Petr Leták - Z 10% Sportovcem - duben 2020

Autor: Petr Leták, vydáno: 30.4.2020

Zatímco v březnu se za mnou Libor zastavil s foťákem u mě doma, protože jinam jsme ani nesměli, a strávil se mnou nějaký čas během karanténní přípravy, jeho další návštěva v druhé polovině dubna už byla o mnoho zajímavější. Pokud jste nečetli první příběh z této série, podívejte se tady Petr Leták – Z 10% Sportovcem – březen 2020.

Mých 10%

Tentokrát mě Libor zastihl při sobotním tréninku na kole v okolí Prahy a rozhodl se celý trénink zdokumentovat. Zeptal se mě i na to, co vozím po kapsách, jak vím, co konkrétně trénovat anebo proč pořád sprintuju do kopce po asfaltu. Další díl z plánovaných 10 fotopříběhů o 10%, které věnuji sportu každý den, je tady.

Čísla

Věděli jste, že 10% vašeho času denně, je skoro 17 hodin týdně? To už je slušná časová dotace na to se věnovat třeba sportu, rodině, podnikání, projektu, který jste chtěli vždycky rozhýbat anebo šití roušek :). Pokud se tedy budete držet oné 10% denní časově dotace a dáte si 1–2 dny v týdnu „volno“ máte hned o víkendu každý den skoro 5 hodin na šití roušek, teda sport. Dnešní trénink bude dlouhý asi 3,5 hodiny, takže mám večer ještě něco málo na strečing a e-maily.

Na hlavě i v kapse

Libor říkal, že by vás mohlo zajímat, co si s sebou beru na vyjížďku/závod. Nejsem úplně velkým příznivcem batůžku, takže se snažím všechno narvat do kapes. Abych nemusel pokaždé přemýšlet nad tím, zda mám všechno, vozím tuhle malou taštičku, která se dá buď připnout na kolo, nebo strčit do zadní kapsy pod dres. Je v ní všechno, co vím, že můžu potřebovat, když věci nejdou tak, jak chci. Sada na opravu bezduší – knoty, lepidlo, perořízek, lepení na duši – když to nejde opravit, dáte duši a stejně ji cvaknete, centr klíč – když ten skok byl delší, než jste si mysleli, stahovací pásky – neznám nic lepšího, čím se dá během vyjížďky/závodu opravit ukopnuté řazení, ukopnuté ovládání na teleskop, nebo zpět přidělat celá brzdová páka, urvaný drát apod., kousek izolepy, multiklíč Lezyne a když už dochází energie, tak abych nehledal otevřené výdejní okénko, mám s sebou něco dobrého od Penca. Pumpička je přidělaná na kole. Vesměs to samé bych si vezl i na závod, jen více jídla, případně CO2 bombičky pro rychlejší opravu defektu.

Plán dne

Dnes mě čeká lehké rozjetí, následuje test maximální tepové frekvence a potom se pustím do okolních kopců. Traily dnes budu jezdit v kuse – někdy bez použití přední brzdy, někdy s cílem získávat rychlost v zatáčkách s jednou nohou mimo pedál (zatáčky jsou totiž moje noční můra), někdy celý trail bez šlapání, jen s využitím terénu.

Do kopce. Mám trochu problém dostat se do vyšší tepové frekvence. Dnešní test by měl ukázat, zda se povedlo během zimy TFmax trochu posunout směrem nahoru. Záznam z tréninku ukázal, že se to povedlo, posun jenom malý, ale nárůst tam je. Ještě, že tohle neděláme moc často!

Z kopce. Teď přichází ta zábavnější část dne.

Naskočit do trailu a jde se na to. První jízda je bez šlapání, jen s využitím okolního terénu. Je to takové hledání flow. Dobrý způsob jak si nerozbít hubu hned v první jízdě, když nejste rozhýbaní. Víte, co mají napsáno na trávníku ve Whistleru hned po nástupu na lanovku: „Crashes can happen likely on your first lap“ Asi ví, proč to tam píšou :).

Následuje trénink zatáček. Začal jsem s klasickými klopenkami – pomalým zvyšováním nájezdové rychlosti, prací s brzdami atd., ale oříšek přišel v okamžiku, kdy se nebylo o co opřít…

Takže noha ven a prach vzhůru.

Zábava na kole.

Párkrát nahoru a párkrát dolů stačilo. Na závěr jsem se zastavil si trochu zaskákat a užít si zbytek dne. Prostě si kolo jen vytlačit nahoru, pustit brzdy a nechat si to dělat, co chce.

V příštím dílu zkusí Libor na fotkách zachytit zase jiných 10% mého času, které se vzhledem k vývoji situace asi budou týkat více závodního naladění kola a třeba i mysli.

A taky už doufám, že otevřou kadeřnictví, jinak bych to musel vzít zahradnickými nůžkami z hobby marketu! ;)

Za foťákem se celou dobu s rouškou pohyboval Libor Vočadlo. Pokud by Vás zajímalo něco z jeho tvorby, nebo byste ho chtěli oslovit, můžete třeba zde:
www.facebook.com/LiborVphoto/
www.instagram.com/liborvphoto/

Sledujte celý příběh na:
www.facebook.com/proletak
www.instagram.com/proletak

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ewa Farna (dojednyidodruhy (a) pokemon.mon) 30.4.2020 v 8:59

    Jednicka bohuzel nasadila latku tak vysoko, ze dalsi dily jsou v podstate k nicemu!

  • anonymní uživatel Frenky 30.4.2020 v 9:55

    Ježiš marja zase tenhle....

  • anonymní uživatel ... 30.4.2020 v 10:20

    boze Peto, to nam delas schvalne ze? :/

  • anonymní uživatel zajac 30.4.2020 v 10:28

    tohle mi neprijde uplne bezpecne

  • anonymní uživatel Lenny (Lenny (a) Lenny) 30.4.2020 v 10:32

    Zase pan ego. Na kopci nepozdraví, výraz jak kdyby všechno stavěl sám a my mu jen překáželi a tyhle jeho historky jak maká chudinka..nauč se respektu k ostatním na kopci, zdrav a jednej slušně a pak se prezentuj trailgayi. Tenhle člověk je jeden z těch důvodů, proč nesnáším českou závodní enduro scénu.

  • anonymní uživatel BIT LEPSI 30.4.2020 v 10:39

    pohonil sem

  • anonymní uživatel Jakub 30.4.2020 v 11:13

    Zajímavý. Podobný názor na Letáka jsem slyšel už od několika lidí. Asi na tom něco bude.

  • anonymní uživatel modryorangutan 30.4.2020 v 11:42

    ewa farna_ naopak tohle tu vysoko nastavenou laťku posunuje ještě o 10% směrem výš. Už se těším na další díl, člověk žije jen jednou, tak proč se pořádně nezasmát..

  • anonymní uživatel Matt 30.4.2020 v 12:20

    Už z fotky je krajně nesympatický..

  • anonymní uživatel CITAT 30.4.2020 v 12:49

    Komentář byl označen jako nevhodný, urážlivý, vulgární či nenávistný. Chci jej přesto zobrazit.

    "Holka přece nemůže otěhotnět když se jí uděláš do prdele ne, to je blbost. No a jak jinak myslíš že se rodí advokáti?"

  • anonymní uživatel aa (nejsemnarcisjakotenhlekokot (a) seznam.cz) 30.4.2020 v 13:03

    Je to vůbec možný, že má někdo takhle prázdný život a musí si zaplatit článek na dolekopu ? :D Nemá kamarádi, přátelé nic - jen své ego. Navíc dle České advokátní komory je to jen koncipient, takže jen podržtaška :D jestli nemá tatínka někdo vysoko, tak celý život bude ostatním jen vařit kafe a rovnat papíry :D Tenhle má tak 22 hrubého, jelikož u nás bydlí jeden takový koncipient"samozvaný právník" a má 20 000 hrubého :D Žije jen na dluh, podle mě má i ten arogantní ksicht na splátky a tady dělá machry :D Takových pozérů jsou u nás plný traily a koneckonců plný internety :D Těším se na další díl. Podle mě je teď tenhle náš bombarďák někdo na brigádě, aby si pro další sešn mohl koupit aspoň jinou flašku, aby to neměl furt stejný fotky. Jo a když tak trénuješ, kde najdeme nějaké výsledky ? Pojď těm mladej příkladem. aspoň z 10 % :D

  • anonymní uživatel Míra 30.4.2020 v 13:04

    Možná bych se styděl sám za sebe tohle vydávat. Už dost, prosím.

  • anonymní uživatel Jan 30.4.2020 v 13:05

    To je nějaká letáková kampaň?

  • anonymní uživatel Skankhunter42 30.4.2020 v 13:11

    Komentář byl označen jako nevhodný, urážlivý, vulgární či nenávistný. Chci jej přesto zobrazit.

    To, že každý anál když se do něj dlouhodobě láduje jedna pěst za druhou jednoho krásného dne vyhřezne, je všem asi jasné, ale takový prolaps rekta jako je tohle jsem ještě nezažil...

  • anonymní uživatel už dost prosím (mrdamivhlavě (a) seznam.cz) 30.4.2020 v 13:35

    Většího ocase sem snad neviděl... :D totální trapák .Co dělají lidi co mají rodinu ?! Taky píši tyhle sra... a brečí jak mají jen 10% ??

  • anonymní uživatel Tomáš Volný 30.4.2020 v 13:50

    To je předseda Trajl gájů?

  • anonymní uživatel Frenky 30.4.2020 v 14:18

    na naší bajkový scéně by to chtělo prostě víc pankáčů, jak to bylo vždycky, tohle opravdu nemá úroveň a je to směšný ! Jen se divim, že mu takový velký promo prochází a stále ho sem cpou?

  • anonymní uživatel jezdec23 30.4.2020 v 16:09

    to je Říha?

  • anonymní uživatel Honza (jmeno (a) prijmeni.cz) 30.4.2020 v 16:58

    Když tomu nerozumíte, tak se tomu nesmějte. Vždyť je to lepší než argentinská telenovela, Kutil Tim a východoněmecké porno dohromady. :-) Ale je fakt, že na poslední díl se těším z mnoha různých důvodů. :-))

  • anonymní uživatel king of dirt 30.4.2020 v 18:50

    Od dob co prestalo vychazet Bravicko jsem foto pribeh nevidel :-) Pristi dil by se mohl jmenovat Laska, sex a neznosti na 10% :))))

  • anonymní uživatel ZBrd 30.4.2020 v 19:12

    Good Night Trail Guide.

  • anonymní uživatel modryorangutan 30.4.2020 v 19:26

    rada č.1: koupit si multiklíč, kterej má integrovaný centrklíč a nevozit to zvlášť, ale upřímně řečeno, kdo centruje kola v půlce vyjížďky je fakt divnej, doporučuju vycentrovat doma. Pokud se ti na ráfku udělala osmička po dopadu, tak asi bylo málo utažíno, nebo jsi právě přelítl canyon gap o pár metrů...
    rada č.2: tak 2-3 hodiny před jízdou si dát pěkný papaání založený na polysacharidech (ideál rýže, těstoviny), pak člověk nemusí tahat energygel a megnesium, upřímně řečeno jsem myslel, že tohle pastravování už z MTB scény vymizelo dávno, ale asi ne-doufám že to zapijem redbullem #zdravejidlo #infarktvpadesati.
    rada č.3: pokud sportu budeme věnovat více než 10%, tak se nám TFmax také bude zvedat, pokud se nám TFmax nezvedá, tak o tom radši nemluvme
    rada č.4: pokud si zaskáčeme a potom místo tlačení kola nahoru na to kolo sedneme a vyjedeme si to na maximální zátah, tak hnedle ta fyzička půjde hore. Pakliže na kole na horu jedeme, je to enduro/allmountain, pakliže ho tlačíme, je to freeride, pakliže ho neseme přes rameno, je to cyklokos.
    rada č.5: Neskákat pod vlak, protože je to tu samej hejt, to je na dolekopu norma. Ale holt tak jak je to v článku podaný, tak je to opravdu velmi nesympatický. Na druhou stranu lepší bejt z 10% sportovcem, než z 10% alkoholikem, takže za to palec hore.

  • profilová fotka hobit 30.4.2020 v 23:47

    endůro nezklame, největší póza :D Ale jinak náhodou pěknej fotoromán, mě se ten formát líbí...

  • profilová fotka Deffik 1.5.2020 v 9:18

    Komentář byl označen jako nevhodný, urážlivý, vulgární či nenávistný. Chci jej přesto zobrazit.

    to je ten mamánek co Přemkovi a Myšíkovi udělal ostudu na Trophy of Nations?! BUZNO !

  • anonymní uživatel Kamil (kamcapopo (a) seznam.cz) 1.5.2020 v 11:29

    Nechte ho být. Každý je nějaký a přes internet soudit umí každý.

  • anonymní uživatel Elektronik Supersonik 1.5.2020 v 20:40

    predstavil sem si, jakej shitstorm by mistni jiz takhle dost hystericke ctenarstvo predvedlo, kdyby evidentni mistni oblibenec peta vyrazil s whytem kterej ma motor od boshe, a dobre to bylo

  • anonymní uživatel PTBack 1.5.2020 v 21:31

    No,taky jsem si říkal, že příští foto seshion by mohla bejt na ebiku, aby si mohli kopnout i Ti, co si ještě nekopli.

  • anonymní uživatel jano mekaniko (skoc (a) dozdi.hned) 1.5.2020 v 22:18

    mmm co k tomu napsat? Vizitka DK a jejich PUnk hejtrů? Asi jooo, každopadně se nenech rozhodit, víš co deláš a děláš to dobře! :)

  • anonymní uživatel Kuna (Kun (a) zpudy.cz) 2.5.2020 v 0:28

    www.bikeandride.cz/... Konec článku mluví za vše :-)

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 2.5.2020 v 20:59

    Cool story a moc hezká modelka. Jen tak dál DK... Tohle je už dno, nebo ještě ne?

  • anonymní uživatel Sunshine 29 (panther29 (a) seznam.cz) 2.5.2020 v 22:49

    @Jakub osobně ho neznám, ale slyšel jsem to samé z vícero stran. Tak že by na každém šprochu? :)

  • anonymní uživatel bazarant (e (a) ma.il) 3.5.2020 v 1:49

    cool story, bro

  • anonymní uživatel tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 3.5.2020 v 11:50

    profilová fotka Deffik 1.5.2020 v 9:18
    to je ten mamánek co Přemkovi a Myšíkovi udělal ostudu na Trophy of Nations?! BUZNO !

    Dobrý skutek tohoto typu bude a JE potrestán. Myslím že si ho už nikdo nikam nevezme. HOWGH!

  • anonymní uživatel al (al (a) al) 3.5.2020 v 12:34

    @Deffik
    Tam snad uz nebyla ani jina moznost. Ted nevim kdo mel jet puvodne (mam dojem ze Franta Zilak ale ten se zranil). Nabidku dostal Charvat, Prokop a jeste nekdo dalsi (mozna kecam s tema dvouma) a vsichni kvuli bud nedostatku casu nebo ze to bylo az moc narychlo nejeli. Tak aby tam za CZE vubec muzskej tym byl tak jel Letak...
    Myslim ze byl az 4 nebo 5 nahradnik. Kluky pak uz fest tlacil cas na poskladani tymu...
    To co se pak predvadelo na FCB to uz je dalsi zabavnej pribeh.

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 4.5.2020 v 22:32

    Sladký

  • anonymní uživatel Kamil 5.5.2020 v 7:49

    Náhodou Péťa je hrozně moc fajn človíček, je citlivý a empatický kluk, se smyslem pro fér play! Myslím, že by si zaloužil i lepší sponzory, protože takové výsledky jako má on, nemá skoro nikdo na naší enduro scéně! Znám Péťu osobně a vždy si spolu užijeme mocinky legrandy! Nenech se odradit Péťo, všichni ti jen závidí tvůj úspěch a kariéru! Držím palečky pa! :*

  • anonymní uživatel Jarda 5.5.2020 v 9:21

    Cenim styl! Skoda, ze ti to ti dva zkazili na TON. Mohli jsme mit bednu!

  • anonymní uživatel HZ 5.5.2020 v 15:36

    Fér play určitě youtu.be/...

  • anonymní uživatel esmo 6.5.2020 v 13:43

    @Jarda: ty seš vůl..

  • anonymní uživatel Franta Jetel 7.5.2020 v 11:49

    Týpek je klasický MTB (Malý Trapný Buzerant)

  • anonymní uživatel Honza 9.5.2020 v 9:06

    No asi jako skoro cely zbytek nasi enduro sceny... myslej si o sobe buhvi co, na sobe strakamakaty hadry, par parohacu a na lajne se chovaj jako pani sveta, #endurospecific rulez ;)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí