MojeKolo

Rozhovor: Vašek Volráb - bojuje za bajkery na všech frontách

Autor: Keli, Eda, kategorie: Rozhovor, vydáno: 19.1.2021

Je zde další rok a já si uvědomil, že jsem nezaplatil členské příspěvky organizace ČeMBA. Máš to stejně? Tak to naprav. A pokud ČeMBA nejsi členem, tak to naprav taky. Vašek Volráb v následujícím rozhovoru uvede několik důvodů, proč je dobré členem a podporovatelem ČeMBA být.

Původní vydání: 15.9.2020

Znáš organizaci ČeMBA? Jedná se o zájmový spolek, který bojuje o lepší pozici nás bajkerů. A to na všech frontách. Hlavní postavou je Vašek Volráb. Zeptali jsme se ho na několik otázek na témata týkající se jak bajkování v lese, tak stavění trailů, ale bylo toho mnohem víc!

Nápad na tento rozhovor vznikl na letošním Blinduro Trail Festu na Lipně, v rámci doprovodného programu měl přednášku i Vašek Volráb, zástupce organizace ČeMBA. Docela mne zarazilo, jak málo lidí na přednášku dorazilo. Na startovní listě stovky lidí, k tomu přidej doprovod a večer se s Vaškem sešlo snad jen 30 lidí. Důvod? Nevím, možná je to kvůli relativně velké neznámosti ČeMBA. Řekl jsem si: "To se musí změnit." A proto je zde následující rozhovor.

d:key: Kdo je Václav Volráb?
VV: Pokud má otázka souvislost s koly, tak nejsem určitě ničím výjimečný. Jsem normální hobby biker, žádný bývalý závodník atp. Je mi 47 let, bydlím na Slovácku, mám manželku a syna. Vybočuji tak možná maximálně tím, že mám 2 příjmení, takže správně Václav Vlk Volráb.

d:key: Co je organizace ČeMBA? A jaký je vlastně její cíl?
VV: Česká Mountainbiková Asociace (ČeMBA) je jediná bikerská organizace u nás s celorepublikovou působností. Naším cílem je udržet stávající výborné podmínky pro bikery, které u nás panují a zároveň udělat vše pro to, abychom si to na těch kolech užívali ještě třeba i o něco víc. Samozřejmě s patřičným respektem k přírodě i ostatním jejím uživatelům.

d:key: Jak jsi se k ČeMBA dostal?
VV: Bydlel jsem dřív na Křivoklátsku, kde jeden čas hrozilo vyhlášení Národního parku se všemi důsledky, co by takový krok pro místní obyvatele znamenal. Já to primárně viděl z pohledu bikerů, pro které by to znamenalo významné omezení v přístupu do lesa, v podstatě zákaz jízdy v lese mimo asfaltové místní komunikace. Tehdy jsem celkem tvrdě narazil na realitu jednání státního aparátu a pochopil jsem, že je potřeba, aby u nás byla funkční organizace, která bude zastupovat práva bikerů. Zní to určitě jako nějaké PR, ale tak to zkrátka je. Dokud nenarazíme na problém, tak nás ani nenapadne, že existuje nebo by mohl existovat. Až teprve pak ho začínáme řešit, tak to má každý z nás. No a u mě ten bikerský aktivismus zůstal i po přestěhování na druhý konec republiky. Uvědomil jsem si, co by to znamenalo, bydlet uvnitř Národního parku a být otrokem bikerských omezení. Od té doby se snažím vidět více do budoucna a určitě nechci přijít o to naše stávající unikátní právo volného přístupu do lesa. Řešit to případně až následně by bylo už hodně pozdě a v podstatě i možná nevratně pozdě. Viz příklady z okolních států, to by pro nás mělo být velkým varováním.

d:key: Jaký je pracovní den předsedy Čemby? Je to práce na plný úvazek, nebo to stíháš při běžném chození do práce?
VV: Je to dobrovolnická aktivita, mám jinou svoji standardní práci, které se musím věnovat. Vše související s Čembou musím stíhat souběžně, a hlavně pak po práci ve svém volném čase.

d:key: Kolik má Čemba aktuálně členů? Bude mít větší základna větší hlas a větší prostor pro lobbing? Jak si stojíme například se ve srovnání s turisty?
VV: ČeMBA má již několik let zhruba 300 členů. Určitě to není moc, je to až skandálně málo, přestože ve srovnání s ostatními cyklistickými dobrovolnickými organizacemi je to číslo velmi dobré. Spíše bych řekl, že to reflektuje naši obecnou neochotu být čehokoliv členy. Přitom bychom potřebovalo větší základnu, tím pádem i silnější hlas při obhajobě či prosazování našich práv. Klub českých turistů má cca 30 tisíc členů, myslivců je cca 60 tisíc v rámci ČMMJ a dalších 15 tisíc je mimo tuto organizaci. Ale mám větší perličku, Český zahrádkářský svaz má cca 150 tisíc členů. Se zahrádkáři k jednomu stolu spíše nezasedneme, ale s myslivci nebo turisty bychom mohli, když budeme řešit naše soužití v přírodě. Snad ani nemusím dále rozebírat sílu našich mandátů, přestože je cyklistika nejpopulárnější pohybová aktivita u nás.

d:key: Chci podpořit Čembu, co mám pro to udělat?
VV: Nejlépe nás a naši činnost podpoříš tím, že se staneš členem ČeMBA, což znamená vyplnit přihlášku a zaplatit roční členský příspěvek ve výši 290 Kč. Žádné další povinnosti ti z toho neplynou, nemusíš se bát.

d:key: Chápu, že tři stovky sice nejsou žádná velká částka, ale nebylo by lepší nabrat masu lidí zadarmo, ať se přihlásí každý kdo chce a kdo chce ať posílá peníze?
VV: Pro sílu mandátu by to dobré asi i bylo, ale na druhou stranu my díky členským příspěvkům můžeme významně zintenzivnit naši činnost. Na dobrovolnické bázi lze vše dělat jen určitý čas a v jistých limitech. Například kvalitní právní poradna pro bikery by díky více členským příspěvkům mohla opravdu skvěle fungovat. Také si myslím, že by ten náš mandát byl dost zpochybňovaný, pokud by členem byl vlastně každý, kdo kdy někde a někdy vyplnil přihlášku. Takto to své členství musí každý rok tou platbou potvrdit a černé duše tak opravdu nemáme. No a upřímně si myslím, že těch 290 Kč fakt tou zásadní překážkou v členství v ČeMBA není. Pokud chápeš význam a důležitou funkci bikerské organizace, pak ten příspěvek rád zaplatíš. Ta volnost pohybu po lese za to přeci stojí. Tím neříkám, že my můžeme za to, že máme v zákoně volný vstup do lesa. Ale my určitě uděláme vše pro to, aby tomu tak zůstalo i do budoucna.

d:key: Poslední dobou v médiích hodně rezonuje to, že bajkeři ničí přírodu. O lesy se zajímá spousta zájmových skupin. Jsou to turisté, lesníci, myslivci... Je to jejich snaha zdiskreditovat jednu skupinu uživatelů v lese nebo je to jenom shoda okolností? Média často přirovnávají bajkery na úroveň jezdců na čtyřkolkách, mx motorkách, nebo v buginách. Není to kampaň?
VV: Tuto otázku si v poslední době také kladu, proč jsou v poslední době bikeři vydávaní za nějakou škodnou. Například předseda KČT se v rozhovoru na DVTV o bikerech vyjadřoval jen v záporném slova smyslu. Dle něj ohrožujeme ostatní pěší turisty, jezdíme rychle a neukázněně atp. Určitě se mezi námi najdou jedinci, kteří tak jezdí, ale furt je většina z nás slušných. Zpomalíme, pozdravíme, usmějeme se, nejedeme přeci na bike proto, abychom se s někým hádali, prudili a ohrožovali ho. To je nesmysl. Stejně tak jsou přeci pěší turisté, kteří dokáží udělat v lese pořádný nepořádek a nechat po sobě hromady odpadků a také by se KČT nelíbilo, kdyby se rázem říkalo, že členové KČT dělají v lese jen bordel. Pokud jde o tolik proklamovanou slušnost, o které mluví předseda KČT, tak by měl možná začít sám u sebe a pozametat si před vlastním prahem. Na můj e-mail s výhradami k jeho vyjadřováním o bikerech neodpověděl, bohužel.

d:key: Když už jsme u turistů. Klub českých turistů, ten má ve svém portfoliu jak chodce, tak lyžaře, ale i cyklisty, záměrně neříkám bajkery. Nebylo by dobré se s nimi spojit a mít nějakou společnou dohodu. Napadá mě sdílení stezek tak jak to funguje například v Alpách a jinde v zahraničí.
VV: Ano, v rámci KČT funguje i cyklo sekce, s kterou jsme měli v minulosti jen dobrou zkušenost. Společná dohoda, snaha o sdílení stezek i značení, osvěta a vše ostatní je určitě dobrým krokem. Ale myslím, že to nebude jednoduché, viz má předchozí odpověď. Napsal jsem přesedovi KČT a zmínil jsem právě i naši dlouhodobou snahu v podobě kampaně "Respektujme se navzájem" jako lepší přístup než se vzájemně osočovat.

d:key: Zajímal by mě tvůj osobní názor... mezi lesáky je často názor, že ilegálně postavený trail v lese škodí, eroze, plašení zvěře atd. atd. atd. Ale obrovské zářezy vzniklé od těžebních strojů nikoli. Ty totiž jezdily po lese s razítkem. Tady zůstává rozum stát, ne?
VV: Napsal jsi to úplně přesně, jak to cítím i já. A to se ani nemusíme bavit o ilegálně postaveném trailu. Už jen samotné ježdění po lese je lesákům trnem v oku a přicházejí s pseudo argumentací o způsobených škodách v lese. My určitě nezpůsobíme jízdou po lesních cestách nějaké významné škody nebo ještě lépe řečeno nějaké významně větší škody než právě třeba ten pěší turista. On jde po lesní cestě pěšky, já jedu na kole. Erozní i jiný vliv zhruba stejný. Je opravdu až absurdní argumentace, že těžba v lese je v pořádku, protože je to hospodářský les a jeho vytěžení je vlastně jeho smyslem existence. V čem je problém, aby po dobu, než k tomu finálnímu vytěžení plnil i rekreační funkci a to nejen u lesa s touto funkci deklarovanou, ale i v případě hospodářských lesů. Chápu různá nutná omezení, s tím asi nikdo nemáme problém. Ale obecně je přeci nesmysl, aby nám někdo zakazoval jízdu po lese, po lesních cestách samozřejmě, a argumentoval tím, že tou jízdou na kole tomu lesu škodíme.

Ilegálně postavený trail v lese je pak krapet jiná problematika.. :) Možná tak na extra článek, tedy ten můj úhel pohledu na ilegály. Ona i diskuze pod vaším nedávným článkem, který nakousl nějaká nepsaná pravidla, která by pro ilegály měla platit, tak byla hodně hutná a určitě neměla jednotné vyznění. Ve stručnosti jsem ale v každém případě zastáncem právního státu a práva vlastníka lesa bychom měli brát jako ta absolutně primární.

d:key: Myslíš, že u nás může nastat situace jako například v německé oblasti Bádensko-Wurttembersko, kde na kole do lesa můžeš pouze na cesty od jisté šířky (2 metry a více)? Hrozí něco podobného?
VV: Nechci malovat čerta na zeď, ale určitě něco podobného samozřejmě hrozí i u nás. Je tady opravdu dost zájmových skupin, které by nás z lesa rády vyhnaly, byť ta jejich motivace je pro nás nepochopitelná. Ale to jsou jedinci, kteří by z lesa nejraději vyhnali úplně každého, takže to není jen o nás. Naštěstí je klima ve společnosti snad nastavené tak, že to nedopustíme a dokázali bychom se náležitě natolik stmelit a dát najevo absolutní nesouhlas s něčím podobným. Jenže ono to omezení může přijít i relativně nenápadně. V šuplíku je například připravený zákon k ochraně tolik opěvovaného značení KČT. Na jednu stranu i jistě bohulibý krok, vždyť my toto značení při bikování také hojně využíváme. Jenže v nenápadném zákoně se skrývá významné úskalí. Mluví se v něm o tom, že značené trasy se smějí využívat dle účelu, pro který byly vyznačeny. Jaké je v tom pro bikery ohrožení? Před lety KČT přejmenovalo značeni z "turistického značení" na "turistické pěší značení". Takže účel je jaký? Pěší. Pokud by prošel tento celkem nenápadný návrh zákona, tak lusknutím prstů my bikeři přijdeme o veškeré proznačené trasy oním "pěším turistickým značením". Slyším trávu růst a trpím stihomamem? Nemyslím si. Právě v tomto je ta nesmírně důležitá činnost ČeMBA, vlastně ta nejdůležitější, o co nám v ČeMBA musí jít a co je u nás pro nás vlastně to nejvzácnější. Volný přístup do krajiny. Na Slovensku to před lety podcenili a také to tam prošlo v podstatě omylem. Poté si všichni okamžitě řekli, že to samozřejmě vrátí do původní podoby. Ale nestalo se tak. On ten zákon tam nikdo důsledně nevyžaduje a samozřejmě se hojně porušuje, stejně tak v Rakousku nebo v Německu. Ale zkrátka je platný a já fakt nechci jezdit po lese s tím, že tam opravdu ze zákona nemám co dělat. Už teď je kolem toho dost třenic a to jsme v něm, alespoň dle našeho právního výkladu, legálně.

d:key: Asi největší slabinou Lesního zákona o užívání lesa je absence přesné definice lesní cesty. Lesáci mají jeden výklad, ostatní skupiny často používají jiný, ale zákony tomto směru poměrně vágní. Jak to vidí ČeMBA.
VV: Je to tak, definice pojmu Lesní cesta v zákoně chybí. Jsou další podzákonné normy či předpisy, které pojem Lesní cesta vykládají, ale dělají to tak jen z pohledu staveb v lese atp. Není to výklad z pohledu jízdy na kole, z pohledu rekreačního využití lesa. Dle nás se pak tyto výklady tedy použít nedají. Položme si ale otázku, jestli vlastně někdo o přesný výklad toho pojmu opravdu stojí. Pokud by byl pro nás bikery příznivý, tak o něj samozřejmě stojíme, ale stejně tak to vidí i ti ostatní. Je to pak ale hra dost vabank. Chceme to vyhrotit, chceme ten jednoznačný výklad? K čemu vlastně ale. Současný stav znamená jen to, že nám sem tam někdo řekne, že v lese nemáme co dělat. OK, ideální je pozdravit, usmát se, popřát hezký den a jet dál.

d:key: Teoretická situace... chytl mě v lese příslušník od Lesní stráže s tím, že jezdím na kole v místech, kde se nesmí. Co mám dělat? Poslat jej do p*dele a vůbec se s ním nebavit nebo vše sepsat a případnou pokutu zaplatit? Nebo mám nějakou další možnost?
VV: Pokud chceš posílat do p*dele Lesní stráž nebo Stráž ochrany přírody, tak je to na stejné úrovni jako bys to samé říkal příslušníkovi Policie. Někdo to samozřejmě dělá. Ale pak také nese adekvátní následky. Pokud se tak stane, tak si nechej vypsat pokutu a dle toho, kde tě chytli, ji buď zaplať nebo vše postup do správního řízení. Proč tak nebo tak? Pokud tě chytnou v NPR, tak to samozřejmě není co řešit a zaplať pokutu na místě nebo spíše podiskutuj o tom, že by ti stačilo pro tentokrát domluvit a už to příště samozřejmě neuděláš. Pokud by ti ale Lesní stráž chtěla dát pokutu za jízdu v "normálním" lese po lesní cestě/pěšině, tak jdi cestou toho správního řízení. Nechej si to vše sepsat a kontaktuj ČeMBA. Rádi se toho ujmeme, poradíme ti, budeme tě zastupovat.

d:key: Máme zde spoustu ilegálních trailů, díkybohu. Osobně vnímám jízdy na těchto trailech jako stahování z internetu - stahování nelegální není, upload ano. Ježdění na trailech je legální, stavění však ne. Je ten tvůj pohled zcela mylný nebo ne?
VV: Pokud to budeme brát důsledně, tak je to přesně takto. Stavba ilegálů je ilegální, následná jízda po nich už ne, samozřejmě za předpokladu pokud nevím, že je to ilegál.

d:key: Je spousta ilegálních trailů a poměrně málo legálních. Myslím si, že jedním z důvodu je šílená byrokracie, která je nezbytná k legalizaci takového trailu. Dokáže ČeMBA pomoci i v tomto směru?
VV: Pomůžeme ti radou, jakým způsobem je možné ilegál zlegalizovat. Doporučíme ti i někoho, kdo to za tebe případně udělá, tím myšleno jako normální byznys službu. Ale ten proces je dlouhý a celkem náročný, před tím předem varuji. Především pak s velmi nejistým výsledkem. Tedy spíše bude ten výsledek takový, že se ti to nepovede.

d:key: Stavění trailů bylo snad od doby, co vznikly horská kola. Ne vždy však tratě vznikají zcela legálně. Co udělat pro legalizaci takové tratě? Jaký by měl být úplně nejlepší průběh tak, aby to bylo zcela ok ve smyslu práva.
VV: Na našem webu cemba.eu máme i návod, jakým procesem je potřeba projít, pokud chceš stavět legální trail. Pro legalizaci ilegálu je to v podstatě stejné. Absolutním základem je ovšem povolení vlastníka či vlastníků pozemku, tím začni. Následuje stanovisko životního prostředí. Pokud zvládneš tyhle dvě kola "kvalifikace", pak pro tebe teprve začíná závod. Pokud to tedy převedu takto obrazně do sportovní terminologie.

d:key: Co dělat, pokud se mi nedaří získat povolení? Často to nejde i bez reálného důvodu. Vytrvat, být neoblomný a hnát to výš? Může i v tomto ČeMBA nějak pomoci?
VV: Je to bohužel běh na velmi dlouho trať, na to se připrav. Ale jak říká Pavel Horník: "pokud bych se nechal odradit tím, že mi všichni říkali, že to nejde a nikdy nepůjde, tak by tady Rychleby nikdy nebyly. Vyhodily mě dveřmi, vlezl jsem oknem, vyhodili mě znovu, tak jsem vlezl komínem. Ale nedal jsem se." Takže to je základní návod, vytrvat. On by aktuálně i Roman Hájek mohl dost dlouho vyprávět o jeho snaze zlegalizovat Záhoří u Prostějova. Po letech, opravdu po letech, snad už vidí světlo na konci tunelu. Jak ti může pomoci ČeMBA? Opět primárně radou a zkušenostmi z ostatních lokalit, kontakty na projektanty, na zpracovatele posudků vlivu na životní prostředí. Případně samozřejmě i osobní účastí na jednáních a argumentací přímo tam. Pokud bude ovšem soukromý vlastník neoblomný, tak s ním nepohne nikdo. Ideální jsou lesní pozemky v majetku města či obce a vysvětlení jim, že mít tam traily jsou i v jejich zájmu, tedy v zájmu jejich obyvatel a rekreačního využití lesa. U Lesů ČR očekávej přístup střídavý a v případě církevních lesů je to přístup spíše toho negativního rázu, i když jsou samozřejmě lokality, kde jsou traily i na pozemcích církví.

d:key: Jak již bylo řečeno, kolem ilegálních trailů je poslední dobou velká diskuze. Co ale traily legální? Bikeparky, trailcentra. Jak ČeMBA podporuje tyto aktivity?
VV: Jsme s trailovými lokalitami i bikeparky v kontaktu, organizujeme pravidelná setkání, letos na jaře to bylo o on-line komunikaci namísto plánovaného srazu v Brně. V rámci našeho projektu mtbczech.cz se snažíme o jednotný marketing pro celou ČR. Jsou témata, která jsou pro většinu dost podobná a společná setkání pak primárně slouží k prodiskutování názorů všech zúčastněných. Do budoucna bude zásadním tématem nutná platba dobrovolných příspěvků na údržbu. Pokud chceme kvalitní legální traily, pak bude opravdu potřeba na jejich údržbu pravidelně přispívat. Je to opět jako s tím členstvím. Stojí ti 290 Kč za rok za to, že nepřijdeš o právo volného přístupu do lesa? Stojí ti 100 Kč za víkend za to, abys měl vymazlené traily? To je na každém z nás, jak si to vyhodnotí. Ale mějme opravdu na zřeteli to, že "pozdě bycha honit".

d:key: Ze státního rozpočtu jde nejvíc peněz na hokej a fotbal. To je známá věc. Jak je to ale s cyklistikou? Český Svaz Cyklistiky spíš nefunguje než funguje.To je taky známá věc. Nemohla by Čemba nějakým způsobem ČSC kopat před sebou, aby se snažil víc? Přece jen slovo svazu bude mít vždy větší váhu.
VV: Český svaz cyklistiky funguje, ne že nefunguje. Jen funguje jinak, než bychom my chtěli nebo si přáli. Ale ČSC má prostě na starosti výkonostní cyklistiku a my se furt bavíme o té spíše její rekreační či hobby formě. Jisté úvahy o nějakém propojení jsou, ale jsme opravdu zatím jen v tom stádiu úvah. Respektive to opět souvisí i s tou členskou základnou. Bude nás v ČeMBA 3 tisíce, a potom jsme už opravdu velmi zajímavým partnerem pro každé jednání. Jako v politice, sílu mandátu určuje volič. My se snažíme hledat i jiné cesty, jak dostat do rekreační cyklistiky více nebo vůbec nějaké peníze, než přes ČSC. Nechci to zakřiknout, ale také se nám objevilo světlo či spíše světýlko na konci tunelu. Tak si teď jen držme palce, aby to vše dobře dopadlo.

d:key: Jak organizace jako ČeMBA vnímá elektrokola. Ty zákonitě zvýší provoz v lesích, protože usnadní dojet dál i lidem kteří by vlastně vůbec nikam nedojeli.
VV: Elektro kolo je ze zákona kolo, tedy samozřejmě to nepřečipované či jinak nelegálně upravené. To je třeba respektovat, na druhou stranu to nutně nemusí znamenat, že se budu na e-biku domáhat jízdy úplně všude, viz příklad přání kopáčů z Rychlebských stezek, kteří si u nich na trailech e-biky nepřejí. Boom i trend v případě elektrokol je jasný. Pracujme s tímto faktem a neztrácejme zbytečně energii tím, že to budeme popírat. My v ČeMBA to bereme jako další způsob jízdy na kole. Připodobnil bych to ke skialpům, sjezdovým lyžím a běžkám, to je myslím celkem trefné. Vše si najde svoji skupinu uživatelů a všichni mohou spolu nějakým způsobem fungovat. Je to jako s pěšími turisty, je potřeba se řídit tím naším RESPEKTUJME SE NAVZÁJEM.

d:key: Na závěr našeho rozhovoru si nemohl zvolit lepší slova. Více respektu všem a všude. Díky moc za rozhovor a ať se daří a ČeMBA a stejně tak i bajkování v ČR jen zkvétá!

A vy všichni, kdo nejste členy, tak klikejte zde a přihlaste se. Má to smysl.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel FandaDK 15.9.2020 v 9:48

    Pěknej rozhovor, díky za takový lidi.

  • anonymní uživatel Honza 15.9.2020 v 10:54

    Tak doufejeme, ze ten navrh zakona KCT nenapadne neprotlaci.

  • anonymní uživatel Pavel 15.9.2020 v 11:41

    V Čemba je nás jen 300? Trochu překvápko...

  • anonymní uživatel Bono (gersa (a) seznam.cz) 15.9.2020 v 22:58

    Hnát to víš? Ach ta čeština

  • profilová fotka Keli 15.9.2020 v 23:11

    Bono, chyba se bloudila.

  • anonymní uživatel pps 16.9.2020 v 12:49

    Super článek

  • anonymní uživatel DPS 13.12.2020 000 11:26

    Jak to je s jízdou po turistické značce, která je v NPR?
    (pro příklad - zelená nebo šlutá značka na Stránské skále v Brně)

  • anonymní uživatel Václav Volráb (vaclav.volrab (a) cemba.eu) 14.12.2020 000 9:54

    V NPR je možné na biku jezdit jen tam, kde to je povolené. Značení turistickou značkou s tím nijak nesouvisí.

  • anonymní uživatel DPS 14.12.2020 000 11:19

    Aha, v tom případě pokud tam nikde není zákazová značka pro kola, tak to možné je.
    Na Stránské skále jsem si žádné zákazovky nevšiml, vyloženě zákazovou značku jsem viděl například na Pálavě.

  • anonymní uživatel Václav Volráb (vaclav.volrab (a) cemba.eu) 16.12.2020 000 8:38

    Zákazová značka nemá až tolik se zákazem jízdy na kole společné, bohužel. Jak to myslím? Hodně značek se zákazem jízdy na kole je umístěno svévolně někým, kdo jen nemá cyklisty rád. Na druhou stranu je spousta míst, kde se na kole nesmí a žádná zákazová značka tam není. Ale obecně v NPR a NP by to mělo být chápáno přesně naopak, tam by měla být spíše značka, že se tam na kole může. Tam zkrátka ze zákona na kole nesmíš nikam, kde to není vysloveně povolené. Není tedy důvod tam dávat ještě navíc zákazové značky. Ty jsou vidět spíše v CHKO, kde platí režim opačný, tzn. můžeš všude, kde to není zakázané. Ovšem pozor v CHKO Český ráj a Český les platí v podstatě stejný režim jako v NP a v NPR, takže jen tam, kde je to povoleno. Pokud tedy není jízda po turistické značce v NPR vysloveně povolena, tak se tam na kole nesmí. Že je tam ta jízda na kole povolena, to neznamená, že tam musí být nutně cedule povolující jízdu na kole. Najdeš to ve vyhlašovací dokumentaci k jednotlivým chráněným lokalitám, co se tam může či nesmí. Do toho je potřeba prostudovat návštěvní řád a plán péče, vždy samozřejmě aktuální znění.

    • anonymní uživatel Zdeněk (nevim (a) nevim.cz) 20.1.2021 000 13:06

      To teda neni uplně jednoduchý. Ale díky za srozumitelnou odpověď (i když jsem se neptal já). To by podle mě měli všichni vědět (bikeři i antibikeři), ale já nikde podobný souhrný info neviděl.

  • anonymní uživatel whatever 19.1.2021 000 13:34

    Neslo by tu prihlasku k clenstvi udelat bez data narozeni a adresy trvaleho bydliste?

    • anonymní uživatel Václav Vlk Volráb (vaclav.volrab (a) cemba.eu.eu) 20.1.2021 000 8:50

      Přihlášku jsem opravil jen na město a PSČ, což mi přijde dobré vědět, z jakých koutů republiky členové jsou. Údaj o datu narození je podstatný i pro platbu a je to tedy zároveň i Variabilní symbol platby. Plus to myslím ani není nic proti ničemu a GDPR samozřejmě dodržujeme, s daty nakládáme obezřetně a nikomu je neposkytujeme.

      • anonymní uživatel whatever 20.1.2021 000 9:03

        Diky Vaclave. Vazim si reakce a myslim, ze se behem par dni pridam:-).

  • anonymní uživatel Straw 20.1.2021 000 22:32

    Není to úplně stejnej text jako už byl někde jinde? Ve Velu?

    • anonymní uživatel aaa (test (a) test.cz) 19.4.2023 - 7:30

      A není to úplně jedno?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí