Report: Fekal Dual Ilegal 2019 - dual jede

Autor: Eda Šešulka, kategorie: Report, vydáno: 5.4.2019

Protože přes zimu bývá možností, kde provětrat kolo, pomálu, postavili jsme si letos s kámošema tréninkovou dualku On to je teda paralelní slalom, ale dualka se snáz říká, takže už tomu neřekne nikdo jinak než dualka. Na ježdění v zimě nebo po dešti má ideální písčitý a štěrkový povrch. A protože je v těsné blízkosti čistička odpadních vod, kvůli častému zápachu této lokalitě neřekne nikdo jinak než Fekál.

Po 3 letech organizovaní jarního Cyklobiatlonu nás s Ondrou Saidou za Shredwear a Jirkou Poláčkem za Breakout clothing napadlo, že bychom udělali na jaře závody v dualu. Fekal Dual Ilegal 2019. 2 dráhy, 2 jezdci, 1 vítěz. Jednoduchý koncept, realizace trochu složitější. Namotat v lese dvě stejné dráhy je poměrně zapeklitá věc. Nakonec se nám to ale daří dohnat poslední zatáčkou a dráhy jsou tak téměř stejné.

Týden před závodem začínáme řešit kdo, co, kde, kdy a jak udělá nebo sežene. Nakonec se všechno povede a my tak máme v pátek večer vše potřebné nachystáno. Pro závodníky máme v ceně startovného připravené pivko, špekáček po závodě a drobné občerstvení plus pití. Holky mají na starosti Lesní bar, kam připravily další skvělé dobroty a lesní drinky.

Systém závodů pojedeme na dvě porážky tak, aby si všichni co nejvíce zajezdili. Po kvaldě rozřadíme postupového pavouka do startovních dvojic. Vítěz z každé dvojice postupuje dál. Poražený poprvé nekončí úplně, ale postupuje do druhé části pavouka, kde se utká s ostatníma poraženýma. Pokud prohraje podruhé, vypadá nadobro. A aby to bylo ještě trochu víc zajímavé, startujeme v sedě ze stoličky zády k trati s kolem položeným za sebou. Po odstartování musí jezdec vstát, doběhnout si pro kolo, nasednout a vyrazit na trať. Zajímavé jak pro diváky, tak pro jezdce.

Sobotní trénink začíná napovídat, že to bude velký. Borci najíždí stopy, řeší taktiku a všichni jedou čím dál větší šrot. Bude to velký! Na start se nakonec postaví 32 závodníků a 3 závodnice. Už samotná kvalda je neskutečná podívaná. Jede se na jiné trati, v prudkém kopci namotané zatáčky, plné prachu. Startujeme po jednom a výsledný čas určuje pozici v pavouku na dual. Jirka Hollmann, Libor Macek nebo Hugo Robenek jedou kudlu v takových místech, kde byste to vůbec nečekali. Někteří mají fakt najeto a vypadá to, že se přes zimu neflákali! Poté rozřazujeme borce do startovního pavouka. Kočkám chystáme tabulku pro jízdy každá s každou. A to hned dvakrát. První dvě s největším počtem výher se pak utkají ve finále.

Postupový pavouk ze začátku neutíká moc rychle, protože je hodně dvojic, které se musí vystřídat na startu. To ovšem nevadí pohodové atmosféře, která v okolí trati a sluncem zalitého baru panuje. Všichni se baví, fandí ostatním a promýšlejí závodní taktiku. Až díky dobré zábavě občas zapomínají na start, a tak je musíme nahánět na start rozjížďky. Všichni do toho na trati dávají maximum. O pády a krizové situace není nouze, což burcuje diváky k čím dál hlasitějšímu fandění. Holky jedou víckrát, každá s každou, aby nasbíraly co nejvíc výher. Některé nasazují taktiku podržení soupeřky hned na startu tak, aby měla ztíženou možnost nastoupit na kolo. Někteří borci zase zkouší padat a rozhodit tím své soupeře. Tato taktika ovšem nepadne na úrodnou půdu a tak to pro ně většinou končí prohrou v rozjížďce. S postupujícím odpolednem začíná ubývat závodníků na trati a také piv na baru, které se vypadnuvší závodníci snaží vyměnit za kde co!

Na poslední 3 dvojice na trati už čeká pořádnej kotel od fanoušků. Napětí by se ve finále dalo krájet a po urputném boji vyhrává ?ovčí vlna? Hugo Robenek před Liborem Mackem a Tomem Marčíkem. Kočky vyhrává Téra Vybíralová před Terkou Nátrovou a Evou Adamovou. Po vyhlášení dopíjíme zbytek baru, dojídáme špekáčky a zbytek ostatních dobrot, které holky připravily. Po úklidu místa činu se přesouváme do Cyklozastávky Pod Jabloní, kde až do zavíračky probíráme úspěch akce a střádáme plány na další závod! Moc děkujeme všem, kteří se na akci podíleli svou pomocí a také těm, kteří se účastnili závodů. Bez Vás by to nebylo ono a těšíme se na příště.

Foto: David Kala, Marek Adamík, Libor Frolich

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí