Test: pneu Pirelli Scorpion MTB - Soft a Rear

Autor: Eda, kategorie: Test, vydáno: 3.4.2020

Pirelli je značka známá především díky z automobilového průmyslu a motorsportu. Také jsou nyní výhradním dodavatelem pneumatik pro Formuli 1. A není s podivem, že takový gunmárenský moloch vstoupil i do dalšího segmentu trhu – do obutí pro horská kola. Pirelli má v nabídce pro bajky v podstatě jen jeden model – Scorpion. Ve skutečnosti je modelů více, ale všechny nesou stejné jméno a liší se pouze jednopísmenným přídomkem (H, M, S a R). Dle tvrzení Italů je takový způsob jednodušší pro uživatele. Posouzení pravdivosti tohoto výroku necháváme na laskavém posouzení každého čtenáře. Co vezeš? Mám Háčko a eRko! Já zase nedám dopustit na eSko s eMkem!

Z motorsportu Pirelli využívá i technologie pro výrobu plášťů pro cyklistiku. Jedná se o jednosměsovou konstrukci plášťů SmartGRIP a také speciální bočnice propojené s patkou pláště HyperWall. Slovy výrobce:

SmartGRIP
Dekády úspěchů v motosportu umožnili vývojovému centru Pirelli vyvinout pokročilou gumovou směs, která v sobě spojuje dvě diametrálně protichůdné charakteristiky:

  • odolnost proti proříznutí: garantuje maximální mechanickou přilnavost v suchých podmínkách a vyšší odolnost proti propíchnutí
  • chemickou přilnavost za mokra: není potřeba přemýšlet nad změnou podmínek, jestli bude pršet nebo jestli budou na trati bahnité a kluzké sekce

SmartGRIP je směs, která využívá špičkové technologie k dosažení dvou typicky protichůdných vlastností v terénu: mechanická odolnost a chemická přilnavost. Použití jednosměsové konstrukce zajišťuje, že se vlastnosti pneumatiky neklesají se zvyšujícím se opotřebením, což je obvykle zásadní nedostatek vícesměsových pneumatik. Pirelli vybírá nejlepší gumovou směs pro každou pneumatiku a každou velikost, bez kompromisů mezi přilnavostí a ovládáním v mokrých i suchých podmínkách.

HyperWall
Patentovaná konstrukce vyvinutá v Pirelli, která má pozadí v motorsportu a je klíčová pro nejnáročnější terénní disciplíny cyklistiky (gravity, eMTB), protože vylepšuje ovladatelnost při nízkých tlacích a chrání před procvaknutím o patku ráfku. HyperWall je označení pro pevné spojení patky pláště a gumové vložky na bočnici s tkaným materiálem, takže je z nich jeden pevný celek bez možnosti vzájemného pohybu těchto částí. Výsledky: o 10% lepší stabilita patky pláště, o 50% větší ochrana proti procvaknutí o patku ráfku, o 25% lepší ovladatelnost při nízkých tlacích, větší odolnost proti proříznutí bočnice.

Pořádné balóny

Teorie je jasná. Pirelli nabízí pneumatiky na kolo, který mají náskok před konkurencí. Oficiální internetové stránky výrobce jsou bohužel italsky ležérní a tak jsem musel pro výše uvedené info navštívit i stránky českého dovozce. Jak je to ale doopravdy? Jsou opravdu pneumatiky Pirelli tak dobré, nebo pouze zapadnou mezi ostatní konkurenci? Pojďme se na ně podívat.

Do testu jsem dostal dvě pneumatiky, a to konkrétně modely Scorpion mtb S a Scorpion mtb R. U Pirelli se totiž všechny pneumatiky na horská kola jmenují Scorpion, pouze s různým doplňkovým názvem pro konkrétní model.
Aktualizace z Pirelli: v současné chvíli se modely Scorpion rozdělily na XC RC, XC, Trail a Enduro. Podle zpráv by měly časem přibýt ještě DH. Testované pláště jsou podle nového názvosloví Enduro S a Enduro R a updatované nápisy na bočnicích budou v průběhu roku.

Při prvním nahození mě překvapila šířka pneumatik. 2,6 palce je už opravdu pořádný balón. A tato šířka je totožná jak pro přední, tak pro zadní pneumatiku. Což je s ještě větším podivem. Standardnější bývá zadní pneumatika užší než přední. Samozřejmostí v dnešní době je i příprava pro použití v bezdušových systémech.

Pirelli Scorpion mtb S – přední a do měkkých povrchů

Tento model je typický představitel předních pneumatik pro agresivnější ježdění. Velké špunty, které jsou tak akorát daleko od sebe, aby dobře zabíraly v terénu, ale zároveň dost daleko na to, aby se vzorek pěkně čistil. I určení pneumatiky je do měkčího a sypkého podkladu – hrabanka a načechraná zemina jsou primární podklad. Neztratí se ovšem ani na tvrdším podkladu, kde už jsou ale lehce limitující vysoké špunty. Zde je pak při rychlé jízdě cítit mírné ohýbání špuntů.

Tvar pneumatiky v řezu je kulatější, což ale dohánějí vysoké boční špunty. Díky tomu se pneumatika pěkně zařezává do podkladu. Jízda s ní je dobře předvídatelná a i ve velkém bahně je jízda poměrně jistá. V odklopeném terénu a výše zmíněném měkkém podkladu je tento plášť cítí jako ryba ve vodě. Přesně vede stopu a vy se můžete v klidu soustředit na správný výběr stopy. Směs SmartGRIP funguje opravdu dobře.

Tento model využívá technologii HyperWall. Standardní základní nosná tkanina pneumatiky o hustotě 60tpi je zesílená další tkaninou o stejné hustotě 60tpi. Dále je bočnice zesílena gumovým páskem a patka obalena další tkaninou pro lepší zpevnění konstrukce celého boku pneumatiky.

Pirelli Scorpion mtb R – specificky zadní plášť

Podle Pirelli je toto pneumatika určená pro zadní kola. Konkurent pro takové pneumatiky jako Maxxis Minion SS, nebo WTB Trail Boss. Vzorek u této pneumatiky je výrazně nižší, než u pneumatiky přední. Měl by tedy zajišťovat rychlé odvalování. A to se daří dobře. Pneumatika velmi příjemně jede. I přes její větší šířku nejsou přesuny vyloženě dřina. Vzorek je nízký všude, jak ve středu běhounu, tak na jeho bocích. Z tohoto jsem měl trochu strach. V šikminách přece nemůže držet, říkal jsem si. Ale nebylo to tak hrozné, jak jsem čekal. Zadní pneumatika se držela nad očekávání dobře. Část úspěchu na tom podle mě má větší šířka, takže se váha rozloží na víc špuntů, které se dostanou do akce. Pneumatika ztrácela trakci až ve velmi odklopeném, nebo hodně měkkém terénu. Potom se dostalo na naše oblíbené rčení: Vpředu byznys, vzadu párty. Zadní pneumatika potom začala ujíždět lehce do stran. Pokud ale jedete po tvrdém podkladu, vzorek je předvídatelný, dobře jede a pěkně brzdí. Tuto pneumatiku bych se nebál označit jako rychlou bikeparkovou pneu na letní sezónu. Pokud bych si ale mohl tento plášť upravit dle vlastních preferencí,volil bych šířku pláště kolem 2,4 palce a výraznější boční výstupky. Aby byl plášť v rovném směru pořád stejně rychlý, ale v šikminách s ním byla jízda jistější a bezpečnější.

Pocitově také nebyla bočnice pneumatiky tak tlustá, jak bych pro zadní kolo čekal. Za celou dobu ježdění jsem ale neměl problém protržením boku pneumatiky. Standardní základní nosná tkanina bočnice o hustotě 60tpi je totiž zesílená další tkaninou o hustotě 120tpi. Bok je pak dobře vyztužený. Ale stejnou ochranu jak od butylové výztuhy samozřejmě čekat nemůžete a v hodně kamenitém terénu si musíte dávat pozor.

Hmotnostní porovnání

Překvapila mě také váha. Pro váhové porovnání jsem se použil pneumatiky Maxxis, které jsem měl osazené na kole. Při vybalení mi totiž pocitově přišlo, že jsou pneumatiky poměrně lehké. Rozhodně lehčí, než bych čekal u takto širokých plášťů. Opak byl ale pravdou.

Pirelli Scorpion mtb S 1275g
Maxxis Minion DHF 2,5WT 3C DD 1200g
Pirelli Scorpion mtb R 1190g
Maxxis Minion DHR II, 2,4WT 3C DD 1110g

U obou pneumatik mě potěšila mechanická odolnost. Po 5 dnech ježdění v Sanremo, návštěvě bikeparku ve Slovinském Mariboru a spoustě dníježdění v okolí Brna je vzorek na obou kolech stále ve velmi dobré kondici.

Pneumatiky Pirelli Scorpion mtb S a Scorpion mtb R fungují jako celek předvídatelně a jsem rád, že jsem je mohl vyzkoušet. Ukazuje se totiž, že i jednosměsové složení pláště může správně fungovat.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel bamboocha 3.4.2020 v 14:14

    a varianty H a M jsou teda XC pláště?

  • anonymní uživatel bamboocha 3.4.2020 v 17:01

    nikde v shopech ani na pirelli.com jsem nenašel rozměr 27,5x2,6 ....jen 29x2,4 a 2,2

  • anonymní uživatel LM 4.4.2020 v 12:42

    cyklozitny.cz je má uvedené na webu už pod novým názvem, ale na prodejny to ještě možná bude moc velká novinka :-)
    * www.cyklozitny.cz/...
    * www.cyklozitny.cz/...

  • profilová fotka Martin Saida 5.4.2020 v 13:55

    Atrex v Brně je má :)

  • anonymní uživatel xFranta (fka (a) seznam.cz) 25.1.2021 000 21:19

    Zdravím, uvažuji koupi. Jen malý dotaz. Ten zadní pláš R je po testu tak hodně sjetý? Kolik na něm bylo najeto?

    • profilová fotka Keli 25.1.2021 000 21:28

      Odpovím za Edu, spoustu kilometrů včetně 5 dnů na kamenných tratích v Sanremu

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí