Test: Fox Rampage Pro Carbon - nabídne nejlepší ochranu pro tvou hlavu

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 12.9.2019

Rampage Pro Carbon. Zkráceně RPC je nejvyšší model sjezdové přilby od Foxu. My vám ji představili hned jak vyšla a teď vám přinášíme exkluzivní test téhle helmy.

Vzhledově a větráním vychází primárně z top MX modelu Fox V3, se kterým sdílí spoustu vychytávek, jako třeba magnetický kšilt MVRS, co ?upadne? při velkém pádu. Mimo toho má RPC uvnitř kombinovanou EPS pěnu Varizorb pro malé i velké pády nebo systém pro rozložení čelního nárazu CAGE. A v neposlední řadě Fluid Inside, technologii polštářků naplněných tekutinou. Ty mají za úkol nepřenášet rotační síly a drobné rázy na hlavu a tím pádem chránit proti rizikům spojeným s otřesy mozku.

To je všechno teorie co vypadá dobře v katalogu. Mé první dojmy z reálné přilby byly: Vypadá dobře, není moc těžká i když teda váží o dost víc než endurová Proframe…A Lko je mi asi malé. RPC má několik velikostí vnější skořepiny i vnitřní pěny, takže můžete naladit velikost ještě lépe. Jenom je potřeba se nevyplašit při prvním nasazení, protože máte pocit že vám urve uši a rozmačká hlavu. I když máte správnou velikost. Volím Lko a vycpávky jsou na první nasazení velmi tuhé a nepoddajné. Abych to zkrátil, ještě do odjezdu na DropDown jsem si nadával, že mám špatnou velikost. Ale dva sjezdy DMka tenhle problém vyřešily. Jakmile se vycpávky, hlavně ty na tvářích, zapotí a uschnout tak povolí a výborně vám obepnou hlavu. Čekejte, že první den to bude při nasazování bolet, ten druhý už to bude o dost lepší.

RPC má být hodně odvětraná. A jakože fakt je. Jasně, máte na hlavně pořádný kus materiálu, testovaná verze váží 1348g. Ale díky větracím otvorům s chytrou mřížkou, která zadrží hlínu a mouchy ale propustí hodně, hodně vzduchu, je i její použití na enduro naprosto bezproblémové. I při dlouhých, šlapavých RZtách se v ní dobře dýchá. Exaktní vědecký test co jsem si vymyslel prokázal nejlepší přístup vzduchu k obličeji z kategorie. Nasadíte si přilbu, dáte si ruku tak půl metru před pusu a „Pavlíku – Foukni!“… Péťo…

D3ka, Poc Coron v podstatě nic. Složitá síťka a konstrukce „čumáku“ toho moc ven nepustí. Ve Foxu si fučíte na ruku. Hodně dobrý. Ventilační otvory okolo hlavy se netestují tak dobře ale při jízdě z kopce dolů se mi v ní hlava nepotí. Tečka.

To nejdůležitější je pro mě u DH přilby bezpečnost. Já a Foxa spolu máme za sebou dva velké pády. Oba v Koutech, oba ve vysoké rychlosti, oba dost nečekané. Jeden z Eenduroserie, jeden z zajíždění sjezdového kola Kellys Noid 29". Rychlost, chyba, velký badabum.

Poznatky z téhle přilby mám dva. Nikdy mě po velkém pádu nebolel krk. Přilba je dobře vyvážená a dobře drží na hlavě, takže mi necukla nebo netrhla z krkem. A ten druhý, daleko důležitější je – od té doby co jezdím v RPC, neměl jsem pád, po kterém bych si musel „posedět“. Vysvětlím – dělím pády na tři kategorie podle závažnosti a otřesenosti hlavy.
1) Bác – zasmějeme se,zvednu se, opráším se, jedu dál
2) Bác – rána, musím se trochu projít a rozchodit to, rozdýchat to. Nic příjmného ale dá se.
3) Bác – velká rána, posbírám se a vím, že to nerozchodím, budu si muset na chvilku sednout, rozdejchat to, uklidnit se a vzpomenout si kde to vlastně jsem. Takový ten pád, co už hraničí s otřesem mozku.

S RPC na hlavě byly z hlediska hlavy všechny pády z kategorie 1. Ano, dobil jsem se, bolí mě kde co ale nikdy jsem nepotřeboval sedět a rozdýchávat ránu. A rozkoukávat se. Nevím jestli je to konstrukcí přilby nebo Fluid Inside nebo já nevím čím. Ale prostě když v téhle helmě spadnu, není mi z toho blbě.

Jo, stojí dost. Maloobchodní cena je 12 999 Kč. Ale ještě jsem nejel v přilbě, která by zároveň tak dobře větrala a přitom mi tak chránila hlavu. Mimochodem, evidentně je helma dost odolná, proběhly dva tvrdé pády a mám mírně odřený kšilt. Na lakování se nešetřilo. Fox Rampage Pro Carbon – skvěle sedící, i když docela těsně, výborně odvětraná a hlavně nekompromisně funkční přilba. Za mě dobrý.

Infobox

Fox Rampage Pro Carbon
Cena: 12 999 Kč

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka esmo 12.9.2019 v 6:43

    Po přečtení tvých poznatků ohledně toho jak ses cítil po pádu s touto přilbou jsem si říkal "jo do ochrany bych mohl taky zainvestovat a třeba ji pořídit". Pak jsem ale scrollnul dolů k ceně a myslím, že zůstanu u své staré O'Neal BackFlip DH....

  • anonymní uživatel diňus 12.9.2019 v 7:47

    To esmo: To byl zas jednou koment :D

    Chceš Ferrari nebo Škodu Fabia HTP

  • anonymní uživatel *** 12.9.2019 v 8:02

    Helma je celkem pěkná, ale radši bych volil TLD D3 tam už si člověk vybere za ty love krásnou :)

  • profilová fotka esmo 12.9.2019 v 8:04

    @diňus: musíš ten koment brát s nadhledem, jako pokus o vtipnou poznámku k ranní kávě :)

  • anonymní uživatel Honza 12.9.2019 v 8:08

    Od doby, co mi helma zachránila život při čelním nárazu na ní fakt nešetřím a dát necelých 13tis za to, že budu normálně fungovat mi přijde jako v pohodě cena :)

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 12.9.2019 v 14:53

    jak píše Honza, na tomhle se nešetří a těch 13 000kč jsou účelově vynaložený prostředky - cena adekvátní.
    Já to bohužel v dobách studií šulil bazarovejma blembákama allá Specialized Deviant/661 a jednou se mi to
    krutě vymstilo - pak najednou nebyl problém dát 12 táců za D3 Carbon :-D.

  • anonymní uživatel bok 12.9.2019 v 14:58

    taky jsem dřív na tom dřív škudlil, O'Neal BackFlip mi po kontaktu se stromem odletěla z hlavy a šetření skončilo.
    Helma vypadá fajn, cenim, že tam narozdíl od proframe nedali fidlock, double D forever

  • anonymní uživatel whatever 14.9.2019 v 9:58

    "Za mě dobrý." - dobrý je za 3 :) Jinak tld D3c váží o 200g míň, a to už je poznat..

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 25.9.2019 v 22:12

    Jo...emko sedí fest. Nicméně jsem ho měl problém sundat. U většiny firem již frčí vycpávky na suchý zip a v případě nutnosti stačí jen zatáhnout a přilbu snadněji sundat.V tomto případě,kdy jsou lícní vycpávky na plastové cvočky a vzhledem k tuhosti přilby Fox to vidím na flexku

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí