbá. A právě letos přišel čas i na Flux. Nový Flux je kompletně předělaný odpředu dozadu, vlastně je stejné jenom jméno a zaměření. Flux je i nadále trailovo-allmountainovou přilbou, navíc vzhledem ke svojí váze a odvětrání, se neztratí ani na xc kole.

Čtrnáct (14) větracích otvorů, polohovatelný kšilt, In-mold konstrukce, dlouhý zátylek pro vyšší ochranu, magnetické zapínání Fidlock, MIPS. Cena 3999 Kč s MIPSem, nebo 2 699 Kč bez MIPSu, Fidlocku a bez S-Static vycpávek. To je nový Flux na papíře.

Jaký je na hlavě? Lehký, pohodlný. Ve srovnání s jinými enduro přilbami co vozím (POC Tectal, Bell Super DH) je sice o něco míň masivní a zátylek není tak dlouhý, ovšem díky tomu je výrazně lehčí a výrazně víc odvětraný. Kompatibilitu s velkými brýlemi jsem nezkoušel, úplně mi u téhle helmy MX brýle nedávají význam.

Oproti modelu Metah není Flux hardcore otevřená enduro přilba ke které nejvíc pasují velké brýle, naopak. Flux je celodenní přilba na celodenní trailování se spoustou větrání a přidanou ochranou oproti XC přilbám.

Příjemně padne na hlavu, kolečko na stahování zezadu je příjemné přístupné, zapínání na Fidlock je něco na co si zvyknete a už nechcete nikdy jinak. Nasadíte a jezdíte. A pořád. Mám ve Fluxu naježděno hrubě přes 200 km a zrovna chladné jaro není, ovšem přilba pořád není cítit. Vycpávky S-Static s protipachovou úpravou evidentně fungují, oceňuji i to, že díky tvarování vycpávek a helmy teče pot (když už je tak vedro, že teče z přilby) po spáncích a nekape do brýlí.

Když už jsem nakousl brýle, Flux se kamarádí i s mými Oakley RadarLock a to jsou brýle, který se kvůli tvarování nožiček nekamarádí s téměř žádnou přilbou. Díky nízkým spánkům tedy nebude problém použít Flux s jakýmkoli typem brýlí. A když je nepotřebujete na očích, objevil jsem na této přilbě geniální odkladiště na brýle. Když je zasunete „hlavou dolu“ do horních větracích otvorů v zadní části Fluxu, krásně zapadnou a ani se nehnou. A skoro o nich nevíte.

Zásadní mouchu jsem našel jenom jednu. Teda vlastně strašnou spoustu malých mušek, které bohužel sbíráte do helmy přes její masivní odvětrání. Asi je to tvarem a množstvím otvorů, ale prostě když jedete, hlavně teď na jaře, dvakrát až třikrát denně vyklepávám z helmy mouchy a brouky, které pochytám. Daň za odvětrání, co se dá dělat.

Jo a bacha na nálepky, písmenka FOX jsou sice jakože hliník, ale je jsou pouze nalepené. Pokud okolo helmy neopatrně zacházíte s kolem, tretrami a tak (jako já), můžete nálepku odlepit, odtrhnout. Ale jdou nalepit zase zpátky a drží. Prostě opatrně.

Flux není „polo-velká“ „openface“ enduro přilba pro spolupráci s velkými MX brýlemi, které jsou v dnešní době tak populární. Spíš klasická a skvěle odvětraná trailová přilba s MIPSem a delším zátylkem pro vyšší ochranu. Užívání je díky Fidlocku a skvěle přístupnému stahovacímu kolečku příjemné, není v ní vedro a můžete s k ní vzít jakékoli brýle.
Super lehká vzdušná helma.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí