Test: Gt Force 29 Pro - na 29palcových kolech a se spoustou zdvihu

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 1.10.2019

Znovuobnovená platforma odpružení LTS se jako červená linie táhne celou modelovou řadou firmy GT. Jejich nejnovějším počinem postaveným na LTS je model Force, který aktuálně najdeme na 29palcových kolech.
Předchozí model postavený na středním průměru kol již nesplňoval zcela standardy kladené na moderní kola a proto přišla inovace v podobě větších 29" kol.
Force je v podstatě větší brácha loni testovaného modelu Sensor. Oproti němu nabídne více zdvihu a lehce více agresivní geometrii. Do testu jsem dostal nejvyšší model s označením Pro.

Rám a geometrie

Force 29 Pro je, stejně jako nižší dvě varianty, postavený na hliníkovém rámu. Karbon v nabídce není. Geometrie standardní, moderní, nikde žádný výstřelek, prostě sázka na jistotu. Zdvih 170mm vepředu, 150mm vzadu, úhly 65st. hlavovka, 77st. sedlovka, 470mm reach a více v tabulce.

Rám má vnější vedení kabeláže po horní straně spodní rámové trubky. Mechanik jásá, designový labužník už méně. Na karbonovém Sensoru byly kabely vedeny obdobně, ale lehce skryty, tak, že při pohledu z boku nebyly skoro vůbec vidět, u hliníkové verze tomu tak není. Prostřední dvojice úchytů kabeláže zároveň slouží jako místo k montáži košíku na bidon.
Důležitou informací je i hmotnost, GT Force 29 Pro ve velikosti L váží bez pedálů na bezduších 15,68kg.

Zadní stavba sází na takzvaný Horst link – tedy čep, který dělí řetězovou vzpěru. Řešení nijak revoluční, s relativně dobrou eliminací vlivu brzdných sil na funkci odpružení. Systém velmi aktivní, který se bez kvalitního tlumiče při šlapání relativně dost houpe, naštěstí zde kvalitní tlumič najdeme.

K nastavení tlumiče se váže i samolepka na rámu, ta přesně ukáže kolik sagu má tlumič mít, žádná procenta, musíš vzít metr a exaktně měřit.

Výborný grip se zemí zajistí maxxisové gumy Minion DHF resp. DHR, šíře 2,5" vepředu, 2,4" vzadu. Obojí s ochrana Exo+. Nazuto na kvalitních výpletech Stan's NoTubes MK3 s vnitřní šířkou 29mm.

Na spodním oku tlumiče nalezneme chip pro změnu geometrie, na výběr je nízká a vysoká pozice. V nízké je kolo více do sjezdova a ve vysoké pozici naopak více do jezdiva. Rozdíl půl stupně na hlavovce (64,5st. u Low, 65,1st. i High), to samé na úhlu sedlové trubky, jinak ostatní hodnoty víceméně stejné. Rozdíl v chování kola skoro neznatelný. Minimálně já jej nějak významně nepociťoval.

Osazení

Nebudu se příliš rozpitvávat nad jednotlivými komponenty, ale zásadní vypíchnu. Odpružení Fox posouvá celé kolo od dva levely dál než u Senzora na RockShoxu. Vidlice a tlumič nabídnou skvělou citlivost i oporu ve střední části zdvihu, Fox je v tomto prostě mnohem dál než RS. Grip 2 patrona ve vidlici umožní dokonalé nastavení jak pomalé, tak rychlé komprese i rychlého a pomalého odskoku. A že chybí Kashima, to mě rozhodně netrápí. U tlumiče již tolik kroutítek není, ale stále máš možnost nastavit si jak pomalou kompresi, tak pomalý odskok. A ještě máš kouzelnou zamykací páčku.

Dalším komponentem, který bych vypíchl je jsou brzdy Sram G2 RSC, američtí kouzelníci míchají třmeny a brzdové páčky napříč sadami a vytváří nové a nové modely brzd. Ale i zde u G2 platí: „čím víc písmenek, tím lépe brzdí“. Tyhle G2 RSC brzdí opravdu dobře a musím říct, že snesou srovnání s modelem Code.

Enduro, co není enduro a nebo opačně?

Zásadní ale je, jak se na kole jezdí, jaké jsou jízdní vlastnosti. GT tvrdošíjně staví a prezentuje Force 29 jako kolo určené pro cokoliv od trailu až po sjezd, záměrně nepoužívají slovo enduro. Je to správně? Dle mého názoru ano. Já ale beru enduro jako závodění na trailech, pokud nejedu na čas, jedu na kolo.

Už od prvního nasednutí jsem měl pocit, že Force není ostré enduro, které z kopce nezná bratra. Ba naopak, přišlo mi jako extrémně pohodlné a k tomu mega, ale opravdu mega zábavné. Je to špatně? Nemyslím si, zábavnost je nejvíc. Zábavnost v rychlé palbě. To protože délka zadní stavby patří spíše k nadprůměru.
Ale i rychlost tam totiž bez pochyb je. Zjistíš to v místech, které si dříve bez problémů projížděl, najednou před nimi musíš výrazně víc brzdit, protože přijedeš mnohem, mnohem rychleji. Ostatně i Force na středních kolech byl velmi rychlý, nedá se očekávat, že by se s většími zpomalil. Důkaz nám jistě dodá na EWS i závodník GT Factory týmu Martin Maes.
Ovládání jednou větou? Otočit se na pětníku nelze, ale jet druhou kosmickou rychlostí jde s prstem v nose.

Chod zadní stavby je dost lineární, není cítit skoro žádný narůst progrese. Nicméně dostat se na dno zdvihu není zcela snadné, mluvím při běžné jízdě, jakmile kolo vezmeš na větší skoky a dropy, jsi na dně zdvihu raz dva. Já se svými necelými 90 kilogramy bych potřeboval vyvložkovat a výrazně zmenšit vzduchovou komoru a přidat tak progresivitu, a nebo ještě chytřejší tlumič s rychlou kompresí.

Zdvihu je vždy stále dostatek, využít jej plně, to chce velmi rozbitou dráhu a pořádně to držet u h… (úst). Na hladké, mírné traily českých trail center tohle kolo rozhodně není, ani české enduro závody asi nebudou dost na plné využití potenciálu. Alpy, to je ten správný revír, kde se Force bude cítit jako doma.

Pocit pohodlnosti ještě zvýrazňují hodně vysoká řídítka, když to přeženu, tak skoro jako na dirťáku. Přidej k tomu 170mm zdvihu vidlice, dlouhou hlavovou trubku, vysokou horní misku hlavového složení a 29" kola, kokpit máš opravdu vysoko a to i v nejnižším možném setupu. Osobně bych volil řídítka nižší, které by přední část snížili a zagresivnili, ale asi by tím utrpěla zábavnost.

Pocit, že kolo z kopce neletí je obdobný i při výjezdu. Jedeš pohodlně, ale pocitově to moc neodsýpá. A stejně jako z kopce dolů, tak i zde je to jen pocit. Čísla jsou jednoznačná, na každém kopci jsem byl rychleji než obvykle. Strmá sedlová trubka napomáhá velké efektivitě šlapání – šlapeš pod sebe, tak to mám rád.
Co se mi velmi líbí je minimální pohupování zadní stavby, což je především díky použitému tlumiči Fox Float X2. U dříve testovaného Sensora to bylo se základním tlumičem Rock Shox ve srovnání s tímto Foxem naprosté utrpení. Zde na páčku ovládající pomalou kompresi nemusíš vůbec sahat.

Jízda na Force je velmi intuitivní. V podstatě si nemusíš na nic zvykat, stačí nasednout a jet. Samozřejmě to platí pokud máš v ruce i jiná 29palcová kola. Při přestupu z menšího rozměru kol to bude vyžadovat trochu času.

Force 29 nabídne spoustu zábavy, ještě více zdvihu s relativně velkou dávku univerzálnosti. Kdybych ale měl volit mezi modely Force a Sensor, tak asi spíš a sáhnu po Sensoru. Proč? Protože bydlím v Jihomoravském kraji, kde žádné extra velké kopce nejsou a mít 170 mm zdvihu na vidlici mi přijde až zbytečně moc overkill. Zvláště na 29" kolech, které ti dají další extra zdvih navíc. Něco jiného by bylo kdybych bydlel na horách. A nebo kdybych s tímto kolem chtěl jezdit i hodně bikeparkcích. Pak bych jednoznačně sáhl po Force 29.

Infobox

Gt Force 29 Pro
Cena: 119.999 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tompa (tompa (a) seznam.cz) 1.10.2019 v 11:27

    "Rám má vnější vedení kabeláže po horní straně spodní rámové trubky. Mechanik jásá, designový labužník už méně." Já teda beru tohle řešení jako to nejhorší ze všech. Z estetickýho hlediska to nepřidá vůbec nic a při servisu se musím s prominutím s*át ne s jedním kabelem najednou, ale se všema. Protože když chci jeden vyndat nebo posunout, tak musim povolit všechny a všechny mi vypadnou a pak je musim zase pracně ládovat zpátky. Nedej bože, když chci o kousek vytáhnout nebo zasunout sedlovku, hádejte, kolik šroubů musim povolit a kolik kabelů na mě z těch paciček vypadne? Tohle je fakt peklo, zlatý vnitřní vedení s tubusama.

  • profilová fotka esmo 1.10.2019 v 11:29

    V článku to nevidím, ale cenovku to už má?
    Popřípadě by někdy nebylo na škodu udělat na konci článku srovnání v tabulce s konkurencí. Já si takový srovnání třeba vždy rád prohlídnu. Ale to je jen takovej můj osobní tip :)

  • anonymní uživatel Cermo 1.10.2019 v 12:09

    v recenzii sa pise o tlmici DPX2 ale na obrazku vidim X2. Testoval sa iny model nez je na obrazku alebo ide iba o chybu?

  • profilová fotka Keli 1.10.2019 v 12:53

    Cermo: díky za upozornění, je to samozřejmě chyba, správný tlumič je ten co vidíš Float X2

  • anonymní uživatel Marty ( (a) ) 1.10.2019 v 13:54

    slovo enduro. Je to správně? Dle mého názoru ano. Já ale beru enduro jako závodění na trailech, pokud nejedu na čas, jedu na kolo.

  • anonymní uživatel Marty ( (a) ) 1.10.2019 v 13:56

    Líp to napsat nešlo!!!!

  • profilová fotka kolo.bazar 1.10.2019 v 14:21

    Tompa: Za mě zase jedno z nejlepších řešení vůbec. Pokud pominu vnitřní vedení tubusama (a to má asi tak každé 8 kolo, většinou je systém "zastrč a tref"). Nicméně pokud ti vyskočí vždycky všechny kabely, když to povolíš, tak bude chyba spíš na tvé straně, než na straně vodítek :)

  • anonymní uživatel bok 1.10.2019 v 14:58

    Tompa: doporučil bych koupit si do dílny lepící pásku, něvěřil bys, kolik nervů to ušetří

  • profilová fotka ZR 1.10.2019 v 15:24

    keli: Kolik dostáváš z FOXu? :) Jinak musím říct, že v případě Sensora 2019, kterého jsi testoval a tohoto Force, v případě tlumičů, nesrovnáváš srovnatelné. Na Sensoru byl tlumič bez expanzky a bez nastavení jakékoliv komprese, pouze s 3 polohovou páčkou. Zde je tlumič vyšší úrovně.

  • anonymní uživatel PTBack 1.10.2019 v 15:27

    Marty, Keli-"Enduro": Je zajímavý, jak se doba proměňuje. když jsem v roce 2003 začal zezdit, po prvním pevňáku si koupil celopéro a postupně snižoval množství držkopádů, začal jsem jezdit něco, čemu jsem říkal enduro. V tý době bylo jen XC, DH a pak "vedlejší disciplíny". Jezdil jsem v XC helmě a dupal do tolika kopců, kolik se za ten den dalo stihnout, takže DH to nebylo. Klidně jsem půlku trasy protlačil-kde se nedalo jet-ale držel se jí-takže XC (rozuměj chrti s tacháčema) to taky nebylo. Používalo se tehdy slovo backcounty anebo all mountain. dnes je All mountain vlastně XC anebo v lepším případě trail. Mně tyhle slova přišly moc složitý a brácha jezdil motokros, tak jsem tomu říkal hezky česky enduro. Alespoň jsem přestal říkat, že jdu na bajka, teď už jdu na kolo. Co platilo před 15. lety, dnes Ti nikdo neuvěří. Zdar

  • anonymní uživatel m 1.10.2019 v 19:59

    "Zvláště na 29" kolech, které ti dají další extra zdvih navíc" - mohl by mě prosím autor poučit jak mohou kola přidat na zdvihu odpružení?

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 2.10.2019 v 9:22

    asi to myslel tak, že s 29 neřešíš tolik terenní nerovnosti. Jinak jsem se včera večer zasekl na poměřování časů z Mistroství světa ve sjezdech
    za posledních 20 let, projel si spoustu videí na YT se srovnávačkama allá "2019 Enduro Bike vs 2000-2008 DH Bike" a je to přesně tak, jak jsem dlouhý roky tušil.....rozdíly v řádech jednotek sekund. Pro profíka velmi důležité, pro hobíka absolutně bezpředmětné. Jen rok co rok čteš furt ty samý kydy o lepším, novějším, pevnějším, rychlejšim a pak tě stejně na kopci naloží biker s 10 let starym kolem

  • anonymní uživatel krabica 2.10.2019 v 10:46

    Ádoš: A nebylo by lepší si to vyzkoušet? Pěkně zajezdit na 26" plečce a pak na nějakém současném biku?

  • profilová fotka esmo 2.10.2019 v 11:44

    Ádoš prostě potřebuje všechny přesvědčit, že 29" je jen móda a tak ....
    A ony ty kola nejsou rok co rok, novější, rychlejší a lepší, když tam ty vteřiny jsou? Jak jsi teď sám potvrdil? :)

  • profilová fotka Vencik 2.10.2019 v 14:05

    člověk nechce být nahrebenej na deset let stary 26" která je poloviční oproti dnešní produkci (nikdo neměl dobrou geometrii pro lidi nad 180cm), jsem si to teď zkusil na dvěstě metrech a už nikdy.. prostě nikdy... 27,5 a 29 ideal, pěkně se natáhnout a ne jak skrčenec.. žadná 26 není dneska dobrá, je to iluze a konec... vlastně dobrá je, pro děti. a na čas sere pes, chci si zajezdi bez bolesti zad a bejt v pohodlí.

  • anonymní uživatel Ádoš 2.10.2019 v 18:06

    2 esmo

    ale jo, jsou rychlejší. Neříkám, že ne - ale vem si že za těch 20-15 let dělaji ty rozdíly cca 1 - 3 % z celkových časů na dráze. Schválně jsem se snažil
    porovnávat tratě, které neprošly výraznými změnami. Nebo, když se budeš večer nudit, mrkni na nějaký srovnávačky na YT, nejnovějších modelů proti starejm plečkám (ale v rukou špičkových jezdců). Byl bych nerad aby to vyznělo, že kopu za "old school", jsem rád za každou inovaci. Obecně mi asi vadí klamavá reklama, to bude můj problém. Těžko budu zavírat oči před většíma obručema, když mám 196cm

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 3.10.2019 v 9:18

    Jo, Peaty vypadá na starých záběrech DH fakt komicky, stejně jako Brosnan když testoval 29". A o tom to je. Každýmu jeho velikost. A kdo je malej a honí vteřiny, ať si postaví mullet. Fakt je že i pro nižžího hobby ridera je 27,5 oproti 26 velkej přínos a na strmejch sešupech mu to neurve koule.

  • anonymní uživatel bok 3.10.2019 v 15:44

    už i Franta dělá 29" neni to jen výmysl, ale neni to pro každýho

  • profilová fotka modryorangutan 4.10.2019 v 15:41

    hleďme to je odborníků :) nepřijde vám zbytečný hledat furt způsoby jak se na kole nezapotit, nezadýchat či nebýt z něj rozlámaní? vždyť já ten sport začal dělat kvůli tomu abych se zapotil, zadýchal a po tom, co dojedu pod kopec, tak si musel tři minuty masírovat předloktí.. přijde mi to jako diskuze pro lidi, co kdysi dávali peklo sobě i kolu a teď už je svíček na dortu víc a víc, vlasů míň a míň a lenivosti a pohodlnosti přibývá. Zajeďte do nejbližsího bikeparku a tam si vás pondá 15ti letej kluk na starý koně coiler, co si koupil za flašku rumu od strejdy, vono vás to vrátí na zem.
    To neplatí jen pro kolo, je jedno na jakym snowboardu jedu, na jakejch sněžnicích šlapu do kopce, v jakejch botách du na trek, hlavně že to dělám a nesedím doma, jde o tu aktivitu, ne vybavení. Doufal jsem, že tenhle neřád do MTB scény ze silniček nepřeleze, a už to tady je, řeší se každý gram, pokud nemám komponenty z aktuálního roku, tak jsem jezdec z pralesa, už jen začít dopovat...
    Vysvětlete mi prosím, proč by pro mě mělo být moderní kolo lepší volbou než 10 let stará plečka. Jsem jezdec kterému absolutně nejde o rychlost (čas), o pohodlí, nemám potřebu vypadat cool, rád se zadýchám cestou nahoru a nechám se vyklepat cestou dolu. Jezdim na "modernim" kole, ale na svý starý kumpány nedám dopustit. Tu a tam vezmu do lesa dirťáka, aby mě to zase vyklepalo a cejtil jsem každej kořen, chybí mi to, co bych to nepřiznal.
    Jinak ještě poslední morální připomínka, před 10 lety, když jsem jel v zimě na kole, tak jsem vždycky potkal další riders, poslední dobou jsou lesy prázdný, to sedíte doma na trenažerech všichni? Nebo v garáži leštíte spodní rámový trubky? Howk.

  • anonymní uživatel Petr (pd.dera (a) seznam.cz) 5.10.2019 v 1:01

    modryorangutan - Moc hezky napsaný, můžu jen souhlasit. Jde o zábavu a o radost a né o to, kdo co má lepší . Je toho na trhu tolik, že si vybere každej a mě může bejt jedno na čem jede , hlavně že ho to baví. Tak jezděte a bavte se, život za to stojí. Ride or die

  • anonymní uživatel Honza (dj-speedy (a) post.cz) 5.10.2019 v 17:42

    modryorangutan - Do kamene tesat!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí