Test: milKit valve system - zjisti stav a množství mlíka s nasazeným pláštěm

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 11.12.2019

Od švýcarské značky milKit jsem měl možnost již letos vyzkoušet zařízení kex snadnějšímu nahazování bezdušových plášťů milKit tire booster a také jejich bezdušový tmel. Posledním kouskem do skládačky je takzvaný milKit valve system, který všechny bezdušové výrobky milKitu spojí dohromady. K čemu je dobrý? Slouží k jednoduchému plnění, doplňování a především kontrole kvality a množství bezdušového tmelu v pláštích. A to bez nutnosti demontáže pláště z ráfku. Takže čistě, bez jakéhokoliv potřísnění mlíkem jak sebe, tak i okolí.

milKit valve system se skládá z bezdušových ventilků, hadičky a velké stříkačky. Stříkačka kromě své klasické funkce slouží také i jako zásobník na všechny součásti milKit valve systemu – šikovné řešení a šance, že se ti jednotlivé díly nepoztrácí.

Zásadním prvkem celého systému jsou bezdušové ventilky. Ty jsou na první pohled zcela normální, ale při důkladnějším pohledu objevíme ve spodní části, té která je zevnitř v ráfku, čtyři chlopně. Díky nim ventilek drží tlak v plášti i při vymontování jeho samotné těsnící části. Tlak vzduchu v plášti tlačí proti chlopním a ty se tak uzavírají. Chytré řešení umožní do natlakového pláště skrze těla ventilku (bez těsnící části) zasunout hadičku a doplnit mléko, popřípadě zkontrolovat jeho množství.

Aby šel plášť vypustit je třeba speciálního ventilku – té věci, která doopravdy drží vzduch uvnitř pláště. Těsnící sedlo klasického ventilku je umístěno výše než jsou milKitovské chlopně a při zamáčknutí – vypouštění vzduchu – spodní zasunutá část nedosáhne až ke chlopním a ty by neustále těsnily. Takže na klasickém ventilku je našroubováno prodloužení, které při zmáčknutí rozevírá spodní gumové těsnění (chlopně) a díky tomu se ventilek chová standardním, očekávatelným způsobem.
Chlopně fungují také jako ochrana samotného sedla ventilku, chrání toto sedýlko před potenciálním zalepením mlíkem.

A právě k ventilku se váže zřejmě i jediná vítka celého systému, jeho těsnící schopnost, tedy těsnění uvnitř ráfku – v díře pro ventilek – se po čase lehce zhoršila. Zřejmě není použitá guma na kónickém těsnění úplně tvarově stálá a lehce se vymačkala.

Jak se milKit valve system používá? Snadno. Vzít stříkačku do rukou, vysunout píst, sestavit hadičku, montovat ji na stříkačku a může se jít na věc. Poté stačí už jen vymontovat ventilek, zastrčit do něj hadičku s uzavřeným kulovým ventilem – zasunout až zcela na doraz, až špička narazí do pláště. Zbývá už jen otevřít kulový ventil a koukat. Pokud má plášť ventilek ve spodní úvrati kola, tedy nejblíže zemi jak to jen jde, po otevření uzávěru na hadičce, bezdušový tmel samovolně (díky tlaku vzduchu v plášti) proudí do stříkačky. Až začnou stoupat bublinky místo mlíka, uzávěr zavřeš a máš všechno mlíko ve stříkačce. Teoreticky.

V praxi však zůstává část tmelu i na stěnách pláště, takže množství mlíka je spíše orientační. Před samotnou kontrolou tmelu je nezbytné chvíli počkat a dát tmelu šanci, aby stekl na nejnižší místo pláště. V tomto místě musí být i ventilek, pokud nebude, do stříkačky nedostaneš všechen tmel. Rozdíly ve vytlačeném množství jsou zásadní.

Zásadní otázka, kolik vzduchu uteče z pláště? Teoreticky by neměl žádný. Nikde by totiž neměl utéct. I s nasazenou stříkačnou je systém utěsněný. Kritický okamžik je vytažení hadičky z těla ventilku, někdy je to bez ztráty kytičky, jindy se ozve tssssss. Proč někdy tlak uteče a jindy ne – jsem nedokázal vypozorovat, snažil jsem se vždy vytahovat hadici stejnou rychlostí (nejrychleji jak to jde) a vždy jsem měl v pláštích víceméně stejný tlak.

milKit valve system je určen primárně pro použití s milKit tmelem, ale vyzkoušel jsem to i s jinými značkami a funguje se všemi. S některými lépe, s jinými hůře – záleží na množství a velikosti hrudek v tmelu. Například se Stan's Race Sealant si úplně nerozumí, naopak s Bikeworx tmelem naprosto s přehledem.
Systém funguje se všemi typy silničních i horských bezdušových pláštů. Jediným limitem na který jsem narazil je nemožnost použití systému s vložkou do pláště. Důvod je jasný, díky vložce není možné zastrčit hadičku do pláště.

milKit valve system funguje bezvadně a je velmi praktický. Nabídne rychlou a čistou práci s tmelem. Nicméně čas od času stejně do pláště budeš muset nakouknout, protože vznik tzv. ježka s ním neodhalíš. Zjistíš jen orientační množství a stav tmelu.

Infobox

milKit valve system
Cena: 1452 Kč

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Wrist 11.12.2019 v 9:47

    Keli.. A co to dělá s tmelem Stan's No tubes Race? Jde to použít nebo raději vůbec nezkoušet? Zrovna tento tmelem jsem chtěl s tím použít. Děkuji za odpověď.

  • profilová fotka Keli 11.12.2019 v 12:08

    Wrist: jak jsou v něm ty větší hrudky, tak ucpávají hadičku. Mlíko do stříkačky trochu teče, ale ideální to není.

  • anonymní uživatel Přemysl (pym (a) post.cz) 10.6.2021 000 15:56

    Celou sadu mám a vcelku splnila očekávání až na ventilky. Ventilky jsou vymyšlené dobře, ale provedené, no řekl bych prachbídně. Když našroubujete ventilek do trubičky, tak se připravte na to, že pokaždé když použijete pumpičku s redukcí se vám bude povolovat nebo se vyšroubuje. To by možná nebyl ten největší problém, dá se to zafixovat thread lockem nebo jinak, ale to, že ventilek je asi krátký, tudíž lamelami ve spodní části projde jen taktak a pokud jsou lamely zalepené od mlíka jde to ještě hůř, to už je na pováženou. Tudíž nejednou se vám stane, že ventilek rpostě nebude propouštět vzduch z pumpičky dovnitř. Což je docela mrzuté. Jako nápad je to super, ale chtělo by to vypilovat funkčnost.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí