Report: Big Ben ovládl UL-LET

Autor: Vítězslav Stránský, kategorie: Report, vydáno: 25.5.2018

První zastávka Czech Downtown Series proběhla o uplynulém víkendu v Ústí nad Labem. Kdo čekal úlet v pravém smyslu slova, toho jsme opět nezklamali. Podle čerstvých ohlasů se jednalo celkově o jeden z nejpovedenějších ročníků. Tak pojďme na to.

Své lůno otevřelo Letní kino již v pátek. Noční dual slalom je specialitou téhle akce a přilákal 24 riderů. Málo? Jak pro koho, na startovce jsme měli fakt ale samou šlechtu. Krásně nasvícená trať, průlety jezdců na Mastodontu, kombinace asfaltu a hlíny lesoparku? Přes třicet vteřin palby plně odhalilo, jak je na tom každý s technikou a nočním viděním. Kvaldu vyhrál Ben Moore a za ním číhala smečka hladových vlků včele s Motejlem.

Střih. Whip contest. Jeli jsme na 3 bodovaná kola. Porotou tvořila pětice žen a rozhodují bylo kromě provedení triku i hodnocení zadku, sladěnost oblečení a celkové charisma. Jakmile to Haff oznámil, říkal jsem si, že to Marek Petelík má úplně zadarmo. Ale heleme se, vyhrál miláček našeho komentátora Haffa a nově i místních žen – maximální stylař Pavel Techlovský.

Jakmile se vypnul vhip, odpálili jsme eliminaci a začala opravdová mela. Někde v tomhle momentu jsem ztratil hlas a zbytek akce do vysílačky už jen šeptal. Trojku nakonec bral Babušák Mates – respekt chlape, dvojku zkušený úleťák Šimon Mánek a na jedničku to poslal zmíněný Motejl. Tuhle celebritu jsem teda musel přemlouvat, ale nakonec motýlí křídla pro Ústečáky roztáhl. Bylo to krásný, bylo to intenzivní a policisté na rušení nočního klidu letos dokonce ani nepřijeli. Pátek za mě za jedna.

Sobota. Den druhý. Ráno klasika hektika, zamlíkovat půl města, odbavit celkem 108 riderů a rozjet trénink. Zde se musím omluvit všem. V propozicích i na netu bylo od 10:00 a mělo být správně v 11:00. V důsledku toho byla trať dochystaná i pořadatelé na svých místech později. Touto admin chybou byla ohrožena bezpečnost jezdců a můžeme být rádi, že se nikomu nic nestalo. Uff.

Trénink pak poznamenal už jen jeden crash, ale za to bohužel nejhorší. Stal se na posledním skoku, který přelétl borec až na placku. To, že měl 1,3 promile v krvi k odhadu nájezdové rychlosti moc nepomohlo. Verdikt z nemocnice středně těžké zranění, bližší info nesděleno, ale že prý už je ok. Zatáčku před cílákem jsme raději ještě více zavřeli, odtrénovalo se už v poklidu a šlo se na kvalifikaci.

První kolo odstartovalo s patnáctiminutovým zpožděním, abychom nahradili zdržení se zavřením trati. Ledva jsem po první jízdě vytlačil kolo do areálu, poslal to týpek do stromu. Start stop, otřes mozku a raději sanitka. Po zbytek závodu to už naštěstí bylo vše. První kolo vyhrál Ben, do druhého kvůli šetření sil na finále nenastoupil. Ve druhém kole se ještě více zrychlovalo, lepší čas každého jezdce se počítal. Do finálové TOP 30 tak postoupili opravdu ti nejlepší.

Je fér říci, že se nám v této fázi vloudila chybička. Některý z riderů na startu vystrčil přední kolo ze startovní brány příliš daleko a chytla ho časomíra. Na čas to vliv nemělo, na synchronizaci grafiky do LED obrazovky ano. Filip Dankanič opravdu nebyla Simona Jirková, i když nějaký make-up by se na něm z Monínce ještě našel. Poučení pro příště, fotobuňky od brány ještě dále.

Finále, to je na úletu kapitola sama pro sebe. Moment, kdy si uvědomíš, proč to celé děláš. Patnáct minut ryku, nejvíc lidí, největší emoce. Hot seat na korbě pick upu Toyota Hilux, to jsme odkoukali z chilského Valparaisa, rozhovory do televize. Vše běželo jak na drátku, lidi přilepení na LEDce, DJ jede a Haff? Ten opět vytočil Ústí do maxima a snad i Eminem by uznale pokýval hlavou. Musíš zkrátka zažít.

Na bedně se seřadil od pětky seřadil Petr Pala, nepopulární bramboru bral Pavel Techlovský, třetí ambasador Czech Downtown Series Marek Petelík, druhý dolétl loňský vítěz Martin Mitvalský a svojí downtown specializaci potvrdil Ben Moore. Big Ben ovládl UL-LET a právem si odvezl nádhernou trofej od Jirky Korce. Opět se potvrdilo pravidlo, že titul z UL-LETu se neobhajuje. Nikdy v historii se totiž tento závod nikomu nepodařilo vyhrát podruhé.

Holky startovaly tři, dominanci v kategorii potvrdila domácí Síma Jirková, které se podařilo přidat sedmý titul. V jediném závodě, kdy nezvítězila políbila kšiltem Mastodonta. Na bednu jí doprovodila po dlouhé pauze se vracející se Šárka „Dušková“ Dušáková a bronz brala Iva Coelho. Nově jsme zařadili kategorii juniorů. Zde bral korunní princ českého sjezdu Filip Dankanič možná až překvapivě 3. flek, stříbro Pavel Reinl na hardtailu a pro titul si dojel Horák Tomáš, kterému by stačil čas na 5. místo celkově.

Show nekončí, jdeme na vložený závod. Ten měl letos premiéru v dirt jump exhibici. Po dojetí posledního jezdce naběhl team stavitelů, zvýšil se radius, zprudšil dopad a šlo se na věc. Porotu netvořil nikdo povolanější než Tomáš Zejda, ambasador Teodor Kováč to celé zorganizoval a i sám skákal. Chceš backflip, frontflip, tailwhip backflip, 360ka, krásný protažený supermany? Tady to máš Ústí. Na bednu to na UL-LETu vyšlo na Dana Lišku, druhý místo zandal Teodor Kováč a historicky první titul na UL-LET Dirt jump contestu bral Vilibald Vítek.A my tohle všechno chceme na další závody. V Praze se těš, tenhle koncept posuneme ještě dál.

Suma sumárum. Na to, že v UL byly další 3 velký akce se nakonec sešlo celkem dost diváků. Jezdci podle ohlasů spokojený, my víme o věcech, které posunume dál a už při sklízení Letního kina padaly nové nápady na další ročník. Nezbývá než pozvat všechny fans městských sjezdů 2.6. do Příbrami. Svatohorský downtown ladí přípravy už několik měsíců do maxima, kluci mají od prvního ročníků další věci zmáknutý a Příbram tímhle závodem bude žít. Vidíme se na startu sokolíci!

Výsledky zde.



Foto: Aleš Kocner (galerie), Karel Dvořáček (galerie)

Diskuze

  • anonymní uživatel Michal Cermak (michal.cermak (a) cermo.sk) 25.5.2018 v 13:05

    Za mna akurat drobna vyhrada. Po prepaskovani posledneho skoku pol hodinu pred koncom treningu, sa tato skutocnost nekomunikovala do arealu hore. Dokonca to ani nezaznelo na riders meetingu, co malo za nasledok neprijemne zisteni

  • anonymní uživatel Michal Cermak (michal.cermak (a) cermo.sk) 25.5.2018 v 13:06

    Neprijemne zistenie pri prvej kvalifikacnej jazde.

  • anonymní uživatel Roman 26.5.2018 v 7:45

    Nemůžu si pomoct, ale když jedu u nás dolu do města pro rohlíky, tak mám možná hustější trať:) Tady má HT 29/plusko navrch.

  • anonymní uživatel Roman (romanovo (a) email.cz) 26.5.2018 v 12:58

    Rozbít se ožralej na závodech a skončit v nemocnici, to chce asi hodně vysoký IQ :D :D :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí