Test: Norco Sight C3 - all mountain, který do kapsy strčí ve sjezdu nejedno enduro

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 15.6.2020

Dalším kolem do testu, který jsem měl možnost letos otestovat je zástupce all mountain kategorie kanadské značky Norco. Norco Sight C3.

Model s označením C3 je nejlevnější karbonovou variantou, která ke karbonovém rámu doplňuje ekonomické osazení. To, že se na výbavě šetřilo poznáte na první pohled. Základní verze odpružení, základní verze pohonu. K odpružení nelze mít asi větších výhrad, Rockshox Lyrik funguje spolehlivě a to samé platí i pro tlumič Super Deluxe.

Zato pohon v režii Sram SX není tvůj vysněný komponent. A to jak ergonomií, tak funkcí. Velké síly v pohonu plastová přehazovačka nezvládá úplně s přehledem. Poznáš to především při řazení v zápřahu a také při rozbitých sjezdech, kdy šaltr nestíhá napínat.

Zatímco pohonné ústrojí pochvalu nezaslouží brzdy ano. Přestože to jsou „jen“ montážní Shimano MT520, tak jsou velmi výkonné. Čtyři pístky na každém třmenu mají sice dávkování brzdné síly v klasickém Shimano stylu, to znamená – brzdím, nebrzdím a nic mezi. Ale výkon je opravdu velmi dobrý.
Levnější osazení se projeví i na celkové hmotnosti, kolo ve velikosti L bez pedálů váží 16,2 kg.

Head angle is king. Hlavový úhel je zásadním prvkem geometrie. Toto prohlásil v nedávném rozhovoru na serveru Bikeradar zástupce Mojo suspension Chris Porter. Chlap, kterej se opravdu vyzná. A u tohoto kola je to naprosto dokonale vidět.

Hlavovka položená pod úhlem 64 stupňů je dost určující pro celý jízdní projev. to pokud se bavíme o jízdě z kopce dolů. Šlapání do kopce zase výrazně ovlivňuje strmá sedlová trubka. Ale samozřejmě zde hraje roli i zmíněná hlavovka.
Odpružení funguje při výjezdech velmi neutrálně a nijak zásadně se nepohupuje. Ale přesto Sight do kopce nijak neletí. A to přesto, že šlapeš pěkně pod sebe a efektivně. Dopřednou rychlost ti krade jak hlavový úhel, tak macaté pláště a samozřejmě i hmotnost kola.

Nicméně silná stránka tohoto kola je především směrem shora dolů – dolekopcom, voe! Poznáš to okamžitě a po pár metrech. Přestože Norco model Sight řadí do kategorie all mountain, já si myslím, že patří minimálně od kategorii výš. Minimálně ostatní výrobci by jej tam určitě šoupli – jak zdvihem (160mm vepředu, 150mm vzadu), tak projevem. Ta jistota se kterou zdolává traily je neuvěřitelná. Úžasná stabilita v rychlosti dodává pocit skoro jako na sjezdovém kole. Jo jo, tohle není žádný uskákaný all mountain.
Doma se cítí nejlépe na prudkých kopcích. Pokud není kopec dost skloněný cítíš jak kolo zpomaluje. Jo jo, zase ta hlavovka. Flow traily Sight úplně nemiluje, za to pořádně rozbitý terén, skoky a velkou rychlost ano.
Bavila mě i ovladatelnost a zatočit i do sebe zavřenější zatáčky není problém. V podstatě není skoro cítit, že jedeš na devětadvacítkovém kole s rozvorem 1259 milimetrů a 440mm dlouhou zadní stavbou. Tuto délku však najdeš jen u velikosti L, ostatní velikosti mají jiné délky, tak aby pocit z kola byl u všech velikostí stejný – tak aby poměr délky / zadní přední části rámu byl pro každou velikost víceméně stejný.

Přestože kolo disponuje poměrně velkorysou hodnotou Reach, která dosahuje 485mm u ve velikosti L, tak na kole přesto nejsi příliš natažený. Důvodem je velmi vzpřímená sedlovka (skoro 78 stupňů). Se svými 185cm mohu pohodlně zcela jistě sedlat jak velikost L (testovanou), tak XL. Záleží co od kola očekávám, pokud chci závodit a jezdit rychle beru XL, jednoznačně.

Norco Sight byť zástupcem kategorie all mountain má neskutečný sjezdový potenciál. Ano, není to univerzál, tak, jak by se na kategorii all mountain hodilo, ale ve svých sjezdových vlastnostech je jedinečný. A to i přesto, že jsem jej testoval ve velmi ekonomickém osazení.

https://www.norco.com/…ht/sight-c3/

Diskuze

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 15.6.2020 v 7:45

    16,2 Kg karbonový bike?A není to trochu málo Antone Pavloviči? :-D

  • anonymní uživatel zajac 15.6.2020 v 8:13

    jeste bych doplnil ze se dela i ve krasne zlutoucke barve. must have!

  • profilová fotka Dalas 15.6.2020 v 8:26

    Váha je velká. Ale na druhou stranu ti pořád karbon nabízí jiné vlastnosti než hliník.

    Skvělá recenze, jak vždy, dík kluci (:

  • anonymní uživatel @Zajac 15.6.2020 v 8:38

    zlutou nebrat...sedaj na to svine mouchy.. :/

  • profilová fotka esmo 15.6.2020 v 9:24

    Dát na kolo téhle cenové kategorie Sram SX, by mělo být snad zakázaný pod trestem smrti...

  • anonymní uživatel @esmo 15.6.2020 v 9:28

    ale je to Eagle...a Eagle je nejlepsi..jediny co je lepsi nez Eagle je novej Eagle!!

  • anonymní uživatel Shu Lin 15.6.2020 v 9:43

    ty kráso velmi ekonomické osazení za 120 :D tak to asi ani jinak osadit nešlo....

  • anonymní uživatel Honza 15.6.2020 v 10:19

    krasny kolo , zabite cenou a osazenim . Jedine ze by se prodaval samostane ram ...

  • anonymní uživatel @Honza 15.6.2020 v 11:01

    a o par tisic vejs je to na Foxu a XT, ale zabite barvou, smutnej pribeh :(

  • anonymní uživatel Honza 15.6.2020 v 13:33

    je ta vaha spravne ? Al model vazi 15.92 Kg .
    www.mojekolo.cz/...

  • anonymní uživatel @Honza 15.6.2020 v 14:21

    vaha je spravne, karbon je tezsi.... a ve skutecnosti kolo do kopce leti kudlu, akorat to nesmis vozit na haku na pomalym lanu na Karesu

  • anonymní uživatel 123 15.6.2020 v 18:48

    i Santa Cruz má na kolech kolem 120 000kč alespoň NX, znamená to, že Norco si myslí, že jejich rámy jsou exkluzivnější než Santa Cruz? Aby to nedopadlo jako s Mavicem, kola stejný jako všechny ostatní, ale dvakrát dražší za "příplatek" za cool faktor. Jestli někdo ví o nějakym kole s SX, který je dražší než toto, tak sem s tím, chci se taky pobavit. Jinak rám vypadá nádherně a váha by mě vůbec nevadila.

  • anonymní uživatel Tom 17.6.2020 v 11:14

    proč by eagle mělo být nejleší? vždyť daleko lip chodí shimano...........

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí