Eurobike - střípky prvního dne

Autor: Keli, vydáno: 4.9.2019

Dnes byl v německém Friedrichshafenu zahájen další ročník výstavy Eurobike. Po dlouholetá léta pro cyklistiku naprosto zásadní veletrh postupem času ztrácí na významu, opouští jej velké společnosti a i představených novinek již nebývá tolik. Ostatně i obchodní význam této akce klesá. Poslední léta se z veletrhu jízdních kol stává spíše veletrh elektrokol a nastoupený trend se dle očekávání nezměnil ani letos. Elektrokola jsou všude a na spoustě stánků již varianty bez motoru nenajdeš, přestože je firmy v nabídce mají.

Během prvního dne jsem prošel zhruba polovinu areálu a zde je několik zajímavých produktů, které jsem zaznamenal.

FSA

Na stánku FSA bylo trochu bokem vystaveno kolo Rachel Atherton osazené novými komponenty, kokpitem a klikami Gradient.

Bikeworx

U Bikeworxu ukázali nové mazání Max Wax, plně ekologicky odbouratelné na vodní bázi založené voskové mazivo řetězu. Mimochodem, je i ebike kompatibilní, protože na řetěz na ebiku je maže úplně jinak :). A nechyběl ani panáček klasického Cyklostaru, chutnalo to jako… zelená.

Bulls

U Bullsu bylo kolo na kterém jezdí hvězda německého endura Christian Textor – Bulls Wild Creed. Plně karbonové 29" kolo se zdvihem 160mm jak vepředu, tak vzadu. Pohon a brzdy Shimano, odpružení Fox. Váha nízká a to vše za 4500 Euro.

Early Rider

Specialista na dětská kola Early Rider připravil enduro bajka Hellion pro větší děti, jednočepový rám na 24palcových kolech, 140mm zdvihu vepředu, 125mm vzadu, 66st. hlavový úhel. Rozhodně zajímavý počin. A na vystaveném kole tlumič Dana Athertona… ten ale v továrním setupu nebude :).

Fix It

Fix It – nářadíčko, které připevníš na ramenní popruh batohu, na pásek ledvinky a nebo jak sponu pásku u kalhot. Nabídne nejčastěji používané nářadí a třeba i rychlospojku.

 

Kenda

Kenda má novou gumu do bláta, do velkého bláta – Gran Mudda. Pouze v šíři 2,4palce a řídkým, ale velmi výrazným vzorkem.

Met

Italský výrobce Met prezentoval helmu Parachute MCR. Helmu s odnímatelným s bradovým chráničem, co se týče bezpečnosti, tak nechybí sjezdová homologace ASTM, MIPS, zajímavý je také flexibilní kšilt, který jen tak nezlomíš. Systém uchycení bradového chrániče byl vyvinut ve spolupráci s Fidlock a je založen na magnetickém přichycení náhubku k helmě a následné mechanické fixaci. Nasazení je extrémně snadné, na vlastní oči jsem viděl jak jej týpek od Metu nasadil snad za pět sekund.

 

Onza

Zaujaly také pláště Onza Porcupine s jednoduchým relativně agresivním designem, k dispozici v šířkách 2,4 a 2,6 palce, dvě dvousměsové provedením – měkčí 50a a tvrdší 60a uprostřed běhounu, obojí v kombinaci s 45a měkkou směsí na bocích. I bočnice jsou dvojí, TRC – lehké trailové a GRC – se zesíleným bokem pro agresivnější ježdění.

Hutchinson

Hutchinson představil nový univerzální plášť Griffus určený pro gravity disciplíny od sjezdu až enduro, bude k dispozici ve dvou šířkách 2,5 a 2,4 palce (vyšší vs. nižší štuplíky), vždy v třísměsovém provedení s ochranou boku HardSkin.

Marzocchi

U Marzocchi, respektive bokem stánku Fox, byla k vidění vidlice Z2 a to i ve variantě pro ebiky s maximální nosností 169 kilogramů!!!

Vee Tire

Vee Tire a jejich guma Snap, velmi měkká směs a design, který jsme již někde viděli, kde jen to bylo?

Praep

Praep – přípravek na kondiční přípravu všech bikerů. Zařízení, které namontuješ na klasická řídítka a můžeš začít trénovat core. Trojúhelníkový tvar nabídne tři různě obtížnosti a aplikace do mobilu pak spoustu tréninkových tipů a také interaktivní trénink včetně simulace jízdy na kole.

Ride Concepts

Ride Concepts je nová značka obuvi na trhu. Začala jako značka bikových bot pro děti, ale svoji nabídku rozšířila i na muže a ženy. Rozdíly mezi jednotlivými botami pro muže, ženy a děti není jen v barvách, ale především v konstrukci. Každá řada je unikátní. V současné době mají v nabídce 16 modelů, platformových i nášlapných. Zajímavé je použití D3o chytré pěny ve vložkách – pro lepší útlum nárazů a ochranu.

 

Rotor

Rotor ukázal třináctirychlostní pohon, který mimo 13 pastorků je specifický i tím, že je plně hydraulický. Mezi ovládací páčkou a přehazovačkou není lanko, ale hadice se minerálním olejem. Kazety jsou ve variantách 10–52, 10–46, 10–39 a 10–36 zubů.

Tatze

Pedály startupu Tatze přesunuly ložiska z těla pedálu do kliky, díky tomu může být tělo pedálu extrémně tenké. Samozřejmě je nezbytné použít speciální kliky, které montáž těchto pedálů umožní. K dispozici budou v průběhu roku 2020 a nejlehčí varianta bude vážit 85 gramů (jeden pedál).

TreeFrog

Nosiče kol byly také na každém rohu, ale TreeFrog ukázal zajímavý univerzální nosič na drtivou většinu aut, verze pro tři kola unese až 66 kilogramů… co na to řekne střecha auta raději nechtěj vědět.

 

Bianchi

A přestože silniční kola jdou mimo náš záběr, tohle je prostě moc i nás

Diskuze

  • anonymní uživatel Martin 4.9.2019 v 19:02

    Tak tohle je velice fajné :-) ty pedály co jsou hubený jak papír :-D přezka na pásek také velmi zajímavá, rychlo upínák na kola úplně kůl, a o kolech nemluvě.....když bych nebyl debil, tak bych tam byl taky :-D kolo od Atherton bych fotil jak šílenej :-) díky pěkná práce.

  • anonymní uživatel bok 4.9.2019 v 20:25

    Keli, pls tušíš co váží ten Early rider?

  • profilová fotka Keli 4.9.2019 v 21:16

    Ne, ale v ruce lehké

  • anonymní uživatel Ewa Farna (jsemsilna (a) vkramflecich.cz) 5.9.2019 v 8:31

    Me se libi ze si muzu ty nove komponenty FSA detailne prohlidnout.

  • anonymní uživatel Tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 6.9.2019 v 11:01

    Víc....chceme víc......!!!!!!

  • anonymní uživatel Balanc 6.9.2019 v 12:31

    TREEFROG model pro 3 - 495€ za par gumovych prisavek, oceli a plastu! NFW

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí